Marktonderzoeker De Kleijn: Uien hebben grote kansen, mits... Groeiende markt voor voorbewerkte uien Kostprijsberekening voor de teelt van 1 ha knolselderij 'Vriesuien' Sinds augustus vorig jaar voert het LEI een marktonderzoek voor ui en uit. Het onderzoek kost bijna ƒ500.000,en mag een jaar duren. Gezien de problemen waarmee de uiensektor kampt, konden wij on ze nieuwsgierigheid naar de eerste resultaten niet bedwingen en zoch ten ir. Engelbert de Kleijn op. Ir. De Kleijn geeft de hoofdlijnen van het onderzoek aan, door het on derzoek te splitsen in een 5-tal facet ten. Allereerst wordt de teelt onder de loupe genomen met als belangrij ke vraag hoe boeren - die uien telen - reageren op de ontwikkelingen om zich heen. Dan wordt gekeken naar de doorstuwing of wel het onder zoek bij en rond het handelsgebeu- ren. Het derde - eigenlijk had dat het eerste moeten zijn, zegt De Kleijn - komt het onderzoek bij de konsu- menten van uien. Het vierde, waar het marktonderzoek zich op richt, is de vraag of er nog landen zijn, die misschien best onze uien zouden wil len en kunnen kopen, maar die het tot nu toe - om welke reden dan ook - nog niet doen. Uit de antwoorden van deze vier hoofdonderdelen moet een strate gisch marketingplan worden samen gesteld, waarin de onderlinge ver banden en samenhang van alle on derdelen tot één geheel worden, zo dat konklusies en aanbevelingen kunnen worden getrokken. Teelt en afzet Het Nederlandse aandeel bij de afzet van uien neemt af, omdat de kwali teit van onze uien te wensen over laat, zo wordt beweerd. Als die stel ling door ons onderzoek zal worden bevestigd, dan is het duidelijk - zegt De Kleijn - dat wij maatregelen zul len bepleiten om gezamenlijk die kwaliteit verbeterd te krijgen. Dat de teler daarbij de basis moet leggen, zal duidelijker zijn. Welnu, wij denken dat standdicht heid en bemesting beter op elkaar af gestemd moeten worden. Er blijkt uit het onderzoek naar vo ren te komen dat kwaliteit uitermate goed betaald wordt. 'Die konklusie geldt ook voor meer en grotere hoe veelheden?', aldus ir. De Kleijn. 'Er is meer vraag naar betere uien en dus is er plaats en beloning genoeg voor betere kwaliteiten'. Wel voegt hij er aan toe dat nog be keken moet worden of de hogere De invulling van het bouwplan wordt ieder jaar moeilijker. Bij de vrije pro- dukten is de markt in de afgelopen ja ren de scherprechter geweest met lage tot zeer lage prijzen. De boer krijgt steeds minder keuze en de alternatie ve mogelijkheden liggen niet voor het opscheppen. Het ziet er naar uit, dat het uiterste van zijn vakmanschap ge vraagd zal worden om met inachtne ming van de beperkingen in de produktiefaktoren tot een redelijk ar beidsinkomen te komen. Van verschillende zijden wordt er op gewezen, dat een regeling om gronden braak te laten liggen een belangrijke bijdrage aan een verlichting van de problematiek zou kunnen betekenen. Zover zijn we evenwel nog niet en ie dere grondgebruiker zal voorshands mogelijkheden zoeken om zijn grond vol te telen. Maar waarmee?! Inten sieve teelten met hoge kosten en af wachten wat de markt biedt is aardig in de goede jaren, maar er zijn zoveel slechte. Dan maar extensiever met in ieder geval lagere kosten? Het is wik ken en wegen, met vele onzekere faktoren. De teelt van knolselderij hoort in het rijtje van produkten met hoge kosten en duidelijk onzekere opbrengsten. De teeltjaren 1985 en 1986 zijn wat dat betreft illustratief. Een relatief ge ringe uitbreiding van de teelt in Ne derland en in andere landen heeft een dramatische marktsituatie tot gevolg. Mogelijk dat verlaging van het aan bod door vorstschade later tot een prijsverbetering zal leiden. Diegenen, die zich hoge investeringen in koel ruimte hebben getroost kunnen hier van dan profiteren. Bijgaande berekening, die jaarlijks wordt opgesteld, toont de hoge kost prijs van de knolselderijteelt. De kon klusie is ook nu weer, dat een goede teler ca. ƒ10.000,per ha aan zijn gewas moet besteden alvorens hij in de markt is om te kunnen verkopen. Ook dat moet worden bedacht bij het wikken en wegen, waarvoor alle ken merken van goed ondernemerschap zullen moeten worden ingezet. Enkele opmerkingen bij de cijfers 1Evenals in voorgaande jaren is ge tracht om zo reeël mogelijke uit gangspunten te hanteren gebaseerd op de gang van zaken in de praktijk. Gegevens over kosten kunnen in de praktijk verschillen van de vermelde cijfers. Bovendien willen de samenstellers opmerken, dat met deze kostenbe- groting niet beoogd wordt om de kostprijs voor elke teler aan te ge ven. Vergeleken met vorig jaar ko men de becijferingen van dit jaar aanzienlijk hoger uit, door gebruik van kalkstikstof voor de bestrijding van rattekeutel en door hogere machine- en arbeidskosten. 2. Op basis van de begrote kosten kan de kostprijs van 1 kg knolselde rij als volgt worden benaderd: a. Totale kostprijs inkl. BTW 10.728,14 Kostprijs per kg geschoond en no vember levering: Opbrengst Kostprijs per ha.: perkr.: 35.000 kg 31 ct. 40.000 kg 37 ct. 45.000 kg 24 ct. In bovenstaande becijferingen is geen rekening gehouden met bijzon dere risiko's en de kosten van bewa ring en bewaarverliezen. Het is moei lijk om dat cijfermatig aan te geven. Bij de beslissing van de teler om knolselderij wel of niet in het bouw plan op te nemen moet deze omstan digheid evenwel nadrukkelijk wor den meegenomen. Knolselderijtelersvereniging Zuidwest Nederland A. Toegerekende kosten 1. Plantmateriaal 54.000 planten a 2,4 ct 2. Bemesting 3. 4. 120 kg P205 a ƒ1,10 ƒ132 *220 kg N a ƒ1,15 ƒ253,- 280 kg K20 a ƒ0,50 ƒ140,— Chemische middelen Grondbehandeling: 12 kg Birlane a ƒ17,20 ƒ205,20 Onkruidbestrijding: 3 Itr Roundup a ƒ60,40 ƒ181,20 2,5 kg Maloran a ƒ53,45 ƒ133,63 Ziektebestrijding: 9 x Manebtin a 2 kg a ƒ13,20 ƒ237,60 1 x carbendazim a Vi kg a 44,20 ƒ22,10 500 kg kalkstikstof a ƒ0,90 ƒ450,— Insektenbestrijding: wantsen, luizen 3 x 1 kg Undeen a ƒ32,15 ƒ96,45 1 x 1 Itr Dimethoaat a ƒ10,10 ƒ30,30 1 x Vi kg Pirimor a ƒ82,40 ƒ41,20 Maneltra Borium 2 x 2 kg a ƒ16,85 ƒ67,40 Machinekosten Spuiten 15 x ƒ37, ƒ555,— Plantmachine granulaatstrooier trekker man ƒ300,— Schoffelen trekker man: 2 x ƒ80,— ƒ160,— Beregenen (gem. 1 x per jaar) ƒ450,- Rooien opladen ƒ600,— Transport tijdens rooien: 3 karren a 2 Vi uur a ƒ60, ƒ450,— Inbrengen: Transportband, teleskoopband, stortbak, boxenvuller ƒ500,— Oogst 1987 ƒ1.296,- ƒ525,- ƒ1.465,08 Aflevering: Knollenreiniger transporteurs stortbak trekker voorlader man ƒ800,- Losse arbeid: Planten: 9 personen a 4 uur a ƒ16, Wieden: 10 uren a ƒ20, Schoonmaken en afleveren: 15 uren a ƒ20,- Grondafvoeren (trekker, kar, man) Hagelverzekering Rente omlopend kapitaal totaal toegerekende kosten 6% BTW ƒ576- ƒ200,- ƒ300,- ƒ100,- Begrote kosten 1986 Begrote kosten 1987 Meer kosten 9.809,11 ƒ10.728,14 919,03 B. Niet toegerekende kosten Pacht Drainage Ploegen Grondbewerking 1 x kunstmeststrooien aan- en afvoer Algemene kosten Totaal niet toegerekende kosten C. Totale kosten per ha: Toegerekende kosten Niet toegerekende kosten Totaal per ha Lagere hoeveelheid door gebruik kalkstikstof ƒ3.815,- ƒ7.101,08 ƒ426,06 ƒ7.527,14 ƒ1.176,- ƒ50,- ƒ150,— ƒ8.903,14 ƒ825,— ƒ110,— ƒ180,- ƒ150, ƒ450,— ƒ110, ƒ1.825, ƒ8.903,14 ƒ1.825, ƒ10.728,14 sorteerkosten goed gemaakt kunnen worden door de hogere opbrengsten. En verder blijft het natuurlijk zo dat 60 a 70% van de prijsverschillen van jaar op jaar veroorzaakt worden door de oogstverschillen in Europa. Handel en konsument Ir. de Kleijn denkt dat als het markt onderzoek nu zou opleveren welke uien waar gevraagd worden en in welke hoeveelheden en verpakking, dat het dan mogelijk moet zijn om met de sorteer- en pakstations en de eksporteurs tot een integraal plan te komen om 'de' markt gedifferen tieerd van kwaliteitsuien te bedie nen. Dat zou kunnen leiden tot een zekere specialisatie naar kwaliteit en afzetgebied. Alleen bij zo'n integrale aanpak kan er wezenlijk wat gedaan worden aan kwaliteitsverbetering, bewaking en promotie, ten gunste van de gehele sektor. Het einddoel van de ui - bij de kon sument - krijgt ook veel aandacht. Zo worden er in Nederland, Enge land, Duitsland en Frankrijk inter views met konsumenten gehouden, in elk land met maar liefst 1000 per sonen. Er wordt o.a. gewerkt met foto's van uien, om aan de weet te komen welke eigenschappen van ui en de voorkeur van de ondervraagde hebben en waarom. Ir. E. de Kleijn Uien hebben grote kansen, zegt ir. Engelbert de Kleijn aan het eind van ons gesprek - mits de hele sektor, van teler tot en met eksporteur, in speelt op de noodzaak om de kwali teit van onze uien tot de beste ter we reld te maken. Dat moeten wij als Nederlanders - die alles in huis heb ben - kunnen. Piet Westra Het in 1984 in St. Maartensdijk gevestigde Onion Specialties Holland B.V. groeit voorspoe dig. Dit uienverwerkend bedrijf aan de Nijverheidsweg, zag zijn omzet in 1986 ten opzichte van 1985 stijgen met 50% en naar het zich nu laat aanzien valt een evengrote groei te noteren voor het seizoen 1986/1987. De grondstof van het bedrijf, waarvan de Deen K^V. Andersen de grondlegger is, bestaat uit plantuien en zaaiuien. Het vol gend jaar hoopt Onions Special ties er 8000 tot 10.000 ton van te verwerken tot twee hoofdpro- dukten nl. de gebakken uitjes en de bevroren half gebakken uien. Een derde toepassingsmogelijk heid - de ui als snack - is momen teel volop in ontwikkeling. Eer ste tests op beurzen zijn zeer be moedigend. Manager G.H.J. Evers vertelde onlangs dat het overgrote deel van de benodigde grondstof op kontraktbasis wordt ondergebracht bij telers in Zeeland en West-Brabant. Voor risicospreiding komt ook een kwantum uit de IJsselmeerpol- ders. Een eventueel aanvullend deel wordt op de vrije markt ge kocht. Het bedrijf gebruikt onge veer evenveel 2e jaars plantuien als zaaiuien maar de voorkeur gaat uit naar plantuien vanwege het hogere drogestofgehalte dat ligt tussen 15 en 17%. Bij zaaiui en ligt dit percentage rond de 11%. Hoe hoger het drogestofge halte hoe minder energie het bak- proces vraagt. Uit oogpunt van kostenbeheersing een belangrijke zaak, aldus de heer Evers die toe geeft dat het Nederlandse kli maat niet het meest ideale is om een ui met een hoog drogestofge halte te telen. Hij benadrukt dan ook dat hier voor de veredelaars en de SNUIF een belangrijke taak ligt. Er zijn weliswaar zgn. "high-dry"-rassen maar de op brengsten daarvan zullen nog aanzienlijk omhoog moeten wor den gebracht. Onion Specialties zal deze ontwikkeling proberen te stimuleren, door meer te beta len voor kwaliteit en hoge dro gestofgehalte. Evers voorziet een goede toekomst voor het bedrijf. "Als we alleen al weten dat de konsumptie van ons hoofdpro- dukt, de gebakken uitjes, in De nemarken ligt op ca. 400 gram per persoon per jaar, en dat dat in ons land nog slechts 5 gram bedraagt, dan moet er nog een flinke groei gerealiseerd kunnen worden. Wel zal er nog een flinke inspanning nodig zijn om het Ne derlandse volk de gebakken ui te leren kennen. Ze moet net als in Denemarken in alle keukens aan wezig zijn en worden gegeten als bij ons nu de chips van aardappe len", zo besluit een enthousiaste Evers. Half gebakken, bevroren uien zijn verse uien die, na geschildd, gewassen, gesneden en lichtbruin gebakken te zijn, via een stikstof- vriesmethode worden ingevroren bij een temperatuur van min 190 graden Celsius. Dankzij die ex treem lage temperatuur blijft de smaak gehandhaafd. Half ge bakken, los gevroren uien is een produkt dat in de voedselin dustrie als een ingrediënt voor andere produkten wordt ge bruikt; het is uitemate geschikt voor levering door cateringbe drijven aan restaurants en groot keukens. De konsument zal het in het diepvriesvak van de super markt kunnen kopen. Omdat het produkt al wat olie bevat is het kant en klaar voor direkt ge bruik. Zonder toevoeging van enig bakmiddel doet men de be nodigde hoeveelheid in de koeke- pan en verhit die vervolgens tot de gewenste kleur is bereikt. Hollandse gebakken uitjes worden gemaakt van verse uien. Na geschild en gesneden te zijn ondergaan de ui- ensnippers een "battering" om ver- volgens in een topkwaliteit plantaardige olie krokant te worden gebakken. Hollandse gebakken uit jes worden gebruikt als ingrediënt voor uienbrood, als smaakverster ker voor paté's, op en door de aar dappelpuree, door een omelet, op het laatste moment toegevoegd aan de jus van vleesgerechten, ter garne ring van hamburgers, hotdogs, uit smijters of koude vleesschotels, maar ook als smakelijke toevoeging bij gebakken aardappelen of een In dische maaltijd en als knabbeltje bij de borrel. J. Wieringa Vrijdag 27 februari 1987 9

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1987 | | pagina 9