p.j. zuid geluid Weekend Vennenbos Ruilverkaveling is nog vooral een mannenzaak k rubriek Zalm en geflambeerde perziken Met de P.J.Z. naar Amerika!! Redaktie: Roelie Troost De P.J.Z. brengt elk jaar een aan tal Amerikanen onder in gastge zinnen. Ook afgelopen zomer is dit weer het geval geweest. Tijdens dit bezoek werd door verscheide ne mensen de vraag gesteld of de P.J.Z. ook nog eens een reis naar Amerika wilde organiseren. De leiden van de groep Amerikanen bood toen aan om behulpzaam te zijn bij de organisatie van een der gelijke reis. Daarop is verder ge borduurd met als resuffSat dat we nu van plan zijn om ook werke lijk zo'n reis te gaan organiseren. De globale plannen voor deze reis zien er als volgt uit: De reis zal plaatsvinden de laatste drie weken van juni (preciese da gen zijn nog niet bekend). We gaan naar de staat Georgia, in de buurt van de stad Atheus. Daar zullen we 2 weken verblijven in gastgezinnen. De laatste week ma ken we dan een rondreis door de staat Florida, waarbij we allerlei bezienswaardigheden zullen gaan bezoeken (o.a. waarschijnlijk Dis neyland). Geschat wordt dat de kosten voor deze reis zeker ƒ2500,tot ƒ3000,zullen be dragen. Voor we verder kunnen gaan met de organisatie van deze reis moe ten we eerst weten of er voldoen de belangstellenden zijn die een dergelijke reis mee willen maken. Daarom worden al degenen, die aan deze reis deel willen nemen verzocht om een briefje te sturen naar het P.J.Z.-sekretariaat in Ze venbergen. In dit briefje moet ko men te staan: Naam, adres, postcode, woon plaats, geboortedatum, telefoon nummer en verder informatie over wat je doet, wat je hobby's zijn, bij wat voor een familie of bedrijf je graag ondergebracht zou willen worden en ook wat je graag in Amerika zou willen zien. Vermeld in de brief ook of je ze ker mee wilt gaan of dat je nog al leen maar belangstelling hebt, maar nog niet zeker weet of je mee wilt/kunt gaan. De brieven moe ten zo snel mogelijk, doch uiter lijk op maandag 12 januari 1987 binnen zijn op het sekretariaat van de P.J.Z. te Zevenbergen. Het adres is: P.J.Z., Postbus 17, 4760 AA Zevenbergen (tel. 01680-27921). Henk Tegels Voorlichting en inspraak zijn be langrijke onderdelen bij de voorbe reiding van ruilverkavelingen. Al ruim tien jaar kunnen agrariërs ge bruik maken van deze mogelijkhe den. Hun echtgenotes doen dit ech ter nauwelijks of niet. Deze geringe deelname steekt schril af bij de mate waarin meegewerkt wordt op het bedrijf. Wat weerhoudt boerinnen om naar voorlichtings- en inspraakbijeen komsten te gaan? Zijn er mogelijk heden om betrokkenheid en deelna me te vergroten? Het LEI heeft hier naar een onderzoek verricht. Er is gesproken met ruim driehonderd boerinnen in de ruilverkavelings- blokken St. Oedenrode (Noord- Brabant) en Wonseradeel-Zuid (Friesland). Welke boerinnen Over het algemeen nemen vooral vrouwen van middelbare leeftijd deel aan voorlichtings- en inspraak bijeenkomsten over ruilverkaveling. De meesten werken vaak veel uren mee in het bedrijf. Ze zijn actief in het verenigingsleven en in de regel goed op de hoogte van wat er in de samenleving gaande is. Verder zijn ze tamelijk sterk betrokken bij de ruilverkaveling: ze zijn erin geïnte resseerd, voelen zich redelijk sterk verbonden met het onderwerp, pra ten er regelmatig over met hun man of anderen, kennen het voorontwerp tamelijk goed, en vinden de ruilver kaveling van grote betekenis voor het eigen bedrijf. In St. Oedenrode vinden de boerinnen die hebben deelgenomen aan voorlichting en in spraak, dat er een taakverdeling tus sen man en vrouw behoort te bestaan. Ruilverkaveling een mannenzaak? Er zijn verschillende belemmeringen die betrokkenheid bij en deelname aan ruilverkaveling bemoeilijken. Veel boerinnen zeggen er niet over na te denken om een ruilverkave lingsbijeenkomst te bezoeken, om dat hun man al gaat. Dit betekent echter niet dat ze zouden gaan als hun man verhinderd was. In de taak verdeling tussen man en vrouw wordt het vertegenwoordigen van het bedrijf naar buiten als een man nenzaak gezien. Vooral oudere boe rinnen met een traditionele rolopvat ting vinden dat ruilverkaveling geen zaak voor vrouwen is. Sommigen zeggen dat niet rechtstreeks, maar geven op geen. interesse te hebben of weinig te weten over ruilverkaveling. Dit beeld wordt versterkt door meer externe belemmeringen. Zo zijn de uitnodigingen voor deelname aan voorlichtings- en inspraakbijeen komsten aan de man gericht. Ook het voorontwerp wordt naar de man gestuurd. Het feit dat er nog steeds weinig vrouwen naar dergelijke bij eenkomsten gaan, maakt het voor vrouwen die wel zouden willen nog eens extra moeilijk. Angst om als enige vrouw aanwezig te zijn en angst om te worden gezien als een "vrouw met de broek aan" lijken eveneens belangrijke barrières te zijn. Het zal overigens duidelijk zijn dat er nog een lange weg moet wor den afgelegd voordat een groot aan tal boerinnen actief meedenkt en meepraat bij een ruilverkave lingsproject. Mevr. drs. U.Ph. Blom en drs. C.J.M. Spierings P.J.Z. Fijnaart ging al jaren het eer ste weekend van september een weekend kamperen op kamping de Roompot te Kamperland. Daar de kamping toch veel akkomodatie heeft was er al van vele kanten de opmerking gekomen, dat we wel eens een keer ergens anders naar toe konden gaan. Er werd dus besloten op 21, 22, 23 en 24 november naar het Vennenbos te gaan. Dit vonden veel mensen een goed idee want er gaven zich maar liefst 34 personen op. Er werd op 21 november om 18.00 uur gezamenlijk vertrokken vanaf de Voorstraat in Fijnaart. Bij aankomst in het Vennenbos wer den de huisjes ingedeeld in 4 huisjes van 6 personen en 2 huisjes van 5 personen, ieder huisje kreeg een doos met etenswaren. Iedereen werd vrijgelaten om te doen wat ze wilden, er werd ge zwommen in het golfslagbad, ge- midgetgolft, enz. Op zaterdagavond werden er 6 ba nen gehuurd om te bowlen waarna er verschillende uitgingen in een plaatsje dichtbij het Vennenbos, de rest maakten er in de huisjes een ge zellige avond van. Op zondagavond vertrokken er enkelen richting huis, omdat ze de volgende dag weer moesten gaan werken of naar school moesten, de rest vertrok maandag morgen richting huis. Er waren velen die zo'n weekend voor herhaling vatbaar vonden. PJZ-Fijnaart e.o. Lilian Paans PJZ-agenda AFD. ZEVENBERGEN 19 december: eksklusieve dropping: vertrek 19.30 uur vanaf de voor straat te Fijnaart. Eigen vervoer. Meenemen: wandelschoenen, regen pak en zaklantaarn. 23 december: (kerstvakantie). Eks- kursie*'Leder en schoenmuseum' te Waalwijk. De KPJ gaat ook mee. In dit museum is o.a. het volgende te zien: de behandeling van leer (leer looierij), de fabrikage van schoenen, vroeger en nu, enz. Vertrek om 13.00 uur vanaf de Markt in Zeven bergen (standbeeld 'pratende vrouw tjes') met eigen vervoer. Het wordt vast interessant. 29 december: schaatsen, samen met de KPJ in Dordrecht. Vertrek om 18.45 uur vanaf de markt in Zeven bergen. Haal je schaatsen maar vast uit het vet want we gaan natuurlijk allemaal mee. 1 januari: Nieuwjaarsbal vanaf 20.00 uur in bar 't Knypke' te Ze venbergen. 9 januari: Dropping. Vertrek om 19.00 uur vanaf de Markt in Zeven bergen met een bus naar de dropping-zone... Kosten ƒ5,per persoon, inkl. vervoer v.v. en er wtensoep. Opgeven voor vrijdag 26 december bij Gerrie Kessels, tel. 01685 - 2662 of Kees Timmers, 01680 - 23979. Voor vele huisvrouwen weer een culinaire zorg meer om een leuke en gevarieerde kerstdis te brengen, buiten de toch al steeds terugke rende zorg van: "Wat eten we vandaag?" In de meeste gevallen, althans voor de kerst, komt het ie der jaar weer neer op een of an der gebraad. Op zich niet zo belangrijk, zult u zeggen, maar het hoort er wel bijDaarbij komt nog dat het er bijzonder veel toe bij draagt aan de sfeer en gezelligheid rond die dagen, en daar gaat het toch tenslotte om? Er zal dus een keuze gemaakt moeten worden. Nu bestaat er in ons land bij mijn weten geen echt uitgesproken nationaal kerstge recht, zoals we dat veel vinden in de ons omringende landen, bij voorbeeld: Engeland met zijn uit gesproken plumpudding die met rum overgoten brandend geser veerd wordt! En wat te denken van Frankrijk met zijn kerstge rechten waarin kastanjes de bo ventoon voeren en niet te vergeten de Büche de Noël. Een stuk gebak waarin, als het goed is, de kastan jes rijkelijk aanwezig zijn. Dan verder met name Duitsland en de Skandinavische landen waar afge zien van de nodige rijstgerechten rond die dagen het varken in al lerlei varianten op het kerstmenu voorkomen. U ziet culinair zitten wij nergens aan vast gebakken tij dens de kerst! Daarom leek het ons van belang met twee kerstsug gesties te komen. De eerste is geworden een visscho tel (zalm), en voor het tweede ge recht dachten wij met vuur te gaan werken. Te weten geflambeerde perziken. De zalmschotel Voor de zalmschotel heeft u het volgende nodig: (Voor vier personen) 4 moten ver se zalm a 250 gram; 1 liter witte wijn (iets droog), iets water; 1 gro te winterwortel; 1 grote prei; Zi theelepel dille, 2 takjes bladselde rij; 1 grote ui; 8 a 10 gekneusde peperkorrels; 4 schijfjes citroen, 1 stukje bladfoelie; 3 blaadjes lau rier en zout. De bereiding is vrij eenvoudig en gaat als volgt. Neem een vispan met rooster, een braadslee of ge woon een ruime braadpan. Bedek de bodem met de fijngesneden Bouquet-Garni (wortel en selderij, prei, dille, peperkorrels, citroen, foeli, de laurier en wat zout). Giet er de wijn en wat water bij en-, breng het aan de kook. Laat het een minuutje doorkoken en laat er voorzichtig de moten zalm inglij den. Zorg er echter voor dat de moten zalm net onder het kook vocht liggen en hou ze daar tijdens het pocheren. Breng de court- bouillon aan de kook en temper vervolgens de warmtebron, echter zodanig dat de bouillon tegen de kook aanblijft (pocheren). Laat op deze manier de moten in 10 a 15 minuten gaar worden. (De vis is gaar als de graat van de zalm goed verwijderd kan wor den). Haal de moten uit de bouil lon en verwijder voorzichtig het vel en de graten en houd ze warm in een beetje bouillon. Laat ver volgens het overige kookvocht enigszins inkoken (verdampen) en zeef het door een fijne zeef of pas- seerdoek. Houd het goed warm en maak intussen van de volgende in grediënten deze fijne saus. 100 gram vers gekookte mosselen (verkrijgbaar bij uw vishande laar); 100 gram vers gepelde gar nalen; 200 gram champignons; 1 kleine ui; 40 gram boter, 40 gram bloem; 2 eidooiers; Vi dl. koffie room; 1 eetl. bieslook; iets strooi- aroma. Versgemalen peper en zout, en wat nootmuskaat. De bereiding loopt als volgt: Smelt in een ruime pan de boter, fruit er de ragfijn gesneden ui in en roer alles goed door elkaar. Laat het even doorgaren en roer er beetje voor beetje de hete vis bouillon door (voortdurend goed roeren). Blijven roeren tot de saus goed begint te worden (niet te dik). Voeg er de gehalveerde rau we champignons bij en laat de saus ongeveer 4 minuten zachtjes doorkoken. Temper de warmte bron en maak van de eidooiers en koffieroom een liaison (dooiers en koffieroom oproeren met een le peltje warme saus) en roer dit voorzichtig door de saus die beslist niet meer mag koken. Spatel er nu voorzichtig de mosselen en de gar nalen door en breng de saus op smaak met de strooiaroma, ver sgemalen peper, de bieslook en ietsje nootmuskaat. Serveer de zalm op de volgende wijze: Schep de saus op voorver warmde platte borden en wel zo danig dat de spiegels er rijkelijk mee worden bedekt en dresseer de goed warme moten zalm er mid den in. Garneer de zalm aan de ene zijde met wat kleine gekook te aardappeltjes en aan de andere zijde een toef veldsla. Ook laat deze vis zich goed sma ken met gesmoorde wortelen. (Smelt 2 eetlepels boter, voeg er 750 gram in dunne reepjes ges neden winterwortel aan toe en smoor de wortelen 10 a 20 minu ten. Hou ze daarbij voortdurend goed van de bodem. Breng ze op smaak met wat selderij, zout en peterselie). Vuur! En dan het vuur dat het altijd heel goed doet aan tafel en een heel ge zellig sluitstuk kan zijn van uw kerstdiner. Wat hebben we nodig? Maar bovenal hoe verwerken wé dat? 8 kleine bolletjes vanille roo mijs; 8 halve perziken (blik); 150 gram bitterkoekjes; 150 gram amandelspijs; 1 klein flesje persi co (bij uw slijter verkrijgbaar). Een kluitje boter en 1 dl cognac. Verkruimel de bitterkoekjes en giet er wat persico op, zodat het kruim goed doordrenkt is met de likeur. Werk nu de amandelspijs goed door het kruim van de bit terkoekjes en laat het even rusten. Laat intussen de perziken goed uitlekken of droog ze goed af. Vul de holtes van de perziken goed op met het koek-amandelspijs. En verwarm in een flambeerpan of een gewone koekepan op een re chaud of iets dergelijks de kluit boter. Leg er de perziken in en laat ze heel even bakken (mag gerust bruin worden). Giet er vervolgens de cognac over en steek het aan, schep de brandende perziken naast de bolletjes ijs en steek tot slot in ieder bolletje ijs een mintchoco- laatje. Prettige (kook) feestdagen M.A. van der Vliet 19 Vrijdag 19 december 1986

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1986 | | pagina 19