p.j. zuid
geluid
Weekend Vennenbos
Ruilverkaveling is nog vooral een mannenzaak
k rubriek
Zalm en geflambeerde perziken
Met de P.J.Z. naar Amerika!!
Redaktie: Roelie Troost
De P.J.Z. brengt elk jaar een aan
tal Amerikanen onder in gastge
zinnen. Ook afgelopen zomer is
dit weer het geval geweest. Tijdens
dit bezoek werd door verscheide
ne mensen de vraag gesteld of de
P.J.Z. ook nog eens een reis naar
Amerika wilde organiseren. De
leiden van de groep Amerikanen
bood toen aan om behulpzaam te
zijn bij de organisatie van een der
gelijke reis. Daarop is verder ge
borduurd met als resuffSat dat we
nu van plan zijn om ook werke
lijk zo'n reis te gaan organiseren.
De globale plannen voor deze reis
zien er als volgt uit:
De reis zal plaatsvinden de laatste
drie weken van juni (preciese da
gen zijn nog niet bekend). We
gaan naar de staat Georgia, in de
buurt van de stad Atheus. Daar
zullen we 2 weken verblijven in
gastgezinnen. De laatste week ma
ken we dan een rondreis door de
staat Florida, waarbij we allerlei
bezienswaardigheden zullen gaan
bezoeken (o.a. waarschijnlijk Dis
neyland). Geschat wordt dat de
kosten voor deze reis zeker
ƒ2500,tot ƒ3000,zullen be
dragen.
Voor we verder kunnen gaan met
de organisatie van deze reis moe
ten we eerst weten of er voldoen
de belangstellenden zijn die een
dergelijke reis mee willen maken.
Daarom worden al degenen, die
aan deze reis deel willen nemen
verzocht om een briefje te sturen
naar het P.J.Z.-sekretariaat in Ze
venbergen. In dit briefje moet ko
men te staan:
Naam, adres, postcode, woon
plaats, geboortedatum, telefoon
nummer en verder informatie over
wat je doet, wat je hobby's zijn,
bij wat voor een familie of bedrijf
je graag ondergebracht zou willen
worden en ook wat je graag in
Amerika zou willen zien.
Vermeld in de brief ook of je ze
ker mee wilt gaan of dat je nog al
leen maar belangstelling hebt,
maar nog niet zeker weet of je mee
wilt/kunt gaan. De brieven moe
ten zo snel mogelijk, doch uiter
lijk op maandag 12 januari 1987
binnen zijn op het sekretariaat van
de P.J.Z. te Zevenbergen. Het
adres is: P.J.Z., Postbus 17, 4760
AA Zevenbergen (tel.
01680-27921).
Henk Tegels
Voorlichting en inspraak zijn be
langrijke onderdelen bij de voorbe
reiding van ruilverkavelingen. Al
ruim tien jaar kunnen agrariërs ge
bruik maken van deze mogelijkhe
den. Hun echtgenotes doen dit ech
ter nauwelijks of niet. Deze geringe
deelname steekt schril af bij de mate
waarin meegewerkt wordt op het
bedrijf.
Wat weerhoudt boerinnen om naar
voorlichtings- en inspraakbijeen
komsten te gaan? Zijn er mogelijk
heden om betrokkenheid en deelna
me te vergroten? Het LEI heeft hier
naar een onderzoek verricht. Er is
gesproken met ruim driehonderd
boerinnen in de ruilverkavelings-
blokken St. Oedenrode (Noord-
Brabant) en Wonseradeel-Zuid
(Friesland).
Welke boerinnen
Over het algemeen nemen vooral
vrouwen van middelbare leeftijd
deel aan voorlichtings- en inspraak
bijeenkomsten over ruilverkaveling.
De meesten werken vaak veel uren
mee in het bedrijf. Ze zijn actief in
het verenigingsleven en in de regel
goed op de hoogte van wat er in de
samenleving gaande is. Verder zijn
ze tamelijk sterk betrokken bij de
ruilverkaveling: ze zijn erin geïnte
resseerd, voelen zich redelijk sterk
verbonden met het onderwerp, pra
ten er regelmatig over met hun man
of anderen, kennen het voorontwerp
tamelijk goed, en vinden de ruilver
kaveling van grote betekenis voor
het eigen bedrijf. In St. Oedenrode
vinden de boerinnen die hebben
deelgenomen aan voorlichting en in
spraak, dat er een taakverdeling tus
sen man en vrouw behoort te
bestaan.
Ruilverkaveling een mannenzaak?
Er zijn verschillende belemmeringen
die betrokkenheid bij en deelname
aan ruilverkaveling bemoeilijken.
Veel boerinnen zeggen er niet over
na te denken om een ruilverkave
lingsbijeenkomst te bezoeken, om
dat hun man al gaat. Dit betekent
echter niet dat ze zouden gaan als
hun man verhinderd was. In de taak
verdeling tussen man en vrouw
wordt het vertegenwoordigen van
het bedrijf naar buiten als een man
nenzaak gezien. Vooral oudere boe
rinnen met een traditionele rolopvat
ting vinden dat ruilverkaveling geen
zaak voor vrouwen is. Sommigen
zeggen dat niet rechtstreeks, maar
geven op geen. interesse te hebben of
weinig te weten over ruilverkaveling.
Dit beeld wordt versterkt door meer
externe belemmeringen. Zo zijn de
uitnodigingen voor deelname aan
voorlichtings- en inspraakbijeen
komsten aan de man gericht. Ook
het voorontwerp wordt naar de man
gestuurd. Het feit dat er nog steeds
weinig vrouwen naar dergelijke bij
eenkomsten gaan, maakt het voor
vrouwen die wel zouden willen nog
eens extra moeilijk. Angst om als
enige vrouw aanwezig te zijn en
angst om te worden gezien als een
"vrouw met de broek aan" lijken
eveneens belangrijke barrières te
zijn. Het zal overigens duidelijk zijn
dat er nog een lange weg moet wor
den afgelegd voordat een groot aan
tal boerinnen actief meedenkt en
meepraat bij een ruilverkave
lingsproject.
Mevr. drs. U.Ph. Blom
en drs. C.J.M. Spierings
P.J.Z. Fijnaart ging al jaren het eer
ste weekend van september een
weekend kamperen op kamping de
Roompot te Kamperland. Daar de
kamping toch veel akkomodatie
heeft was er al van vele kanten de
opmerking gekomen, dat we wel
eens een keer ergens anders naar toe
konden gaan.
Er werd dus besloten op 21, 22, 23
en 24 november naar het Vennenbos
te gaan. Dit vonden veel mensen een
goed idee want er gaven zich maar
liefst 34 personen op.
Er werd op 21 november om 18.00
uur gezamenlijk vertrokken vanaf
de Voorstraat in Fijnaart.
Bij aankomst in het Vennenbos wer
den de huisjes ingedeeld in 4 huisjes
van 6 personen en 2 huisjes van 5
personen, ieder huisje kreeg een
doos met etenswaren.
Iedereen werd vrijgelaten om te
doen wat ze wilden, er werd ge
zwommen in het golfslagbad, ge-
midgetgolft, enz.
Op zaterdagavond werden er 6 ba
nen gehuurd om te bowlen waarna
er verschillende uitgingen in een
plaatsje dichtbij het Vennenbos, de
rest maakten er in de huisjes een ge
zellige avond van. Op zondagavond
vertrokken er enkelen richting huis,
omdat ze de volgende dag weer
moesten gaan werken of naar school
moesten, de rest vertrok maandag
morgen richting huis.
Er waren velen die zo'n weekend
voor herhaling vatbaar vonden.
PJZ-Fijnaart e.o.
Lilian Paans
PJZ-agenda
AFD. ZEVENBERGEN
19 december: eksklusieve dropping:
vertrek 19.30 uur vanaf de voor
straat te Fijnaart. Eigen vervoer.
Meenemen: wandelschoenen, regen
pak en zaklantaarn.
23 december: (kerstvakantie). Eks-
kursie*'Leder en schoenmuseum' te
Waalwijk. De KPJ gaat ook mee. In
dit museum is o.a. het volgende te
zien: de behandeling van leer (leer
looierij), de fabrikage van schoenen,
vroeger en nu, enz. Vertrek om
13.00 uur vanaf de Markt in Zeven
bergen (standbeeld 'pratende vrouw
tjes') met eigen vervoer. Het wordt
vast interessant.
29 december: schaatsen, samen met
de KPJ in Dordrecht. Vertrek om
18.45 uur vanaf de markt in Zeven
bergen. Haal je schaatsen maar vast
uit het vet want we gaan natuurlijk
allemaal mee.
1 januari: Nieuwjaarsbal vanaf
20.00 uur in bar 't Knypke' te Ze
venbergen.
9 januari: Dropping. Vertrek om
19.00 uur vanaf de Markt in Zeven
bergen met een bus naar de
dropping-zone... Kosten ƒ5,per
persoon, inkl. vervoer v.v. en er
wtensoep. Opgeven voor vrijdag 26
december bij Gerrie Kessels, tel.
01685 - 2662 of Kees Timmers,
01680 - 23979.
Voor vele huisvrouwen weer een
culinaire zorg meer om een leuke
en gevarieerde kerstdis te brengen,
buiten de toch al steeds terugke
rende zorg van: "Wat eten we
vandaag?" In de meeste gevallen,
althans voor de kerst, komt het ie
der jaar weer neer op een of an
der gebraad. Op zich niet zo
belangrijk, zult u zeggen, maar het
hoort er wel bijDaarbij komt nog
dat het er bijzonder veel toe bij
draagt aan de sfeer en gezelligheid
rond die dagen, en daar gaat het
toch tenslotte om?
Er zal dus een keuze gemaakt
moeten worden. Nu bestaat er in
ons land bij mijn weten geen echt
uitgesproken nationaal kerstge
recht, zoals we dat veel vinden in
de ons omringende landen, bij
voorbeeld: Engeland met zijn uit
gesproken plumpudding die met
rum overgoten brandend geser
veerd wordt! En wat te denken
van Frankrijk met zijn kerstge
rechten waarin kastanjes de bo
ventoon voeren en niet te vergeten
de Büche de Noël. Een stuk gebak
waarin, als het goed is, de kastan
jes rijkelijk aanwezig zijn. Dan
verder met name Duitsland en de
Skandinavische landen waar afge
zien van de nodige rijstgerechten
rond die dagen het varken in al
lerlei varianten op het kerstmenu
voorkomen. U ziet culinair zitten
wij nergens aan vast gebakken tij
dens de kerst! Daarom leek het
ons van belang met twee kerstsug
gesties te komen.
De eerste is geworden een visscho
tel (zalm), en voor het tweede ge
recht dachten wij met vuur te gaan
werken. Te weten geflambeerde
perziken.
De zalmschotel
Voor de zalmschotel heeft u het
volgende nodig:
(Voor vier personen) 4 moten ver
se zalm a 250 gram; 1 liter witte
wijn (iets droog), iets water; 1 gro
te winterwortel; 1 grote prei; Zi
theelepel dille, 2 takjes bladselde
rij; 1 grote ui; 8 a 10 gekneusde
peperkorrels; 4 schijfjes citroen, 1
stukje bladfoelie; 3 blaadjes lau
rier en zout.
De bereiding is vrij eenvoudig en
gaat als volgt. Neem een vispan
met rooster, een braadslee of ge
woon een ruime braadpan. Bedek
de bodem met de fijngesneden
Bouquet-Garni (wortel en selderij,
prei, dille, peperkorrels, citroen,
foeli, de laurier en wat zout). Giet
er de wijn en wat water bij en-,
breng het aan de kook. Laat het
een minuutje doorkoken en laat er
voorzichtig de moten zalm inglij
den. Zorg er echter voor dat de
moten zalm net onder het kook
vocht liggen en hou ze daar tijdens
het pocheren. Breng de court-
bouillon aan de kook en temper
vervolgens de warmtebron, echter
zodanig dat de bouillon tegen de
kook aanblijft (pocheren).
Laat op deze manier de moten in
10 a 15 minuten gaar worden.
(De vis is gaar als de graat van de
zalm goed verwijderd kan wor
den). Haal de moten uit de bouil
lon en verwijder voorzichtig het
vel en de graten en houd ze warm
in een beetje bouillon. Laat ver
volgens het overige kookvocht
enigszins inkoken (verdampen) en
zeef het door een fijne zeef of pas-
seerdoek. Houd het goed warm en
maak intussen van de volgende in
grediënten deze fijne saus.
100 gram vers gekookte mosselen
(verkrijgbaar bij uw vishande
laar); 100 gram vers gepelde gar
nalen; 200 gram champignons; 1
kleine ui; 40 gram boter, 40 gram
bloem; 2 eidooiers; Vi dl. koffie
room; 1 eetl. bieslook; iets strooi-
aroma. Versgemalen peper en
zout, en wat nootmuskaat.
De bereiding loopt als volgt:
Smelt in een ruime pan de boter,
fruit er de ragfijn gesneden ui in
en roer alles goed door elkaar.
Laat het even doorgaren en roer
er beetje voor beetje de hete vis
bouillon door (voortdurend goed
roeren). Blijven roeren tot de saus
goed begint te worden (niet te
dik). Voeg er de gehalveerde rau
we champignons bij en laat de
saus ongeveer 4 minuten zachtjes
doorkoken. Temper de warmte
bron en maak van de eidooiers en
koffieroom een liaison (dooiers en
koffieroom oproeren met een le
peltje warme saus) en roer dit
voorzichtig door de saus die beslist
niet meer mag koken. Spatel er nu
voorzichtig de mosselen en de gar
nalen door en breng de saus op
smaak met de strooiaroma, ver
sgemalen peper, de bieslook en
ietsje nootmuskaat.
Serveer de zalm op de volgende
wijze: Schep de saus op voorver
warmde platte borden en wel zo
danig dat de spiegels er rijkelijk
mee worden bedekt en dresseer de
goed warme moten zalm er mid
den in. Garneer de zalm aan de
ene zijde met wat kleine gekook
te aardappeltjes en aan de andere
zijde een toef veldsla.
Ook laat deze vis zich goed sma
ken met gesmoorde wortelen.
(Smelt 2 eetlepels boter, voeg er
750 gram in dunne reepjes ges
neden winterwortel aan toe en
smoor de wortelen 10 a 20 minu
ten. Hou ze daarbij voortdurend
goed van de bodem. Breng ze op
smaak met wat selderij, zout en
peterselie).
Vuur!
En dan het vuur dat het altijd heel
goed doet aan tafel en een heel ge
zellig sluitstuk kan zijn van uw
kerstdiner. Wat hebben we nodig?
Maar bovenal hoe verwerken wé
dat? 8 kleine bolletjes vanille roo
mijs; 8 halve perziken (blik); 150
gram bitterkoekjes; 150 gram
amandelspijs; 1 klein flesje persi
co (bij uw slijter verkrijgbaar).
Een kluitje boter en 1 dl
cognac.
Verkruimel de bitterkoekjes en
giet er wat persico op, zodat het
kruim goed doordrenkt is met de
likeur. Werk nu de amandelspijs
goed door het kruim van de bit
terkoekjes en laat het even rusten.
Laat intussen de perziken goed
uitlekken of droog ze goed af. Vul
de holtes van de perziken goed op
met het koek-amandelspijs. En
verwarm in een flambeerpan of
een gewone koekepan op een re
chaud of iets dergelijks de kluit
boter. Leg er de perziken in en laat
ze heel even bakken (mag gerust
bruin worden). Giet er vervolgens
de cognac over en steek het aan,
schep de brandende perziken naast
de bolletjes ijs en steek tot slot in
ieder bolletje ijs een mintchoco-
laatje.
Prettige (kook) feestdagen
M.A. van der Vliet
19
Vrijdag 19 december 1986