Stijgende belangstelling voor
kwalitatief hoogwaardig vleesvee
"Urban is een baktarwe met top-kwaliteit
die óók nog een goed teeltrendement geeft!"
Vleesveekeuring Serooskerke
korte wenken
veehouderij
<êé$m
Dat zegt akkerbouwer L.Tonkes uit Zeewolde over de
door hem geteelde Urban baktarwe.
"Urban is een korte, zéér stevige wintertarwe, door z'n goede
lichtdoorlaat erg geschikt als dekvrucht.
Urban is bijzonder gezond, spuiten hoefje bijna
niet". Naast de goede teelteigenschappen en de uitstekende
korrelopbrengsten heeft Urban de beste bakkwaliteit; een
zéér hoog valgetal, een bijzonder hoge sedimentatiewaarde
en de beste deeg- en broodkwaliteit.
Niet voor niets werd Urban in Duitsland
geplaatst in de hoogste (A9) kwaliteitsklasse!
Vraag uw zaaizaadleverancier om meer
informatie over de teelt van Urban.
Of bel:
GEERT5EMA ZADEN BV
Telefoon: 050-18.32.33
Enige tijd geleden werd op het Ledelplein te Oostburg de 49e regiona
le veetentoonstelling gehouden waar naast inzendingen van fokvee en
geiten, een beste kollektie vleesvee bijeengebracht was door Zeeuws
Vlaamse boeren. Niet alleen best vanwege de kwaliteit, die zijn we daar
altijd al gewend, maar juist ook omdat het aantal in vergelijking met
voorgaande jaren omhoog geschoten is. Het aantal inzenders eveneens.
De successen van b.v. Paul v. Dries-
sen, twee keer achtereen algemeen
kampioen dikbilstier op de Paasvee-
tentoonstelling te Den Bosch in 1985
en 1986, zullen daar ongetwijfeld me
de debet aan zijn. Ook op bijv. Wal
cheren heeft men kunnen konstateren
dat opmerkelijke successen van regi
onale fokkers/mesters een hele streek
kunnen motiveren en aktiveren. De
kwaliteit van de dieren die te Oost
burg door de boeren werd getoond
doet daar alleen nog maar een schep
je bovenop!
Alle kopnummers waren exklusieve
dieren. De stijgende belangstelling
voor dergelijk kwalitatief hoogwaar
dig vleesvee is overigens een landelij
ke waarneembaar, ook vanuit de
slagerswereld. Een mooie bijkomstig
heid is dat vele afgemeste dieren uit
deze regio gretig aftrek vinden bij de
talrijke ambachtelijke slagers in het
Zeeuws Vlaamse land. De kosten en
moeite die deze veehouders zich ge
troosten om deze Oostburgse veeten
toonstelling mede tot een succes te
maken komen het gehele Zeeuws
Vlaamse land ten goede.
Resteert nog de volledige uitslag: De
ere-prijzen werden door de volgende
dieren behaald:
Stierkalveren dikbil G. de Clerq,
Zuiddorpe; Vaarskalveren dikbil J.
den Hamer, Zaamslag; Stieren geb.
'85 dikbil A. Casteleijn, Zuidzande;
Vaarzen geb. '85, dikbil J. de Ligny,
Groede; Stieren geb. voor '85, dikbil
P. v. Driessen, Hoek; Vaarzen geb.
voor '85 dikbil J. de Ligny, Groede;
Gemeste stieren, dikbil, A. Casteleijn,
Zuidzande; Gemeste vaarzen, dikbil
J. de Ligny, Groede; Koeien voor de
mesterij, Slagerij Ulijn, Sluis; Ge
mest vee, Focke-Maenhout, Heille;
Vlees vee, Slagerij Bertou, Oostburg;
Groepen stieren, A. Casteleijn, Zuid
zande; Groepen vaarzen, J. de Ligny,
Groede.
Algemeen kampioen mannelijk vee,
A. Casteleijn, Zuidzande.
Algemeen kampioen vrouwelijk vee,
J. de Ligny, Groede.
Algemeen kampioen vrouwelijk vee van J.A. de Ligny te Groede,
aangekocht door de keurslagerij Cauwels te Oostburg.
Uitslagen van de deze zomer gehouden vleesveekeuring, welke plaats
vond op het terrein van manege de Eendracht in Serooskerke. Voor
Walcheren was dit een groots evenement. Melkvee, vleesvee en scha
pen, van alles was er te zien. De Walcherse dikbilfokkers hebben op
deze keuring weer getoond dat ze zeer bewust met deze fokkerij bezig
zijn, nl. dieren fokken zonder beengebreken of andere negatieve
eigenschappen.
Uitslagen
Stierkalveren, geb. in 1986: 1.
Maljaars-Rotte, tevens kampioen. 2.
J. Maris. 3. J. Jakobsen. Vaarskal
veren, groot. 1. J. Maris, tevens
kampioen. 2. F. Blaas. 3. J. Maris.
Klein: 1. F. Blaas. 2. F. Blaas. 3. L.
Melse. Geregistreerde stierkalveren,
groot. 1. J.A. de Buck, tevens kam
pioen. 2. Maljaars-Rotte. 3. Z. Mal-
jaars. Midden: 1. J. Maris. 2. A.J.
Lous. 3. P. Louws. Klein: 1. Z. Mal-
jaars. 2. P. Louws. 3. Z. Maljaars.
Er werden 150 stuks vee aange
voerd van zeer goede kwaliteit, wel
ke werden gekeurd door de heren
J.J. de Coninck uit Halsteren, A. de
Lint uit Zevenbergen en J. de Ligny
uit Groede. Deze heren waren vol lof
over de aangevoerde dieren en het
vlotte verloop van de keuringen, zo
dat het alles bijeen een geslaagde dag
was, die dankzij het mooie weer en
een goede publieke belangstelling
zeer goed verlopen is.
De melk moet schoon zijn om KOR
TING OP DE MELKPRIJS te voor
komen. Met schone koeien en een
goede voorbehandeling is de kans op
vuile melk betrekkelijk klein. Er kan
echter altijd vuil in de melk komen.
Daarom moet de melk gefilterd wor
den. Gebruik bij ieder melk maal een
nieuw filter van goede kwaliteit. Fil
ters wassen en gebruik van kwalita
tief minder goede filters betekenen
verkeerde zuinigheid. Een vuil filter
is een teken dat u schoner moet
melken.
Snijmais dient geoogst te worden in
EEN DEEG- TOT HARDDEEG-
RIJP stadium. Het ds-gehalte is dan
meestal hoger dan 25%. Vroeger
oogsten kost geld. De opbrengst en de
kwaliteit zijn dan lager en de inkuil-
verliezen hoger, o.a. door perssapver-
liezen. Meestal is er behoorlijk
variatie in rijpheid tussen percelen.
Door een goede planning en organi
satie van de oogst kan de meeste mais
in het goede stadium worden geoogst.
Pleeg hiervoor tijdig overleg met de
loonwerker.
Snijmais moet GELIJKMA TIG EN
KORT GEHAKSELD worden. Een
theoretische haksellengte van 6-8 mm
is gewenst. Daarbij zijn een goede af
stelling van de machine en scherpe
messen van belang. Kijk hierop toe
zodra de loonwerker begint. Wanneer
droge mais niet goed gehakseld
wordt, treden er bij het voeren extra
spil- en bladverliezen op.
Kalveropfok in een OPEN STAL
gaat goed. Er zijn eigenlijk maar twee
mogelijkheden voor een goede huis
vesting van kalveren. Ze moeten op
gefokt worden in een gesloten stal met
een goede isolatie, mechanische ven
tilatie en verwarming of in een ruim
te waar de temperatuur en
luchtvochtigheid ongeveer gelijk is
aan buiten. Er zijn de laatste jaren
goede ervaringen opgedaan met zgn.
open frontstallen.
Vrijdag 26 september 1986
Zeeuwen met
roodbonte stier
kampioen
op UTV-dagen
Op de Nationale veeteelt- en
Paardendagen, gehouden op 19
en 20 september jl. in Utrecht is
het algemeen kampioenschap
slachtvee van alle rassen behaald
door J.A. de Buck-van de Berg te
Oostkapelle. De inzending betrof
een tweejarige roodbonte stier
van zeldzame klasse, verkocht
aan slager Ultee te Oudewater.
Vorig jaar is door dezelfde fok
ker het algemeen kampioenschap
fokvee behaald met een blauwe
dikbilstier Gijs.
Vaarskalveren, groot. 1. A.J. Lous.
2. Z. Maljaars. 3. J.A. de Buck.
Midden: 1. L. Melse, tevens kampi
oen. 2. Maljaars-Rotte. 3. Maljaars-
Rotte. Klein: 1. F. Blaas. 2.
Maljaars-Rotte. 3. A.J. Lous. Stie
ren, geb. in 1985: 1. F. Blaas, tevens
kampioen. 2. F. Blaas. 3. L. Melse.
Vaarzen, geb. in 1985, groot: 1. L.
Melse, tevens kampioen. 2. A. Dek
ker. 3. J. Jakobsen. Klein: 1. L.
Melse. 2. J. Maris. 3. J. Maris. Ge
registreerde stieren, geb. in 1985: 1.
P. Louws, tevens kampioen. 2. Z.
Maljaars. 3. J. Maljaars. Gere
gistreerde vaarzen, geb. in 1985,
groot: 1. Z. Maljaars. 2. J. Pouwer.
3. J. Maris. Klein: 1. Z. Maljaars,
tevens kampioen. 2. Z. Maljaars. 3.
J. Pouwer. Stieren, geb. voor 1985,
1. J.A. de Buck, tevens kampioen.
2. L. Melse. 3. J. de Visser. Vaar
Een drietal dikbilstieren op de Walcherse keuring
zen, geb. voor 1985, groot: 1. L.
Melse, tevens kampioen. 2. P.
Louws. 3. A. Dekker. Klein: 1. Z.
Maljaars. 2. J.A. de Buck. 3. J.A.
de Buck. Gemest vee, 1, 2 en 3 J.A.
de Buck. Groepen, geb. in 1986: 1.
J. Maris. Geregistreerde groepen,
geb. in 1986: 1. Z. Maljaars. Groe
pen, geboren voor 1986: 1. Z. Mal
jaars. Geregistreerde groepen, geb.
voor 1986: 1. Z. Maljaars. Alge
meen kampioen stieren: J.A. de
Buck. Algemeen kampioen Vz L.
Melse.
Opening vee-exporthal Van de
Wetering te Brakel
In Brakel, onder de rook van Slot
Loevestein, werd zaterdag 20 sep
tember 1986 om 14.00 uur een vee-
exporthal geopend op het terrein van
Van de Wetering Transport B.V. Mi
nister Braks verrichtte de opening.
De hal biedt ruimte aan 600 a 700 die
ren. Hier worden de dieren export-
klaar gemaakt.
Dit houdt in: wassen, scheren, bloed
en drachtigheidsonderzoek en voor
zien van een oormerk. De periode dat
dieren in de hal verblijven schommelt
rond de drie weken, afhankelijk van
de eisen die het land van bestemming
stelt. Van de Wetering is gespeciali
seerd in de export van levend vee. Van
1976 tot en met 1981 waren dit hoofd
zakelijk schapen en lammeren vanuit
de D.D.R. en varkens vanaf Neder
land naar Italië. Voor transport van
grootvee is het bedrijf de grootste in
Europa.