Het opwarmen van aardappelen Nederland Boek "Aardappelbewaring", een aanwinst voor aardappeltelers -m -m Konsulentschappen voor de Akker- opwarmtijd in uren temperatuur in C op een laaghoogte vanaf de bodem van: 0,25 m 1 m 2 m 4 8 12 16 20 24 28 18,1 19,6 19,9 20,0 20,0 20,0 20,0 8,8 15,2 18,7 19,6 20,0 20,0 20,0 5,0 8,0 12,8 17,5 18,7 19,4 20,0 Neem voor het opwarmen van aardappelen 3 dagen de tijd. ten belangrijke maatregel om de blauwgevoeligheid van aardappelen te beperken is het opwarmen voor ze worden gesorteerd of afgeleverd. Ma tig blauwgevoelige partijen kunnen tot 15 graden C, doch voor sterk blauwgevoelige aardappelen is opwar men tot 18 a 20 graden C aan te bevelen. De lucht mag nooit warmer zijn dan 22 graden C. Het is verstandig om voor het opwarmen van aardappelen minstens 3 dagen de tijd te nemen. Hoe hoger de storthoogte is hoe lan ger het duurt voor de bovenste laag aardappelen is opgewarmd! Uitgaande van een ventilatiekapaciteit van 100 m3 lucht/uur per m3 aardap pelen is bij een oorspronkelijke aard- appeltemperatuur van 5 graden C en een konstante luchttemperatuur van 20 graden C het volgende tempera- tuurverloop in de partij te ver wachten: *zie tabel. Hieruit blijkt dat de temperatuur van de aardappelen op een hoogte van 3.5 meter pas na ca. 10 uur opwarmen be gint te veranderen. In theorie duurt het ruim 20 uur voordat bovenin de aardappelen op 15 graden C zijn ge komen. In de praktijk zal het opwar men meer tijd vragen omdat door dak, wanden en vloer warmte verlo ren gaat. De goedkoopste en eenvou digste methode is om van warmere buitenlucht gebruik te maken. Een merkbaar effekt mag reeds worden verwacht wanneer de buitenlucht een temperatuur heeft die 4 a 5 graden C hoger is dan die van de aardappelen. I)e kapaciteit van de luchtverhitter Het opwarmen van 1 ton aardappe len met 1 graden C vraagt een hoe veelheid warmte van ongeveer 860 kcal 1 kw (bij 100 m3 lucht per m3 aard). Om 300 ton aardappelen in temperatuur van 6 graden C naar 18 graden C te verhogen is nodig 300 t x 12 graden Cx 860 kcal. 3.096.000 kcal. Om deze opwarming in bijv. 3 dagen te bereiken moet de verhitter een ka paciteit hebben van: 3.096.000 43.000 kcal per uur (eksklusief 10% verliezen door lekkages) 72 uren Aantal verhitters Een verhitter met een te grote kapa citeit zal (mits thermostatisch gere geld) vrij snel worden uitgeschakeld. In de praktijk is gebleken dal 2 ver hitters van bijvoorbeeld elk 40.000 kcal praktischer zijn dan één verhit ter van 80.000 kcal. Wanneer de temperatuur maar met 4 a 5 graden C wordt verhoogd, geeft dit de volgende voordelen t.o.v. een temperatuuryerhoging van 10 graden C: Kans op te hoge inblaastempera- turen is vrijwel uitgesloten Veel minder kondens in de partij aardappelen Wanneer de aardappelen langza mer worden opgewarmd heeft dit een positieve invloed om 'blauw' nog verder te beperken. Bij een verhitter met te veel kapaci teit zal deze steeds in- en uitgescha keld w orden. Dit geeft vaak veel stank ontwikkeling (vooral bij gasolie). Het steeds in- en uitschakelen is te voorkomen door de warme lucht te mengen met koudere buitenlucht of door twee of meer verhitters toe te passen en deze thermostatisch apart te regelen. Voorbeeld: Aardappelen moeten van 6 graden C naar 18 graden C worden opge warmd. De maksimale inblaastempe- ratuur is 20 graden C. Er worden 2 verhitters geplaatst met ieder een ei gen thermostaat. De verhitters kun nen gezamenlijk de lucht met 10 gra den C verhogen. Verhitter I heeft een thermostaatstand van 19 graden C en verhitter II heeft een ther mostaatstand van 20 graden C. Wan neer door stijging van de temperatuur in de bewaarplaats de^nblaastempe- ratuur 19 graden C is geworden, wordt verhitter I door de thermostaat uitgeschakeld en blijft verhitter II doorbranden tot deze de inblaastem- peratuur heeft bereikt van 20 graden C en dan eveneens door de ther mostaat wordt uitgeschakeld. De eindtemperatuur zal dan onderin 20 graden C zijn en bovenin 15 graden C. Door nog 5 a 6 uren intern te ven tileren zal de gehele partij ca. 17 a 18 graden C in temperatuur zijn. Olie- en gasgestookte luchtverhitters In het algemeen worden zowel olie als gasgestookte luchtverhitters voor het opwarmen van aardappelen ge bruikt Omdat deze veelal in kapaci teit niet regelbaar zijn moet de beno digde warmteproduktie worden af gestemd op de ventilatorkapaciteit van de bewaarplaats. Er kunnen luchtverhitters met of zonder rookgas afvoer worden gebruikt. Bij de eerste worden de verbrandingsgassen afge voerd via een rookkanaal. Het rende ment daalt hierdoor evenwel met ca. 20%. Door de verhitter buiten de be waarplaats voor de luchtinlaatope ning op te stellen, voorkomt men dat zuurstof aan de bewaarruimte wordt onttrokken. Ook direkt gestookte ver hitters worden op dezelfde manier voor dit doel benut. Deze zijn goed koper, maar hebben geen aparte rookgasafvoer. Door een dergelijke verhitter in een bewaarplaats op te stellen, wordt niet alleen zuurstof hieraan onttrokken maar tevens C02 toegevoegd. Zonder voldoende lucht verversing is de kans groot dat het ap paraat door zuurstofgebrek uitgaat en de aardappelen zwarte harten gaan vertonen. Dergelijke knollen zijn ui terlijk niet te herkennen en alleen nog maar voor veevoer geschikt. Een gro te oplettendheid is hierbij daarom ver eist. Om dit te voorkomen moet bij direkte luchtverhitters per uur ca. 60 m3 verse lucht per liter verbrande olie worden toegevoerd. Geschikte brandstof De direkte oliegestookte verhitters werken overwegend op petroleum maar enkele merken verhitters kun nen ook met HBO I (gas- of dieselo lie) worden gestookt. Deze brandstof is wat goedkoper maar minder zuiver - vraag hierover advies aan de leverancier. De opstelling van de luchtverhitter(s) Bij het opwarmen van aardappelen is het zaak om energieverliezen te be perken. - Op de aardappelen Dit moet sterk worden afgeraden. Het steeds"moeten bijvullen op gladde aar dappelen van een warme verhitter is levensgevaarlijk en brandgevaarlijk. - Buiten vóór een inlaatluik Dit is een veilige opstelling maar de door.de verhitter aangezogen lucht moet ook worden opgewarmd. Een verhitter van b.v. 40.000 kcal heeft veelal een ventilator van 1000 m3 lucht per uur. Om deze lucht bijv. 15 graden C op te moeten warmen, is per uur een 1/2 liter olie nodig. Indien een luchtver hitter buiten voor het inlaatluik wordt geplaatst, is een luchtdichte afsluiting tussen de luchtgeleidingskoker en het inlaatluik noodzakelijk. - In het centraal ventilatiekanaal Bij de opstelling in het centrale ven tilatiekanaal moet om brand te voor komen enkele meters van de wanden achter de verhitter worden bekleed met bijvoorbeeld staal- of asbestce- mentplaten. Tijdens het opwarmen moet er rekening mee worden gehou den dat de ventilator, welke het dichtst bij de verhitter is opgesteld, de 'meeste warmte zal afnemen. Bij gebruik van bijv. twee verhitters kan dit probleem worden voorkomen. - In een ruimte vóór de bewaarplaats De verhitter(s) worden hierbij in een bijv. met plastik afgescheiden ruim te geplaatst. Door intern te ventileren wordt de warmte vervolgens door de aardappelen geblazen. Bij deze opstel ling kunnen meerdere ventilatoren te gelijk draaien. Zorg wel voor aanvoer van verse lucht voor de verhitter(s). Eindelijk zal binnenkort een boek ver schijnen waar aardappeltelend Neder land al jaren naar heeft uitgekeken. Ik doel hierbij op het boek "Aardap- pelbewaring", dat is samengesteld door J.H.W. van der Schild, een me dewerker van het IBVL, te Wagenin- gen. Het boek is ten dele gebaseerd op de door A. Rastovski, A. van Es en anderen, in het Engels geschreven uitgave "Storage of Potatoes". In ca. 275 pagina's wordt uitgebreid ingegaan op allerlei facetten van de behandeling en de bewaring van aar dappelen vanaf inschuren tot en met afleveren. Zowel poot-, konsumptie- als fabrieksaardappelen komen in "Aardappelbewaring" aan bod. In 22 hoofdstukken, teveel om ze allemaal te noemen, komen ondermeer aan de orde: de uitvoering en inrichting van aardappelbewaarplaatsen, ventilatie systemen, drogen en koelen, kiem- remming, ziekten en gebreken tijdens de bewaring, opwarmen, sorteren en Warmteproduktie aardappelen (Burton) Bewaartemperatuur in graden C Warmteproduktie in W/ton/24 uur 1 gr. C 5 gr. C10 gr. C 15 gr. C20gr. C25 gr. C 558 233 291 328 558 768 Deze warmteproduktie is echter te ge ring waardoor het opwarmingsproces te lang zal gaan duren. Let op: Lucht opwarmen om bijv. uien te drogenvraagt 0.3 kcal of 0.35 watt warmte per m3 lucht per graden C per uur. Het opwarmen van een produkt vraagt een andere benadering; voor aardappelen per ton per gra den C opwarmen is nodig 860 kcal. of 1 kwh. de voorbehandeling van pootgoed. Ook de moderne kuilbewaring wordt behandeld evenals bijvoorbeeld mo gelijkheden om kondens in bewaar plaatsen tegen te gaan. Verder is een apart hoofdstuk gewijd aan moder ne meet- en regelapparatuur. Soms kort, maar vrij volledig wordt aange geven welke processen zich tijdens de bewaring in de knol afspelen en hoe deze de kwaliteit beïnvloedenDaar bij wordt duidelijk, dat de bewaring in belangrijke mate bepalend is voor de kwaliteit van de af te leveren aard appelen. Het belang van kwaliteit voor een land, dat het merendeel van z'n produktie moet exporteren, is zonder meer duidelijk. Ook tegen de ze achtergrond vormt dit boek een aanwinst voor de Nederlandse akker bouwVan der Schild heeft kans ge zien om de soms moeilijke materie helder, in eenvoudige taal uiteen te zetten. Niet minder dan 150 illustra ties verduidelijken daarbij de tekst. "Het is dan ook in de eerste plaats een 3 m 3,50 b 5,0 5,0 5,0 5,0 7,6 6,8 11,8 9,4 16,1 13,6 17,8 16,7 19,7 19.1 Het is beter om minstens 10% over- kapaciteit te nemen, omdat door lek kages in de bewaarplaats warmte ver loren gaat. Temperat uurbewaking Voorkomen moet worden dat de lucht teveel wordt opgewarmd. De te ge bruiken luchtverhitter dient daarvoor met een oververhittingsthermostaat te worden uitgerust. De voeler van de ze thermostaat dient achter of onder de ventilator in het luchtkanaal te worden geplaatst. Door deze op 20 a 22 graden C af te stellen wordt de temperatuur van de lucht alvorens de onderste aardappelen te bereiken be waakt. Bereikt de lucht deze ingestel de waarde, dan slaat wel de luchtver hitter maar niet de ventilator af. In dien men de werking van de ther mostaat heeft gekontroleerd en de luchtverhitter slaat af, dan is verder opwarmen niet meer mogelijk en kan de verhitter worden uitgeschakeld. Door 5 a 6 uren intern te ventileren kan de" temperatuur in de partij ver volgens verder worden geëgaliseerd. Tijdens het opwarmingsproces mag de ventilator van de bewaarplaats nimmer uitvallen zonder dat de lucht verhitter wordt uitgeschakeld. De stroomtoevoer zou zo moeten worden geregeld, dat wanneer de ven tilator via de thermische beveiliging uitvalt, ook de verhitter uitvalt. In alle gevallen is het gewenst om de eigenaar en de verzekeringsmaat schappij over de opstelling en toepas sing van de verhitter in kennis te stellen. Voor de Z.W. specialisten Kwaliteit en Bewaring, J.H. van Nieuwenhuizen Goes, januari 1986 praktisch boek geworden, waarmee iedereen die met aardappelbewaring te maken heeft, zowel telers als bou wers en installateurs, hun voordeel kunnen doen. Daarnaast zal het boek zich ongetwijfeld een plaats weten te veroveren binnen het landbouwon derwijs. "Aardappelbewaring" geeft vele kengetallen en normen, die in de dagelijkse praktijk van pas komen. Dankzij een uitgebreide inhoudsopga ve alsmede een trefwoordenregister kan men zijn weg vlot vinden in het boek. Het boek is verkrijgbaar door over making van ƒ25,ƒ6,50 voor porto- en verzendkosten, op girore kening 944460 t.n.v. Verweij Wage- ningen b.v. "Aardappelbewaring" is bovendien te bestellen op de RAI, bij de stand van het CAD voor de Kwa liteit en de Bewaring t.b.v. de Akker en Tuinbouw. Ir. C.I). van Loon PAGV, Lelystad Vrijdag 24 januari 1986 11

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1986 | | pagina 11