Q verzekeringen
De ongeschreven brief
Fruitteeltdag "De Vroone"
Kapelle blijft topdag voor
sektor
Hoe kan men
schoorsteenbranden
voorkomen?
t'en hollanderlaan 10
IVI tel: 01100 -38000
Als, beste O.V.M.-ers, het brood
een cent duurder wordt en de
melkprijs gaat met twee cent om
hoog, dan wordt dat geac
cepteerd zonder al te veel ge
mopper. Gaat de koffie met een
kwartje omhoog dan werkt dat
weliswaar meteen op de ham
sterwoede maar verder gebeurt er
niets. Zelfs als je voor precies
hetzelfde brood, dat je in de su
permarkt haalt voor 1,83, bij de
warme bakker 2,08 moet neer
tellen, vindt iedereen dat van
daag de dag heel gewoon.
Maar..., als een verzekering
maatschappij het in z'n hoofd
haalt om een premiedifferentiatie
in te voeren, dan zijn de reakties
niet van de lucht; zeker als het
een onderlinge betreft. Zelfs voor
grote woorden als "diskrimine-
rend" en dergelijke schrikt men
dan niet terug. Dit ondervonden
wij maar al te zeer naar aanlei
ding van het bestuursbesluit ons
werkgebied in twee regio's te
splitsen en vervolgens voor regio
2 een hogere premie te gaan be
rekenen. En toch ligt de reden
precies hetzelfde als die bij öet
broodje van de bakker: een
kwestie van kosten.
Reakties
Alle briefschrijvers hebben van
ons uiteraard persoonlijk bericht
teruggekregen en hierbij is uitge
legd hoe het bestuur tot het be
treffende besluit is gekomen.
We kunnen ons echter voorstel
len dat er ook mensen zijn die wel
op het punt stonden om te reage
ren, maar die, mogelijk onder in
vloed van de kerstgedachte, of
gewoon om de gezellige sfeer
thuis, er van af hebben gezien
naar de pen te grijpen.
Voor die mensen is dit stukje be
doeld. Zij krijgen ongevraagd
toch antwoord.
Velen reageerden op de indeling
van de regio's.
"Waarom ligt nou die grens bij
postcode 4699", zo vroeg men
ons. Een andere vraag was waar
om de betere rijders in regio 2 ook
mede gestraft weiden met een
hogere premie en een aantal
gooide het op de solidariteit. Men
meende dat die vooral bij een
onderlinge het hoogst in het
vaandel dient te staan.
Met het laatste kunnen wij het
J. Visscher
overigens best eens zijn. Het is
voor het bestuur een bijzonder
moeilijke beslissing geweest om
tot de bedoelde maatregel te ko
men, juist met het oog op de soli
dariteit. We moeten echter kon
stateren dat ook daaraan grenzen
zijn. Voor het eerst in de na-oor-
logse jaren is er een sterker wor
dende neiging te bespeuren naar
het loslaten, of laten we zeggen
het ontvluchten van de solidari
teit. De ziektekostenverzeke
ringsbranche schijnt daar al enige
tijd moeite mee te hebben. Maar
ook onze eigen branche komt er
niet onderuit. Men wil niet
voortdurend te veel premie beta
len, omdat de buurman steeds
maar weer schade claimt. Zie
daar, beste mensen, de kern van
öe hele zaak.
Aan de hand van schadestatistie-
ken die zich uitstrekken over een
groot aantal jaren, kan worden
aangetoond, dat de verhouding
premie-schade in wat we nu regio
2 noemen ruim 20% slechter is
dan in regio 1 en dat dit percen
tage nog steeds de neiging ver
toont om te stijgen.
Onder dergelijke, zo duidelijk in
het oog lopende omstandighe
den, is het niet langer verant
woord een dooreen tarief te
handhaven. Vandaar dat het bes
tuur tot bedoelde maatregel heeft
besloten.
Niet iedereen zal het met ons eens
zijn, maar in onze ogen is hiermee
een rechtvaardiger verdeling van
de premielast geschapen. Dat ook
de betere rijders in regio 2 hier
door worden getroffen is niet te
vermijden. Voor hen is echter een
verhoging van de no-claim-kor-
ting tot 65% ingevoerd.
De grens
Tenslotte nog iets over de inde
ling van de regio's. Dat de post
code wordt gehanteerd om de
grens tussen beide gebieden aan
te geven is niet zo verwonderlijk.
Dit is immers een makkelijk
hanteerbaar gegeven. Ook voor
andere doeleinden, b.v. het ma
ken van statistieken, kan de post
code uitstekend dienst doen. Men
kan er allerlei gegevens aan op
hangen en bij de OVM wordt dat
dan ook naar hartelust gedaan.
Wij zijn hierdoor tot het opmer
kelijke inzicht gekomen, dat er,
wat öe eerder genoemde schaöe-
cijfers betreft, een duidelijke
scheidingslijn loopt.
Wat we niet hadden moeten doen
is gebruikmaken van de bena
mingen West-, Midden- en Oost-
Brabant. Veel van onze verzeker
den menen nl. (en terecht) in
West-Brabant te wonen, terwijl ze
toch zijn ingedeeld in regio 2. We
erkennen het volmondig: fout
van ons! We hadden beter kun
nen spreken van Zeeland en een
heel klein gedeelte van West-
Brabant. Dan zou niemand zich
eraan gestoord hebben, of eh....?
"Hoewel landelijk gezien de vorstschade in het Zuidwesten nog het
geringst is, laat het zich toch aanzien dat minimaal 10% van de opstand
in ons gebied als verloren moet worden beschouwd. Een grillig schade
beeld en een tekort aan goed plantmateriaal heeft menig ondernemer
dan ook voor een vrijwel uitzichtloze situatie geplaatst. Het verheugt
ons dat op een enkele uitzondering na het overgrote deel van de ge
troffen fruittelers van plan is om het bedrijf opnieuw op te bouwen". Dit
o.m. zei de voorzitter van de Nederlandse fruittelers Organisatie, kring
Zuidwest Nederland, de heer W. de Jager, op de zeer goed bezochte
fruitteeltdag in "De Vroone" te Kapelle.
De heer De Jager zei te hopen dat het
kleine bedrag van 21 miljoen, dat de
overheid ter lening van de ergste
nood ter beschikking heeft gesteld,
voldoende zal blijken te zijn om de
zeer zwaar getroffen bedrijven weer
gezond te krijgen. Hoewel schurft,
hagel en kleine maat tegenzitten, zei
hij, gezien de relatief geringe voor
raden, een probleemloze afzet van de
huidige voorraden te verwachten.
Volgens de kringvoorzitter mag van
perspektiet. Hij konstateerde aan de
hand van cijfermateriaal dat de
fruitteeltkrisis in Nederland diepere
sporen lijkt te hebben getrokken dan
gemiddeld in Europa. "Mogelijk zijn
daardoor nu alleen nog de besten
over en verklaart dat de ombuiging
ten j»oede in de areaalontwikke
ling de laatste jaren. Ten aanzien van
de verjonging is onze positie zeker
verbeterd. Wat de perenareaal be
treft, zou in Europees verband ge-
De machine die kisten automatisch voorziet van bodem en randen.
de nieuwe veiling een positieve ont
wikkeling en invloed worden ver
wacht op de prijsontwikkeling en dat
er ook een grotere aantrekkings
kracht vanuit zal gaan op het Zuid
westelijk fruit.
Afzet
In zijn inleiding zette de direkteur
Lavo te Goes, ir. W.L.A.G. Tacken,
de zuidwestelijke fruitteeltafzet in
Vrijdag 17 januari 1986
Momenteel is het stoken van hout en
steenkoolprodukten weer erg "in" in
Nederland. Een vervelend gevolg is
helaas dat het aantal schoorsteen
branden enorm toeneemt. Daarbij
brandt meestal niet alleen de
schoorsteen uit, maar ook vaak een
groot deel van het huis.
Er zijn een aantal simpele maatrege
len die de kans op een schoorsteen
brand erg klein maken, te weten:
a. verantwoord stoken;
b. de schoorsteen met de juiste ma
terialen optrekken;
c. zorg voor een deugdelijke kon-
struktie van de schoorsteen.
We gaan nu wat uitgebreider in op
deze drie punten:
ad a. verantwoord stoken
Stook uitsluitend droog en schoon
(ongeverfd) hout, steenkoolproduk
ten en briketten. Andere materialen
maken de schoorsteen in versneld
tempo vuil en vergroten op die ma
nier de kans op een schoorsteen
brand. De term "allesbrander" is dus
misleidend.
Verder is het beter een niet te groot
vuur te stoken2 dit om overbelasting
van de schoorsteen te voorkomen.
C.A. Toorenaar
Het vegen van de schoorsteen wordt
nog vaak vergeten. Dit dient mini
maal één maal per jaar te gebeuren
en wanneer de haard of kachel veel
wordt gebruikt minimaal twee maal
per jaar.
ad b. de juiste materialen
Het verdient de voorkeur de schoor
steen met hard gebakken steen op te
metselen. Scöoorsteenelementen
waarin aluminium of asbestcement is
verwerkt zijn totaal ongeschikt voor
het stoken van vaste brandstoffen.
Een schoorsteen opgetrokken uit en
kel staalpijp öient omgeven te zijn
door een isolatielaag en een ommet-
seling. Gebakken of keramische
schoorsteenelementen moeten altijd
omkokerd worden. Dubbelwandige
schoorsteenelementen mogen alleen
worden toegepast wanneer ze door
TNO getest zijn en van de bijbeho
rende omkokeringen voorzien zijn.
ad c. schoorsteenkonstruktie
Voor de volledige verbranding van
vaste brandstoffen is voldoende
aanvoer van zuurstof en een daar
mee korresponderende afvoerkapa-
citeit van rookgassen vereist. Als
vuistregel geldt een minimale dia
meter van de schoorsteen van 15 cm
bij een aansluiting op gesloten ka
chels. Bij open haarden dient de
diameter minstens 20 cm te zijn.
Een goede schoorsteen is minstens
vijf meter hoog, terwijl de uitmon
ding zich twee meter boven het
hoogste snijpunt van de schoorsteen
met het schuine of gebogen dak moet
bevinden. De eerste 50 cm van het
rookkanaal boven de kachel of haard
dient vertikaal te zijn. Daarboven
mogen de - zo veel mogelijk te ver
mijden - bochten geen knikken ver
tonen en niet meer dan 30 gr.C. van
de vertikale stand afwijken.
Wenst u in uw eigen belang meer in
formatie over schoorstenen, dan kunt
u de uitgebreide brochure "Schoor
stenen" aanvragen bij uw eigen On
derlinge Verzekering Maatschappij,
de O.V.M. van de Z.L.M.
C.A. Toorenaar
waakt moeten worden voor een grote
verdere uitbreiding". Bij de appels
waarschuwde Tacken, wat de Jona
gold betreft, voor een ontwikkeling
als bij de Golden. Overigens is er
volgens hem de geruststelling dat ons
nieuwe rassenpakket beter in het
klimaat van Noordwest Europa past,
dan bij de Golden het geval was. Hij
verbond daaraan de verwachting dat
de Nederlandse fruitteelt daarmee
de komende jaren in Europa sterk
staat.
Tacken distilleerde vervolgens uit de
grafieken dat de nieuwe rassen rela
tief minder via de veilingen worden
verhandeld. "Geen goede ontwikke
ling: eind zeventiger jaren hebben
we de veilingen als de vergaarbak
voor interventie gebruikt, nu voor de
afzet van minder sterk in de markt
liggende rassen. Dat is niet goed voor
de positie van de veilingen en niet
goed voor een gezamenlijke han-
delsstruktuur, die van groot belang is
wanneer het aanbod toeneemt.
Als die niet sterk is, dan zijn we zelf
verantwoordelijk voor een onver
hoopt nieuwe afzetkrisis". Tacken
zette tenslotte de situatie in Zeeland
af tegen die voor ons land als geheel.
Daarbij ligt het Zuidwesten op een
aantal punten duidelijk voor op de
rest van ons land. Dat dankt ze niet
in de laatste plaats aan het klimaat,
maar zeker ook aan het vakman
schap. Deze positie kan nog versterkt
worden door een betere waterbe
heersing en een verbeterde zoetwa
terhuishouding. Daarbij mag vol
gens de direkteur Landbouw en
Voedselvoorziening, zeker niet de
stimulerende werking van de nieuwe
veiling worden vergeten. "De posi
tieve invloed van de fusie komt nu al
tot uitdrukking in de prijsvorming.
Bundel daarom de afzet maksi
maal".
Vorstschade
Hoewel we vorstschade nooit hele
maal kunnen ontlopen, deed ir. S.J.
Wertheim van het Proefstation voor
de Fruitteelt te Wilhelminadorp, een
aantal suggesties om schade zoveel
mogelijk te voorkomen. Hij stelde
vast, dat we met Elstar, Jonagold en
Karmijn enige "juffershandjes" het
assortiment binnen hebben gehaald.
Ons vorstrisiko is groter dan vroeger.
Door lage bomen telen we niet alleen
bij lagere temperaturen, maar de
bomen staan ook op zwakke onder
stammen. Daarom zoekt het Proef
station naar andere zwakke onder
stammen voor appel die wat harder
zijn. Toch is de huidige schade aan
appel meer een ras dan een onder
stam probleem is. Bij peer is dit net
andersom en bevroor de kweepoot.
Wat we hier aan kunnen doen, is
Kwee C lager veredelen en dieper
planten en mogelijk moeten we naar
een vorm van aanaarden.
Conference moet op tussenstam
worden veredeld. Hoewel de bomen
door een tussenstam duurder worden
is dat volgens Wertheim toch een
goedkope verzekeringspremie. Hij
noemde tenslotte nog enige aspekten
die de kwetsbaarheid voor vorst
kunnen beperken als beschutting,
waterhuishouding, groeibeheersing
en voorkomen van ontharding.
Ondernemer
De heer J. Ruissen noemde in zijn
inleiding een aantal voorwaarden
om van een moderne fruitteelt te
kunnen spreken. Het gaat daarbij om
de volgende aspekten: voldoende
omvang van het bedrijf, goed plant
materiaal, modern assortiment, in
tensieve inplanting, waarbij zoveel
mogelijk bomen geplant moeten
worden en waarbij elk afzonderlijk
toch zo goed mogelijk moet produ
ceren, kritisch zijn ten aanzien van
het produktienivo van de percelen of
delen daarvan, kwaliteit, evenwich
tige verhouding appels peren en re
gelmatige vervanging, kortom alles
staat en valt met het zijn van een
goed ondernemer, zo besloot Ruis
sen. J. Wierenga