VOOR m: VROIIW Hoe drinkt U Uw koffie? n n n L: t L L De levensfasen van de vrouw k rubriek Kerstsuggestie 985 u Kruiswoordpuzzel onder redaktie van de Reaktiekommissie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zee land en Brabant Redaktieadres: Mevr. P.J. de Rooy-janse Chezeeweg 18, 4424 ZG Wemeldinge Hoe vaak zouden wij deze vraag stellen aan bezoek, waarmee wij koffie drinken? En kijk eens in de supermarkt hoeveel soorten suiker en melk daar ondergebracht zijn. Weten we precies wat de kwaliteit en verschillen zijn van de diverse soorten? Toch wel de moeite waard om daar iets meer over te weten. Ik las in het Friese ledenblad een artikel hierover, geschreven door Tjitske Nijsingh, waarin alles over deze produkten staat. Ik geef het graag aan U door. R.M.M. Suiker In Nederland is het voedingsmidde lenaanbod groot. Wij kunnen kris talsuiker (biet- of rietsuiker), brui- nesuiker, suikerklontjes of kandij aanbieden. Voor de voedingswaarde maakt het geen enkel verschil. De spore-elementen die aanwezig zijn in de minder geraffineerde suiker zijn pas van belang wanneer wij zeer grote hoeveelheden suiker gebrui ken. Mensen die hun voedingsmid delen zo natuurlijk mogelijk willen houden zullen deze minder geraffi neerde suiker prefereren. Melkprodukten Het aanbod van melk voor de koffie is zeer groot. Magere en halfvolle melk met een laag vetgehalte worden meestal niet gebruikt om hun wate rige smaak, maar volle melk is ge schikt voor de koffie. En natuurlijk koffiemelk, geëvaporeerde (ingedik te) volle melk, met een minimum vetgehalte van 7,5 procent en half volle koffiemelk met een vetgehalte van 4 tot 4,5 procent. Koffieroom met een vetgehalte van twintig pro cent smaakt ook goed in de koffie, maar is niet geschikt om stijf' te kloppen. Slagroom, met een vetge halte van veertig procent daarente gen wel. Deze voor de koffie ge schikte melkprodukten zijn langer houdbaar gemaakt door pasteurisa- tie of sterilisatie. Aan slagroom in kartonverpakking worden wel een stabilisator en emulgator toegevoegd. Aan koffie room wel een stabilisator. Een stabi lisator zorgt er voor dat in het pro- dukt geen afscheiding van de ver schillende bestanddelen plaatsvindt. Een emulgator is nodig voor de ver eniging van vet en water. Een aantal hulpstoffen, waaronder emulgatoren en stabilisatoren, zijn binnen de EG in besluiten geregeld. Emulgatoren en stabilisatoren vallen beide onder het Emulgatoren-be- sluit. Zij hebben als alle hulpstoffen in EG-besluiten een E-nummer. Het vermelden van het E-nummer is niet verplicht. Jammer, want sommige mensen zijn allergisch voor bepaalde stoffen. Voor sommige stoffen be hoeft geen maximaal toelaatbare waarde te worden vastgesteld. Bij normale konsumptie worden deze stoffen niet schadelijk geacht. Zij worden met een O aangegeven. Plantaardig vet Naast de koffiemelk en de room, waarvan het vetgehalte en het dro gestofgehalte in de Warenwet zijn vastgelegd, zijn ook fantasieproduk- ten voor de koffie in de handel. Zij mogen geen koffiemelk worden ge noemd omdat ze niet meer geheel uit melkbestanddelen bestaan. Een deel van het melkvet is vervangen door plantaardig vet, bijvoorbeeld soja- olie of zonnebloemolie. Er ontstaat dan een produkt gelijkend op (half)volle koffiemelk, en om het plantaardig vet en de magere melk goed te mengen is een emulgator toegevoegd. Deze produkten zijn in de handel gekomen, toen men aan plantaardig vet uit gezondheidsoogpunt een ho gere waarde ging toekennen dan aan dierlijk vet. Waar blijft echter het melkvet uit deze produkten? Wordt het gebruikt voor de bereiding van slagroom of voor boterproduktie? Is het nodig om plantaardig vet uit een ander werelddeel te halen, terwijl in de EG enorme boteroverschotten zijn? Witmakers Nog iets anders voor de koffie zijn de witmakers of koffiecreamers. Zij lij ken op het eerste gezicht op melk poeder. Melkpoeder is melk waar het Nog heel even en de kerst staat weer voor de deur. Opnieuw zult u zich afvragen, wat zet ik mijn familie en vrienden voor aan de feestelijke dis? Dan kan onderge tekende u misschien een leuke kerstsuggestie doen: een kerst menu dat bijzonder feestelijk is, en in zekere zin niet al te moeilijk is te maken, dat zeer voortreffe lijk is, en niet al te duur! Aan de slag dus. Dit menu staat voor 4 a 5 perso nen, en bestaat uit een soepje, hoofdgerecht, en een nagerecht. U ziet een vrij licht menu dus. Soep: Consomme double met venkel. Ingrediënten: 1 liter heldere, liefst zelfgemaakte runderbouillon, 1 bosje venkel, 100 gram in reepjes gesneden schouderham, 5 eier dooiers, wat zout, en ruim vers gemalen peper. De bereiding: was de venkel goed en hak ze ragfijn, roer de gehakte venkel door de bouillon en breng ze aan de kook (heel even door laten koken). Maak het op smaak met het zout en de vers gemalen peper. Verdeel vlak voor het opdoen de gesneden ham over de koppen en doe in iedere kop heel voorzichtig een eierdooier (mag niet stuk gaan). Vul nu de koppen, alweer voorzichtig, met de withete bouillon. Serveer er tot slot wat soepstengels bij. Hoofdgerecht: Kalkoenbouten in roomsaus en gesmoorde appel tjes. Ingrediënten: 1 Zi kg kalkoen bouten, 150 gram boter, 1 glas calvados, Vi liter appelcider, 3 dl koffieroom, wat tarwebloem, zout, peper en wat strooiaroma. De bereiding: Maak een mix van het zout, peper, strooiaroma en de bloem, rol er de kalkoenbou ten goed doorheen, kleur intussen de boter in een ruime braadpan en braad er de kalkoen snel aan alle kanten in bruin. Matig de warmtebron en blus nu het braadvocht met de appelcider. Ontvet deze jus enigszins en voeg er de room aan toe. Doe een deksel op de pan en laat de kalkoen in 1 a 1 Vi uur gaar worden (indien nodig regelmatig wat cider bijvoegen). Is de kal koen bijna gaar voeg er dan het glas calvados aan toe! Snij ze in niet te dunne plakken (naar het been toe). Serveer ze op voorver warmde borden en zet er de ge smoorde appeltjes bij. Geef apart de krokant gebakken aardappel rondos. Wijn: Chablis (bourgogne). Voor de gesmoorde appeltjes heeft u het volgende nodig: 10 middelgrote zachtzure, enigs zins stevige appels, 70 gram ro zijnen (sultanas), 70 gram aman delspijs, wat boter, kaneel en 2 dl appelcider. Schil de appelen en boor ze uit, maak van de amandelspijs een smeuïg papje, door er ietsje ap pelcider aan toe te voegen en meng er de rozijnen met wat ka neel door, vul er vervolgens de boorgaten van de appelen mee. Zet de appelen in een beboterde vuurvaste ovenschaal en met een bodempje appelcider in de oven. Leg op iedere appel een klontje boter, en smoor ze tot slot in een matige hete oven (160 graden C) in 25 minuten gaar. Maak vervolgens de aardappel rondos op de volgende wijze: Kook 500 gram aardappelen goed gaar en maak er puree van, vermeng dit met 50 gram marga rine, een ei, een theelepeltje bies look, een vierde theelepel dille, wat zout, peper en wat nootmus kaat. Laat de puree goed koud worden en vorm er ronde, enigs zins platte, schijven van (30a 35 gram). Haal ze door een losge klopt ei, paneer ze, laat ze even rusten en bak ze tenslotte in de hete frituur goudgeel! Nagerecht: Parfait chocolat. Ingrediënten: 100 gram suiker, 5 eierdooiers, 4 dl slagroom, 1 dl tia maria en 50 gram geschaafde chocolade. De bereiding: Doe de eierdooiers bij elkaar en roer het goed schui mig. Klop het mengsel nu "au bain marie" verder op, d.w.z. U plaatst het pannetje met heet mengsel in een wat grotere pan met een kwart heet water gevuld en hou dat water tegen de kook aan. Klop nu de kompositie in het pannetje goed luchtig op. Haal vervolgens het pannetje uit het water en klop de kompositie ver der tot ze goed koud is geworden. Spatel er nu voorzichtig de ge schaafde chocolade en de tia ma ria door. Vul er de bakjes of schaaltjes mee waarin u het ge recht wilt opdienen en zet ze een paar uur in het vriesvak (diep vries) van uw koelkast. Garneer ze bij het serveren af met een mooie rozet slagroom en steek er twee mint chocolaatjes in! Wij wensen u veel sukses en prettige (kook-)feestdagen! M.A. van der Vliet Over dit onderwerp sprak me vrouw C.G. Vleugel Schutter - Spit op een afdelingsmiddag van de Nederlandse Bond van Platte landsvrouwen in Goes. Als be langrijkste fasen in het leven van de vrouw noemde zij: de vrucht bare periode, de overgang en de ouderdom. De periode van de overgang kreeg de meeste aan dacht. Er wordt veel vrijer omgegaan met seks en seks is beter bespreekbaar geworden. Vooral de pil heeft een grote verandering gebracht in het leven van de vrouw. Om de overgang beter te kunnen begrijpen ging de spreekster terug naar de puberteit. In deze periode vinden in het meisjesli chaam grote veranderingen plaats. De hypofyse zet de interne klieren aan tot het produceren van hormo nen. Een goed evenwicht hiertussen is van groot belang voor het goed funktioneren van het organisme. In de overgang loopt de hormoonpro- duktie terug. Het produceren van eitjes neemt af en geleidelijk aan stopt dit. De overgang komt zo on geveer tussen de 45 en 55 jaar. Veel vrouwen rollen zonder ernstige klachten door de overgang. De meest gehoorde klachten zijn: opvliegin gen, duizeligheid, hoofdpijn, slaap stoornissen en botontkalking. Het is van belang regelmatig borsten en schede te kontroleren, verwaarloos klachten niet. Aan veel overgangs klachten is door het geven van hor moonpreparaten wel iets te doen. Naast de lichamelijke klachten ko men er ook nog vaak psychische klachten bij: in deze periode is het gezin voltooid. De kinderen gaan hun eigen weg en de vrouw wordt op zichzelf teruggeworpen. De man is druk met zijn eigen werk. Als advies gaf ze dan ook mee: "Blijf bezig; zo wel lichamelijk als geestelijk. Kon- centreer je op hobby's, werk enz. Mevrouw Vleugel Schutter - Spit was zelf een goed voorbeeld van positief oud worden. Op 81 jarige leeftijd wist ze dit onderwerp in een zaal vol vrouwen op humoristische wijze te brengen. Ze besloot haar verhaal met het vol gende gedichtje: Neem een kop vol opgeruimdheid Een lepel goede moed Doop 2 lepels zelfbeheersing waar u een weinig kalmte in doet Twintig druppels geest van vreugde En een poeder levensmoed 't Is een balsum van vertroosting 7 Is als een raad als goud zo goed Vindt u in dit receptje Uw wens nog niet vervuld Neem dan tot het allerlaatste Nog een lepel vol geduld. J. Elema-Meinardi water bijna geheel aan onttrokken is. Koffiecreamers bestaan nauwelijks nog uit melk. Op de lijst van ingre diënten zien wij plantaardig vet 30 tot 35 procent, glucosestroop 57 tot 60 procent, caseïnaat 5 procent, sta bilisator, emulgator, antiklontermid- del en soms kleurstof. Caseïnaat, een melkeiwit, is het enige melkbestand- deel. Voor een leek is het moeilijk na te gaan waarvan zo'n geheel nieuw produkt als koffiecreamer gemaakt wordt, hoe het tot stand komt, en hoe de prijs wordt bepaald. Hebben wij behoefte aan deze produkten gezien de eerder genoemde boteroverschot ten? Bovendien, hoe houden wij nog zicht op ons voedsel, als wij voe dingsmiddelen krijgen aangeboden, die in de fabriek opgebouwd zijn uit allerlei grondstoffen, maar die geen enkel herkenningspunt meer voor ons hebben? Wilt u nog een kopje koffie mevrouw? Tjitske Nijsingh Horizontaal: 1 Verhaal; 7 tieren; 12 deelbaar door twee; 13 plaatsin Overijssel; 14 rivier in Engeland; 15 vals; 17 sport; 19 bergweide; 20 zeker; 23 verlaagde toon; 24 ivoor; 26 watering; 27 stie- renvechtersgroep; 29 vreemde munt; 31 dans; 33 aarsopening; 35 berg op Kreta; 37 naar aanleiding van; 39 zwachteling; 40 hachelijk; 41 zang stem: 43 voordat; 44 binnenste; 46 vat; 49 een ogenblik; 52 lofdicht; 54 in orde: 55 volkerenorganisatie; 56 uitgang van de overtreffende trap; 50 poken; 61 ieder; 63; edelsteen; 65 stad in Texas; 67 gast; 68 edelman; 69 Plaats in Zeeland; 70 snorren 71 plaats in Utrecht. Verticaal: 1 Orgelregister; 2 evenwel; 3 plaats in Friesland 4 plaats in Overijssel; 5 zeestraat; 6geringschattend; 7 tegen; 8 gemalin van Aegir; 9 wedijveren; 10 Amerikaans meer; 11 mythologi sche figuur; 16 boom; 18 ik (Latijn) 21 koning van Israël; 22 vogeleigen schap; 25 band waaraan een kind leert lopen; 28 schipperen; 30 godin van de vrede; 31 familielid; 32 schande; 34 afscheidingsprodukt; 36 laagte; 38 Griekse godin; 42 om draaien; 44 kerkbewaarder; 45 schreeuwen; 47 drinkgerei; 48 nobel; 50 betasten; 51 niets uitvoeren; 53 tijdperk; 55 United Nations Asso ciation; 57 wedspel; 59 Germaanse goden; 60 hoogstaand; 62 berg plaats; 64 woonschip; 66 scharnier (Zuid-Nederlands). 1 2 3 4 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 30 21 22 23 24 25 26 *27 28 29 30 31 32 33 34 35 li 37 38 40 41 42 43 45 46 47 46 49 50 51 52 53 14 55 56 57 58 5» 60 61 62 63 54 65 66 69 ||7o 71 L Vrijdag 13 december 1985 21

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1985 | | pagina 21