Verdeelde afzet zwakste schakel bij in opmars zijnde champignons Bij de gekonserveerde champignons is er het glas of het blik, waar hele of gesneden champignons in kunnen zitten. Maar chanpignons zijn er ook gedroogd - met maximaal 12% vocht - gemalen - met hoogstens 9% vocht. Veilen en kontrakteren Wat de - verdeelde - afzet van champignons betreft: slechts de helft van het aanbod gaat langs de veilin gen. Het meeste van wat niet langs een veiling gaat, wordt door een aantal champignonverwerkende in- dustriën rechtstreeks - veelal d.m.v. een kontrakt - van de teler gekocht. Dat betekent dat de ene helft van het aanbod een openbare, volgbare en doorzichtige prijsvorming door maakt en de andere helft niet. De verwerkende industrie zou het liefst meerjarige prijsafspraken met de kontrakttelers willen maken, zo bleek uit een gesprek. Want - zo luidde het motief - daar zijn én teler én verwerkende industrie mee ge baat. Een krachtenbundeling van hen die op kontrakt leveren werd ook genoemd door de heer Pijnenborg, voorzitter van de Champignonkwe kers, als middel om de zwakste scha kel van de verdeelde afzet te ver zwaren. Alle bij de produktie, verwerking en afzet van champignons betrokken instanties blijken de zwakke en ster ke schakels te kennen van producent tot konsument. Waarom smeden zij samen niet een sterke keten? Dat het nodig is hebben de gesprekken ook ons geleerd. Als het verre Oosten weer even sterk op de wereldmarkt komt als vóór 1984, als de produktie blijft groeien, als de kwaliteit steeds belangrijker wordt, als het verse produkt bij de afzet - met name in het buitenland - flink moet worden gepromoot en als de champignon in de EG een "vrij" produkt moet blij ven (met alleen maar bilaterale kon trakten voor een beperkte invoer) dan kan een waarnemer van buiten de sektor geen andere konklusie trekken dan dat alle hens aan dek moeten op één Nederlands cham pignon schip. De aanvoerlijnen daar naar toe zullen volgens veler mening in deze sektor gebundeld moeten worden en wel op een zodanige wijze dat er voor de telers een maximale prijs uitrolt. Aan de vraagzijde gelden regels die telers en "afzetters" nu éénmaal in acht moeten nemen. Wie bij voor beeld spreekt over meer afzet van het verse produkt b.v. naar West-Duits- land dient wel te weten dat het LEI een prijselasticiteit van de vraag op groothandelsniveau - als gemiddelde van 1979 tot 1983 - berekende van min 2,17 voor het verse produkt in West-Duitsland. Dat betekent dat als de prijs van deze champignons met 1% stijgt, de vraag er van in dat land afneemt met 2,17%. Om zo'n samenhang van de dingen niet uit het oog te verliezen zal ieder die bij deze prijskwetsbare sektor betrokken is, de ander moeten infor meren en behulpzaam zijn, wil de champignonteler toekomst hebben. De champignons zijn aan een grote opfnars begonnen. De hoed af voor de hoed - op de steel - van de cham pignons. Mankracht, kennis en inzet is er genoeg om nog ver te reizen. Maar bij zo'n mars moet ieder wel in het gelid lopen. Piet Westra Volgroeide champignons vlak voor de oogst. 13 Ze zijn er ook in het zuur en wel geblancheerd en bewaard in azijn zuur. Of gezouten - in pekel houd baar gemaakt - heel of gesneden. Of als diepvrieschampignons - ingevro ren bij 40 gr.C. onder nul na een blacheerproces. En wie dan nog vindt dat hij noet genoeg keuze heeft kan een reuzechampignon ko pen met een hoeddoorsnee van 6-10 cm. Die reuzechampignon heeft een geschiedenis van nog maar twee jaar, maar is desondanks steviger, vleziger van smaak en mooi blank. En wie zelfs dat nog niet voldoende vindt, kan eventueel overschakelen op oes terzwammen, nog zo'n delikatesse van de familie. Vrijdag 8 november 1985 Champignons lenen zich ervoor om in lagen te worden geteeld. Regelmatig moeten de op goede omvang gegroeide champignons geoogst worden. Vakman schap en geoefendheid zijn daarbij van belang. Er komen steeds meer champignons in Nederland. De groei van pro duktie en export is werkelijk spektakulair. Geen wonder. Champignons zijn lekker en gezond. Maar wordt er aan champignons voldoende verdiend? Bepaald niet altijd. Een van de redenen is dat de prijs van champignons vrijwel bepalend is voor het telersinkomen. En die prijs hangt af van de markt en van de wijze van afzet. Die afzet is verdeeld. "De zwakste schakel is die verdeelde afzet," zei één van de telerskop stukken onlangs. "De champignon gaat het prijsveiligst langs de vei ling" vinden veilingdirekties. De industrie van groenten- en fruitver- werking wil evenwel een direkte lijn van teler naar fabriek. "Dat spaart kosten en bewaart kwaliteit" is daar het devies. De historie De champignon is nog jong. Hij is van 1650. Zijn wieg stond in de buurt van Parijs. Meloenkwekers hebben hem daar ontdekt, groeiend op afge werkte broeimest. In 1780 ontdekte een Franse tuinman dat onderaardse gangen en grotten een ideaal leefkli maat voor champignons zijn. Begin deze eeuw, nadat de champignons in 1825 ook verhuisd waren naar Haar lem, gingen Zuid-Limburgers cham pignons telen in de mergelgroeven van de Sint-Pietersberg en in de grotten bij Valkenburg. Na de tweede wereldoorlog is de teelt van champignons in ons land goed op gang gekomen. De eerste moder ne champignonbedrijven werden dan gesticht in de buurt van Mook, Kerkdriel en Ammerzoden. Belang rijke teeltcentra zijn nu Noord-Lim burg, Oost-Brabant, de Bommeler- waard en West-Brabant. En in min dere mate rond het Zeeuwse Yerse- ke. In 1951 was de handelsproduktie nog maar 100 ton, waarvan 35 ton via de veiling. Vorig jaar was de handels produktie 94.000 ton, meer dan 900 maal zo veel. In 1951 aten de Nederlanders nog maar 20 gram champignons per jaar. Nu is dat 1650 gram. Meer dan 80 maal zo veel. In 1982 werd 4 miljoen kg champig nons vers geëxporteerd. Vorig jaar was dat al 8 miljoen kg. In 1984 ging 61 miljoen kg konser- venchampignons de grens over, vorig jaar 83 miljoen kg. Deze spektakulaire ontwikkeling geeft voldoening, maar ook zorg. Keuze genoeg Na plukken en wortels afsnijden gaan de champignons "de bak" in. Er worden drie hoofdklassen ge maakt. Klasse I zijn de gesloten champignons, klasse II de gevliesde (de gesloten champignons die op het punt staan op te breken) en klasse III de open champignons. Champignons ingedeeld in klasse III gaan als regel naar de konserven- industrie. Champignons worden behalve in verschillende sorteringen ook in verschillende verpakkingen aan de konsument aangeboden. Bij de verse champignons is de meest bekende kleinverpakking het blauwe bakje. Champignon-konsumptie en export Het Produktschap voor Groenten en Fruit heeft laten onderzoeken hoe het zit met de champignon-kon sumptie. De Nederlander eet de champignon graag vers. Dat is be grijpelijk: wij telen ze toch zelf! In de meeste ons omringende landen eet men meer gekonserveerde champig nons. Champignons behoren tot de duur dere groentensoorten. Dat mag - zeggen de aanbieders - want behalve smakelijk, zijn champignons erg ge zond vanwege veel mineralen en vi taminen (B-groep) het hoge eiwitge halte (4%), en het lage koolhydraat gehalte (goed voor de lijn). Met Pa sen, Pinksteren en Kerst worden er meer champignons gekocht dan in normale weken van het jaar. Hoe interessant de konsumptiegege- vens van eigen land ook zijn, de bui tenlandse konsument is voor de afzet van de (groeiende) produktie van veel meer belang. Van de totale handelsproduktie gaat globaal 3A deel de grens over, meest in gekon serveerde vorm. Op die exportmarkt ontmoet Nederland China, Frank rijk, Taiwan, Hongkong en Zuid- Korea in volgorde van belangrijk heid. Het Nederlandse exportaan deel in de wereldhandel is de laatste jaren sterk gestegen. Als China een beetje rustig is - en blijft - is Neder land bij de export van champignons kampioen. De grote 6 importlanden zijn: West-Duitsland (45%), Ameri ka (30%), Canada (10%), Japan, Zweden en België (elk 5%). Een uit stekende kwaliteit, een goed handels apparaat en indringende promotie- aktiviteiten moeten Nederland (ook hier) aan de top houden. Inkomen uit champignons Champignons worden geteeld om er een bestaan van te hebben. Globaal is bekend wat de beloning voor de champignonteler is. Uit gegevens van het Landbouw-Ekonomisch In stituut blijkt dat het inkomen van de champignonteler sterk wisselt en dat die schommeling vooral afhankelijk is van de opbrengstprijs. Het ondernemersoverschot van een bedrijf met 1200 m2 champignons was in 1982 negatief (- 28.000,— In 1983 was dat ook het geval (- Champignons groeien in compost. Voor een optimale ontwikkeling is een be paalde temperatuur vereist en deze dient dan ook regelmatig te worden gekon- troleerd. 54.000,— maar vorig jaar was er een positief ondernemersoverschot van 36.000,— Een verschil tussen 1983 en 1984 van maar liefst 90.000,- Bij deze gegevens passen nog enkele kanttekeningen. Zo rijst allereerst de vraag hoe met een gemiddeld nega tief ondernemersoverschot van 15.000,— over de 3 laatste jaren de teler het produceren van champig nons kan volhouden. Het antwoord is heel eenvoudig: door genoegen te nemen met een vergoeding voor verrichte arbeid beneden het CAO- loon en/of genoegen te nemen met een lage - of geen - rente van het in het bedrijf gestoken eigen kapitaal. Dat "genoegen nemen met" heeft overigens wel zijn grenzen en is - als het struktureel wordt - een levens grote bedreiging voor de kontinuïteit van het bedrijf. Een tweede kanttekening is dat de inkomensverschillen bijna geheel zijn toe te schrijven aan de hoogte van de verkoopprijs van de cham pignons. In 1984 waren de kosten per bedrijf 10.000,— hoger dan in 1983 maar de opbrengststijging bedroeg 100.000,— vooral omdat het prijs peil meer dan 20% hoger kwam te liggen.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1985 | | pagina 13