Mestproblematiek aanpakken via de voeding Revolutionaire methode voor kalveropfok ontdekt? Produktschap Vee en Vlees hekelt E.G.-bureaucratie Onderzoekers Instituut Veevoedingsonderzoek Lelystad: Handboek voor de Varkenshouderij Door de hoeveelheid mineralen via het voer aan landbouwhuisdieren te verlagen kan met handhaving van het huidige produktieniveau een aanzienlijke bijdrage geleverd worden aan de vermindering van Jiet mestoverschot in Nederland". Tot deze stelling komen onderzoekers van het Instituut Voor Veevoedingsonderzoek (I.V.V.O.) te Lelystad en van het Centrum Voor Onderzoek en Voorlichting voor de Pluimvee houderij (COVP) te Beekbergen in een onlangs gepubliceerde Mede delingen I.V.V.O. no. 3. Dit rapport is opgesteld in opdracht van de subwerkgroep Veevoeding, waarin de ministeries van landbouw en Visserij en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieube heer vertegenwoordigd zijn. Op grond van de huidige hoeveel heid verstrekt voer zijn de percenta ges stikstof, fosfor, koper, zink en cadmium berekend, die via mest en urine worden uitgescheiden. Daarbij zijn melkkoeien, jongvee, vleesvee, vleeskalveren, biggen, opfokzeugen, mestvarkens, zeugen, opfokleghen- nen, leghennen, vleeskuikenmoe- derdieren en vleeskuikens afzonder lijk bekeken. Per dierkategorie is nagegaan op welke manier men door de samenstelling van het voer ver anderen tot een vermindering van de uitscheiding van mineralen kan komen zonder dat de dieren tekort komen. De op lange termijn aange geven maximale besparingen zullen door onderzoek bevestigd moeten worden. Bovendien zal bekeken moeten wor den in hoeverre de doorgerekende mogelijkheden veevoedertechnisch en ekonomisch haalbaar zijn. Stikstof: Uitgaande van het huidig eiwit- waarderingssysteem is bij rundvee een reduktie aan stikstofuitscheiding vooral mogelijk door (een deel van het) gras in het rantsoen te vervangen door eiwitarme produkten zoals snijmaissilage, perspulp, aardappel vezels, voederbieten of een eiwitarm krachtvoer. Uitpersen van vers gras kan leiden tot minder stikstof-uit scheiding als de stikstof in het pers- sap weer nuttig gebruikt kan worden. Voor varkens en pluimvee geldt dat het introduceren van meerdere voe ders, betere kennis van de behoefte aan aminozuren van de dieren en van de verteerbaarheid van amino zuren in de veevoedergrondstoffen en toenemend gebruik van syntheti sche aminozuren in de mengvoeders tot een aanzienlijke vermindering van de stikstofuitscheiding zou kun nen leiden. Fosfor: Een andere rantsoenkeuze bij rund vee kan ook leiden tot een lagere P- uitscheiding. Hoever men daarbij kan gaan, is afhankelijk van de mate waarin de huidige normstelling ge nuanceerd kan worden. Daarnaast dient meer informatie beschikbaar te komen omtrent de variatie in fosfor- gehalten in veevoedergrondstoffen, inklusief ruwvoer. Bij varkens en pluimvee kan het gebruik van meer dere voeders, betere kennis van de behoefte aan (verteerbaar) fosfor en van de verteerbaarheid van fosfor in veevoedergrondstoffen leiden tot een aanzienlijke reduktie van de fosforuitscheiding. Bovendien zal nader onderzoek moeten aantonen of het gebruik van het enzym fytase nog een drastische verlaging van de fosforuitscheiding mogelijk maakt. Koper: De grootste besparing is te verkrijgen door de hoeveelheid (groeibevorde- rend) koper in varkensvoer te ver minderen. Of het huidige koperge halte in biggevoeders verder ver laagd moet worden blijft hierbij nog de vraag. Rekentechnisch zijn ook besparingen mogelijk door verlaging van de standaardtoevoeging aan Cu bij vrijwel alle soorten mengvoer. Gezien de faktoren, die de Cu-re- sorptie kunnen beïnvloeden en de onduidelijkheden in de kwantifice ring daarvan, is aanvullend litera tuur- en mogelijk experimenteel on derzoek gewenst. Zink: Met de huidige normstelling zou op de zinkuitscheiding bij rundvee kunnen worden bespaard door de standaardtoevoeging aan mengvoer weg te laten. De onderbouwing van de normen voor zink lijkt overigens onvoldoende. Bij varkens en pluim vee zal nagegaan moeten worden wat de behoefte aan zink en de beschik baarheid aan zink in de veevoeder grondstoffen is. Mogelijk kan, wan neer het enzym fytase met succes wordt toegepast, het zinkgehalte in de voeders voor varkens en pluimvee verder verlaagd worden. Cadmium: De uitscheiding aan cadmium is be rekend voor drie verschillende cadmiumgehalten in het rantsoen. De uitscheiding bij 0,1 ppm cadmium per kg droge stof van het totale rantsoen is vermoedelijk de meest reële benadering van de prak tijksituatie Door te zorgen voor een laag cadmiumgehalte in voeder fosfaat en enkele andere verdachte grondstoffen kan de uitscheiding aan cadmium in mest worden beperkt. Ook leiden maatregelen tot verlaging van de toevoeging van voederfosfaat aan voer automatisch tot een verla ging van de cadmiumuitscheiding. (Deze mededeling is te bestellen door overmaking van 12,50 op postgiro 668470 van het IVVO, Post bus 160, 8200 AD Lelystad onder vermelding "zend mij Mededelingen IVVO no. 3"). In het Belgische land- en tuinbouwblad "Agra-Magazine" lazen wij bijgaand artikel over een nieuw produkt voor de kalveropfok. We dachten er goed aan te doen een samenvatting hiervan te plaatsen in ons blad. Desgevraagd deelde ir. W. Lamers, medewerker van het Konsulentschap voor de Veevoeding te Lelystad ons mede dat het produkt Germasil tot nu toe bij zijn weten in Nederland niet bekend is maar dat er ook geen behoefte aan bestaat. "We weten welke stoffen de kalveren in welke hoeveelheden nodig hebben en het huidige kalvervoer is op deze behoeften afgesteld: aldus de heer Lamers. De zin voor het natuurlijk en de we tenschap dat de landbouwprodukten die voortgebracht worden door de band duur zijn lang in Zwitserland aan de basis van een totaal nieuwe ontwikkeling op het vlak van de kal veropfok. Een ontwikkeling, die, als ze zich doorzet, een REVOLUTIE in de kalveropfok zou kunnen inleiden. Het betreft hier een natuurlijk kal vervoer dat als aanvulling kan die nen op het traditionele kunstmelk- dieet. Het gaat hier om gekiemde gerst die biologisch geblokkeerd en gestabiliseerd wordt precies op het ogenblik dat de voedingswaarde van de graankorrel optimaal is. In Zwit serland is dit produkt onder de naam Germasil op de markt. De plaats waar het hele proces van biologisch blokkeren en stabiliseren zich voltrekt is de mouterij. Germasil heeft dan een vochtgehalte van 50% en zit 3 tot 4 dagen in de kiemkasten. De enzymenproduktie is dan aan het maximum. In een kortgekiemd sta dium volgt de blokkering zonder het doden van de enzymen, het resultaat is een voedsel dat het kalf de ganse dag bezig houdt zonder kleurverlies van het vlees te- veroorzaken. Het produkt heeft overigens in Zwitser land zijn waarde ook al bewezen buiten de kalvermesterij. Daar wordt het ook met evenveel succes gebruikt in de rund- en varkenshouderij. In Zwitserland is men erg enthou siast over het produkt. Men legt niet alleen gunstiger resultaten voor - be tere kwaliteit: verminderde uitgaven - maar men stelt ook datje met deze natuurlijke methode die als aanvul ling met de traditionele kunstmelk wordt toegepast, ook dieren kunt groot brengen zonder medikamen- ten en zonder additieven in de vee voeders. De Belgische dierenarts Hubert Theys die in zijn land proeven met dit nieuwe produkt heeft gedaan, Vrijdag 18 oktober 1985 Een nieuwe ontwikkeling in de kalveropfok zou mogelijk tot nieuwe per spectieven kunnen leiden. stelt dat de verschillende enzymes hier gecoat worden door de gerst- korrel waardoor zij geleidelijk, en wat belangrijk is, intact vrijkomen op de plaats waar ze moeten werken; in een milieu waar alle actieve co-en- zymen aanwezig zijn. Het onder drukt de pathogene darmflora ten voordele van de nuttige bacteriën. Dit geeft een betere resistentie tegen stress, een snellere start, betere ver tering van voedingsstoffen, minder diarrhee en oplopers. Germasil ma nifesteert zich in de proeven ook als een kalfvriendelijk produkt. De tra- ditionele kunstmelk wordt vanaf de tweede levensweek aangevuld met dit natuurprodukt. Voor het mestkalf een geschikte aanvulling voor het eentonige melkdieet, zonder gevaar voor oplopen. Bovendien is er de reeds eerder geciteerde kwaliteit van het vlees die merkelijk beter ligt. Proeven Twee maal 60 kalveren werden in twee vergelijkbare groepen inge deeld; 60 dieren van het ras van midden- en hoog België en 60 zwartbonte kalveren. Telkens wer den 30 dieren uitsluitend gevoederd met kunstmelk en de dertig andere met dezelfde hoeveelheid melk, aangevuld met Germasil. Men kwam, onder toezicht van dok- Het door de Europese Commissie gepresenteerde Groenboek, is door het bestuur van het Produktschap voor Vee en Vlees met waardering, doch niet zonder kritiek aanvaard. In een nota over dit Groenboek stelt het Produktschap terecht dat de feitelijke discussie zich toespitst rond de vraag over de overschotproblematiek dient te worden benaderd door middel van een meer marktgerichte prijspolitiek, dan wel door pro- duktiebeperkende maatregelen als b.v. quota's. Dit laatste is vrij alge meen verworpen. Kiezend voor een markteconomisch prijsbeleid, zal het sociale vraag stuk opgelost moeten worden, maar dan niet met gelden uit het Land bouwfonds, aldus voorzitter Meyer. Vee- en vleessektor Er wordt in het Groenboek geen na dere aandacht besteed aan de rund- vleessektor, zij het dat wel aanpas sing van de marktordening is aange kondigd, gezien de ernstige versto ring van het marktevenwicht. E.G. uitgaven voor de rundvleessektor liggen thans boven die voor de sektor granen en onder die voor de sektor zuivel. Opgemerkt werd dat de ge stegen interventievoorraden zijn toe te schrijven aan de superheffing, waardoor de sterk gedaalde prijzen voor slachtkoeien, die van slachtstie- ren meetrokken. Tijdens de discussies over de nota werd de bureaucratie van Brussel door de heer de Wijze gehekeld. De rundvleesordening maakt verschil lende interpretaties mogelijk in de lidstaten waarbij Nederland veelal in het nadeel is, doordat deze concur rentievervalsend werken. Heel te recht wees de Wijze erop dat hoe ge compliceerder de regelingen, hoe meer fraude. De uit de discussies naar voren ko mende wensen werden door voorzit ter Meyer als volgt geformuleerd: Gestreefd zal moeten worden naar vereenvoudiging van de regelingen. Voorts zal gestreefd moeten worden naar ruimere toepassing van parti culiere opslag, maar dan niét alleen voor stieren, waarbij alle kategoriën van het bedrijfsleven een gelijk waardige positie dienen te verkrij gen. Gestreefd moet worden naar verdere beschikbaarstelling van in terventievlees voor de industrie, waarbij voorts de restituties bij uit voer voor vlees en/of verwerkt vlees gelijk dienen te zijn. ter Hubert Theys, tot volgende re sultaten. Kalveren van midden- en hoog België Controle groep: begingewicht 48 kg gew. na 69 dagen 112,57 kg testgroep Germasil: begingewicht 48,5 kg gew. na 69 dagen 118,62 kg Gewichtsverschil: 5,96 kg Consumptie Germasil: 17,5 kg Voederconversie: 2,96 kg Engelse kalveren zwart-bont Controle groep: begingewicht 61.4 kg gew. na 61 dagen 148,14 kg Testgroep Germasil: begingewicht 61,83 kg gew. na 61 dagen 153,53 kg Gewichtsverschil: 5,39 kg Consumptie Germasil: 20,6 kg Voederconversie: 3,82 kg Het Konsulentschap in algemene dienst voor Varkenshouderij heeft, in samenwerking met andere instellin gen, een nieuwe uitgave verzorgd van het: Handboek voor de Varkenshou derij. Het handboek bevat op ruim 300 pa gina's alle kennis die momenteel in Nederland beschikbaar is over de varkenshouderij en de wijze waarop varkens kunnen worden gehouden. De volgende hoofdstukken zijn in het boek opgenomen: - Algemeen (o.a. kenmerken van het varken, wettelijke regelingen, scho ling, onderzoek); - Ekonomie; - Fokkerij; - Huisvesting en arbeid; - Voeding; - Gezondheidszorg. Aan het eind wordt een overzicht gegeven van de adressen en tele foonnummers van de belangrijkste instellingen op het terrein van de varkenshouderij. Een uitgebreid trefwoordenregister vergemakkelijkt het opzoeken. Het handboek is van belang voor iedereen die gedetailleerde informa tie wil hebben over de varkenshou derij. Met name voor varkenshou ders, voorlichters en leraren en stu denten varkenshouderij is het boek erg nuttig. Het Handboek voor de Varkenshou derij is te bestellen door ƒ25,— (in klusief verzendkosten) per exem plaar over te maken op postreke ningnummer: 23 07 221 ten name van CAD-Varkenshouderij te Ros malen. Vermeldt U dan: Handboek Varkenshouderij. Bij afname van grotere aantallen zijn kortingen mogelijk. 17

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1985 | | pagina 17