Geitenhouderij is volwaardige bedrijfstak geworden Markt Vertrouwen Uitbreiden Romantiek Zelfstandig Openfrontstal 12 Vrijdag 7 juni 1985 Wie van hem een romantisch of nostalgisch verhaal over de gei- tenhouderij verwacht te horen wordt teleurgesteld: De heer Wim Polderman (29) uit het Zuid-Be- velandse 's Heer Abtskerke blijkt een moderne ondernemer die net als zijn kollega's uit andere sek toren van de veehouderij met en thousiasme praat over begrippen als uitbreiding, investering, nieuwbouw, fokbeleid, melkpro- duktie en produktieverhoging. Zijn bedrijfsgebouwen in het ge huchtje Baarsdorp mogen dan niet tot de meest moderne beho ren, het beleid dat hij voert is dat wel degelijk. Polderman mag zich eigenaar noemen van een 70-tal volwassen geiten en van zo'n 120 lammeren. Zijn hele kudde is on dergebracht in een drietal los van elkaar staande dichte stallen. Hij heeft in deze nog betrekkelijk jonge sektor naar landelijke maatstaven gemeten een vrij grote veestapel. De bepaald niet op geitewollen sokken lopende Polderman staat met zijn nog jonge bedrijf voor een zeer ingrijpende beslissing. Tot nu toe verwerkt hij de geite- melk zelf tot kaas die hij en zijn vrouw vervolgens op de zater dagse markt in Goes verkopen. Een kaasmakerij in Almere heeft hem recent evenwel een kontrakt aangeboden voor de levering van alle melk aan dit bedrijf dat overigens nog in oprichting is. Het kontrakt spreekt hem wel aan. Wanneer hij tot zaken komt dan kan hij zijn tijd die nu in het kaasmaken en in de verkoop wordt gestoken aanwenden voor een versnelde verbetering van de geitenstapel en tot een daarmee verbonden hogere produktie. De nieuwe situatie zou ook meer uit zicht geven op het verwezenlijken van nieuwbouwplannen waarin hij zichzelf een belangrijk werk- aandeel heeft toegdacht. Zo lang de in Baarsdorp geboren ondernemer zich kan herinneren heeft hij al geiten gehouden. Als kleuter kreeg hij van zijn ouders de zorg voor een - "zijn" - geit opgedragen. Dat hij er ooit zijn boterham mee zou verdienen zou hij toen niet hebben geloofd. Een nierziekte die Wim al op zeer jeugdige leef tijd trof ontnam hem na zijn stu die ieder perspektief op een plaats op de arbeidsmarkt. Tot zeven jaar geleden een geslaagde niertransplantatie hem weer voor de volle 100% valide maakte. Sindsdien funktioneert hij als ieder ander. Na de operatie werkte Wim anderhalf jaar bij een bloemisterij "maar die stopte er toen mee en ik stond op straat. Nou ligt nietsdoen me helemaal niet en ik bleef dus zoeken naar werk waarmee ik me nuttig en onafhankelijk van uitkeringen kon maken. Dat lukte niet zo. Maar op een bepaald moment kreeg ik opeens een ingeving: waarom niet ingespeeld op een nieuwe toenemende vraag de laatste jaren naar geitekaas?" Welgeteld zes geiten en een ei genhandig van het opschrift "Geitekaas te koop" voorzien bordje op een boom langs de nauwelijks bereden weg in Baars dorp waren het eerste bescheiden begin, nu drie jaar geleden. Aan afnemers van geitekaas bleef geen gebrek. De afzet liep zelfs zo hard dat de produktie achterbleef en er "nee" moest worden ver kocht. De geitestapel werd dus flink uitgebreid en voor de kaas die niet aan huis werd verkocht bleek de zaterdagse markt in Goes een uitstekende oplossing. Wat wil men ook nog meer, ori ginele Zuid-Bevelandse kaas uit een door de warenwet officieel goedgekeurde kaasmakerij? Pol derman: "Maar dat was de pro duktie van 30 geiten en was vorig jaar. Of de kaasafzet Van 70 gei ten die nu na het lammeren van 't voorjaar in produktie zijn geko- De Zeeuws-Vlaamse geitenhou der ondervond tot nu toe - evenals overigens kollega geitenhouders - nogal wat problemen bij de afzet van de bokjes. Gelukkig is dat nu beter geworden want ze kunnen dit jaar voor het eerst worden verkocht aan een centrale meste- rij die ze bij een bepaald gewicht aan Westduitse afnemers voor de slacht verkoopt.. De heer Dorsselaer heeft tot nu toe geen klagen over de verkoop, maar hij heeft wel de indruk dat het bij kollega's elders in het land wat stroever is gaan lopen. Het aantal bedrijven en dus de kaas- produktie is de laatste jaren vrij snel toegenomen en daardoor is de prijs onder druk komen te staan. "Er zou voor een aantal bedrijven wel eens een lastige periode aan kunnen gaan bre ken", zo vreest hij. "Sommigen gaan nu al onder de kostprijs maar dat valt natuurlijk niet vol te houden". De Dorsselaers. hebben na een aantal gouden jaren gemerkt dat de recessie ook aan België niet voorbij is gegaan. En hoewel Belgen in de regel meer geld over hebben voor eksklusief eten en drinken dan wij Nederlanders, loopt de afzet van hun delikatesse de laatste tijd toch ook wat stroe ver. Ondanks deze ontwikkeling en de toenemende konkurrentie zien de Dorsselaers de toekomst van hun bedrijf met het volste vertrouwen tegemoet. J. Wierenga De geitekaasmakerij bij de Dorsselaers men ook zo vlot verloopt moeten we natuurlijk nog afwachten. Als het kontrakt met de kaasmakerij in Lelystad doorgaat dan speelt het afzetprobleem natuurlijk niet meer". Bij Polderman ligt de melkproduktie per geit per jaar op gemiddeld 600 liter. Maar volgens het Proefstation voor de Rundveehouderij in Lelystad moet deze zijn op te voeren tot gemiddeld 1.000 liter. Voor het daartoe vereiste fokbeleid kan hij een beroep doen op de deskun digheid bij het Proefstation en bij het Instituut voor Veeteeltkundig Onderzoek in Zeist. "Maar als geitenhouder moet je zelf ook duidelijk een bepaald doel voor ogen hebben want hij het uitstip pelen van je fokbeleid moet je* veel vertrouwen op eigen kennis, inzicht en vakmanschap: het oog van de mester. Het vervelende is namelijk dat de geitenhouderij in het hele onderzoeksgebeuren tot voor kort nauwelijks aan bod is gekomen", zo licht de voortva rende ondernemer toe. Door een goede selektie heeft Polderman de melkproduktie toch al flink weten te verhogen. Ook heeft hij voor een redelijke prijs een paar bokjes kunnen ko pen bij het IVO "van moeders met liefst 1300 liter melk...". Dit "vreemde" bloed zal straks bij het nakomelingsschap zijn positieve invloed op de produktie niet missen, daar is Polderman zeker van. Zijn geiten worden op moderne manier met een melkmachine in klein formaat gemolken. Een krachttoer iedere keer weer. Ze gaven vorig jaar zo'n 10.000 kg melk hetgeen overeenkomt met 1000 kg kaas (10 kg melk geeft ca. 1 kg kaas). De verkoopprijs van kaas ligt afhankelijk van de ou derdom tussen 16,- en 21,- per kg. Daarmee komt hij tot een be drijfsresultaat dat hem tot tevre denheid stemt. En als het kon trakt met de kaasmakerij tot stand komt dan wil hij de stal nog uitbreiden tot zo'n 100 stuks. "Ik zie het voor de toekomst op die basis wel zitten", zegt een opti mistische Polderman. En met ge paste trots wijst hij naar Tootje, een fraaie geit die al voor het tweede achtereenvolgende jaar kampioen van Zeeland is. Een levend bewijs van vakmanschap en liefde voor het vak. De heer A. Dorsselaer en zijn vrouw Margo hebben een geiten houderij in het Zeeuws-Vlaamse St. Jansteen. Ze behoren tot de eersten die zich in ons land be roepsmatig met de produktie van geitekaas bezig zijn gaan houden. De start van dit gezinsbedrijf be rust meer op romantiek en toeval sinds een paar jaar het systeem van de open-frontstal. Dat wil zeggen dat zijn 50 tot 60 dieren - "eigenlijk te weinig. Voor een normaal belegde'boterham moet je toch wel zo'n 80 volwassen geiten houden" - erg gemakkelijk vanuit de stal de aangrenzende wei in kunnen lopen. Geiten houden is, beaamt hij, een vak apart en niet alleen omdat ze vaak erg koppig zijn maar bovenal omdat ze inbrekers en uit brekers bij uitstek zijn. "Ik heb een zware afzetting rond de weide aangebracht anders houd je ze niet. Ze breken alles af en maken in een paar minuten kapot waar je een paar dagen mee bezig bent geweest". De bewijzen van hun krachtpatserij zijn in de stal volop aanwezig. Zelfs ijzeren staven van een centimeter dik en meer worden gebogen alsof het niets is. Overigens is Dorsselaer met de open-fronstal zeer kontent. Door de natuurlijke ventilatie heeft zijn kudde o.m. minder last van ademhalingsziekten. Opvallend vindt hij het aanpassingsvermo gen van de dieren aan de nieuwe situatie. Zo vindt het lammeren altijd in de groep plaats en op een tijdstip dat daarvoor het meest gunstig is d.w.z. overdag als het het minst koud is. "Ze hebben nooit meer 's nachts gelammerd en de afgelopen koude winter werden alle lammeren zelfs tus sen 09.00 uur 's morgens en 15.00 uur 's middags geboren, pro bleemloos". dan op een bewuste keuze: bij hun trouwdag, nu ca. 12 xh jaar geleden, kreeg het paar van vrienden een geitje aangeboden. Na een paar jaar gaf deze inmid dels flink gegroeide geit, zoveel melk dat de enige uitweg de pro duktie van kaas was. Een klein bordje aan de weg bleek ook hier voldoende. Veel langskomende belgen (de weg waaraan de Dorsselaers wonen loopt door tot in het aangrenzende België) wer den graag geziene vaste klanten. lijk. Er bleek bijzonder weinig bekend over deze tak van vee houderij en onderzoek was nau welijks gedaan. Maar met een bestaande klantenkring en de er varing opgedaan bij kollega De Haan op Schouwen-Duiveland, èn gesteund door de Rijksvoor lichtingsdienst en de Sociaal Ekonomische Voorlichtings dienst van de ZLM waagde het echtpaar de sprong naar een zelf standig bestaan. Niet zonder sukses. Wat als een grap begon De nieuwe aanwas in gelid. De vraag naar hun kaas groeide sterk dankzij de mond-tot-mond- reklame "en onze geitenfokkerij groeide als vanzelf mee". Dorsselaer die eigenlijk een beet je tegen zijn zin bouwvakker was geworden "ik ben een buiten mens en wil graag mijn eigen weg gaan" - zag zijn kans schoon en besloot zich nu alweer negen jaar geleden met zijn vrouw geheel toe te gaan leggen op de geitenfok kerij en de kaasmakerij. "Toen werd het echt serieus en het be gin, zo vertelt hij, was erg moei- bleek een goed belegde boterham op te leveren. De afnemers van Dorsselaers kaas zitten nog steeds vooral in België. Hij is zijn pro- dukt dan ook af gaan stemmen op de smaak van onze zuiderburen. Zijn belgische kollega's maken hoofdzakelijk zachte kaas "maar er zijn vooral in de natuurvoe- dingshoek veel liefhebbers van harde kaas en op die vraag stem men wij onze produktie (niet ge plastificeerd) graag af'. Anders dan bij kollega Polder man funktioneert bij Dorsselaer De heer Dorsselaer tussen zijn geiten in de open frontstal Polderman voor zijn bedrijf

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1985 | | pagina 12