VOO I? ml VI'OII w Voorjaarsvergadering Bond van Plattelandsvrouwen Noord-Brabant Kruiswoordraadsel H n n n Limmerick Kaas - doe er iets mee! hE land en Brabant onder redaktie van de Redaktiekommissie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zee- Redaktieadres: Mevr. L.J.de Regt - van Malde gem Anna Mariaweg I, 4494 PB Geersdijk Wat hebben we gezongen! En dat zingen deden we op de provinciale voorjaarsvergadering te Sprang-Capelle. Op 6 maart 1985 hield de afdeling Noord-Brabant van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen daar haar vergadering. Al is ons bondslied wel wat hoog, toch kwam er een goed volume uit de kelen van de vrouwen die de dichte mist getrotseerd hadden. In de grote - met bloemen versierde - zaal lijkt het al een beetje voorjaar. Wel missen we de lentepakjes die anders onze dames omhullen. Vanwege de vroege datum de winterse kledij aan het lijf. Dat blijft zo. De datum voor de voorjaarsvergadering zal in de maand maart blijven hangen. Opdracht van het hoofdbestuur. De handwerkkommissie komt wel in de problemen met die vroege datum. Kursussen zijn nog niet afgelopen. Werkstukken niet af. Moeten dan nog gekeurd. Een PB zit tussen HB en leden in, dus een kompromis. Eind maart zal voortaan de algemene ledenvergadering zijn. Zingen en showen Met het zingen van het bondslied was het zingen nog niet afgelopen. Dat de akoestiek in de zaal goed is, merken we bij het zingen van ons Brabants volkslied: "Waar de luch ten wijder worden, 't waterland in bos vergaat". 's Middags zongen wij verder. In de show zonder sterren (waar tussen twee haakjes toch wel sterren inza ten). "De leden uit Sprang Capelle lieten ons meegenieten met sketches en liedjes uit de jaren dertig. Het rod delende groepje vrouwen vermaakte ons buitengewoon met het vertellen van gebeurtenissen uit de krisis van die tijd. Dit alles in het sappige langstraatse dialekt. De dansen uit die tijd werden fleurig en blij op de planken gebracht. De modeshow had ons aller belang stelling. We keken elkaar eens aan en zeiden dat ook in de mode dezelfde ele menten terugkeerden. Er werden pakjes geshowd, waarin men zonder op te vallen ook nu nog over straat zou kunnen. Er moet wel bij vermeld dat de kasten van de leden omge keerd waren om alles bij elkaar te zoeken. Hoedjes, tasjes tot schoenen toe. Het eigengebreide badpak was wel een patroon uit 1930, maar op nieuw gebreid. Met de - als kinder koor verklede - groep zongen we vrolijk de liedjes van "In een blauw geruite kiel" en "In 't groene dal, in 't stille dal". Het officiële gedeelte Mevrouw in 't Veld opende deze dag met een welkom aan de leden. Voor hen is deze dag! Allereerst dus de leden, maar ook een lange rij met genodigden. "Allemaal welkom". De bond is met de tijd meegegroeid. Als vrouw moet je je nek durven uitste ken en in een bestuur stappen. Je hebt dan een leerperiode en een tijd om het geleerde in praktijk te bren gen, aldus onze presidente. Ook de betaalde en onbetaalde arbeid in onze bond werd door haar naar vo ren gebracht. Meedenken en meebe slissen doe je, hoe dan ook. Ekstra aandacht werd in de eerste plaats gevraagd voor mevrouw Rempt. Ze heeft voor het vele werk, vele jaren in dienst van de bond een koninklijke onderscheiding gekre gen. De provincie viert dit heuglijke feit een beetje mee. Namens het PB een geschilderde tegel als aandenken voor onze Janny. Deze tegel is even als alle kadootjes die deze dag zijn weg te geven gemaakt door de afde ling Oost-Brabant. Door de notulen begeleid beleven we weer de vooijaarsvergadering van 1984. Met het jaarverslag trekken alle ak- tiviteiten van het hele jaar aan onze gedachten voorbij. Zo op een hoop geveegd is dat veel. Het ledental loopt achteruit. Over het jaar 1984 zijn er 23 leden minder en zitten we nu op het getal 1469. Dan de centjes. Een goede halve ton zijn de baten. De lasten evenzo, dan is er een voordelig saldo van ƒ3128,26. De begroting was aan de zuinige kant, maar met wat ekstra's zijn ze er toch weer uitgekomen. Ons HB lid voelt zich een kok. Een kok heeft pollepels. Als ze met die pollepels haar potje in de bond niet zal laten aanbranden, is dat haar beloning al dus mevrouw van 't Sant. Als intermezzo luisteren we naar 3 nonnen uit Hoogerheide. Ze hadden hun kruis letterlijk en fi guurlijk in een hart veranderd. Want een hartje kost maar een kwartje, zongen op monotone wijze deze nonnen, die voor 10 minuten het ha bijt aangetrokken hadden. Terecht een welgemeend applaus. De handwerken Eigenlijk geen goede naam voor de prachtig gemaakte stukken. In de zijzaal van "Zidewinde" waren ze bij elkaar gebracht. Het was een tentoonstelling van formaat. Ver schillende technieken waren hier bijeen. Honderden uren aan steken gemaakt met veel geduld. Mooie kleuren gekombineerd. Nog steeds een stuk bondswerk hoog genoteerd. De handwerkkommissie kan trots zijn op het resultaat waar veel leden aan mee hebben geholpen. En verder... Helemaal alleen voelt Joke Bakker zich in de politieke scholing. Als een roepende in de woestijn. Ze hoopt dat de komende gemeenteraadsver kiezingen de besturen en leden zul len aanspreken. Zo aanspreken, dat ze een kursus over deze materie zul len aanvragen. Want de gemeente ligt in de burgerschapskunde, toch het dichtst bij huis. In deze 5 minuten praatjes komt ook de agrarische kommissie zich pre senteren. Met wat ze doet en wil gaan doen. Als SEV-ster bij de ZLM ver telt mevrouw Middelkoop over het werk. Wat zijn de problemen? Be drijfsopvolging, studiekosten, pacht enz. Zij geven graag advies. Bestuursverkiezingen Mevrouw de Engelse wordt met al gemene stemmen gekozen. Zij aan vaardt deze funktie, en dankt voor het vertrouwen in haar gesteld. Ze heeft het gevoel in diep water te springen, maar wil wel weer boven komen. Met een welkom - een af scheid. Afscheid wordt genomen-van onze presidente, die haar 6 jaar er op heeft zitten. "Toos, het moet, je zes jaar zijn voorbij". Veel werk heeft ze verzet voor de nieuwe statuten, de schijf van drie en het aanvragen van subsi die voor het kaderwerk. "Bedankt en we komen je nog wel tegen, want je blijft nog lid van kommissie "Vrouw". Zo gaat dat in onze Bond van Plattelandsvrouwen. Sien Overbeeke Er was eens een vrouw die emanciperen wou Maar dit moet altijd samen dat blijven wij beamen. Het heeft te maken met trouw. krubriek Kaas: zeer voedzaam en rijk aan eiwitten, zouten enz. enz., het wordt daarom ook bijzonder veel gekonsumeerd in ons landje. Ook geen wonder als men bedenkt dat hier in Nederland bijzonder goe de kazen worden gemaakt. Dat moet ook wel want de konkur- rentie is bijzonder groot, denk even aan Zwitserland en Frank rijk; kaaslanden bij uitstek en met een eeuwenoude kaastradi tie. De jaarlijkse export van de Ne derlandse kaas wordt echter steeds groter, een bewijs dat er toch wel "iets" is met onze kaas; ze biedt vandaag aan de dag ook een ruime keuze, zowel jong als oud, overjarig, harde en zachte soorten: o.a. de goudse, edam mer, kernhem, boerenleidse, maasdam, pompadour pouvre, en de subenhara (goudse) en sinds kort ook de Texelaar, kol- lumer en de terpkaas. Drie na men maar in feite één soort kaas, gemaakt in drie verschillende fa brieken. Een bijzonder fijne, smakelijke kaas die in smaak er gens tegen de boerenkaas aanzit. Dit is opmerkelijk daar deze kaas toch fabrieksmatig wordt ge maakt en ook wel rauwmelkse kaas wordt genoemd. Deze wordt gemaakt met een nieuwe tech niek waarbij het pasteuriseren overbodig wordt. U ziet, de keuze is groot en we willen u hierbij een paar nuttige kaastips niet onthouden. Allereerst: de temperatuur van de kaas is zeer belangrijk voor de smaak. Zet bijvoorbeeld kaas die in de koelkast wordt bewaard zeker een half uur of een uur te voren uit de koeling. Sommige soorten zijn moeilijk te snijden, zeker de wat zachtere soorten. Snij ze daarom eens met een stukje ijzergaren of, indien de kaas aan het mes blijft hangen, snij ze dan met een mes dat u afgespoeld hebt met heet water en ook dat probleem is opgelost. Koop ook niet teveel kaas ineens. Koop zoveel dat het in 1 a 2 da gen kan worden gekonsumeerd. Uiteraard blijft kaas aan een stukje beter behouden dan ge sneden kaas. Mocht het echter zo zijn dat u de kaas langere tijd moet bewaren dan 1 k 2 dagen dan is het de beste manier om de kaas te bewaren in een droge koele kelder met een temperatuur van gemiddeld 10 A 12 graden Celsius en op een zo luchtig mo gelijke plaats. Toch zal voor velen onder ons de koelkast de oplossing moeten brengen. Dit is helemaal niet zo erg wanneer u goed op een paar belangrijke dingen let: harde soorten kaas en snijkaas kunnen de kou wat beter door staan dan de wat zachtere soor ten. Zorg er dan ook goed voor de kaas te verpakken, hetzij in vet vrij papier, hetzij in een vochtige theedoek, ook aluminiumfolie of plastikfolie kan uitkomst bieden. Wil men de kaas onder een stolp bewaren zorg er dan voor dat er voldoende lucht bij kan door bijv. een lucifer onder de rand van de stolp te leggen. Het is misschien ook wel leuk om te weten dat jonge kaas vrij veel vocht bevat en ongeveer tussen de 3 en 12 weken moet rijpen, dat de bele gen kaas daarentegen weer wat droger is dan de jonge kaas en de rijptijd bij deze kaas schommelt tussen de 4 en 6 maanden. Dan is er nog de oude kaas die geduren de 6 7 maanden rijptijd nodig heeft en die in tegenstelling met de jonge kaas vrij duur is. Dit is niet zo verwonderlijk wanneer men bedenkt dat de kaas bij het rijpen vrij veel van zijn oor spronkelijke gewicht verliest (in drogen). Dan is er nog het vetgehalte van de Nederlandse kaas en die is zeer belangrijk voor de smaak en de kwaliteit. Het vetgehalte wordt aangeduid in procenten van de droge stof; 48% betekent bijv. dat het vetgehalte 48% bedraagt van de droge stof (uiteraard zonder vocht). Tot slot nog een eenvoudig klaar te maken kaasgerechtje, gemak kelijk voor een zondags- of een lunchhapje. Maak een marinade van de vol gende ingrediënten (voor 5 personen): 4 eetlepels natuurazijn, iets zout, wat versgemalen peper, 1 eetlepel bruine suiker, l/i theelepel franse mosterd, 1 dl. spijsolie, 1 eetlepel sojasaus (ketjap manis), 500 gram belegen boerenkaas in dunne reepjes gesneden en 1 theelepel kervel. Meng dit alles goed door elkaar en laat het gedurende 2 k 3 uur rusten. Voeg er nu 250 gram al weer in dunne reepjes gesneden casseler-rib aan toe en schep dit alles weer goed door elkaar. Voeg er tot slot nog een scheutje kof fieroom aan toe. Serveer het geheel met wat rauwe gesneden andijvie of groene sla, bruinbrood of stokbrood. Drink er eventueel een goed glas bier bij! Horizontaal: 1 Viering; 5 slaghout; 8 gebint; 13 pilaster; 14 ijskegel; 16 zangstuk; 17 rumoer; 19 veter; 22 voegwoord; 23 oud volk; 25 enkele snaar; 27 schei kundig element; 28 roem; 30 bij woord; 31 bijvoorbeeld; 32 atmo sfeer; 34 bemiddelen; 37 schrobnet; 38 albinobunzing; 40 plaats in Gel derland; 41 gebraden ribbetje; 42 muziekteken; 43 slotwoord; 45 niet breed; 46 bloei wijze; 47 in meel wentelen; 51 precies; 52 scheikundig element; 53 soort onderwijs; 54 bij belse figuur; 55 omroep; 57 Frans lidwoord; 58 Maleise markt; 60 ri vier in Limburg; 63 stad in Zwitser land; 64 riem; 66 tijdig; 67 stad in België; 69 vuur; 71 dwaas gebabbel; 72 plaats in Noord-Brabant; 73 klei ne som eld. Vertikaal: 1 Muzieknoot; 2 griezelig; 3 voedsel; 4 engel; 5 couvert; 6 Duitse N.V.; 7 spijkertje; 9 geestelijke; 10 palm soort; 11 niets; 12 tot afscheid; 14 luchtvaartmaatschappij; 15 naam van pausen; 18 levenwekkende kracht; 20 wapen; 21 topografische kaart; 24 verhalen; 26 vogelschrik; 29 opstootje; 31 de post betreffende; 33 lengtemaat; 35 strijdperk; 36 edelman; 37 bindlat; 39 voorzetsel; 40 plaats in Duitsland; 44 huid; 47 houding; 48 zeegod; 49 gymnastiek- werktuig; 50 omlaag; 53 Frans schil der; 56 bestelling; 58 vader (Frans); 59 gegroet; 61 elektrisch geladen deeltje; 62 muziekteken in de psal men; 63 bitter vocht; 65 plank; 66 thuishaven op vissersschepen; 68 ri vier in Italië; 70 vervoerbedrijf. 1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 12 13 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 [27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 48 49 50 51 52 53 54 55 56 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 73 Vrijdag 15 maart 1985 21

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1985 | | pagina 21