VOO I? ml
VI'OII w
Voorjaarsvergadering Bond van
Plattelandsvrouwen Noord-Brabant
Kruiswoordraadsel
H
n
n
n
Limmerick
Kaas - doe er
iets mee!
hE land en Brabant
onder redaktie van de Redaktiekommissie
Bond van Plattelandsvrouwen voor Zee-
Redaktieadres:
Mevr. L.J.de Regt - van Malde gem
Anna Mariaweg I, 4494 PB Geersdijk
Wat hebben we gezongen!
En dat zingen deden we op de provinciale voorjaarsvergadering te Sprang-Capelle.
Op 6 maart 1985 hield de afdeling Noord-Brabant van de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen daar
haar vergadering.
Al is ons bondslied wel wat hoog, toch kwam er een goed volume uit de kelen van de vrouwen die de dichte
mist getrotseerd hadden. In de grote - met bloemen versierde - zaal lijkt het al een beetje voorjaar.
Wel missen we de lentepakjes die anders onze dames omhullen. Vanwege de vroege datum de winterse kledij
aan het lijf.
Dat blijft zo. De datum voor de voorjaarsvergadering zal in de maand maart blijven hangen. Opdracht van het
hoofdbestuur.
De handwerkkommissie komt wel in de problemen met die vroege datum. Kursussen zijn nog niet afgelopen.
Werkstukken niet af.
Moeten dan nog gekeurd. Een PB zit tussen HB en leden in, dus een kompromis. Eind maart zal voortaan de
algemene ledenvergadering zijn.
Zingen en showen
Met het zingen van het bondslied
was het zingen nog niet afgelopen.
Dat de akoestiek in de zaal goed is,
merken we bij het zingen van ons
Brabants volkslied: "Waar de luch
ten wijder worden, 't waterland in
bos vergaat".
's Middags zongen wij verder. In de
show zonder sterren (waar tussen
twee haakjes toch wel sterren inza
ten).
"De leden uit Sprang Capelle lieten
ons meegenieten met sketches en
liedjes uit de jaren dertig. Het rod
delende groepje vrouwen vermaakte
ons buitengewoon met het vertellen
van gebeurtenissen uit de krisis van
die tijd. Dit alles in het sappige
langstraatse dialekt.
De dansen uit die tijd werden fleurig
en blij op de planken gebracht.
De modeshow had ons aller belang
stelling.
We keken elkaar eens aan en zeiden
dat ook in de mode dezelfde ele
menten terugkeerden. Er werden
pakjes geshowd, waarin men zonder
op te vallen ook nu nog over straat
zou kunnen. Er moet wel bij vermeld
dat de kasten van de leden omge
keerd waren om alles bij elkaar te
zoeken. Hoedjes, tasjes tot schoenen
toe. Het eigengebreide badpak was
wel een patroon uit 1930, maar op
nieuw gebreid. Met de - als kinder
koor verklede - groep zongen we
vrolijk de liedjes van "In een blauw
geruite kiel" en "In 't groene dal, in 't
stille dal".
Het officiële gedeelte
Mevrouw in 't Veld opende deze dag
met een welkom aan de leden. Voor
hen is deze dag! Allereerst dus de
leden, maar ook een lange rij met
genodigden. "Allemaal welkom". De
bond is met de tijd meegegroeid. Als
vrouw moet je je nek durven uitste
ken en in een bestuur stappen. Je
hebt dan een leerperiode en een tijd
om het geleerde in praktijk te bren
gen, aldus onze presidente. Ook de
betaalde en onbetaalde arbeid in
onze bond werd door haar naar vo
ren gebracht. Meedenken en meebe
slissen doe je, hoe dan ook.
Ekstra aandacht werd in de eerste
plaats gevraagd voor mevrouw
Rempt. Ze heeft voor het vele werk,
vele jaren in dienst van de bond een
koninklijke onderscheiding gekre
gen. De provincie viert dit heuglijke
feit een beetje mee. Namens het PB
een geschilderde tegel als aandenken
voor onze Janny. Deze tegel is even
als alle kadootjes die deze dag zijn
weg te geven gemaakt door de afde
ling Oost-Brabant.
Door de notulen begeleid beleven
we weer de vooijaarsvergadering van
1984.
Met het jaarverslag trekken alle ak-
tiviteiten van het hele jaar aan onze
gedachten voorbij.
Zo op een hoop geveegd is dat veel.
Het ledental loopt achteruit. Over
het jaar 1984 zijn er 23 leden minder
en zitten we nu op het getal 1469.
Dan de centjes. Een goede halve ton
zijn de baten. De lasten evenzo, dan
is er een voordelig saldo van
ƒ3128,26.
De begroting was aan de zuinige
kant, maar met wat ekstra's zijn ze er
toch weer uitgekomen. Ons HB lid
voelt zich een kok. Een kok heeft
pollepels. Als ze met die pollepels
haar potje in de bond niet zal laten
aanbranden, is dat haar beloning al
dus mevrouw van 't Sant.
Als intermezzo luisteren we naar 3
nonnen uit Hoogerheide.
Ze hadden hun kruis letterlijk en fi
guurlijk in een hart veranderd. Want
een hartje kost maar een kwartje,
zongen op monotone wijze deze
nonnen, die voor 10 minuten het ha
bijt aangetrokken hadden. Terecht
een welgemeend applaus.
De handwerken
Eigenlijk geen goede naam voor de
prachtig gemaakte stukken.
In de zijzaal van "Zidewinde" waren
ze bij elkaar gebracht. Het was een
tentoonstelling van formaat. Ver
schillende technieken waren hier
bijeen. Honderden uren aan steken
gemaakt met veel geduld. Mooie
kleuren gekombineerd. Nog steeds
een stuk bondswerk hoog genoteerd.
De handwerkkommissie kan trots
zijn op het resultaat waar veel leden
aan mee hebben geholpen.
En verder...
Helemaal alleen voelt Joke Bakker
zich in de politieke scholing. Als een
roepende in de woestijn. Ze hoopt
dat de komende gemeenteraadsver
kiezingen de besturen en leden zul
len aanspreken. Zo aanspreken, dat
ze een kursus over deze materie zul
len aanvragen. Want de gemeente
ligt in de burgerschapskunde, toch
het dichtst bij huis.
In deze 5 minuten praatjes komt ook
de agrarische kommissie zich pre
senteren. Met wat ze doet en wil gaan
doen. Als SEV-ster bij de ZLM ver
telt mevrouw Middelkoop over het
werk. Wat zijn de problemen? Be
drijfsopvolging, studiekosten, pacht
enz. Zij geven graag advies.
Bestuursverkiezingen
Mevrouw de Engelse wordt met al
gemene stemmen gekozen. Zij aan
vaardt deze funktie, en dankt voor
het vertrouwen in haar gesteld. Ze
heeft het gevoel in diep water te
springen, maar wil wel weer boven
komen. Met een welkom - een af
scheid. Afscheid wordt genomen-van
onze presidente, die haar 6 jaar er op
heeft zitten.
"Toos, het moet, je zes jaar zijn
voorbij". Veel werk heeft ze verzet
voor de nieuwe statuten, de schijf
van drie en het aanvragen van subsi
die voor het kaderwerk. "Bedankt en
we komen je nog wel tegen, want je
blijft nog lid van kommissie
"Vrouw". Zo gaat dat in onze Bond
van Plattelandsvrouwen.
Sien Overbeeke
Er was eens een vrouw
die emanciperen wou
Maar dit moet altijd samen
dat blijven wij beamen.
Het heeft te maken met trouw.
krubriek
Kaas: zeer voedzaam en rijk aan
eiwitten, zouten enz. enz., het
wordt daarom ook bijzonder veel
gekonsumeerd in ons landje. Ook
geen wonder als men bedenkt dat
hier in Nederland bijzonder goe
de kazen worden gemaakt. Dat
moet ook wel want de konkur-
rentie is bijzonder groot, denk
even aan Zwitserland en Frank
rijk; kaaslanden bij uitstek en
met een eeuwenoude kaastradi
tie.
De jaarlijkse export van de Ne
derlandse kaas wordt echter
steeds groter, een bewijs dat er
toch wel "iets" is met onze kaas;
ze biedt vandaag aan de dag ook
een ruime keuze, zowel jong als
oud, overjarig, harde en zachte
soorten: o.a. de goudse, edam
mer, kernhem, boerenleidse,
maasdam, pompadour pouvre,
en de subenhara (goudse) en
sinds kort ook de Texelaar, kol-
lumer en de terpkaas. Drie na
men maar in feite één soort kaas,
gemaakt in drie verschillende fa
brieken. Een bijzonder fijne,
smakelijke kaas die in smaak er
gens tegen de boerenkaas aanzit.
Dit is opmerkelijk daar deze kaas
toch fabrieksmatig wordt ge
maakt en ook wel rauwmelkse
kaas wordt genoemd. Deze wordt
gemaakt met een nieuwe tech
niek waarbij het pasteuriseren
overbodig wordt.
U ziet, de keuze is groot en we
willen u hierbij een paar nuttige
kaastips niet onthouden.
Allereerst: de temperatuur van de
kaas is zeer belangrijk voor de
smaak. Zet bijvoorbeeld kaas die
in de koelkast wordt bewaard
zeker een half uur of een uur te
voren uit de koeling.
Sommige soorten zijn moeilijk te
snijden, zeker de wat zachtere
soorten. Snij ze daarom eens met
een stukje ijzergaren of, indien de
kaas aan het mes blijft hangen,
snij ze dan met een mes dat u
afgespoeld hebt met heet water
en ook dat probleem is opgelost.
Koop ook niet teveel kaas ineens.
Koop zoveel dat het in 1 a 2 da
gen kan worden gekonsumeerd.
Uiteraard blijft kaas aan een
stukje beter behouden dan ge
sneden kaas. Mocht het echter zo
zijn dat u de kaas langere tijd
moet bewaren dan 1 k 2 dagen
dan is het de beste manier om de
kaas te bewaren in een droge
koele kelder met een temperatuur
van gemiddeld 10 A 12 graden
Celsius en op een zo luchtig mo
gelijke plaats.
Toch zal voor velen onder ons de
koelkast de oplossing moeten
brengen. Dit is helemaal niet zo
erg wanneer u goed op een paar
belangrijke dingen let:
harde soorten kaas en snijkaas
kunnen de kou wat beter door
staan dan de wat zachtere soor
ten. Zorg er dan ook goed voor de
kaas te verpakken, hetzij in vet
vrij papier, hetzij in een vochtige
theedoek, ook aluminiumfolie of
plastikfolie kan uitkomst bieden.
Wil men de kaas onder een stolp
bewaren zorg er dan voor dat er
voldoende lucht bij kan door bijv.
een lucifer onder de rand van de
stolp te leggen. Het is misschien
ook wel leuk om te weten dat
jonge kaas vrij veel vocht bevat
en ongeveer tussen de 3 en 12
weken moet rijpen, dat de bele
gen kaas daarentegen weer wat
droger is dan de jonge kaas en de
rijptijd bij deze kaas schommelt
tussen de 4 en 6 maanden. Dan is
er nog de oude kaas die geduren
de 6 7 maanden rijptijd nodig
heeft en die in tegenstelling met
de jonge kaas vrij duur is. Dit is
niet zo verwonderlijk wanneer
men bedenkt dat de kaas bij het
rijpen vrij veel van zijn oor
spronkelijke gewicht verliest (in
drogen).
Dan is er nog het vetgehalte van
de Nederlandse kaas en die is
zeer belangrijk voor de smaak en
de kwaliteit. Het vetgehalte wordt
aangeduid in procenten van de
droge stof; 48% betekent bijv. dat
het vetgehalte 48% bedraagt van
de droge stof (uiteraard zonder
vocht).
Tot slot nog een eenvoudig klaar
te maken kaasgerechtje, gemak
kelijk voor een zondags- of een
lunchhapje.
Maak een marinade van de vol
gende ingrediënten (voor 5
personen):
4 eetlepels natuurazijn, iets zout,
wat versgemalen peper, 1 eetlepel
bruine suiker, l/i theelepel franse
mosterd, 1 dl. spijsolie, 1 eetlepel
sojasaus (ketjap manis), 500 gram
belegen boerenkaas in dunne
reepjes gesneden en 1 theelepel
kervel.
Meng dit alles goed door elkaar
en laat het gedurende 2 k 3 uur
rusten. Voeg er nu 250 gram al
weer in dunne reepjes gesneden
casseler-rib aan toe en schep dit
alles weer goed door elkaar. Voeg
er tot slot nog een scheutje kof
fieroom aan toe.
Serveer het geheel met wat rauwe
gesneden andijvie of groene sla,
bruinbrood of stokbrood.
Drink er eventueel een goed glas
bier bij!
Horizontaal:
1 Viering; 5 slaghout; 8 gebint; 13
pilaster; 14 ijskegel; 16 zangstuk; 17
rumoer; 19 veter; 22 voegwoord; 23
oud volk; 25 enkele snaar; 27 schei
kundig element; 28 roem; 30 bij
woord; 31 bijvoorbeeld; 32 atmo
sfeer; 34 bemiddelen; 37 schrobnet;
38 albinobunzing; 40 plaats in Gel
derland; 41 gebraden ribbetje; 42
muziekteken; 43 slotwoord; 45 niet
breed; 46 bloei wijze; 47 in meel
wentelen; 51 precies; 52 scheikundig
element; 53 soort onderwijs; 54 bij
belse figuur; 55 omroep; 57 Frans
lidwoord; 58 Maleise markt; 60 ri
vier in Limburg; 63 stad in Zwitser
land; 64 riem; 66 tijdig; 67 stad in
België; 69 vuur; 71 dwaas gebabbel;
72 plaats in Noord-Brabant; 73 klei
ne som eld.
Vertikaal:
1 Muzieknoot; 2 griezelig; 3 voedsel;
4 engel; 5 couvert; 6 Duitse N.V.; 7
spijkertje; 9 geestelijke; 10 palm
soort; 11 niets; 12 tot afscheid; 14
luchtvaartmaatschappij; 15 naam
van pausen; 18 levenwekkende
kracht; 20 wapen; 21 topografische
kaart; 24 verhalen; 26 vogelschrik;
29 opstootje; 31 de post betreffende;
33 lengtemaat; 35 strijdperk; 36
edelman; 37 bindlat; 39 voorzetsel;
40 plaats in Duitsland; 44 huid; 47
houding; 48 zeegod; 49 gymnastiek-
werktuig; 50 omlaag; 53 Frans schil
der; 56 bestelling; 58 vader (Frans);
59 gegroet; 61 elektrisch geladen
deeltje; 62 muziekteken in de psal
men; 63 bitter vocht; 65 plank; 66
thuishaven op vissersschepen; 68 ri
vier in Italië; 70 vervoerbedrijf.
1
2
3
4
5
6
8
9
10
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
[27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
48
49
50
51
52
53
54
55
56
58
59
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
73
Vrijdag 15 maart 1985
21