Met opwarmen van aardappelen kan blauw worden voorkomen Pootgoed naar Griekenland Een belangrijke maatregel om de blauwgevoeligheid van aardappe len te beperken, is het opwarmen voor ze worden gesorteerd of af geleverd. Matig blauwgevoelige partijen kunnen tot 15 gr.C. doch voor sterk blauwgevoelige aard appelen is opwarmen tot 18 a 20 gr.C. aan te bevelen. Dit geldt ze ker dit seizoen. De lucht mag echter nooit warmer zijn dan 22 gr.C. Het is verstandig om voor het opwarmen van aard appelen minstens 3 dagen de tijd te nemen. Het proces bij de opwarming van los- gestorte aardappelen Bij het opwarmen van aardappelen wordt gebruik gemaakt van warme lucht die met behulp van het venti latiesysteem door het gestorte pro- dukt wordt geblazen. De aardappe len die het eerst in kontakt komen met de warme lucht (de onderste la gen) worden eerst opgewarmd. Door de warmte-afgifte aan deze aardap pelen wordt de lucht afgekoeld en komt met een lagere temperatuur in de daaropvolgende laag. Na het pas seren van een bepaalde laag aardap pelen wordt de lucht afgekoeld tot de oorspronkelijke temperatuur van de aardappelen en hogerop vindt voor lopig geen opwarming meer plaats. Er ontstaat dus een opwarmingszone bij de luchttoevoer in de partij (on derin) en verderop blijft de tempe ratuur van aardappelen voorlopig onveranderd. Langzamerhand ver plaatst de opwarmingszone zich in de richting van de luchtstroom (om hoog). Het duurt dus een hele tijd voor de temperatuur boven in de partij begint te veranderen. Op dat moment zijn öe aardappelen onderin tot een bepaalde hoogte reeds op de temperatuur van de warme lucht ge komen. Hoe hoger de storthoogte is hoe langer het duurt voor de boven ste laag aardappelen is opgewarmd! Uitgaande van een ventilatiekapaci- teit van 100 m3 lucht/uur per m3 aardappelen is bij een oorspronke lijke aardappeltemperatuur van 5 gr.C. en een konstante luchttempe ratuur van 20 gr.C. het volgende temperatuurverloop in de partij te verwachten: uur (exklusief 10% warmteverliezen door lekkages). De kapaciteit van de meeste oliege- stookte luchtverhitters is niet regel baar en het verdient aanbeveling om de maximum kapaciteit van de ver hitter af te stemmen op de ventila- torkapaciteit. Hiervoor geldt als norm: maximale kapaciteit verhitter (kcal/uur) 2,5 x kapaciteit ventilator (m3/uur) of max. kapaciteit verhitter (kJ/uur) 10 x kapaciteit ventilator (m3/uur). Voor 300 ton aardappelen is een ventilatorkapaciteit nodig van 46.000 m3 lucht per uur. De kapaciteit van de verhitter mag dan max. 2.5 x 46.000 115.000 kcal per uur zijn. Aantal verhitters Een verhitter met een te grote kapa citeit zal (mits thermostatisch gere geld) vrij snel worden uitgeschakeld. In de praktijk is gebleken dat 2 ver hitters van bijvoorbeeld elk 40.000 kcal dan praktischer zijn dan één verhitter van 80.000 kcal. Wanneer de temperatuur maar met 4 a 5 gr.C. wordt verhoogd geeft dit de volgende voordelen t.o.v. een temperatuur- verhoging van 10 gr.C.: Kans op te hoge inblaastempera- turen is vrijwel uitgesloten. De vorming van kondens is ge ringer. Wanneer de aardappelen wat langzamer worden opgewarmd heeft dit een positieve invloed om "blauw" nog verder te beperken. Voorbeeld: Aanwezige verhitter 80.000 kcal per uur. Opwarmen 200 ton aardappelenVan 6-18 gr.C. Kapaciteit ventilator 30.000 m3 lucht. aOpwarming 80.000 kcal 30.000 m3 x 0,3 SW 9 gr.C. Wanneer de verhitter bij 21 gr.C. afslaat, zijn de bovenste aardap pelen nog maar 21 - 9 12 gr.C. Na intern ventileren wordt dit gemiddeld 16lA gr.C., terwijl de bedoeling 18 gr.C. is. b. Tijdsduur 200 ton x 860 kcal x 12 gr.C. 80.000 kcal 20.640.000 80.000 25 5 intern 30 uren opwarmtijd temperatuur in gr.C. op een laaghoogte vanaf de bodem van: 0,25 m 1 m 2 m 3 m 3,50 m 4 18,1 8,8 8,0 5,0 5,0 12 19,9 18,7 12,8 7,6 6,8 16 20,0 19,6 17,5 11,8 9,4 20 20,0 20,0 18,7 16,1 13,6 24 20,0 20,0 19,4 17,8 16,7 28 20,0 20,0 20,0 19,7 19,1 Hieruit blijkt dat de temperatuur van de aardappelen op een hoogte van 3,5 meter pas na ca. 10 uur opwar men begint te veranderen. In theorie duurt het ruim 30 uur voordat bovenin de aardappelen op 20 gr.C. zijn gekomen. In de praktijk zal het opwarmen meer tijd vragen omdat door de wanden, vloeren en lucht- lekken immers veel warmte verloren gaat. De goedkoopste en eenvoudigste methode is om van warmere buiten lucht gebruik te maken. Een merk baar effekt mag reeds worden ver wacht wanneer de buitenlucht een temperatuur heeft die 4 a 5 gr.C. ho ger is dan die van de aardappelen. De kapaciteit van de luchtverhitter Het opwarmen van 1 ton aardappe len met 1 gr.C. vraagt een hoeveel heid warmte van ongeveer 1 kWh 860 kcal of 3600 kJ(oule). Om de temperatuur van 300 ton aardappe len van 6 gr. naar 18 gr.C. te verho gen vraagt dus in theorie 300 x 12 x 860 3.096.000 kcal. Wil men deze opwarming in b.v. 3 dagen bereiken, dan moet de verhitter een kapaciteit hebben van: 3.096.000 72 uren 43000 kcal per In dit voorbeeld geeft de verhitter te veel warmte. Het gevolg is dat de verhitter steeds aan- en afslaat en het opwarmen ook te snel gaat. Mengen met koude buitenlucht is een moge lijkheid. Olie- en gasgestookte luchtverhitters In het algemeen worden zowel olie als gasgestookte luchtverhitters voor het opwarmen van aardappelen ge bruikt. Omdat deze veelal in kapaci teit niet regelbaar zijn, moet öe be nodigde warmteproduktie worden afgestemd op öe ventilatorkapaciteit van de bewaarplaats. Er kunnen luchtverhitters met of zonder rook gasafvoer worden ge.bruikt. Bij de eerste worden de verbrandingsgas sen afgevoerd via een rookkanaal. Het rendement daalt hierdoor even wel met ca. 20%. Door de verhitter buiten de bewaarplaats voor de luchtinlaatopening op te stellen, voorkomt men dat zuurstof aan de bewaarruimte wordt onttrokken. Wel moet daarbij al de door de ver hitter aangezogen lucht worden op gewarmd, hetgeen veel energie kost. Ook direkte gestookte verhitters worden op dezelfde manier voor dit doel benut. Deze zijn goedkoper, AARDAPPELBE WARING CONtUlINTKHM IN ALOfMCN! DUNST VOOR SOS ROOI) SO UW IN -INRICHTING (dl.) POSTSUS «X «NS AA W AG! N ING IN A« - AB42 maar hebben geen aparte rookgasaf voer. Door een dergelijke verhitter in een bewaarplaats op te stellen, wordt niet alleen zuurstof hieraan onttrok ken maar tevens C02 toegevoegd. Zonder voldoende luchtverversing is de kans groot dat het apparaat door zuurstofgebrek uitgaat en de aard appelen zwarte harten gaan verto nen. Dergelijke knollen zijn uiterlijk niet te herkennen en alleen nog maar voor veevoer geschikt. Een grote op lettendheid is hierbij daarom vereist. Om dit te voorkomen moet bij di rekte luchtverhitters ca. 60 m3 verse lucht per liter verbrande olie worden toegevoerd. Luchtverhitters met aparte luchttoe voer Sinds kort zijn door enkele fabri kanten direkte oliegestookte lucht verhitters ontwikkeld waarbij alleen de voor de verbranding benodigde lucht door een afzonderlijke buis van buiten de ruimte, waarin de verhitter is opgesteld, wordt aangezogen. Hierdoor kan in de ruimte zelf nim mer zuurstofgebrek optreden en worden verdere energieverliezen door geopende deuren voorkomen. Bovendien slaat bij dergelijke ver hitters geen vuil op de brander neer, waardoor deze beter blijvend funk- tioneert. Wel komen de verbran dingsgassen nog in de ruimte vrij, doch door de veelal grote inhoud van de bewaarplaats en de luchtverver sing door de aparte toevoer zal dit geen problemen opleveren. Geschikte brandstof De direkte oliegestookte verhitters werken overwegend op petroleum maar enkele merken verhitters kun nen ook met HBO I (gas- of diesel olie) worden gestookt. Deze brand stof is wat goedkoper maar minder zuiver - vraag hierover advies aan de leverancier. De opstelling van de luchtverhitter(s) Bij het opwarmen van aardappelen is het zaak om energieverliezen te be perken. - Op de aardappelen Dit moet sterk worden afgeraden. Het steeds moeten bijvullen op gladde aardappelen van een war me verhitter is levensgevaarlijk en brandgevaarlijk. - Buiten vóór een inlaatluik Dit is een veilige opstelling maar Konsulentschappen voor de Akker bouw en de Tuinbouw in Zuidwest Nederland de door de verhitter aangezogen lucht moet ook worden opge warmd. Een verhitter van b.v. 40.000 kcal heeft veelal een ven tilator van 1000 m3 lucht per uur. Om deze lucht b.v. 15 gr.C. op te moeten warmen, vraagt 4500 kcal of een xh liter brandstof per uur. Indien een luchtverhitter buiten voor het inlaatluik wordt ge plaatst, is een luchtdichte afslui ting tussen de luchtgeleidingsko- ker en inlaatluik noodzakelijk. In het centraal ventilatiekanaal Bij de opstelling in het centrale ventilatiekanaal moet om brand te voorkomen enkele meters van de wanden achter de verhitter worden bekleed met bijvoorbeeld staal- of asbestcementplaten. Tij dens het opwarmen moet er re kening mee worden gehouden dat de ventilator, welke het dichtst bij de verhitter is opge steld, de meeste warmte zal afne men. Bij gebruik van b.v. twee verhit ters kan dit probleem worden voorkomen. In een ruimte vóór de bewaar plaats Dit is de beste oplossing. De ver hitter^) worden hierbij in 'n met b.v. plastik afgescheiden ruimte geplaatst. Door intern te ventile ren wordt de warmte vervolgens door de aardappelen geblazen. Bij deze opstelling kunnen meer dere ventilatoren tegelijk draai en. Zorg wel voor aanvoer van verse lucht voor de verhitter(s). Warmteproduktie aardappelen (Bur ton) 1 gr.C5 gr.C.10 gr.CL5 gr.QO gr.(25 Het komt onze pootgoedtelers goed van pas dat Griekenland nu bij de EEG behoort. Want met z'n allen exporteren wij ieder jaar zo tussen de 6.000 en 17.000 ton pootgoed naar het Helleense schiereiland. Maar de Griekse boeren zouden wel twee maal zoveel van onze rassen willen ko pen. Het Griekse Ministerie van Landbouw laat zoveel import echter niet toe, omdat het de Griekse boeren wil stimuleren om zelf pootgoed te produceren. Die beperking zal echter niet lang meer duren. Zodra de EEG- overgangsregeling is afgelopen, mogen wij (maar ook de Fransen, Schotten en Duitsers) net zoveel exporteren als dé Griekse boeren maar willen kopen. Dan pas zijn Bewaartemperatuur in gr. C. gr.C. Warmteproduktie in W/ton/24 uur 558 233 291 328 558 768 Deze warmteproduktie is echter te gering waardoor het opwarmings- proces te lang zal gaan duren. Let op: Lucht opwarmen om b.v. uien te drogen vraagt 0,3 kcal (1,25 kJ) per m3 lucht per gr.C. per uur. Het opwarmen van een produkt vraagt een andere benadering; voor aardappelen per ton per gr.C. opwarmen is nodig 1 kW of 860 kcal of 3600 kJ per uur. Voor een groot deel is dit echter theorie omdat door lekkages in de bewaarplaats veel warmte verloren gaat. Het is daarom beter om min stens 10% overkapaciteit te nemen. wij echte EEG-broeders (en -zus ters). Op de "Agrotika", de Griekse landbouwbeurs die vorige week in Thessaloniki werd gehouden, presenteerde het NIVAA Neder lands pootgoed. Op die manier hopen - en verwachten - wij de vraag naar Nederlands pootgoed nog verder te vergroten. Op de foto ziet U ing. H.R. Baar- veld, de pootgoedspecialist van het NIVAA voor Griekenland en het Nabije Oosten, uitleg geven aan een paar van de vele geïnte resseerde boeren die uit alle hoe ken van Griekenland waren ko men kijken. Van Rhodos tot Kreta en van de Peloponesus liet men zich vertellen waarom Ne derlands pootgoed het beste ter wereld is. Ing. Henk R. Baarveld (tweede van rechts) van het NIVAA vertelt vele Griekse boeren op de tentoonstelling "Agrotika" dat Nederlands pootgoed het beste ter wereld is. T emperatuurbewaking Voorkomen moet worden dat de lucht teveel wordt opgewarmd. De te gebruiken luchtverhitter dient daar voor met een oververhittingsther- mostaat te worden uitgerust. De voeler van deze thermostaat dient achter of onder de ventilator in het luchtkanaal te worden geplaatst. Door deze op 20 a 22 gr.C. af te stel len wordt de temperatuur van de lucht alvorens de onderste aardap pelen te bereiken bewaakt. Bereikt de lucht deze ingestelde waarde, dan slaat wel de luchtverhitter maar niet de ventilator af. Indien men de wer king van de thermostaat heeft ge- kontroleerd en de luchtverhitter slaat af, dan is verder opwarmen niet meer mogelijk en kan de verhitter worden uitgeschakeld. Door 5 a 6 uren intern te ventileren kan öe temperatuur in de partij vervolgens verder worden geëgaliseerd. Tijdens het opwarmingsproces mag de ventilator van de bewaarplaats nimmer uitvallen zonder dat de luchtverhitter wordt uitgeschakeld. Dit is mogelijk indien de stroomtoe voer van de luchtverhitter via de thermische beveiliging van de venti lator loopt. Zodra de ventilator door oververhitting uitvalt, woröt tevens de luchtverhitter buiten werking ge zet en daarmee brand voorkomen. Meer inlichtingen kunt U verkrijgen via Uw bedrijfsvoorlichter. De specialisten Kwaliteit en Bewa ring, J.H. van Nieuwenhuizen K. Bosma Vrijdag 22 februari 1985

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1985 | | pagina 6