VOO It in? Vit OIIW Overpeinzing rond een kwartje krubriek héSO% Britse broodfabrikant haakt in op populariteit stripfiguren Cursus melkproduktiecontróle voor agrarische vrouwen Tijd voor het wintergerecht Zelf zuurkool maken Boerin en fiskus Zilveren jubileum Nederlands Nationaal Kaaskonkours onder redaktie van de Redaktiekommissie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zee land en Brabant Redaktieadres: Mevr. L.J.de Rep - van Maldegem Anna Mariaweg 1, 4494 PB Geersdijk Als ik op een middag de auto uitstap in het dorp om wat boodschappen te doen, komt er van de overkant van de straat een meisje naar me toe. "Mevrouw", vfaagt ze beleefd, "hebt u misschien een kwartje voor me". "Waarom", vraag ik wat verbaasd. "Ik ben mijn buskaart verloren en nu wil ik mijn moeder bellen om te vra gen of ze ons met de auto komt ha len". Ze is samen met drie andere meisjes, van 10 a 12 jaar en aan de kleding te zien zijn ze naar de manege geweest. Ik zoek in m'n portemonnee, vind geen kwartje en geef haar zonder goed na te denken twee dubbeltjes en een stuiver. Pas in de winkel bedenk ik dat ze daar niet mee in de telefooncel te recht kan. Teruglopend zijn ze er weer, nu alle vier likkend aan een of ander snoepgoed. "Je kon er natuur lijk niks mee doen", zeg ik tegen haar. Ze reageert niet-begrijpend, maar een ander - wat brutaler - zegt: "'t Is al goed hoor, haar moeder is al langs gekomen. Ik laat het zo, heb wel het gevoel, dat ik er in gelopen ben, al is het maar voor een kwartje. Als ik er later nog eens over nadenk, zie ik in gedachten een ander meisje, van ongeveer dezelfde leeftijd. Het was op een grote markt, in Dah- ka, de hoofdstad van Bangladesh. In die landen zijn bedelende kinderen een alledaags verschijnsel. En vaak uit bittere noodzaak omdat er anders ook niet aan eten te komen is. Het meisje loopt er met een baby van ongeveer een half jaar op de heup en heeft ons direkt in de gaten. "Madam, money?", is haar vraag, terwijl ze me bij de arm pakt. Niks geven, tot je weer in de auto stapt en zo weg kunt rijden, hebben ze ons geleerd. Anders heb je zo een legertje bedelaartjes om je heen. Wijs als ze is, ziet ze direkt dat ik met vertedering naar het kindje kijk en ze is de hele tijd niet meer van ons weg te slaan. Ondertussen raapt ze van de straat wat eetbare dingen. Een klein stukje appel dat ze zelf op eet. Uit een weggegooide sinaasappelschil, peutert ze een restje vruchtvlees en stopt het de baby in de mond. En inderdaad gebeurt het, zoals ze ver wachtte. Aan het eind van de sight seeing, geef ik haar een taka. Je had haar gezicht moeten zien. Zo ver baasd en blij met een hele taka en dat is - lach niet - 12 Vi cent. Wel een verschil, een half uur mees jouwen, terwijl die anderen met een half uur lopen ook thuis geweest zouden zijn. Maar het zijn natuurlijk geen verge lijkbare situaties. Hier is het waar schijnlijk een onschuldig grapje, kinderen die iets uit willen proberen, zoals alle kinderen op zijn tijd doen. Toch enkele weken later weer zoiets. Met een boodschappenwagentje kom ik uit een supermarkt. Bij de deur staat een jongen leunend op de fiets. "Meneer, hebt u een sigaret voor me, vraagt hij aan de meneer die tegelijk met mij de deur uitkomt. De man reageert op dezelfde manier, vraag ook: "Waarom?" Om te roken natuurlijk, de mijne zijn op" en dat op een toon van: hoe kun je nou zo iets stoms vragen. En inderdaad, hij krijgt de sigaret. Je hoort vaak de verhalen, dat op de grote stations, zoals in Amsterdam en Utrecht jonge mensen rond lopen, die geld vragen om met de trein mee te kunnen of om te kunnen gaan eten. Of ze het - eventueel gekregen - daar dan ook voor gebruiken, is weer een andere zaak. Maar eerlijk ge- Het woord alleen al "winter". Denkt u dan ook aan frisse wan delingen, tintelende vingers, een gure wind en een bleek zonnetje. Als men dan wat dichter bij de haard schuift voor wat warmte, dan is het tijd voor een heerlijke winterse ovenschotel! Hieronder wordt er een beschreven. Daarvoor hebt u de volgende ingrediënten nodig: (4 a 5 personen) 400 gram kippe- levers; 1 kg aardappelen; 1 grote ui; 250 gram Chinese kool; 100 gram boter of margarire; 25 gram parmezaanse kaas; 4 a 5 dl water of bouillon; 2 eetl. paneermeel; 1 eetl. bloem; eetl. kerry; sojasaus, zout, peper, een ei, wat melk en wat nootmuskaat. De bereiding: Was de kippelevers grondig in ruim koud water met een scheutje azijn. Stort ze op een vergiet en laat ze goed uitlekken. Droog ze voorzichtig in een theedoek of met papier van een keukenrol. Zout en peper de kippelever en bestrooi ze met de bloem. Bak de levers in een ruime stoof- pan, in 50 gram boter mooi bruin van kleur. Voeg er de kerry, een flinke scheut sojasaus, de fijn gesneden ui en de chinese kool aan toe. Giet er het water of de bouillon bij en laat het onder een goed gesloten deksel bijna gaar worden. Maak intussen van de aardappe len, het ei, wat boter, de melk en de nootmuskaat een smeuige puree. Neem een niet te kleine ovenscho tel en bedek de bodem met de ge bakken kippelevers en de groente. Bedek dit vervolgens met een dik ke laag warme aardappelpuree (evt. opspuiten). Mix de paneer meel met de parmezaanse kaas en bestrooi er de schotel mee. Dan tot slot hier en daar een kluitje boter. Zet nu de schotel zo hoog mogelijk in een voorverwarmde oven (150 a 200 graden C), en laat de schotel in 8 a 10 min gratineren. Als garnituur evt. een fijne appel moes op smaak gebracht met wat gemberpoeder. Als wijn: een eenvoudige bor deaux. N.B. Deze ovenschotel kan ook daags te voren klaargemaakt wor den. Ze behoeft dan alleen nog maar opgewarmd te worden. Vaa 1 uur in een matig hete oven van 160 graden C. Denk daarbij wel aan het uitdro gen van de schotel! Dek hem af met een deksel of een stukje alu minium folie. M.A. v.d. Vliet zegd, verbaast het mij nogal, dat ook hier jonge kinderen zo gemakkelijk vragen. Lang niet alles watje vroeger leerde is nu nog toe te passen, daarvoor is er te veel veranderd. Toch lijkt het me nog steeds goed toe dat de jeugd ook nu nog jong leert dat je je zakgeld maar één keer uit kan geven. Op is op. L.J. de Regt Zelf zuurkool maken is een hele kunst apart. En kan de meest verras sende lekkernijen opleveren. In feite is zuurkool niets anders dan fijnges neden witte kool. Die met zout bes trooid tot gisting wordt gebracht in een grote stenen pot. Door het gis tingsproces, waarbij de melkzuur bacterie een rol speelt, krijgt de kool zijn frisse, zure smaak. Dit procédé, waarbij koolhydraten en zetmeel in melkzuur worden omgezet, kan twee tot acht weken duren. Voor diegenen die koolsoorten moeilijk verdragen, is het een prettige bijzonderheid dat zuurkool juist heel licht verteerbaar is. In feite kan een zuurkoolgerecht net zo stevig of net zo licht worden als men zelf wil. Voor de liefhebbers... Zelf zuurkool maken gaat zo. Men maakt een witte kool schoon en snijdt of schaaft die in dunne slier ten. Met een mengsel van zout en karnemelk kneedt men de kool tot dat er pekel wordt gevormd. Door deze massa heen worden jenever bessen en peperkorrels gemengd. Een inmaakpot wordt met sodawater gereinigd en overvloedig met water nagespoeld en uitgelekt. De kool- slierten worden dan stevig aandruk kend ingelegd. Als de pot vol is, gaat er een doek over de kool, die dan stevig aan de randen wordt ingestopt. De agrarische commissie van de.Plattelandsvrouwen organiseert i.s.m. de Voorlichting en het Consulentschap voor de Rundveehouderij tc Tilburg de cursus: "MELKPRODUKTIECONTRÓLE" Wat doen we eigenlijk rtiet de gegevens die ons verstrekt worden via de Melkproduktiecontróle. Hoe kunnen we de gegevens gebruiken, wat kunnen we er mee doen, wat lezen we er uit. Hoe verwerken we ze praktisch voor ons eigen bedrijf. Als er op uw bedrijf deelgenomen wordt aan de melkcontröle dan krijgt u geregeld een schat aan gegevens thuis. Ook zijn er de laatste jaren een aan tal nieuwe begrippen ingevoerd, zo dat de veehouderij nog meer infor matie over zijn veestapel krijgt, waarmee men op het bedrijf moet leren werken. De agrarische com missie dacht dat het voor de dames in Oost-Brabant boeiend en praktisch zou zijn om aan deze cursus deel te nemen. De lessen worden verzorgd door de heer ing. A. Helder, specialist rund veeverbetering voor Zeeland- Noord-Brabant. Data cursus: 29 oktober, 5 en 11 no vember. Plaats: Coöp "De Z.O.N." te Eindhoven. Tijd: 19.30 uur. Kos ten: 5,— p.p. Opgave vóór 22 ok tober bij mevr. M. van Steenbergen, Huisvenseweg 10, 5591 VD Heeze, tel. 04907-17^7 of bij de Z.L.M. te Zevenbergen tel. 01680-27921. U doet tocht weer mee! of Dames, die nog niet deel hebben genomen aan een cursus van de agrarische commissie: Doe ook eens mee! Nog enkele andere aktiviteiten. Dinsdag 13 november 1984 van 9.30 - 12.30 uur organiseert de agrarische commissie en de commissie vrouw van de Ned. Bond van Plattelands vrouwen een studiedag: Vrouw en arbeid! Dit thema zal worden behandeld door: Legien Kromkamp (U allen bekend), Lyda Zuidberg, Grietje Middelkoop. Kosten 5,— p.p. (incl. koffie). Neem voor deze interessante dag kontakt op met mevrouw M. van Steenbergen, Huisvenseweg 10, 5591 VD Heeze, tel. 04907-1797. Iedereen is van harte welkom! In januari 1985 organiseert de kring Oost- en Midden-Brabant van de Z.L.M. in samenwerking met de S.E.V. van de Z.L.M. en de agrari sche commissie de cursus: Bedrijfsopvolging, wat daar bij komt kijken. Vele, facetten van de bedrijfsopvol ging zullen aan de orde komen. Deze cursus is voor echtparen en voor de opvolgers. Denkt u er alvast over na om aan deze cursus deel te nemen. Over plaats, tijd en data krijgt u via het kringbestuur nog nader bericht. Op de doek komt een plankje met een zware steen erop. Na veertien dagen wordt een vlies gevormd. Dat wordt weggeschept, waarna de schoongemaakte doek en het plankje met de steen weer worden terugge legd. Indien nodig, moet dit nog een keer herhaald worden. De kool moet altijd vochtig blijven staan. Het vocht kan aangevuld worden met water waarin 2 gr. zout per liter is opgelost. Na zes weken is de zuur kool goed. En op deze manier kan de zuurkool maks. zeven maanden worden bewaard. Benodigdheden: witte kool, 10 gr. zout, een eetlepel karnemelk per kg schone kool en 4 jeneverbessen en/of peperkorrels per kg schone kool. Op 25 oktober organiseert de agrari sche kommissie in samenwerking met de S.E.V. een bijeenkomst voor alle boerinnen en andere belangstel lenden met het bovenstaande thema. Om 19.30 uur zullen in het Geertes- huis te Kloetinge enkele belasting wetten in de algemene zin behandeld worden door Lena Huisman. Graag bekendheid geven op afde lingsvergadering. De bekende Engelse broodfabri kant Rank Hovis heeft onlangs een stripboek voor de jeugd ge publiceerd waarin de held van het verhaal door het leven gaat onder de namen Fibreman (ve zelman) en Bert Branful (vol ze melen). Het verhaal lijkt veel op dat van superman. Bert Branful hoeft maar een hap volkoren brood te nemen of hij verandert in Fibreman en doet zijn best om de wereld te redden. De andere rollen in het stripboek worden vervuld door de man die altijd lumineuze ideeën heeft Brown en de schurken de Stodgies (de zwa- ren of ronden). Bovendien staat er in elk stripboek een wedstrijd waarmee kinderen hun kennis van brood kunnen testen. De reden voor het uitgeven van het stripboek is de noodzaak om kinderen bewuster en geestdrifti ger te maken ten aanzien van bruin brood. Paul Rason de mar keting manager van Rank Hovis zegt hierover: "Bruin brood heeft veel te bieden aan kinderen. Het is smakelijk, voedingrijk en wordt aanbevolen door medici en voe dingsdeskundigen. Vooropges teld datje aan voedsel ook plezier moet kunnen beleven, zijn wij van mening dat deze boodschap pen op de doelmatigste wijze kunnen worden overgebracht in een eigentijdse komische vorm". "Ondanks de dalende aanvoer van melk bij de zuivelfabrieken verwacht ik dat ons land zal trachten de ver worven positie op de afzetmarkt voor kaas te handhaven en zo mogelijk zelfs te verbeteren. Momenteel heeft Nederland 21% van de wereldhandel in kaas in handen". Aldus de minister van landbouw en visserij, ir. G. Braks, ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van het Nederlands Nationaal Kaaskeur- konkours op 5 oktober 1984 te Den Haag. De bewindsman wees er in dit ver band op dat de leidende eksportpo- sitie van de Nederlandse zuivelsektor in 1983 ondanks een geringere Vrijdag 12 oktober 1984 wereldhandel is verbeterd ten op zichte van de konkurrerende landen. Als de tekenen ons niet bedriegen zal de markt voor zuivelprodukten ook op de iets langere termijn enigszins aantrekken. Maar dit zal niet bete kenen dat de superheffing binnen kort overbodig wordt, aldus de be windsman. 21

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1984 | | pagina 21