VOO It in?
Vit OIIW
Overpeinzing rond een kwartje
krubriek
héSO%
Britse broodfabrikant
haakt in op
populariteit stripfiguren
Cursus melkproduktiecontróle
voor agrarische vrouwen
Tijd voor het wintergerecht
Zelf zuurkool maken
Boerin en fiskus
Zilveren jubileum Nederlands Nationaal Kaaskonkours
onder redaktie van de Redaktiekommissie
Bond van Plattelandsvrouwen voor Zee
land en Brabant
Redaktieadres:
Mevr. L.J.de Rep - van Maldegem
Anna Mariaweg 1, 4494 PB Geersdijk
Als ik op een middag de auto uitstap
in het dorp om wat boodschappen te
doen, komt er van de overkant van
de straat een meisje naar me toe.
"Mevrouw", vfaagt ze beleefd, "hebt
u misschien een kwartje voor me".
"Waarom", vraag ik wat verbaasd.
"Ik ben mijn buskaart verloren en nu
wil ik mijn moeder bellen om te vra
gen of ze ons met de auto komt ha
len".
Ze is samen met drie andere meisjes,
van 10 a 12 jaar en aan de kleding te
zien zijn ze naar de manege geweest.
Ik zoek in m'n portemonnee, vind
geen kwartje en geef haar zonder
goed na te denken twee dubbeltjes en
een stuiver.
Pas in de winkel bedenk ik dat ze
daar niet mee in de telefooncel te
recht kan. Teruglopend zijn ze er
weer, nu alle vier likkend aan een of
ander snoepgoed. "Je kon er natuur
lijk niks mee doen", zeg ik tegen
haar. Ze reageert niet-begrijpend,
maar een ander - wat brutaler - zegt:
"'t Is al goed hoor, haar moeder is al
langs gekomen. Ik laat het zo, heb
wel het gevoel, dat ik er in gelopen
ben, al is het maar voor een kwartje.
Als ik er later nog eens over nadenk,
zie ik in gedachten een ander meisje,
van ongeveer dezelfde leeftijd.
Het was op een grote markt, in Dah-
ka, de hoofdstad van Bangladesh. In
die landen zijn bedelende kinderen
een alledaags verschijnsel. En vaak
uit bittere noodzaak omdat er anders
ook niet aan eten te komen is.
Het meisje loopt er met een baby van
ongeveer een half jaar op de heup en
heeft ons direkt in de gaten.
"Madam, money?", is haar vraag,
terwijl ze me bij de arm pakt.
Niks geven, tot je weer in de auto
stapt en zo weg kunt rijden, hebben
ze ons geleerd. Anders heb je zo een
legertje bedelaartjes om je heen.
Wijs als ze is, ziet ze direkt dat ik met
vertedering naar het kindje kijk en ze
is de hele tijd niet meer van ons weg
te slaan. Ondertussen raapt ze van de
straat wat eetbare dingen. Een klein
stukje appel dat ze zelf op eet. Uit
een weggegooide sinaasappelschil,
peutert ze een restje vruchtvlees en
stopt het de baby in de mond. En
inderdaad gebeurt het, zoals ze ver
wachtte. Aan het eind van de sight
seeing, geef ik haar een taka. Je had
haar gezicht moeten zien. Zo ver
baasd en blij met een hele taka en dat
is - lach niet - 12 Vi cent.
Wel een verschil, een half uur mees
jouwen, terwijl die anderen met een
half uur lopen ook thuis geweest
zouden zijn.
Maar het zijn natuurlijk geen verge
lijkbare situaties. Hier is het waar
schijnlijk een onschuldig grapje,
kinderen die iets uit willen proberen,
zoals alle kinderen op zijn tijd doen.
Toch enkele weken later weer zoiets.
Met een boodschappenwagentje
kom ik uit een supermarkt. Bij de
deur staat een jongen leunend op de
fiets. "Meneer, hebt u een sigaret
voor me, vraagt hij aan de meneer
die tegelijk met mij de deur uitkomt.
De man reageert op dezelfde manier,
vraag ook: "Waarom?" Om te roken
natuurlijk, de mijne zijn op" en dat
op een toon van: hoe kun je nou zo
iets stoms vragen. En inderdaad, hij
krijgt de sigaret.
Je hoort vaak de verhalen, dat op de
grote stations, zoals in Amsterdam
en Utrecht jonge mensen rond lopen,
die geld vragen om met de trein mee
te kunnen of om te kunnen gaan
eten. Of ze het - eventueel gekregen -
daar dan ook voor gebruiken, is weer
een andere zaak. Maar eerlijk ge-
Het woord alleen al "winter".
Denkt u dan ook aan frisse wan
delingen, tintelende vingers, een
gure wind en een bleek zonnetje.
Als men dan wat dichter bij de
haard schuift voor wat warmte,
dan is het tijd voor een heerlijke
winterse ovenschotel! Hieronder
wordt er een beschreven. Daarvoor
hebt u de volgende ingrediënten
nodig:
(4 a 5 personen) 400 gram kippe-
levers; 1 kg aardappelen; 1 grote
ui; 250 gram Chinese kool; 100
gram boter of margarire; 25 gram
parmezaanse kaas; 4 a 5 dl water
of bouillon; 2 eetl. paneermeel; 1
eetl. bloem; eetl. kerry; sojasaus,
zout, peper, een ei, wat melk en wat
nootmuskaat.
De bereiding:
Was de kippelevers grondig in
ruim koud water met een scheutje
azijn. Stort ze op een vergiet en
laat ze goed uitlekken. Droog ze
voorzichtig in een theedoek of met
papier van een keukenrol. Zout en
peper de kippelever en bestrooi ze
met de bloem.
Bak de levers in een ruime stoof-
pan, in 50 gram boter mooi
bruin van kleur. Voeg er de kerry,
een flinke scheut sojasaus, de fijn
gesneden ui en de chinese kool aan
toe.
Giet er het water of de bouillon bij
en laat het onder een goed gesloten
deksel bijna gaar worden.
Maak intussen van de aardappe
len, het ei, wat boter, de melk en de
nootmuskaat een smeuige puree.
Neem een niet te kleine ovenscho
tel en bedek de bodem met de ge
bakken kippelevers en de groente.
Bedek dit vervolgens met een dik
ke laag warme aardappelpuree
(evt. opspuiten). Mix de paneer
meel met de parmezaanse kaas en
bestrooi er de schotel mee. Dan tot
slot hier en daar een kluitje boter.
Zet nu de schotel zo hoog mogelijk
in een voorverwarmde oven (150 a
200 graden C), en laat de schotel in
8 a 10 min gratineren.
Als garnituur evt. een fijne appel
moes op smaak gebracht met wat
gemberpoeder.
Als wijn: een eenvoudige bor
deaux.
N.B. Deze ovenschotel kan ook
daags te voren klaargemaakt wor
den. Ze behoeft dan alleen nog
maar opgewarmd te worden.
Vaa 1 uur in een matig hete oven
van 160 graden C.
Denk daarbij wel aan het uitdro
gen van de schotel! Dek hem af
met een deksel of een stukje alu
minium folie.
M.A. v.d. Vliet
zegd, verbaast het mij nogal, dat ook
hier jonge kinderen zo gemakkelijk
vragen.
Lang niet alles watje vroeger leerde
is nu nog toe te passen, daarvoor is er
te veel veranderd. Toch lijkt het me
nog steeds goed toe dat de jeugd ook
nu nog jong leert dat je je zakgeld
maar één keer uit kan geven. Op is
op.
L.J. de Regt
Zelf zuurkool maken is een hele
kunst apart. En kan de meest verras
sende lekkernijen opleveren. In feite
is zuurkool niets anders dan fijnges
neden witte kool. Die met zout bes
trooid tot gisting wordt gebracht in
een grote stenen pot. Door het gis
tingsproces, waarbij de melkzuur
bacterie een rol speelt, krijgt de kool
zijn frisse, zure smaak. Dit procédé,
waarbij koolhydraten en zetmeel in
melkzuur worden omgezet, kan twee
tot acht weken duren. Voor diegenen
die koolsoorten moeilijk verdragen,
is het een prettige bijzonderheid dat
zuurkool juist heel licht verteerbaar
is. In feite kan een zuurkoolgerecht
net zo stevig of net zo licht worden
als men zelf wil.
Voor de liefhebbers...
Zelf zuurkool maken gaat zo. Men
maakt een witte kool schoon en
snijdt of schaaft die in dunne slier
ten. Met een mengsel van zout en
karnemelk kneedt men de kool tot
dat er pekel wordt gevormd. Door
deze massa heen worden jenever
bessen en peperkorrels gemengd.
Een inmaakpot wordt met sodawater
gereinigd en overvloedig met water
nagespoeld en uitgelekt. De kool-
slierten worden dan stevig aandruk
kend ingelegd. Als de pot vol is, gaat
er een doek over de kool, die dan
stevig aan de randen wordt ingestopt.
De agrarische commissie van de.Plattelandsvrouwen organiseert i.s.m.
de Voorlichting en het Consulentschap voor de Rundveehouderij tc
Tilburg de cursus:
"MELKPRODUKTIECONTRÓLE"
Wat doen we eigenlijk rtiet de gegevens die ons verstrekt worden via
de Melkproduktiecontróle. Hoe kunnen we de gegevens gebruiken,
wat kunnen we er mee doen, wat lezen we er uit. Hoe verwerken we ze
praktisch voor ons eigen bedrijf.
Als er op uw bedrijf deelgenomen
wordt aan de melkcontröle dan krijgt
u geregeld een schat aan gegevens
thuis.
Ook zijn er de laatste jaren een aan
tal nieuwe begrippen ingevoerd, zo
dat de veehouderij nog meer infor
matie over zijn veestapel krijgt,
waarmee men op het bedrijf moet
leren werken. De agrarische com
missie dacht dat het voor de dames in
Oost-Brabant boeiend en praktisch
zou zijn om aan deze cursus deel te
nemen.
De lessen worden verzorgd door de
heer ing. A. Helder, specialist rund
veeverbetering voor Zeeland-
Noord-Brabant.
Data cursus: 29 oktober, 5 en 11 no
vember. Plaats: Coöp "De Z.O.N."
te Eindhoven. Tijd: 19.30 uur. Kos
ten: 5,— p.p. Opgave vóór 22 ok
tober bij mevr. M. van Steenbergen,
Huisvenseweg 10, 5591 VD Heeze,
tel. 04907-17^7 of bij de Z.L.M. te
Zevenbergen tel. 01680-27921.
U doet tocht weer mee! of Dames,
die nog niet deel hebben genomen
aan een cursus van de agrarische
commissie: Doe ook eens mee!
Nog enkele andere aktiviteiten.
Dinsdag 13 november 1984 van 9.30 -
12.30 uur organiseert de agrarische
commissie en de commissie vrouw
van de Ned. Bond van Plattelands
vrouwen een studiedag:
Vrouw en arbeid!
Dit thema zal worden behandeld
door: Legien Kromkamp (U allen
bekend), Lyda Zuidberg, Grietje
Middelkoop. Kosten 5,— p.p. (incl.
koffie). Neem voor deze interessante
dag kontakt op met mevrouw M. van
Steenbergen, Huisvenseweg 10, 5591
VD Heeze, tel. 04907-1797. Iedereen
is van harte welkom!
In januari 1985 organiseert de kring
Oost- en Midden-Brabant van de
Z.L.M. in samenwerking met de
S.E.V. van de Z.L.M. en de agrari
sche commissie de cursus:
Bedrijfsopvolging, wat daar bij komt
kijken.
Vele, facetten van de bedrijfsopvol
ging zullen aan de orde komen. Deze
cursus is voor echtparen en voor de
opvolgers. Denkt u er alvast over na
om aan deze cursus deel te nemen.
Over plaats, tijd en data krijgt u via
het kringbestuur nog nader bericht.
Op de doek komt een plankje met
een zware steen erop. Na veertien
dagen wordt een vlies gevormd. Dat
wordt weggeschept, waarna de
schoongemaakte doek en het plankje
met de steen weer worden terugge
legd. Indien nodig, moet dit nog een
keer herhaald worden. De kool moet
altijd vochtig blijven staan. Het
vocht kan aangevuld worden met
water waarin 2 gr. zout per liter is
opgelost. Na zes weken is de zuur
kool goed. En op deze manier kan de
zuurkool maks. zeven maanden
worden bewaard.
Benodigdheden: witte kool, 10 gr.
zout, een eetlepel karnemelk per kg
schone kool en 4 jeneverbessen en/of
peperkorrels per kg schone kool.
Op 25 oktober organiseert de agrari
sche kommissie in samenwerking
met de S.E.V. een bijeenkomst voor
alle boerinnen en andere belangstel
lenden met het bovenstaande thema.
Om 19.30 uur zullen in het Geertes-
huis te Kloetinge enkele belasting
wetten in de algemene zin behandeld
worden door Lena Huisman.
Graag bekendheid geven op afde
lingsvergadering.
De bekende Engelse broodfabri
kant Rank Hovis heeft onlangs
een stripboek voor de jeugd ge
publiceerd waarin de held van
het verhaal door het leven gaat
onder de namen Fibreman (ve
zelman) en Bert Branful (vol ze
melen). Het verhaal lijkt veel op
dat van superman. Bert Branful
hoeft maar een hap volkoren
brood te nemen of hij verandert
in Fibreman en doet zijn best om
de wereld te redden. De andere
rollen in het stripboek worden
vervuld door de man die altijd
lumineuze ideeën heeft Brown en
de schurken de Stodgies (de zwa-
ren of ronden). Bovendien staat
er in elk stripboek een wedstrijd
waarmee kinderen hun kennis
van brood kunnen testen.
De reden voor het uitgeven van
het stripboek is de noodzaak om
kinderen bewuster en geestdrifti
ger te maken ten aanzien van
bruin brood. Paul Rason de mar
keting manager van Rank Hovis
zegt hierover: "Bruin brood heeft
veel te bieden aan kinderen. Het
is smakelijk, voedingrijk en wordt
aanbevolen door medici en voe
dingsdeskundigen. Vooropges
teld datje aan voedsel ook plezier
moet kunnen beleven, zijn wij
van mening dat deze boodschap
pen op de doelmatigste wijze
kunnen worden overgebracht in
een eigentijdse komische vorm".
"Ondanks de dalende aanvoer van
melk bij de zuivelfabrieken verwacht
ik dat ons land zal trachten de ver
worven positie op de afzetmarkt voor
kaas te handhaven en zo mogelijk
zelfs te verbeteren. Momenteel heeft
Nederland 21% van de wereldhandel
in kaas in handen".
Aldus de minister van landbouw en
visserij, ir. G. Braks, ter gelegenheid
van het 25-jarige jubileum van het
Nederlands Nationaal Kaaskeur-
konkours op 5 oktober 1984 te Den
Haag.
De bewindsman wees er in dit ver
band op dat de leidende eksportpo-
sitie van de Nederlandse zuivelsektor
in 1983 ondanks een geringere
Vrijdag 12 oktober 1984
wereldhandel is verbeterd ten op
zichte van de konkurrerende landen.
Als de tekenen ons niet bedriegen zal
de markt voor zuivelprodukten ook
op de iets langere termijn enigszins
aantrekken. Maar dit zal niet bete
kenen dat de superheffing binnen
kort overbodig wordt, aldus de be
windsman.
21