VOO It ml
VltOIIW
Buiten smaakt het anders
Vacuüm verpakt is nog
niet "geconserveerd"
Thools volleybalteam tweede op
Landelijke Sportdag in Hengelo
p.j. zuid
geluid
P-jz.-agenda
"Landbouworganisaties
vrezen sluiting van scholen"
Rijstsalade
Zalmpaté
Groenteschotel met
stokbrood of ander brood
Kaassalade voor 4 personen
Uit dB
Tweede plaats
Dansje
redaktie henk tegels
onder redaktie van de Redaktiekommissie
i Bond van Plattelandsvrouwen voor Zee-
4^ I land en Brabant
Redaktieadres:
Mevr. L.J.de Regt - van Maldegem
Anna Mariaweg I, 4494 PB Geersdijk
Bij het woord zomer denk ik onherroepelijk aan buiten eten. De soep
ruikt pittiger en de boterham is smakelijker als ik met man en kinderen
op het terras of gazon een hapje kan eten. Lekker w arm in het zonnetje
ontspannen zitten smikkelen. Alles heel ongedwongen en net even
anders dan anders.
Niet alle gezinsleden waarderen het
zonnetje tijdens de maaltijd. Voor de
schaduw liefhebbers worden stoelen
onder een boom gezet of de tuinpa
rasol wordt geplaatst.
Echt tafeldekken is er niet bij. Alle
attributen en benodigdheden voor
de maaltijd worden door helpende
handen, op enkele grote dienbladen,
naar buiten gedragen. De totale
handel staat op de tuintafel en ieder
bedient zichzelf.
De hier boven beschreven gang van
zaken volg ik altijd bij de warme
maaltijd en soms bij de broodmaal
tijd. De broodmaaltijd pak ik vaak
toch wat anders aan. Met behulp van
een zoon of dochter een stapel bo
terhammen klaarmaken, is zo ge
beurd. Leuk is het om wat extra
aandacht te geven aan het broodbe
leg. Met wat fantasie is van de ge
woonste dingen, die iedereen wel in
huis heeft, iets verrasseruls te maken.
Meestal is zo'n buitenmaaltijd
onverwachts. Er moet dus gewerkt
worden met wat de koel- of keuken
kast te bieden heeft. De resultaten
vallen daardoor steeds anders uit.
Kaas heeft ieder wel in huis en dik
wijls ook vleeswaren.
Kaas versierders zijn: komkommer,
tomaat, radijs, augurk, verse paprika,
zoetzure paprika, mosterd, fijnges
neden ananas, wat huzarensalade of
een vers blad kropsla en wat bie
slook.
Vleeswaren zijn op zichzelf niet erg
verrassend.
Door toevoeging van één van de
bovenstaande produkten wordt ook
een boterham met ham, cervelaat- of
boterhamworst eens iets heel anders.
Een boterham met pindakaas waar
op tevens plakjes komkommer of
banaan gelegd zijn, wordt vooral
door kinderen gewaardeerd.
Als er wat meer voorbereidingstijd is,
zijn er natuurlijk nog vele andere
mogelijkheden. Met de hierna vol
gende recepten is een gezellige, sma
kelijke hap te maken. Veel tijd vra
gen ze niet en de gerechtjes zijn uit
eenvoudige middelen samengesteld.
Restjes rijst, aardappelen of groen
ten van een vorige maaltijd kunnen
worden verwerkt.
De basis hiervoor is een rest koude
gare rijst. Dit wordt gemengd met:
- 2 eetl. zoetzure paprika
- 150 gr. reepjes ham
- 2 hardgekookte eieren in stukjes
- 1 eetl. gehakte peterselie
- evt. een beetje gekookte do
perwtjes of sperzieboontjes.
Het sausje voor deze salade wordt
geroerd van:
- 4 eetl. yoghurt
- 2 eetl. slasaus
1 th.l. mosterd
1 th.l. paprikapoeder
- zout en peper.
Uitgangspunt hiervoor is een be
hoorlijke rest aardappelpuree of wat
gekookte aardappelen waarvan pu
ree gemaakt kan worden.
Meng door de puree een blik zalm
waaruit eerst graatjes en velletjes zijn
verwijderd. Voor het mengen de
zalm fijn maken.
Maak de paté op smaak met fijnge
knipte bieslook of een beetje gerasp
te ui, peterselie en wat mosterd.
Schep deze massa eens in een met
olie ingevet cakeblik en laat het één
uur in de koelkast staan. Daarna laat
het zich gemakkelijk storten op een
platte schaal. Versierd met sla, to
maat, ei en augurk ziet het er feeste
lijk uit.
Nodig voor 4 personen:
- 4 hardgekookte eieren in plakjes
1 bloemkool in roosjes 10 min.
gekookt
- 4 tomaten in plakken gesneden
- Zi komkommer in dunne plakjes
1 bosje radijs, schoon en wel
100 gr. kaas in blokjes.
Schik dit alles op een platte schaal.
Geef er apart in een schaaltje een
saus bij van
- zure room
- bieslook
- peterselie
- peper.
Met stokbrood een echte zomerse
maaltijd om buiten te serveren.
- 300 gr. kaas in kleine blokjes
- Zi komkommer in blokjes
1 bosje radijs in plakjes.
Indien mogelijk of gewenst kunnen
nog maiskorrels, doperwtjes of sper
zieboontjes worden toegevoegd.
Noodzakelijk is dit echter niet.
Het sausje om door deze salade te
scheppen, wordt geroerd van:
2 eetl. slasaus
Hoewel vacuümverpakt vlees en dito
verpakte vleeswaren wel wat lijken
op verpakte geconserveerde produk
ten. zijn ze dat allerminst. Vacuüm-
verpakken wil niets anders zeggen
dan "luchtdicht" verpakken. Hoe
luchtdicht is afhankelijk van het ge
bruikte verpakkingsmateriaal en van
de machine die de verpakking va
cuüm zuigt.
Vacuümverpakt vers vlees droogt niet
uit en kan - afhankelijk van de hy
giënische gesteldheid en de soort
vlees (varkens- of rundvlees) én de
bewaartemperatuur (7 gr.C. of lager)
- 1 a 2 weken worden bewaard. In
veel koelkasten is de temperatuur
echter hoger, n.l. 9-10 gr.C., zeker als
de koelkastdeur regelmatig wordt
opengedaan.
De bewaartijd van vacuümverpakt
vers vlees is dan slechts enkele da
gen. Dat betekent nauwelijks langer
dan vers vlees dat niet vacuümver
pakt is! Daarom heeft het weinig zin
om voor partikulier gebruik vers
vlees vacuüm te laten verpakken,
niet voor thuis, noch om mee te ne
men op vakantie of naar een cam-
ping.
Vacuüm verpakt vers vlees is onge-
koeld niet geschikt voor vakantie en
weekend
Is er geen koeling mogelijk tijdens
het vervoer en op de plaats van be
stemming, neem dan geen vers vlees
- 2 eetl. yoghurt
- Zi th.l. mosterd
- citroensap
- bieslook of geraspte ui.
Lekker om te eten op bruine bolletjes
of gewoon een bruine boterham.
Het is zeker dat deze gerechtjes bui
ten anders zullen smaken. Binnen
zijn ze overigens ook niet te versma
den.
A, van Maldegem
mee en ook geen gesneden vleeswa
ren, al dan niet vacuümverpakt. Va-
cuümvcrpakken verlengt de houd
baarheid van vlees en vleeswaren niet
of nauwelijks. Bovendien is het risiko
van een voedselvergiftiging reëel
aanwezig.
Voor de vakantie of voor een week
end buiten zijn de volgende vlees
waren wel een goede keus: salami,
cervelaatworst, boerenmetworst,
rauwe ham en normaal gezouten
rookvlees. Deze vleeswaren zijn on-
gekoeld enkele dagen te bewaren.
Hetzelfde geldt voor vleeswaren die
in een doorlatende kunststofdarm
zijn gekookt zoals leverworst.
Daarbij is het wel aan te raden om ze
op een koel plekje te leggen en niet
b.v. op de hoedeplank van de auto,
waar de zon achter glas de tempera
tuur makkelijk tot boven de 30 gr.C.
kan doen stijgen!
Een uitzondering vormt ook de va-
cuümverpakte rookworst, waarop
een houdbaarheidstermijn is ver
meld. Dit produkt kan wél buiten de
koeling worden bewaard, mits de
temperatuur niet te hoog is. Deze
rookworsten worden in de fabriek,
nadat ze zijn vacuümverpakt gepas
teuriseerd. Hierdoor wordt de worst
voor lange tijd gekonserveerd. Let
wel op de op de verpakking aange
geven houdbaarheidsdatum.
Voorl. Bureau Voeding
Van de afdeling Tholen/St. Philips-
land hadden een dames- en een heren
volleybalteam zich geplaatst voor de
landelijke sportdag. De P.J.Z. werd
verder vertegenwoordigd door de af
deling Sprang-Capelle met een voet
balteam dat 5e werd.
Om half zeven vertrokken we uit
Oud-Vossemeer met twee gehuurde
Volkswagen-busjes. Toen ook diege
nen aanwezig waren die niet op tijd
wakker waren zetten we koers rich
ting Hengelo. Gelukkig kregen wij
op tijd door dat er twee Hengelo's
bestaan, zodat we een vlotte reis
hadden. Om ongeveer kwart voor
tien arriveerden we bij het sportpark.
De hal was geheel van hout opge
trokken in Finse stijl. Het zonnetje
scheen nog toen wij de kleedkamers
opzochten. Deze waren aan de wat
kleine kant maar er gaan vele makke
schapen in een hok. De Thoolse he
ren moesten als eerste aantreden
tegen een vrij zwakke tegenstander,
deze wedstrijd werd gemakkelijk ge
wonnen. De Thoolse dames speelden
13 juli: De afdeling 's Heer Abtsker-
ke/Nisse e.o. organiseert een DIS
CO. Plaats: Gebouw Irene te 's Heer
Abtskerke. Aanvang: 19.30 uur. En
tree gratis. Leeftijd vanaf 13 jaar.
14 juli: Afdeling Schouwen Duive-
land organiseert een schuurfeest bij
de fam. Binck, Zuidhogeweg 1 te
Ouwerkerk. Aanvang 21.00 uur. En
tree 4.— en 6,— voor niet-leden.
een wisselvallig toernooi. De ene
partij werd met overmacht gewon
nen de andere werd knullig verloren.
Het team bestaande uit: Carina
Stoel, Carlies Suurland, Bets Gaak-
eer. Anja Punt, Jany Boogaard. Titia
Geuze en reserve Corrie Stoel, kon
elkaar niet precies vinden en dit re
sulteerde in puntenverlies. Toch
bleven ze goed spelen, maar een ho
ge klassering zat er niet meer in. De
meeste dames zijn geroutineerde
speelsters en konden toch terugzien
op goed spel en veel mooie momen
ten. Het resultaat was tenslotte een
mooi 5e plaats. Het Thoolse heren
team: Wim van Engelen, Tinus
Suurland, Arne Geluk, Ko Droog-
endijk, John Potappel. Henk Note-
boom en supporter Kees Groene-
veld.
De heren van Tholen/St. Philipsland
wonnen ook hun tweede partij al was
het met meer moeite dan de eerste.
Zij hadden veel kwaliteit in de ploeg,
en konden goed spel laten zien. De
set-up en de pass waren goed, alleen
ontbrak af en toe een smash. Dit lag
gedeeltelijk aan de felle lampen in de
zaal die de aanvallers verblindden.
In de vijfde partij moest Tholen
tegen Woudenberg, de nummer twee
van vorig jaar. Er werd wat nerveus
gespeeld en dit resulteerde in verlies.
Er werd echter niet getreurd. Ook de
volgende partij ging verloren. Tegen
de kampioen van vorig jaar kon
Tholen het niet bolwerken. Hoewel
er hard voor werd geknokt hadden
de heren van Jong Gelre een surplus
aan kwaliteit in huis. Het was een
spannende wedstrijd met hoog
staand volleybal. De laatste wed
strijd werd via prima spel gewonnen,
zodat de Thoolse heren een tweede
plaats behaalden. Vorig jaar waren
zij nog derde, dus hopelijk houden
zij de stijgende lijn vast.
Nadat er nog bij de dames aange
moedigd was en het toernooi ook
daar klaar was kon men moe maar
voldaan de douches opzoeken. We
hebben het touwtrekken nog beke
ken en geleid door een bonds-
scheidsrechter werd er door mannen
en vrouwen aan het touw gesleurd.
Het ging ook hier zeer professioneel
toe. De professionele teams uit het
Noorden van ons land hadden dui
delijk de overhand. De prijsuitrei
king was in de feestzaal die bij de
sporthal hoorde. Naafloop was er
nog een discoavond georganiseerd
maar wij zijn om ongeveer zes uur
weggegaan. Volgens plan reden we
naar Nieuwkuyk bij Den Bosch,
waar we in "De Ster" gegeten heb
ben. Na het eten hebben we de
danszaal bezocht, waar een band
speelde. De juiste sfeer was al volop
aanwezig, toen wij de zaal betraden.
Het was reuze gezellig en de ver
moeienissen werden snel wegge
spoeld nadat we waren bekomen van
de drukte, in de zaal werd er nog een
dansje gemaakt. Om ongeveer twaalf
De sluitingsplannen van de overheid
dreigen dit proces in hoge mate te
versterken.
De overheid overlegt met de lande
lijke bonden van besturen over
nieuwe normen die voor opheffing
van scholen moeten gaan gelden. De
landbouworganisaties, die de be
stuurlijke verantwoordelijkheid dra
gen voor veel scholen van land
bouwonderwijs, huishoudonderwijs
en ekonomisch- en administratief
onderwijs, zijn zeer bezorgd over de
resultaten van dit overleg.
De normen, als regel tenminste 60
leerlingen per leerjaar voor ophef
fing van scholen is zo hoog. dat bij
toepassing daarvan veel scholen zul
len moeten sluiten. Als gevolg daar
van zullen in de niet-stedelijke ge
bieden vele, zo niet alle, scholen van
voortgezet onderwijs, met name
scholen voor lager beroepsonderwijs
en Mavo verdwijnen.
Tot dusverre is na bestuurlijk overleg
getracht, en in veel gevallen met
succes, een breed aanbod van on
derwijsvoorzieningen te handhaven
uur zijn we richting Tholen vertrok
ken waar we om half twee arriveer
den. Het was een heel gezellige dag
geweest met een goede 5e plaats voor
de dames en een prachtige tweede
plaats voor de Thoolse heren. Vol
gendjaar net zo!!! (of nog beter?).
door middel van samenvoeging van
scholen tot scholengemeenschappen.
De in voorbereiding zijnde ophef
fingsnorm voor scholengemeen
schappen is zodanig hoog. dat ge
vreesd moet worden, dat de animo
om scholengemeenschappen te vor
men geheel zal verdwijnen. Zelfs
komt het voortbestaan van reeds
goed funktionerende scholenge
meenschappen op de tocht te staan.
De Drie Centrale Landbouworgani
saties hebben deze problemen in een
nota weergegeven. Deze nota is ge
zonden naar de werkgroep die zich
met de fusie- en herschikkingspro
blemen bezighoudt.
Tevens is de nota toefezonden naar
de verantwoordelijke bewindslieden
van de Ministeries van Onderwijs en
Wetenschappen en Landbouw en
Visserij, alsmede aan de leden van de
vaste kommissies Onderwijs en
Landbouw van de Tweede Kamer.
In de nota worden alternatieven voor
de opheffingsnormen aangegeven,
op basis van een onderwijskundige
onderbouwing.
De landbouworganisaties vrezen dat in de komende jaren verschillende
scholen, met name op het platteland, zullen moeten sluiten.
Diverse vormen van voortgezet onderwijs hebben en krijgen te maken
met een terugloop van het aantal leerlingen. Dit proces leidt op zichzelf
al voor verschillende scholen tot grote problemen. Zij kunnen niet meer
een optimaal pakket van programma's aanbieden. Sommige scholen
komen wat het leerlingenaantal betreft zelfs beneden een verantwoord
minimum. Deze scholen zullen noodgedwongen hun poorten moeten
sluiten.
Vrijdag 13 juli 1984
15