VOO It ml VltOIIW Buiten smaakt het anders Vacuüm verpakt is nog niet "geconserveerd" Thools volleybalteam tweede op Landelijke Sportdag in Hengelo p.j. zuid geluid P-jz.-agenda "Landbouworganisaties vrezen sluiting van scholen" Rijstsalade Zalmpaté Groenteschotel met stokbrood of ander brood Kaassalade voor 4 personen Uit dB Tweede plaats Dansje redaktie henk tegels onder redaktie van de Redaktiekommissie i Bond van Plattelandsvrouwen voor Zee- 4^ I land en Brabant Redaktieadres: Mevr. L.J.de Regt - van Maldegem Anna Mariaweg I, 4494 PB Geersdijk Bij het woord zomer denk ik onherroepelijk aan buiten eten. De soep ruikt pittiger en de boterham is smakelijker als ik met man en kinderen op het terras of gazon een hapje kan eten. Lekker w arm in het zonnetje ontspannen zitten smikkelen. Alles heel ongedwongen en net even anders dan anders. Niet alle gezinsleden waarderen het zonnetje tijdens de maaltijd. Voor de schaduw liefhebbers worden stoelen onder een boom gezet of de tuinpa rasol wordt geplaatst. Echt tafeldekken is er niet bij. Alle attributen en benodigdheden voor de maaltijd worden door helpende handen, op enkele grote dienbladen, naar buiten gedragen. De totale handel staat op de tuintafel en ieder bedient zichzelf. De hier boven beschreven gang van zaken volg ik altijd bij de warme maaltijd en soms bij de broodmaal tijd. De broodmaaltijd pak ik vaak toch wat anders aan. Met behulp van een zoon of dochter een stapel bo terhammen klaarmaken, is zo ge beurd. Leuk is het om wat extra aandacht te geven aan het broodbe leg. Met wat fantasie is van de ge woonste dingen, die iedereen wel in huis heeft, iets verrasseruls te maken. Meestal is zo'n buitenmaaltijd onverwachts. Er moet dus gewerkt worden met wat de koel- of keuken kast te bieden heeft. De resultaten vallen daardoor steeds anders uit. Kaas heeft ieder wel in huis en dik wijls ook vleeswaren. Kaas versierders zijn: komkommer, tomaat, radijs, augurk, verse paprika, zoetzure paprika, mosterd, fijnges neden ananas, wat huzarensalade of een vers blad kropsla en wat bie slook. Vleeswaren zijn op zichzelf niet erg verrassend. Door toevoeging van één van de bovenstaande produkten wordt ook een boterham met ham, cervelaat- of boterhamworst eens iets heel anders. Een boterham met pindakaas waar op tevens plakjes komkommer of banaan gelegd zijn, wordt vooral door kinderen gewaardeerd. Als er wat meer voorbereidingstijd is, zijn er natuurlijk nog vele andere mogelijkheden. Met de hierna vol gende recepten is een gezellige, sma kelijke hap te maken. Veel tijd vra gen ze niet en de gerechtjes zijn uit eenvoudige middelen samengesteld. Restjes rijst, aardappelen of groen ten van een vorige maaltijd kunnen worden verwerkt. De basis hiervoor is een rest koude gare rijst. Dit wordt gemengd met: - 2 eetl. zoetzure paprika - 150 gr. reepjes ham - 2 hardgekookte eieren in stukjes - 1 eetl. gehakte peterselie - evt. een beetje gekookte do perwtjes of sperzieboontjes. Het sausje voor deze salade wordt geroerd van: - 4 eetl. yoghurt - 2 eetl. slasaus 1 th.l. mosterd 1 th.l. paprikapoeder - zout en peper. Uitgangspunt hiervoor is een be hoorlijke rest aardappelpuree of wat gekookte aardappelen waarvan pu ree gemaakt kan worden. Meng door de puree een blik zalm waaruit eerst graatjes en velletjes zijn verwijderd. Voor het mengen de zalm fijn maken. Maak de paté op smaak met fijnge knipte bieslook of een beetje gerasp te ui, peterselie en wat mosterd. Schep deze massa eens in een met olie ingevet cakeblik en laat het één uur in de koelkast staan. Daarna laat het zich gemakkelijk storten op een platte schaal. Versierd met sla, to maat, ei en augurk ziet het er feeste lijk uit. Nodig voor 4 personen: - 4 hardgekookte eieren in plakjes 1 bloemkool in roosjes 10 min. gekookt - 4 tomaten in plakken gesneden - Zi komkommer in dunne plakjes 1 bosje radijs, schoon en wel 100 gr. kaas in blokjes. Schik dit alles op een platte schaal. Geef er apart in een schaaltje een saus bij van - zure room - bieslook - peterselie - peper. Met stokbrood een echte zomerse maaltijd om buiten te serveren. - 300 gr. kaas in kleine blokjes - Zi komkommer in blokjes 1 bosje radijs in plakjes. Indien mogelijk of gewenst kunnen nog maiskorrels, doperwtjes of sper zieboontjes worden toegevoegd. Noodzakelijk is dit echter niet. Het sausje om door deze salade te scheppen, wordt geroerd van: 2 eetl. slasaus Hoewel vacuümverpakt vlees en dito verpakte vleeswaren wel wat lijken op verpakte geconserveerde produk ten. zijn ze dat allerminst. Vacuüm- verpakken wil niets anders zeggen dan "luchtdicht" verpakken. Hoe luchtdicht is afhankelijk van het ge bruikte verpakkingsmateriaal en van de machine die de verpakking va cuüm zuigt. Vacuümverpakt vers vlees droogt niet uit en kan - afhankelijk van de hy giënische gesteldheid en de soort vlees (varkens- of rundvlees) én de bewaartemperatuur (7 gr.C. of lager) - 1 a 2 weken worden bewaard. In veel koelkasten is de temperatuur echter hoger, n.l. 9-10 gr.C., zeker als de koelkastdeur regelmatig wordt opengedaan. De bewaartijd van vacuümverpakt vers vlees is dan slechts enkele da gen. Dat betekent nauwelijks langer dan vers vlees dat niet vacuümver pakt is! Daarom heeft het weinig zin om voor partikulier gebruik vers vlees vacuüm te laten verpakken, niet voor thuis, noch om mee te ne men op vakantie of naar een cam- ping. Vacuüm verpakt vers vlees is onge- koeld niet geschikt voor vakantie en weekend Is er geen koeling mogelijk tijdens het vervoer en op de plaats van be stemming, neem dan geen vers vlees - 2 eetl. yoghurt - Zi th.l. mosterd - citroensap - bieslook of geraspte ui. Lekker om te eten op bruine bolletjes of gewoon een bruine boterham. Het is zeker dat deze gerechtjes bui ten anders zullen smaken. Binnen zijn ze overigens ook niet te versma den. A, van Maldegem mee en ook geen gesneden vleeswa ren, al dan niet vacuümverpakt. Va- cuümvcrpakken verlengt de houd baarheid van vlees en vleeswaren niet of nauwelijks. Bovendien is het risiko van een voedselvergiftiging reëel aanwezig. Voor de vakantie of voor een week end buiten zijn de volgende vlees waren wel een goede keus: salami, cervelaatworst, boerenmetworst, rauwe ham en normaal gezouten rookvlees. Deze vleeswaren zijn on- gekoeld enkele dagen te bewaren. Hetzelfde geldt voor vleeswaren die in een doorlatende kunststofdarm zijn gekookt zoals leverworst. Daarbij is het wel aan te raden om ze op een koel plekje te leggen en niet b.v. op de hoedeplank van de auto, waar de zon achter glas de tempera tuur makkelijk tot boven de 30 gr.C. kan doen stijgen! Een uitzondering vormt ook de va- cuümverpakte rookworst, waarop een houdbaarheidstermijn is ver meld. Dit produkt kan wél buiten de koeling worden bewaard, mits de temperatuur niet te hoog is. Deze rookworsten worden in de fabriek, nadat ze zijn vacuümverpakt gepas teuriseerd. Hierdoor wordt de worst voor lange tijd gekonserveerd. Let wel op de op de verpakking aange geven houdbaarheidsdatum. Voorl. Bureau Voeding Van de afdeling Tholen/St. Philips- land hadden een dames- en een heren volleybalteam zich geplaatst voor de landelijke sportdag. De P.J.Z. werd verder vertegenwoordigd door de af deling Sprang-Capelle met een voet balteam dat 5e werd. Om half zeven vertrokken we uit Oud-Vossemeer met twee gehuurde Volkswagen-busjes. Toen ook diege nen aanwezig waren die niet op tijd wakker waren zetten we koers rich ting Hengelo. Gelukkig kregen wij op tijd door dat er twee Hengelo's bestaan, zodat we een vlotte reis hadden. Om ongeveer kwart voor tien arriveerden we bij het sportpark. De hal was geheel van hout opge trokken in Finse stijl. Het zonnetje scheen nog toen wij de kleedkamers opzochten. Deze waren aan de wat kleine kant maar er gaan vele makke schapen in een hok. De Thoolse he ren moesten als eerste aantreden tegen een vrij zwakke tegenstander, deze wedstrijd werd gemakkelijk ge wonnen. De Thoolse dames speelden 13 juli: De afdeling 's Heer Abtsker- ke/Nisse e.o. organiseert een DIS CO. Plaats: Gebouw Irene te 's Heer Abtskerke. Aanvang: 19.30 uur. En tree gratis. Leeftijd vanaf 13 jaar. 14 juli: Afdeling Schouwen Duive- land organiseert een schuurfeest bij de fam. Binck, Zuidhogeweg 1 te Ouwerkerk. Aanvang 21.00 uur. En tree 4.— en 6,— voor niet-leden. een wisselvallig toernooi. De ene partij werd met overmacht gewon nen de andere werd knullig verloren. Het team bestaande uit: Carina Stoel, Carlies Suurland, Bets Gaak- eer. Anja Punt, Jany Boogaard. Titia Geuze en reserve Corrie Stoel, kon elkaar niet precies vinden en dit re sulteerde in puntenverlies. Toch bleven ze goed spelen, maar een ho ge klassering zat er niet meer in. De meeste dames zijn geroutineerde speelsters en konden toch terugzien op goed spel en veel mooie momen ten. Het resultaat was tenslotte een mooi 5e plaats. Het Thoolse heren team: Wim van Engelen, Tinus Suurland, Arne Geluk, Ko Droog- endijk, John Potappel. Henk Note- boom en supporter Kees Groene- veld. De heren van Tholen/St. Philipsland wonnen ook hun tweede partij al was het met meer moeite dan de eerste. Zij hadden veel kwaliteit in de ploeg, en konden goed spel laten zien. De set-up en de pass waren goed, alleen ontbrak af en toe een smash. Dit lag gedeeltelijk aan de felle lampen in de zaal die de aanvallers verblindden. In de vijfde partij moest Tholen tegen Woudenberg, de nummer twee van vorig jaar. Er werd wat nerveus gespeeld en dit resulteerde in verlies. Er werd echter niet getreurd. Ook de volgende partij ging verloren. Tegen de kampioen van vorig jaar kon Tholen het niet bolwerken. Hoewel er hard voor werd geknokt hadden de heren van Jong Gelre een surplus aan kwaliteit in huis. Het was een spannende wedstrijd met hoog staand volleybal. De laatste wed strijd werd via prima spel gewonnen, zodat de Thoolse heren een tweede plaats behaalden. Vorig jaar waren zij nog derde, dus hopelijk houden zij de stijgende lijn vast. Nadat er nog bij de dames aange moedigd was en het toernooi ook daar klaar was kon men moe maar voldaan de douches opzoeken. We hebben het touwtrekken nog beke ken en geleid door een bonds- scheidsrechter werd er door mannen en vrouwen aan het touw gesleurd. Het ging ook hier zeer professioneel toe. De professionele teams uit het Noorden van ons land hadden dui delijk de overhand. De prijsuitrei king was in de feestzaal die bij de sporthal hoorde. Naafloop was er nog een discoavond georganiseerd maar wij zijn om ongeveer zes uur weggegaan. Volgens plan reden we naar Nieuwkuyk bij Den Bosch, waar we in "De Ster" gegeten heb ben. Na het eten hebben we de danszaal bezocht, waar een band speelde. De juiste sfeer was al volop aanwezig, toen wij de zaal betraden. Het was reuze gezellig en de ver moeienissen werden snel wegge spoeld nadat we waren bekomen van de drukte, in de zaal werd er nog een dansje gemaakt. Om ongeveer twaalf De sluitingsplannen van de overheid dreigen dit proces in hoge mate te versterken. De overheid overlegt met de lande lijke bonden van besturen over nieuwe normen die voor opheffing van scholen moeten gaan gelden. De landbouworganisaties, die de be stuurlijke verantwoordelijkheid dra gen voor veel scholen van land bouwonderwijs, huishoudonderwijs en ekonomisch- en administratief onderwijs, zijn zeer bezorgd over de resultaten van dit overleg. De normen, als regel tenminste 60 leerlingen per leerjaar voor ophef fing van scholen is zo hoog. dat bij toepassing daarvan veel scholen zul len moeten sluiten. Als gevolg daar van zullen in de niet-stedelijke ge bieden vele, zo niet alle, scholen van voortgezet onderwijs, met name scholen voor lager beroepsonderwijs en Mavo verdwijnen. Tot dusverre is na bestuurlijk overleg getracht, en in veel gevallen met succes, een breed aanbod van on derwijsvoorzieningen te handhaven uur zijn we richting Tholen vertrok ken waar we om half twee arriveer den. Het was een heel gezellige dag geweest met een goede 5e plaats voor de dames en een prachtige tweede plaats voor de Thoolse heren. Vol gendjaar net zo!!! (of nog beter?). door middel van samenvoeging van scholen tot scholengemeenschappen. De in voorbereiding zijnde ophef fingsnorm voor scholengemeen schappen is zodanig hoog. dat ge vreesd moet worden, dat de animo om scholengemeenschappen te vor men geheel zal verdwijnen. Zelfs komt het voortbestaan van reeds goed funktionerende scholenge meenschappen op de tocht te staan. De Drie Centrale Landbouworgani saties hebben deze problemen in een nota weergegeven. Deze nota is ge zonden naar de werkgroep die zich met de fusie- en herschikkingspro blemen bezighoudt. Tevens is de nota toefezonden naar de verantwoordelijke bewindslieden van de Ministeries van Onderwijs en Wetenschappen en Landbouw en Visserij, alsmede aan de leden van de vaste kommissies Onderwijs en Landbouw van de Tweede Kamer. In de nota worden alternatieven voor de opheffingsnormen aangegeven, op basis van een onderwijskundige onderbouwing. De landbouworganisaties vrezen dat in de komende jaren verschillende scholen, met name op het platteland, zullen moeten sluiten. Diverse vormen van voortgezet onderwijs hebben en krijgen te maken met een terugloop van het aantal leerlingen. Dit proces leidt op zichzelf al voor verschillende scholen tot grote problemen. Zij kunnen niet meer een optimaal pakket van programma's aanbieden. Sommige scholen komen wat het leerlingenaantal betreft zelfs beneden een verantwoord minimum. Deze scholen zullen noodgedwongen hun poorten moeten sluiten. Vrijdag 13 juli 1984 15

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1984 | | pagina 15