Cichorei, nieuwe veelbelovende teelt op West Zeeuws-Vlaamse landbouwbedrijven Afzet aardappelen en uien naar de Duitse grootverbruik sektor Areaal kan uitgroeien tot meer dan 100 ha Cichorei heeft een aloude reputatie Surrogaat Kontrakten Ziekten In de Duitse grootverbruik-sektor (restaurants, kantines, scholen e.d.) worden iedere dag zo'n 5,6 miljoen maaltijden bereid. Velen hiervan gaan vergezeld van een portie aardappelen, frites of uien Een marktsektor dus die best wat extra aandacht mag krijgen. Van daar dan ook dat het Nederlands Instituut voor Afzetbevordering van Akkerbouwprodukten (N.I.V.A.A.) de afgelopen week met een aardappel-, frites- en uienpresentatie op de tentoonstel ling "Internorga" te Hamburg aanwezig was. De Internorga moet worden gezien als één van de be langrijkste grootverbruik- en gas tronomische beurzen van Europa. Een groot aantal inkopers en koks van restaurants, kantines e.d. be zochten de N.I.V.A.A.-stand. Dit voor een gepoft aardappeltje, een frietje of voor informatie over uien. Op de eerste tentoonstellingsdag ging het N.I. V.A.A zelf echter ook de boer op. Vergezeld van een aantal leuke Holland-meisjes be zocht men in de vroege ochtendu ren eerst de Hamburger Gross - markt1'. Hierna werden een aantal grootkeukenkoks bezocht. Zowel de groothandel als de chef-koks werden rijkelijk voorzien van re- klame- en informatiemateriaal om trent "Bintje aus Holland". De Holland-meisjes José, Wilma en Linda kijken toe hoe chef-kok Brodtrager van het Hamburger Congresgebouw een pan "Bintje soep" maakt. Loonwerker Maes: primeur De cichoreiplant heeft vele berei- dingsvormen: als voedsel of ge neesmiddel, geteeld om hun wor tels of om hun loof en verbruikt als salade of als groente. Maar ze behoren alle tot dezelfde familie der cichoreiachtigen. Eén soort, de wilde, is erg nuttig. De wortels ervan worden gebruikt voor de bereiding van cichoreikoffie. In de 18-de, 19-de en in deze eeuw werd cichorei in West-Eu ropa en ook in ons land gebruikt als een goed vervangingsmiddel voor koffie. Vooral na WO 2 heeft de cichorei het af moeten leggen tegen de gebrande koffie boon en is de teelt van de cicho reiwortel uit ons land verdwenen. In België en in Frankrijk wist ci chorei zich als surrogaat voor koffie evenwel goed te handha ven. Op dit ogenblik is België één der grootste wereldproducenten van cichorei. Men exporteert voorna melijk naar de V.S., Nederland, Engeland, Zwitserland. Canada en Zaire. De export neemt nog jaarlijks toe. Een belangrijke ver klaring hiervoor moet worden gevonden in het feit dat cichorei als vervangingsmiddel voor kof fie drie maal zo goedkoop is. In Vlaanderen leveren vele hon derden kleine boeren op kontrakt nog jaarlijks ieder enige hektares cichoreiwortels aan de eestfa- briek ("ast" zegt men in België) om daar versneden en gedroogd te worden voor verdere verwer king tot o.m. cichorei. Rassen- verbetering en moderne teelt- en mechanisatiemethoden hebben het produkt van het kleine naar het grote akkerbouwbedrijf ge dreven. De kleinschalige agrari sche struktuur van Belgisch Vlaanderen vroeg om andere produkten en zo breidde het teeltgebied van de cichoreiwortel zich langzaam uit naar het noor den. Dit jaar voor het eerst wordt ook in Zeeuws-Vlaanderen ci chorei geteeld voorde eestfabriek in Kortemark bij Roeselaére. De heer H. Maes uit Eede (gemeente Aardenburg) met enige kollega's de primeur. Inlichtingen H. Maes tel. 01175-231 De akkerbouwers in West Zeeuws-Vlaanderen kunnen dit jaar een nieuw produkt toevoegen aan de lijst met te telen gewassen. Een goed geluid in deze tijd waar in het bouwplan voor de akker bouwer toch wel erg smal is ge worden. Het nieuwe produkt is de cichorei, in ons land vroeger wel veel verbouwd voor de bereiding van surrogaatkoffie maar later geheel uit he t (gezichts)veld ver dwenen door de opkomst van de "echte" koffie. Nu letterlijk weer van over de grens gehaald door landbouwer/loonwerker de heer H. Maes (40) uit Eede, een plaatsje tegen de grens met Bel gië. Maes teelt dit jaar al 4 ha cichorei en heeft bovendien bij kollega's nog eens 16 ha kunnen kontrakteren. Hij zoekt nog 30 ha maar ziet dat gezien het late tijd stip (bij de meeste boeren ligt het bouwplan al vast) voor dit jaar niet meer zitten. Afnemer en medekontraktant is een Belgische fabrikant die de ci choreiwortels een voorbewerking laat ondergaan alvorens ze elders in België tot - nog steeds - surro gaat koffie worden verwerkt. De cichoreiteelt is volgens de loonwerker in meerdere opzichten interessant te noemen. Ook fi nancieel is de teelt die erg veel lijkt op die van suikerbieten veel belovend bij het zaaien en na het zaaien voor opkomst. Daarna hoeft men naar de teelt niet meer om te kij ken want ziekten kennen de ci choreiwortels niet. Het rooien kan worden gedaan door een ge wone bietenrooier. De cichorei wortels lijken erg veel op bieten maar zitten iets dieper in de grond. Het overvloedig aanwezi ge loof kan op het land blijven en is goed voor de struktuur van de grond. Als bemesting kan zowel kunstmest als drijfmest dienst doen. De zaaitijd is vrij laat en als bijkomend voordeel kan dat voor de veehouders hebben dat ze eerst nog een snee gras binnen kunnen halen voor ze de cichorei gaan telen. Maes weet ook nog te vertellen dat cichorei de grond zuivert van cysteaaltjes en datje er zonder te bemesten zo vlas achteraan kunt telen. De heer Maes wil het volgend jaar ruim 100 ha cichorei kon trakteren. Zijn loonbedrijf zal het zaaien en rooien verzorgen. De astfabriek in Kortemark verzorgt het transport naar de fabriek (ca. 50 km) waar de cichoreiwortels uit Nederland samen met die van ca. 950 ha uit België en Frankrijk wordt gewassen, in plakjes ge sneden en onder hoge tempera tuur in droogmolens gedroogd. Dit halfprodukt gaat vervolgens naar een andere fabriek in Brussel waar de plakjes worden vermalen en verwerkt tot verschillende soorten cichorei, die o.m. als ver vangingsmiddel voor koffie kan dienen. Bepaalde elementen in de cichoreiwortel zouden het pro dukt ook geschikt maken voor medicinale doeleinden. De heer Maes kan niet precies beoordelen of cichorei een goed vervangings middel is voor koffie maar dat het een goed surrogaat is voor de bie tenteelt de komende jaren, dat is voor hem geen koffiedik kijken.... J. Wierenga De heer Maes komt als loonwer ker veel over de grens in Belgisch Vlaanderen. Al jaren zaait en rooit hij daar voor verscheidene boeren cichorei. Hij merkte op dat veel boeren met de cichorei teelt stopten omdat zij uit finan ciële overwegingen op hun klein bedrijf over moesten schaketen op veel arbeidsintensievere teel ten als bloemkool, witlof, sprui ten, sla e.d. Maes: "Op een gege ven ogenblik dacht ik bij mezelf, daar zit voor ons misschien wel wat in. Ik nam. eind vorig jaar op goed geluk kontakt op met de firma die de cichoreiwortels ver werkt de NV Lambrecht-Verbeke en Co te Kortemark bij Roese- laere Het bleek een schot in de roos: de verwerker van "cichoreisnijdsels" zoals dat bij onze zuiderburen heet, zocht areaaluitbreiding en dat die ook gevonden kon worden in Nederland in het West-Zeeuws Vlaamse land vond de direktie uitstekend. Maes werd meteen aangesteld tot agent voor Lam- brecht en Co en kwam met de Volgens de enthousiaste Maes zijn de boeren die van 't jaar al enige hektares hebben gekon- trakteerd bepaald goed uit. Uit ervaring in België weet hij met een goed bekend staand bedrijf te maken te hebben. De kontrakt- voorwaarden zijn volgens Maes prima. De uitbetaling van de op brengst vindt direkt na de oogst plaats en bedraagt 155,— per ton. Per ha brengt de cichorei tussen 40 en 50 ton per ha op (vooral afhankelijk van grond soort, bemesting e.d.). Alle kilo's worden betaald, ook die van de kop. Het zeer dichte bladgewas wordt er bij het rooien afgesne den. Aanhechtende grond wordt uiteraard wel afgetrokken. De begeleiding van de teelt vindt, meldt hij verder, geheel gratis plaats vanuit de fabriek. Ook de vereiste grondmonsters worden - gratis - genomen. Het zaad dat voor 99% kiem- krachtig is wordt geleverd door Lambrecht en dient ondiep te worden gezaaid in een fijn ver Proefveld met verschillende rassen cichorei. Belgische fabrikant overeen dat al het zaai- en rooiwerk van de cichorei door hem zou worden verricht. Als tegenprestatie moet de loonwerker zien het vereiste aaüareaal middels kontrakten bij elkaar te krijgen. "Omdat ik er zo laat in rolde is me dat dit jaar niet gelukt en zal zo'n 30 ha niet ge realiseerd kunnen worden. Maar volgend jaar zal dat geen enkel probleem zijn is mijn vaste over tuiging, want het kontrakt ziet er voor de boer zeer gunstig uit". kruimelde grond. Zeer zware grond is in feite niet geschikt voor deze teelt. Het zaaibed licht tus senpersoon Maes verder toe, is zeer goed vergelijkbaar met dat van de suikerbiet. Ook in veel andere opzichten is de teelt van cichorei daarmee vergelijkbaar. Het zaad wordt tussen 25 april en half mei gezaaid in rijen van 44 cm afstand en in de rij op 18 a 20 cm. Tegen onkruid moet twee of drie keer worden gespoten bij het zaaiklaar maken van de grond, De oogst van cichoreiwortels vindt volledig gemechaniseerd plaats met een gewone 6-rijige bietenrooimachine.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1984 | | pagina 9