Het opwarmen van aardappelen Een belangrijke maatregel om de blauwgevoeligheid van aardap pelen te beperken, is het opwar men voor ze worden gesorteerd of afgeleverd. Matig blauwgevoeli- ge partijen kunnen tot 15 gr.C. doch voor sterk blauwgevoelige aardappelen is opwarmen tot 18 a 20 gr.C. aan te bevelen. De lucht mag echter nooit war mer zijn dan 22 gr.C. Het is ver standig om voor het opwarmen van aardappelen minstens 3 dagen de tijd te nemen. Het proces bij de opwarming van los- gestorte aardappelen Bij het opwarmen van aardappelen wordt gebruik gemaakt van warme lucht die met behulp van het venti latiesysteem door het gestorte pro- dukt wordt geblazen. De aardappe len die het eerst in kontakt komen met de warme lucht (de onderste la gen) worden eerst opgewarmd. Door de warmte-afgifte aan deze aardap pelen wordt de lucht afgekoeld en komt met een lagere temperatuur in de daaropvolgende laag. Na het pas seren van een bepaalde laag aardap pelen wordt de lucht afgekoeld tot de oorspronkelijke temperatuur van de aardappelen en hogerop vindt voor lopig geen opwarming meer plaats. Het duurt een hele tijd voor de tem peratuur boven in de partij begint te veranderen. Op dat moment zijn de aardappelen onderin tot een bepaal de hoogte reeds op de temperatuur van de warme lucht gekomen. Hoe hoger de storthoogte is hoe langer het duurt voor de bovenste laag aardappelen is opgewarmd! Uitgaande van een ventilatiekapaci- teit van 100 m3 lucht/uur per m3 aardappelen is bij een oorspronke lijke aardappeltemperatuur van 5 gr.C. en een konstante luchttempe ratuur van 20 gr.C. het volgende temperatuurverloop in de partij te verwachten: Het is verstandig om de verzekeringsmaatschappij over de opstelling van de verhitter(s) in kennis te stellen! Hiervoor geldt als norm: maximale kapaciteit verhitter (kcal/uur) 2,5 x kapaciteit ventilator (m3/uur) of max. kapaciteit verhitter (kJ/uur) 10 x kapaciteit ventilator (m3/uur)>. Voor 300 ton aardappelen is een ventilatorkapaciteit nodig van 46000 m3 lucht per uur. De kapaciteit van de verhitter mag dan max. 2.5 x 46.000 115.000 kcal per uur zijn. Aantal verhitters Een verhitter met een te grote kapa citeit zal (mits thermostatisch gere geld) vrij snel worden uitgeschakeld. In de praktijk is gebleken dat 2 ver- hitters van bijvoorbeeld elk 40.000 kcal dan praktischer zijn dan één verhitter van 80.000 kcal. Wanneer de temperatuur maar met 4 5 gr.C. wordt verhoogd geeft dit de volgende voordelen t.o.v. een temperatuur- verhogingvan 10 gr.C.: Kans op te hoge inblaastempera- turen is vrijwel uitgesloten. De vorming van kondens is ge ringer. opwarmtijd temperatuur in °C op een laaghoogte vanaf de bodem van: in uren 0,25 m 1 m 2 m 3 3,50 m 8 19,6 15,2 8,0 5.0 5,0 12 19,9 18,7 12,8 7.6 6,8 16 20,0 19,6 17,5 11,8 9,4 20 20,0 20,0 18,7 16,1 13,6 24 20,0 20,0 19,4 17,8 16,7 28 20,0 20,0 20,0 19,7 19,1 Hieruit blijkt dat de temperatuur van de aardappelen op een hoogte van 3,5 meter pas na ca. 10 uur opwar men begint te veranderen. In theorie duurt het ruim 30 uur voordat bovenin de aardappelen op 20 gr.C. zijn gekomen. In de praktijk zal het opwarmen meer tijd vragen omdat door de wanden, vloeren en lucht- lekken immers veel warmte verloren gaat. De goedkoopste en eenvoudigste methode is om van warmere buiten lucht gebruik te maken. Een merk baar effekt mag reeds worden ver wacht wanneer de buitenlucht een temperatuur heeft die 4 5 gr.C. ho ger is dan die van de aardappelen. De verdere opwarming kan dan met behulp van een luchtverhitter wor den verkregen. De kapaciteit van de luchtverhitter Het opwarmen van 1 ton aardappe len met 1 gr.C. vraagt een hoeveel heid warmte van ongeveer 1 kWh 860 kcal of 3600 kJ(oule). Om de temperatuur van 300 ton aardappe len van 6 gr. naar 18 gr.C te verhogen vraagt dus in theorie 300 x 12 x 860 3.096.000 kcal. Wil men deze op warming in b.v. 3 dagen bereiken, dan moet de verhitter een kapaciteit hebben van: 3.096.000 72 uren 43000 kcal per uur (exklusief 20% warmte verliezen door lekkages). De kapaciteit van de meeste oliege- stookte luchtverhitters is niet regel baar en het verdient aanbeveling om de maximum kapaciteit van de ver hitter af te stemmen op de ventila torkapaciteit. Wanneer de aardappelen wat langzamer worden opgewarmd heeft dit een positieve invloed om "blauw" nog verder te beperken. Voorbeeld 1: Aardappelen moeten van 5 gr.C. naar 17 gr.C. worden opgewarmd. De maximale inblaastemperatuur is 20 gr.C. Een verhitter die de lucht met 10 gr.C. verhoogt en niet regel baar is. zal uitgeschakeld worden wanneer de inblaastemperatuur de 20 gr.C. heeft bereikt. Dit betekent dat de onderste aardappelen de 20 gr.C. hebben bereikt en de bovenste laag nog maar 10 gr.C. is. Bij een verhitter met een te grote ka paciteit is bijvoegen van koude lucht ook een mogelijkheid om uitschake len te voorkomen. Voorbeeld 2: Aardappelen moeten van 5 gr.C. naar 17 gr.C. worden opgewarmd. De maximale inblaastemperatuur is 20 gr.C. Er worden 2 verhitters ge plaatst met ieder een eigen thermo staat. De verhitters kunnen gezamen lijk de lucht met 10 gr.C. verhogen. Verhitter I heeft een thermostaat stand van 19 gr.C. en verhitter II heeft een thermostaatstand van 20 gr.C. Wanneer door stijging van de temperatuur in de bewaarplaats de inblaastemperatuur 19 gr.C. is ge worden, wordt verhitter I door de thermostaat uitgeschakeld en blijft verhitter II doorbranden tot deze de inblaastemperatuur heeft bereikt van 20 gr.C. en dan eveneens door de thermostaat wordt uitgeschakeld. De eindtemperatuur zal dan onderin 20 gr.C. zijn en bovenin 15 gr.C. Door In het centraal ventilatiekanaal Bij de opstelling in het centrale ven tilatiekanaal moet om brand te voorkomen enkele meters van de wanden échter de verhitter worden bekleed met bijvoorbeeld staal- of asbestcementplaten. Tijdens het op warmen moet er rekening mee wor den gehouden dat de ventilator, welke het dichtst bij de verhitter is opgesteld, de meeste warmte zal af nemen. Bij gebruik van b.v. twee verhitters kan dit probleem worden voorko men. Benodigde gegevens Konsulentschappen voor de Akker bouw en de Rundveehouderij in Zuidwest Nederland In een ruimte vóór de bewaar plaats Dit is misschien wel de beste oplos sing. De verhitter(s) worden hierbij in met b.v. plastik afgescheiden ruimte geplaatst. Door intern te ven tileren wordt de warmte vervolgens door de aardappelen geblazen. Bij deze opstelling kunnen meerdere ventilatoren tegelijk draaien. Zorg wel voor aanvoer van verse lucht voor de verhitter(s). In alle gevallen is het gewenst om de eigenaar en de verzekeringsmaat schappij over de opstelling van de verhitter in kennis te stellen. nog 5 a 6 uren intern te ventileren zal de gehele partij ca. 17 a 18 gr.C. in temperatuur zijn. Olie- en gasgestookte luchtverhitters In het algemeen worden zowel olie als gasgestookte luchtverhitters voor het opwarmen van aardappelen ge bruikt. Omdat deze veelal in kapaci teit niet regelbaar zijn, moet de be nodigde warmteproduktie worden afgestemd op de ventilatorkapaciteit van de bewaarplaats. Er kunnen luchtverhitters met of zonder rook gasafvoer worden gebruikt. Bij de eerste worden de verbrandingsgas sen afgevoerd via een rookkanaal. Het rendement daalt hierdoor even wel met ca. 20%. Door de verhitter buiten de bewaarplaats voor de luchtinlaatopening op te stellen, voorkomt men dat zuurstof aan de bewaarruimte wordt onttrokken. Wel moet daarbij al de door de ver hitter aangezogen lucht worden op gewarmd, hetgeen veel energie kost. Ook direkte gestookte verhitters worden op dezelfde manier voor dit doel benut. Deze zijn goedkoper, maar hebben geen aparte rookgasaf voer. Door een dergelijke verhitter in een bewaarplaats op te stellen, wordt niet alleen zuurstof hieraan onttrok ken maar tevens CO2 toegevoegd. Zonder voldoende luchtverversing is de kans groot dat het apparaat door zuurstofgebrek uitgaat en de aard appelen zwarte harten gaan verto nen. Dergelijke knollen zijn uiterlijk niet te herkennen en alleen nog maar voor veevoer geschikt. Een grote op lettendheid is hierbij daarom vereist. Om dit te voorkomen moet bij di rekte luchtverhitters ca. 60 m3 verse lucht per liter verbrande olie worden toegevoerd. Geschikte brandstof De direkte oliegestoókte verhitters werken overwegend op petroleum maar enkele merken verhitters kun nen ook met HBO I (gas- of diesel olie) worden gestookt. Deze brand stof is wat goedkoper maar minder zuiver - vraag hierover advies aan de leverancier. De opstelling van de luchtverhitter(s) Bij het opwarmen van aardappelen is het zaak om energieverliezen te be perken. Op de aardappelen Dit moet sterk worden afgeraden. Het steeds moeten bijvullen op gladde aardappelen van een warme verhitter is levensgevaarlijk en brandgevaarlijk. - Buiten vóór een inlaatluik Dit is een veilige opstelling maar de door de verhitter aangezogen lucht moet ook worden opgewarmd. Een verhitter van b.v. 40.000 kcal heeft veelal een ventilator van 1000 m3 lucht per uur. Om deze lucht b.v. 15 gr.C. op te moeten warmen, vraagt 4500 kcal of een V2 liter brandstof per uur. Indien een luchtverhitter buiten voor het inlaatluik wordt geplaatst, is een luchtdichte afsluiting tussen de luchtgeleidingskoker en inlaatluik noodzakelijk. V kapaciteit ventilator in m3 per m2 per uur (b.v. 350 m3) Q kapaciteit verhitter in kcal per m2 per uur T tijdsduur opwarmen in uren (b.v. 48 uren) Ta opwarming aardappelen in gr.C. (b.v. 12 gr.C.) Tae eind temperatuur na opwarmen in gr.C. (b.v. 18 gr.C.) Tab begin temperatuur vóór opwarmen in gr.C. (b.v. 6 gr.C.) Ca SW aardappelen in kcal per ton per gr.C. 900 of 600 per m3 (resp. 3768 of2512kJ) Cl SW lucht in kcal per m3 per gr.C. 0,3 (of 1,25 kJ) H storthoogte in meters (b.v. 4 meter) A vloeroppervlakte bewaarplaats in m2 Tm hoogste temperatuur 20 gr.C. Tl luchtopwarming door verhitter in gr.C. 5 5 uren intern ventileren l kcal 1.163 W of 4.187 kJ l kWh 860 kcal of 3600 kJ Formules A Kapaciteit verhitter HxCax Ta 4 x 600 x 12 28800 Q T - 5 48-4 43 of 670 x A (vloeroppervlakte bewaarplaats) kcal per uur 670 kcal per m2 B Luchtopwarming Q 670 Tl V x Cl 350 x 0,3 6,40 gr.C. C Tijdsduur T_ H x Ca x Ta 5 =4x600xl2+ 5 4g uren Q 670 Met genoemde formules is voor iedere willekeurige situatie theoretisch te bepalen hoe bij een bepaalde ventilator en verhitter het opwarmproces kan verlopen. Voorbeeld: Aanwezige verhitter 80.000 kcal per uur. Opwarmen 200 ton aardappelen van 6-18 gr.C. Kapaciteit ventilator 30.000 m3 lucht. 80.000 kcal a. Opwarming 9 gr.C. K 6 30.000 m3 x 0,3 SW Wanneer de verhitter bij 21 gr.C. afslaat, zijn de bovenste aardappelen nog maar 21 - 9 12 gr.C. Na intern ventileren wordt dit gemiddeld I6V2 gr.C.. terwijl de bedoeling 18 gr.C. is. Theoretisch is deze verhitter in dit voorbeeld iets te groot. b. Tijdsduur 200 ton x 860 kcal x 12 gr.C. 25 5 intern 30 uren 20.640.000 80.000 kcal 80.000 Let op: Lucht opwarmen om b.v. uien te drogen vraagt 0,3 kcal (1,25 kJ) per m3 lucht per gr.C. per uur. Het opwarmen van een produkt vraagt een andere benadering; voor aardappelen per ton per gr.C. opwarmen is nodig 1 kW of 860 kcal of 3600 kJ per uur. Tijdens het opwarmingsproces mag de ventilator van de bewaarplaats nimmer uitvallen zonder dat de luchtverhitter wordt uitgeschakeld. Dit is mogelijk indien de stroomtoe voer van de luchtverhitter via de thermische beveiliging van de venti lator loopt. Zodra de ventilator door oververhitting uitvalt, wordt tevens de luchtverhitter buiten werking ge zet en daarmee brand voorkomen. Meer inlichtingen kunt U verkrijgen via Uw bedrijfsvoorlichter. De specialist Boerderijbouw, J.H. van Nieuwenhuizen 24 februari 1984

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1984 | | pagina 6