Feestelijk folkloregebak op de kersttafel, misschien kunt u het zelf bakken i Kerstbijlage pag. 7 Terwijl op Pasen het ei favoriet is op tafel, is er de krans op kerst. Hoe die krans zo op de kersttafel gekomen is? De krans is een in de kloosterbakkerijen van de vroege middeleeuwen gemetamofor- seerd model uit het heidense "zonnerad". Omstreeks onze kersttijd brachten onze voorou ders immers offers ter ere van het grote licht, de zon en dat deden ze in de vorm van een ronde koek met een^at er in, een rad dus, de voorvorm van onze krans. Aan vankelijk is dat slechts een met honing gezoete 'broodkoek' ge weest, pas in later tijd is het een luxe banketbakkers-werkstuk ge worden. dat zowel van feuillité- deeg gevuld met amandelspijs vervaardigd wordt, alsook van cake, gevuld met rode kersen. Soms ook als gebakstuk of taart in een ringvorm gebakken. Naast de krans is er nog altijd het speciale kerstbrood dat onze aandacht vraagt, de 'duivekater'. Een merkwaardige naam met een even uitzonderlijke vorm, een scheenbeenmodel. Onze germaanse voorouders brachten ook offers aan de godin Ferchta en de door haar geredi geerde geestenscharen. Men dacht deze godin in de vorm van een kat en daarom werden aan vankelijk kateroffers gebracht. Bak de gebakkrans af in een ma tige oven van ongeveer 180"C. op stand 4) Baktijd is ongeveer 45 minuten. Na het bakken de krans uit de vorm lossen en voor het serveren licht met poedersuiker bestuiven. Duivekater 350 gram patentbloem, 60 gram gist, 6 gram (twee theelepeltjes) zout, 100 gram volle melk, 50 gram ei (1 stuks), 20 gram ei dooier 1 stuks) 60 gram boter, 30 gram suiker, raspselvan 1 citroen, half theelepeltje kaneel, half theelepeltje foeli, klein scheutje rum. Los de gist op in de lauwe melk en meng er de bloem door onder toevoeging van het ei en de ei dooier, de boter, de suiker en de smaakstoffen. Maak hiervan een stevig, glad deegje en laat dit ge durende 20 minuten rijzen. Vorm er dan een gladde bol van en laat deze bol nog eens 20 minuten rij zen onder afdekking met een vel plastic om ko.rstvorming te voor komen. Vorm daarna de bol tot een scheenbeenmodel, zoals de iLÜUf Chiiuii tfinimni toMfnfhwY» Een Zeeuwse duivekater, geflankeerd door een "kossewaegen (kerstweg- ge) - linksonder en een kerst timp - rechts boven - welke nog in verschillende bakkerswinkels te koop zijn. Gevulde boterkrans voor de kersttafel versierd met hulsttakjes en sterren van marsepein. U kunt ook een keus maken door één van beide te bakken. Gevulde boterkrans (kan ook ge bakken worden in een 'wonder- pan') 200 gram boter, 200 gram bas terdsuiker, 200 gram ei (4 stuks) 3 gram 1 lepeltje) zout, raspsel eieren, tenslotte het bakmeel en de rhum doormengen. Verdeel nu de helft van het beslag over de bodem der gesmeerde kransvor- mige "wonderpan", leg in het midden, tegen elkaar de rode kersen en breng de andere helft van het beslag over de kersen (zie foto). Later werden de bloedige offers vervangen door afbeeldingen van een kat of een deel daarvan in brood. De 'duivekater' nu (van duivel en kater afgeleid) heeft het scheenbeeomodel, een deel van het oorspronkelijke offervoor- werp. Misschien is het teveel om de beide folkloristische gebaksoor ten op Uw kersttafel te brengen. van 1 citroen, 10 cl. rhum, 2 gram 1 theelepeltje) vannillesuiker, 100 gram bloem, 100 gram zelf rijzend bakmeel, rode kersen en iets poedersuiker. Maak de boter zacht tot smeuig en roer ze luchtig, voeg de suiker, het zout, de vanillesuiker en het citroenraspsel toen. Daarna twee eieren doorkloppen, vervolgens de bloem, daarna de twee overige Een Vlaamse Vollaard, die vroeger in Belgisch Vlaanderland, maar ook in ons Zeeuws Vlaanderen werd gebakken. Er zijn zeker nog oude bakkerijen waar dit gebak nog wordt vervaardigd. gesmeerde bakplaat zetten. Be strijk daarna het oppervlak met eistrijksel en laat het geheel ruim een half uur tot drie kwartier rij zen. Met een scherp gilettemesje sierlijke lijnen insnijden zoals de foto laat zien. De duivekater afbakken in war me oven van plm. 220°C. stand 6 a 7) gedurende plm. 40 minuten Noord Hollandse duivekater zoals ze nog bij tienduizenden in Nieu- wendam en de Zaanstreek over de toönbank gaan. Inplaats van een gevulde boterkrans kan men ook een gewone cakekrans maken met een vulling van rode kers. volgende schets aaznaangeeft; koppen insnijden en invouwen tot knobbels: Vervolgens de duivekater op een

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1983 | | pagina 27