De bewaring van konsumptie-aardappelen Uitvoer en verwerking aardappelen Schots pootgoedbedrijf gaat garantie geven op pootgoed Tot nu toe zijn de verwachte problemen met moederknollen, glazige knollen, waterzakken en door Phytophthora aangetaste knollen uit gebleven. De verdachte partijen zijn tijdig geleverd, terwijl de meeste ingeschuurde partijen nu droog geventileerd moeten zijn. Toch blijken vooral de laat gerooide aardappelen natter in de bewaarplaats te zijn dan gewenst is. Wat de kiemremmingsmiddelen betreft, is er vergeleken met andere jaren meer gebruik gemaakt van gassen dan van poederen. Opvallend is verder, dat veel partijen aardappelen toch kiemlustiger zijn dan werd verwacht. Na de droog- en heelperiode volgen nu de koel- en bewaarperiode. De koelperiode Tijdens de koelperiode moet de temperatuur van de aardappelen ge leidelijk aan naar de gewenste be- waartemperatuur worden gebracht. Om de gewenste bewaarteiiïperatuur te bereiken wordt gebruik gemaakt van koude buitenlucht. Om het aantal uren ventileren te be perken, moet de buitenlucht bij voorkeur 2 graden C lager zijn dan de temperatuur van de aardappelen. Om de gewichtsverliezen zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk om bij het ventileren gebruik te ma ken van buitenlucht met een hoge luchtvochtigheid (meer dan 90% R.V.). Grote temperatuurverschillen (meer dan 5 graden C) tussen de buiten lucht en de aardappelen moeten worden voorkomen, aangezien dit extra gewichtsverlies betekent. Te grote temperatuurverschillen zijn o.a. te voorkomen door de mini mumthermostaat (vorstthermostaat) niet te laag af te stellen. Wat is de gewenste bewaartempera- tuur? De gewenste bewaartemperatuur is afhankelijk van de bestemming van de aardappelen. Over het algemeen moeten de volgende bewaartempe- raturen worden aangehouden: konsumptie-aardappelen 4 - 5 gra den C aardappelen bestemd voor chips 7 - 10 graden C aardappelen bestemd voor frites 5-6 graden C De bewaarperiode Als de gewenste bewaartemperatuur is bereikt, breekt de bewaarperiode aan. Ook tijdens de bewaarperiode moet het aantal uren ventileren wor den beperkt. De aardappel is echter een levend produkt dat warmte en vocht produceert. Daarom is het -noodzakelijk regelmatig te ventile ren om de ontwikkelde warmte en vocht af te voeren en de gewenste bewaartemperatuur te handhaven. Na het ventileren moeten de lucht- aan- en afvoeropeningen worden gesloten. Dit voorkomt dat het pro dukt na het afkoelen door hogere buitentemperaturen weer wordt op gewarmd. Indien mogelijk ventileren bij mist of regenachtig weer en bij gelijkmatige lage temperaturen. Ventileren bij helder, zonnig weer en een lage relatieve luchtvochtigheid geeft veel gewichtsverliezen. Aardappelen bestemd voor frites en chips mogen nooit met te koude lucht worden geventileerd. Bij langdurige koudeperioden moet Differentiaalthermostaat met een aantal puntvoelers intern worden geventileerd met be hulp van (te) koude buitenlucht (menglucht). Ventileren met te koude lucht is te voorkomen door gebruik te maken van betrouwbare regelapparatuur met voldoende meetpunten. Door regelmatig intern te ventileren wordt tevens voorkomen dat de aardappelen bij de (buiten) gevels te koud worden bewaard. Kondensatie in de bewaarplaats Kondensatie wordt veroorzaakt doordat vochtige (vooral stilstaande) lucht tegen koudere oppervlakken afkoelt. Hoe vochtiger de lucht is en hoe groter het verschil in tempera tuur tussen binnen- en buitenlucht, hoe meer kondensatie er zal optre den. Kondensatie treedt op tegen wand-, dak- en deurkonstrukties, in isolatiematerialen en in de bovenste laag aardappelen. Het langdurige optreden van veel kondensatie is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van de bovenste laag aardappelen en voor de meeste bouwmaterialen. Kondensatie in een bewaarplaats is er altijd geweest, maar door toepas sing van "moderne" isolatiemateria len o.a. bekleed met aluminiumfolie is het eerder en beter zichtbaar. De eerste weken na het binnenbren gen is het geen bezwaar om de lucht- afvoeropeningen open te laten. Kondensatie treedt ook op wanneer tijdens de koel- en bewaarperiode met buitenlucht wordt geventileerd, die warmer is dan de temperatuur van de aardappelen. Het bestrijden van kondensatie Belangrijk is dat allereerst gezorgd Kanalen afgedekt met betonplaten 11 november 1983 Konsulentschappen voor de Akker bouw en de Rundveehouderij in Zuidwest Nederland wordt voor een goed geïsoleerde be waarplaats. Wat de isolatie betreft is minimaal 8 cm dik polyurethaan (b.v. dupanel) of 12 cm dik polysty reen (tempex) gewenst. Het is duidelijk merkbaar, dat hoe beter de isolatie is, hoe minder er kondensatie optreedt. Niettemin kan ondanks een goede isolatie toch kondens optreden, bij voorbeeld bij een langdurige koude periode en vooral in gedeeltelijk ge vulde bewaarplaatsen. In de meeste gevallen is door regelmatig intern te ventileren veel te bereiken. In de praktijk wordt hiervan veel te weinig gebruik gemaakt. Bij ernstige kondensatie zal er voch tige lucht boven de aardappelen moeten worden afgevoerd. Dit wordt overwegend gedaan door één of meer afzuigventilatoren zo hoog mogelijk in een buitengevel te plaat sen - kapaciteit 1 Vi m3 lucht per uur per m3 aardappelen. De beste resul taten worden bereikt door tijdens het afzuigen uit een aan de bewaarplaats gelegen ruimte droge en niet te kou de kucht aan te voeren. In een. aantal bewaarplaatsen zijn goede ervarin gen opgedaan door boven de aardap pelen enkele ventilatoren te laten draaien. Door de grote luchtstro ming worden verschillen in tempe ratuur tussen de lucht boven de aardappelen en plafond- en dak- vlakken vertraagd. Voor een be- waarruimte van bijvoorbeeld 400 m2 zijn twee ventilatoren van 5000 m3 lucht per uur voldoende (toerental 900 omwentelingen per minuut). Bij dit systeem wordt dus geen vocht afgevoerd en dit betekent, dat wan neer de omstandigheden voor het optreden van kondensatie (langdu rig) gunstig zijn men van dit systeem ook geen wonderen kan verwachten, tenzij er via luiken de nodige vochti ge lucht wordt afgevoerd! Op veel bedrijven zijn (mits regel matig ververst) goede ervaringen met een dikke laag stro op de aard appelen, aangezien de bovenste laag aardappelen dan altijd droog blijft en er weinig kieming optreedt. Gewichtsverliezen In de eerste maand van bewaring moet men bij konsumptie-aardap pelen rekenen op een gewichtsverlies van 1-2% en daarna (bij temperatu ren van 4-8 graden C) op circa Zi voor elke volgende maand. Als kie ming optreedt of temperaturen rond de 10 graden C aangehouden wor den, moet op 3A - 1% verlies per maand gerekend worden. De meting van temperaturen Bij de bewaring van aardappelen moet steeds de juiste temperatuur van het produkt bekend zijn om te kunnen beoordelen of ventileren zinvol is. Daarvoor moeten goede thermometers met een goed aflees bare schaalverdeling worden ge bruikt. Belangrijk is het meten van de tem peratuur van de aardappelen bij de buitengevels en natuurlijk van de buitenlucht. Door de temperatuur te registreren krijgt men goede overzichten van het temperatuurverloop. De laatste jaren worden steeds meer elektronische temperatuurmeetin- strumenten geplaatst. Deze bestaan uit een centraal opgesteld instru ment, waarop een aantal voelers worden aangesloten. De voelers worden bij het vullen van de be waarplaats in het produkt gelegd of gestoken en door een kabel verbon den met het meetinstrument. Het meetinstrument heeft voor iedere voeler een instelknop. Door deze knop in te drukken kan direkt de temperatuur van het produkt op die plaats worden afgelezen. Het meet instrument wordt opgesteld in het Centrale ventilatiegang uitgevoerd als drukkamer, rechts de luchtaanvoerluiken kantoor of bij de schakelinrichting van de ventilatoren. Voor een goede kontrole is minstens 1 voeler per 100 m2 bewaarruimte nodig. De regeling van de ventilatoren Voor de bediening van de ventilato ren bestaan de volgende mogelijkhe den: - bediening met een minimum en een maximum thermostaat (half- automatisch); - bediening met een differentiaal en een minimum thermostaat (auto matisch); - bediening door middel van een mikro-processor of mini-kompu- ter (automatisch); Bij een automatische regeling van de ventilatoren moeten de luiken ook automatisch worden geopend en ge sloten of moeten de luiken worden voorzien van zelfregelende lichtge- wichtkleppen die door de zuigkracht van de ventilatoren worden geopend en die, zodra de ventilatoren stoppen, de openingen direkt afsluiten. De specialist boerderijbouw en -inrichting, J.H. van Nieuwenhuizen Zijn Uw aardappelen voldoende droog? In veel bewaarplaatsen blijken vooral de laat gerooide aardappelen NATTER te zijn dan is gewenst. Ventileer zonodig met buitenlucht, die kouder is dan de temperatuur van het produkt. Het Produktschap voor Aardappelen deelt mede, dat in de maand sep tember in totaal 90.000 ton aardap pelen is verwerkt tot frites, puree, chips en andere konsumptieproduk- ten. De verwerking in 1983 is daar door op 727.000 ton gekomen. In 1982 werd t/m september 672.000 ton aardappelen verwerkt en in 1981 605.000 ton. De uitvoer van frites, puree, chips e.d. omgerekend toi verse aa'rdappelen bedroeg in de maand september 76.000 ton de uit voer van produkten omgerekend tot verse aardappelen is daardoor t/m september 1983 op 564.600 ton ge komen. De uitvoer bedroeg t/m sep tember 1982 516.700 ton en in 1981 434.700 ton. De invoer van produk ten omgerekend tot verse aardappe len bedroeg in de maand september 3.800 ton. Verder wordt bekendge maakt dat in de week van 24 oktober t/m 29 oktober 1983 23.000 ton kon- sumptie- en industrieaardappelen is uitgevoerd. Het Schotse pootgoedbedrijf Nickerson gaat in het komende seizoen garantie geven op haar pootaardappelen. Alle verliezen boven de gebruikelijke 5% afval zullen worden gecompenseerd. De maatregel is genomen naar aanleiding van de vrees die be staat dat zeer hoge pootgoedprij- zen telers en handelaren ertoe zouden kunnen brengen het niet zo nauw te nemen met de kwali teit. Dr. Jan Dodd. direkteur poot goed van Nickerson. voorspelt dat de termijnmarktprijzen van november in het Verenigd Ko ninkrijk spoedig boven de 150 per ton zullen liggen en ondanks de huidige prijs van 55 a 60 per ton zullen de prijzen van konsumptie-aardappelen af boerderij aan het einde van het jaar op een even hoog peil liggen. Dit soort prijsniveau's leidde er in 1975 en 1976 toe dat minder eer lijke pootgoedhandelaren slordig waren in hun kontrole op de kwaliteit. Als een gevolg hiervan werd het vertrouwen in Schots pootgoed geschaad en had de sektor enige tijd nodig om zich bij haar klanten weer geloofwaardig te maken. Nickerson voelde er weinig voor om zo'n situatie nog eens mee te maken. "Wij zijn van mening, dat het zin heeft een garantie te ge ven. al was het alleen maar om kopers van grote hoeveelheden gerust te stellen", aldus Dodd. (Farmers' Weekly)

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1983 | | pagina 5