Het schaap betreedt onze dijken met "gouden hoeven" De geitenhouderij als bron van inkomsten Zeeuws melkschaap Export Lammerproduktie Afzet produkten moet verbeterd worden 2) De tweeweg-kruising Texelaar x Vlaamse schaap Fix Texelaar F2 slachtlam De naam voor deze zuivere F1 "de Swifter" Uit de resultaten tot nog toe blijkt dat er beduidend meer lammeren geboren worden, met vermindering van de aflamproblemen. Aan de bevleesdheid moet men zo'n 5% toegeven. Uiteindelijk blijkt dat, Financieel ge zien, deze kruisingsmethoden aan trekkelijk zijn in vergelijking met de zuivere Texelaar. (In 1982 was dit gemiddeld 40,— /ooi meer voor kruisingsooien. Een ander schapenras, dat weer-vo- op in de belangstelling is gekomen is het Zeeuws melkschaap. Dit scha penras dat bijna volledig was ver - dwenen is nu weer in een redelijk, aantal aanwezig. Een vrij groot deel van deze dieren wordt gemolken. De melk wordt verwerkt tot diverse soorten kaas. Daarnaast wordt er ook wel kwark van gemaakt. De melkschapen kunnen zowel met de hand, als machinaal worden ge molken. Opmerkelijk hierbij is dat men tijdens het melken de uiers re gelmatig moet masseren of opklop pen, daar anders de ooi de melk niet goed laat schieten. Het vet en eiwitgehalte van schape- melk is beduidend hoger dan van koemelk. Hierdoor heeft men minder kg melk nodig voor 1 kg harde kaas 5 kg melk voor 1 kg harde kaas). Op de Z.L.M.-manifestatie zal het N.T.S.-afd. Zeeland- twee schapen keuringen organiseren. Op donderdag 23 juni worden Texe laars gekeurd die zwoegerziekte vrij zijn. Op vrijdag 24 juni wordt de keuring gehouden van de niet zwoegervrije Texelaars en de Zeeuwse melkscha pen. Ing. M. Westhuis Zeeland is één van de provincies waar veel dijken zijn. Om de dijken goed te kunnen onderhouden kan het schaap een goed hulpmiddel zijn. Bekend is de verbetering van graszo de. wanneer die regelmatig door schapen beweid wordt. Door de klei ne hoeven wordt de grond goed aan gedrukt. Terecht spreekt men van de "Gouden hoeven" v.d. schapen. Op veel landbouwbedrijven met dij ken heeft men dan ook een koppel schapen. Vaak wordt het gebruik van de dij ken gekombineerd met de beweiding van stoppel van graszaadteelt en/of groenbemester en onscheurbaar grasland. In zijn algemeenheid speelt liefhebberij bij het houden van schapen een grote rol. Dat wil niet zeggen dat er niet geprobeerd moet worden om een zo hoog mogelijk rendement uit de schapenhouderij te halen. Het meest voorkomende ras is de zeer bekende Texelaar. Dit laat rijpe ras wordt vooral gewaardeerd om zijn uitstekende vleeskwaliteit. De slachtlammeren worden hoofdzake lijk afgezet in Frankrijk, waar men het Texelse lamsvlees zeer goed waardeert. Overigens gaat 95% van alle export naar Frankrijk. Deze export is nodig, omdat dé Nederlandse konsument slechts zeer weinig lamsvlees nuttigt. In het afgelopen jaar werd gemid deld 600 gram per hoofd van de be volking gekonsumeerd. De nadelen van het Texelse scha penras, zijn ook bekend. Er moet vaak hulp geboden worden bij de geboorte van de lammeren, terwijl er een gering aantal lammeren per ooi wordt groot gebracht (n.l. 1-4 lam/ooi/worp). Een belangrijk deel van het onder zoek in de schapenhouderij heeft zich toegespits op het oplossen van de bovengenoemde nadelen. Uit eindelijk heeft dit geleid tot 2 typen kruisingsmethoden, die in de prak tijk kunnen worden toegepast, t.w.: 1De drieweg-kruising 11e de France x Fins Landras Fix Texelaar F2 slachtlam De zuivere F1 van deze kruising heeft de naam "Flevolander" gekre gen. Het schaap zoals dat de laatste jqren steeds meer op onze dijken te zien valt, een verrijking tevens van ons landschap. In de eerste decennia van deze eeuw hadden veel mensen op het platteland één of meer geiten. Ze werden gehouden voor de melk en voor de bemesting van hun tuin. Vanaf 1910 werd in de fokkerij gebruik gemaakt van de witte Saanengeit uit Zwitserland. In de loop van de tijd ontstond er meer uniformiteit binnen de geitenhouderij. Uiteindelijk zijn er twee rassen overgebleven, te weten de Nederlandse witte geit en de Toggenburger. Na de tweede wereldoorlog is het aantal geiten in ons land drastisch teruggelopen. Slechts binnen de hobbysfeer was de geit nog belangrijk. De melk werd nauwelijks meer gebruikt voor menselijke konsumptie. De laatste jaren is er sprake van een toenemende belangstelling voor het houden van geiten. Niet alleen als hobby, maar ook als volwaardige bedrijfstak, een geitenhouderijbedrijf dus. G eitenhouderijbedrijf In ons land zijn inmiddels een aantal van die geitenhouderijbedrijven op gezet. Bij het opzetten van een der gelijk geitenhouderijbedrijf moet met een aantal zaken rekening ge houden worden. Eén van de belang rijkste punten is de zorg voor afzet van het produkt. Het gaat dan vaak om diverse soorten kaas, zoals zachte kaas, veelal met kruiden, harde kaas en kwark. De geitenhouder zal zelf een klan tenkring moeten opbouwen omdat er geen verkooporganisatie is waaraan de geitenhouder zijn produkt kan verkopen. De verkoop kan worden gedaan door middel van huisverkoop, het leveren aan kaaswinkels en braderieën e.d. Men moet zich wel realiseren dat verkoop aan huis en op braderieën nogal veel tijd vraagt, waar dus een extra beloning tegenover moet staan. Een belangrijk aspekt is dat men meerdere soorten kaas maakt. Op die manier kan de afzet wat vergroot worden. Hiermee moet men al reke ning houden bij het opzetten van het bedrijf omdat bijvoorbeeld kaas en kwark niet in dezelfde ruimte ge maakt mogen worden. Het aantal dieren dat men nodig heeft om een redelijk arbeidsinko men te behalen, bedraagt zo'n 80 100. Het aantal dieren wordt mede bepaald door hun melkproduktie. Uit diverse gegevens is gebleken dat de melkproduktie sterk kan variëren (600 - 900 kg melk per laktatieperio- de). Wanneer men begint met een gei- tenbedrijf en de dieren overal moet aankopen, moet men er rekening mee houden dat de melkproduktie de eerste jaren niet zo hoog zal zijn. Rangorde Een heel ander punt dat ook zeer belangrijk is bij het houden van gei ten, is het gedrag van deze dieren. Binnen een lcoppel geiten heerst een zeer sterke rangorde. Wanneer men een bestaande rangorde verstoort, door bijvoorbeeld een geit aan een koppel toe te voegen, dan betekent dat enkele dagen veel onrust binnen zo'n groep. Elke plaats binnen de groep wordt dan weer door onder linge vechtpartijen vastgesteld. Soms ziet men ook dat een geit die alleen is opgegroeid en dan in een grotere koppel wordt geplaatst zich niet kan handhaven. In verband met deze gedragingen moet een koppel geiten liefst niet groter zijn dan 8-12 stuks. Aangezien men dan meerdere (7 10) groepen heeft en beweiding dan erg ingewik keld wordt, worden deze dieren het gehele jaar binnen gehouden. Dat betekent dat in de zomerperiode het gras gemaaid en daarna bij de dieren gebracht moet worden. In de winter maanden kan men hooi, snijmaïs en voederbieten aan deze dieren ver strekken. Figuur 1. Arbeidsopbrengst bij verschillende produktieniveau's per geit en kaasprijzen. A rbeidsopbrengst x 1000 gld. kg meetmelk per geit Dat wijst zichzelf. De bedrijfsoppervlakte die men no dig heeft voor een volwaardig gei- tenbedrijf behoeft niet zo groot te zijn. Wanneer men geen ruwvoer wil aankopen, heeft men 1 ha weiland nodig voor 10 melkgeiten, dus voor een bedrijf met 100 melkgeiten is dat 10 ha. Heeft men niet zoveel grond, dan moet men hooi en/of snijmaïs aankopen. Het melken van de geiten gebeurt machinaal. De dieren worden op een verhoogde stand geplaatst, meestal in een zij-aan-zij opstelling. De melkstellen worden dan van achteren aangesloten. De gewonnen- melk gaat dan naar de kaastobbe. De melk van twee melkmalen tegelijk wordt dan verwerkt tot kaas e.d. De hoeveelheid arbeid die men no dig heeft om een bedrijf van 100 geiten volledig te runnen is sterk af hankelijk van de bedrijfsopzet. Met name de hoeveelheid tijd die er gespendeerd moet worden aan de afzet van het produkt speelt een gro te rol. In haar algemeenheid wordt met minimaal 2500 uren per jaar ge rekend. De toekomst Incidenteel biedt de geitenhouderij als bedrijfstak een mogelijkheid voor Nu es geen koeien in de melkstal maar geiten. het behalen van een inkomen. Het is belangrijk om van tevoren de afzet mogelijkheden van de geleverde produkten te bekijken. Niet alleen op de lokale markt maar ook als ex port naar het buitenland. Verbetering van de afzet met name voor export zou gerealiseerd kunnen worden als meerdere geitenhouders zich bijvoorbeeld in een koöperatie- ve vorm zouden verenigen. 12 Vergelijking tussen geitemelk en koemelk Zowel het vet- als eiwitgehalte is van geite- en koemelk gelijk. In geitemelk ontbreekt de gele kleurstof caroteen. Daarom is geitekaas wit van kleur, dit in tegenstelling tot kaas van koe melk. Geitemelk roomt nauwelijks op, dit omdat de vetbolletjes niet sa menkleven tot trossen zoals het geval is bij koemelk. Het melksuikergehalte van geite melk is lager ten opzichte van koemelk, terwijl het zoutgehalte iets hoger is. Ook het gehalte aan vitamine 85 en B\2 is lager dan bij koemelk. De smaakintensiteit van geite melk is groter dan die van koe melk. ing. M. Westhuis 1 7 juni 1 983 Manifestatiebijlage

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1983 | | pagina 36