De melkveehouderij volop vertegenwoordigd op Manifestatie De rundvleesproduktie is in Zeeland een tak die meetelt! Informatie over nieuwste ontwikkelingen Keuring luxe vleesvee op manifestatie De melkveehouderij mag met recht een dynamische bedrijfstak genoemd worden. Niet alleen binnen de Ne derlandse landbouw, maar ook bin nen de gemeenschappelijke landbouw van de E.G. vormt de melkveehoude rij de belangrijkste sektor. De pro- duktiewaarde is sinds 1970 in Neder land meer dan verdubbeld, terwijl het aandeel in de Gemeenschap der Ne gen van de Nederlandse melkproduk- tie is gestegen van 9 naar 11%. Qua melkproduktie per koe is ons land in de E.G. al jaren koploper. Tevens is ons land de grootste exporteur van boter, kaas, condens en niet-mager melkpoeder. Onze konkurrentiepositie is dan ook goed te noemen dank zij: het vakmanschap van de melk veehouders, ondersteund door onderzoek, onderwijs en voorlich ting, een hoge mate van specialisatie en organisatie, een gunstige ligging, qua klimaat, aanvoer van grondstoffen en af stand tot het afzetgebied. De achter ons liggende periode laat een toename van de melkveestapel en een afname van het aantal be drijven met melkvee zien. Daarnaast is er sprake van een voortgaande ontmenging op bedrijven met grondgebonden produktietakken. De afname in het aantal bedrijven De productie per koe in ons land is al jaren de hoogste in de EEG! Dit dankzij vakmanschap van de veehouders en ook zij de gunstige ligging van ons land waaraan wij ons gunstig klimaat te danken hebben. met melkvee was van alle provincies relatief het grootst in de provincie Zeeland. Intussen worden in Neder land gemiddeld 40 melkkoeien per bedrijf gehouden. (Noord-Brabant: 43!4, Zeeland: 30). Rentabiliteit De rentabiliteit is met name op de kleinere bedrijven geruime tijd vrij ongunstig geweest. De stijgende lijn van einde jaren zeventig heeft zich in de afgelopen beginjaren 1980 door gezet. Op de kleinere bedrijven leg gen de arbeidskosten een sterke druk op de bedrijfsresultaten. De stijging van de arbeidskosten heeft de mechanisatie een sterke im puls gegeven. Na de arbeidskosten vormt het veevoer de belangrijkste kostenpost. De investeringen die no dig zijn voor een melkveehouderij bedrijf zijn hoog. Een gemiddeld balanstotaal hoger dan 1 miljoen gulden is, zeker op de wat grotere bedrijven, meer regel dan uitzonde ring. Arbeid Het benodigd aantal arbeidsuren is o.a. afhankelijk van de oppervlakte, verkaveling, huisvesting en mecha nisatie. Gemiddeld wordt tussen de 2500 en 3000 manuren per jaar ge werkt. Na aftrek van 2 vakantiewe ken betekent dat dus werkweken van gemiddeld 5060 uur. Het zal duidelijk zijn dat, gezien het geïnvesteerde vermogen enerzijds en gezien de benodigde arbeid ander zijds, het nodige van de melkvee houder geëist wordt. Temeer omdat voor het bereiken van voldoend ar beidsinkomen goede technische re sultaten noodzakelijk zijn. Hierbij gaat het met name om: het aantal kg melk per koe en per ha, het aantal geboren en gestorven kalveren per koe per jaar, de ruwvoederproduktie per ha voedergewas, de ruwvoederbenutting per ha voedergewas, de benodigde kg krachtvoer per koe en per ha. Naast (middel)lange termijnbeslis singen met betrekking tot een goede en liefst goedkope huisvesting en een verantwoord peil van mechanisatie, gekombineerd met loonwerk, zal de melkveehouder een groot aantal korte termijnbeslissingen moeten nemen die zullen moeten leiden tot goede technische resultaten. Op dat moment gaat de genoemde dynamiek in de huidige melkvee houderij en de kennis en onderne mingsgeest van de melkveehouder een rol spelen. Er is natuurlijk de er varingskennis in de praktijk overge dragen van vader op zoon. Computer Daarnaast stijgt het opleidingsni veau van de melkveehouder van vandaag. Aan de andere kant gaan de ontwikkelingen door. Het onder zoek in binnen- en buitenland levert een kontinue stroom van gegevens en informatie en meer en meer in formatie van de bedrijven wordt vastgelegd door bijvoorbeeld vee- verbeteringsorganisaties, de Ge zondheidsdienst, het boekhoudbu- reau, het projekt koppeling melk- kontrole - veevoeding e.d. Hier en daar doet de bedrijfscomputer al zijn intrede, niet alleen als het gaat om berekening van de krachtvoergift per koe maar tot komplete bedrijfsbe- heerssystemen toe. In de V.S. wordt verwacht dat in 1990 de helft van de bedrijven een micro-computer zal gebruiken. Experts nemen aan, dat de aansluiting ervan op centrale computers van databanken en dienstverlenende instellingen hierbij een rol van betekenis gaat spelen. De Rijkslandbouwvoorlichtings- dienst speelt haar rol mee als het erom gaat de melkveehouder, maar ook de leraar aan de landbouwschool, de onderzoeker of de bestuurder te informeren en te adviseren. Daarbij wordt meer en meer samengewerkt met bijvoorbeeld S.E.V. van de standsorganisaties, Gezondheids diensten voor Dieren, veeverbete- ringsorganisaties etc. De komende Z.L.M.-tentoonstelling wordt weer een trefpunt waar ver schillende geledingen afkomstig uit of in relatie met name de melkvee houderij van Noord-Brabant en Zee land zich kunnen presenteren. Als zodanig is dat een waardevol gebeu ren dat hopelijk nog lang mag worden vervolgd. De ingenieur voor de Rundveehoude rij, R.A. Molhoek De vleesveehouderij is in de pro vincie Zeeland een belangrijk on derdeel van de gehele veehouderij. Men kan de vleesveehouderij, qua bedrijfsvoering onderscheiden in 2 methoden van afmesten te weten de intensieve en de extensieve methode. De intensieve methode van het hou den van vleesvee is erop gericht in een periode van 16 maanden het stierkalf uit te laten groeien tot 540 kg levend gewicht. Dit kan be reikt worden wanneer de dieren een voederrantsoen krijgen dat veel energie bevat. In de praktijk geeft men naast krachtvoer als ruwvoer hoofdzakelijk snijmais. De teelt van snijmais is dan ook op een akker bouwbedrijf met vleesstieren een onderdeel van het bouwplan. Bij uitbreiding in deze sektor is dat bouwplan mede van belang. Er zou den bijvoorbeeld geen gewassen met een hoog saldo per ha zoals suiker bieten en aardappelen uit dit bouw plan moeten om plaats te maken voor snijmais. Als dit wel het geval zou zijn betekent dit dat er gezocht moet worden naar alternatieven voor snijmais. We zie'n de laatste jaren wat dat betreft meer belangstelling voor het produkt perspulp. Naast het ruwvoer wordt er kracht voer verstrekt, afhankelijk van de leeftijd van het dier is dat 2,5 - 3 a 3,5 kg/dag. Huisvesting De huisvesting van deze vleesstieren 1 7 juni 1 983 Manifestatiebijlage is erg belangrijk. Naast arbeidsver- lichting en -vermindering speelt ook de gezondheidstoestand van de die ren een erg grote rol. Daü heeft tot gevolg dat de huisvesting de laatste jaren nogal wat is aangepast. In de 2-rijige roostervloer-afmeststal met brede voergang heeft men gezorgd voor veel m3/dier. Dit door het ver hogen van'de muren van 2.50 meter naar 3.00 meter, terwijl ook de dak-* helling van 20 graden naar 30 graden is gegaan. De vergroting van de inhoud van de stal is gunstig voor het gehele stal- klimaat en dus ook voor de gezond heid van het dier. Een andere oplossing is de zoge naamde open-frontstal met rooster- vlöer (en/of met ingestrooide lig- ruimte voor de jongere dieren). Deze stal die aan de zuidoost- of zuidkant geheel open is, voldoet goed in de praktijk. Vooral m.b.t. de gezondheid van de dieren worden in deze stal positieve resultaten ge boekt. Beloning Voor de intensieve methode van vlees veehouderij is veel vakmanschap no dig. Dat'komt dan tot uiting in het arbeidsinkomen. Uit L.E.I. -cijfers blijkt dat in de af gelopen 5 jaren gemiddeld een ar beidsinkomen van f200,— per afge leverde stier is behaald. (Variatie: f41,- in 1980 - 440 in 1982). Dat be tekent, dat wanneer men gemiddeld zo'n 50 stieren per jaar aflevert, en daarvoor zo 'n 5 ha snijmais teelt, men Deze stieren hebben de eerste 8 a 9 maanden bij de moeder gelopen en zijn daarna op stal afgemest. Het eerste wat direkt opvalt is, dat wanneer de dieren vanuit de wei naar de stal gaan de groei enige we ken nihil is. Desondanks bleek dat de gemiddelde groei 1150 gram per dag was. Het aanhoudingspercentage is zo'n 66%, wat vooral voor de slager een gunstig rendement is. De indruk bestaat dat het type dier een grote rol speelt. Een beknopt dier is voor het oog wel wat aantrekkelijk, maar het resultaat kan op den duur negatief worden beïnvloed. De rentabiliteit in deze extensieve vleesveehouderij wordt sterk be paald door de kosten van het gras land. De kosten van onscheurbaar grasland zijn erg laag. Daarnaast is er een wat hogere prijs per kg geslacht gewicht bij dit luxe vleesvee. Al met al kan dit nog een redelijk saldo per hektare opleveren. Organisatie Ook op organisatorisch gebied is de vleesveehouderij in Zeeland een tak geworden die volledig meetelt. Een belangrijk historisch moment is wel de oprichting van de "Kring Vlees veeproducenten" van de V.V.B.- Zeeland geweest. Deze Kring heeft tot doel om de technische en ekono- mische belangen van haar leden te behartigen. Twee bestuursleden van deze Kring hebben zitting in een landelijke gespreksgroep vleesvee houderij. Deze gespreksgroep pleegt overleg met en adviseert het Land bouwschap, P.V.V. e.d. Daarnaast is deze Kring vertegen woordigd in de Gezondheidsdienst voor Dieren West- en Midden-Ne derland. Op deze Z.L.M.-manifestatie heeft de Kring voor haar leden een keuring van luxe vleesvee georganiseerd. U kunt dan zelf zien welke kwaliteit vleesvee hier aanwezig is. Ing. M. Westhuis 11 Luxe vleesvee bij de boerderij een gemiddeld arbeidsinkomen van f 10.000,-/ jaar heeft; dat is dus de beloning voor het geleverde werk aan de vleesstieren. Het aantal hiervoor benodigde uren bedraagt 500 per jaar. Extensieve vleesveehouderij Op onscheurbaar grasland e.d.. waar men op een extensievere methode vleesvee houdt, heeft men steeds meer gekozen voor het luxere vlees vee. Het gaat hier om het houden van zoogkoeien en het afmesten van dik- bilstiertjes. Daarnaast zien we ook een toenemende belangstelling voor het houden van specifieke vleesvee rassen zoals de Limousin. Momenteel wordt in samenwerking met het Proefstation voor de Rund veehouderij en het L.E.I. gekeken naar de technische en ekonomische mogelijkheden van deze methode van vleesveehouderij. In dit kader zijn er een aantal wegingen verricht bij Limousin stieren.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1983 | | pagina 35