Friese boer repareert glazen melkkontainers Jan Jousma, kuikenmester en ...glasblazer Slecht jaar Kapotte flessen Zes tegelijk de kuikens. De kapaciteit van het bedrijf werd na twee jaar met een nieuwe stal voor 30.000 kuikens ver dubbeld tot ruim 60.000. "Maar goed ook, dat het die jaren goed liep, want als we toen zulke slechte jaren hadden gehad als nu, dan weet ik niet of we het gered hadden. Dan was er in elk geval geen nieuwe stal bijgekomen", vertelt Jousma, die op kontrakt mest voor de CAF. De handel in kuikens was het afgelopen jaar erg slecht. Het werk blijft, maar je wordt er niet be ter van. We moeten toch maar door zetten. Er zijn wat tekenen dat de markt zich heel langzaam enigszins herstelt". De nieuwe stal met een kapaciteit van zo'n dertigduizend mestkuikens "Ze vragen hem wel eens: Wat bent u nou, een kuikenmester die glasblaast of een glasblazer die kuikens mest?" Lia Jousma uit het Friese Wons vertelt over de bijzondere kombinatie van de werkzaam heden van haar man. Jan Jousma weet het eigenlijk niet. De kuiken- mesterij is de belangrijkste poot onder zijn bedrijf, maar hij is gediplo meerd glasinstrumentenmaker. Eén van de weinigen die ons land rijk is. Niet zonder trots toont hij zijn meestersdiploma en tegelijk legt hij uit dat glasinstrumentenmaken wat anders is dan glasblazen, zoals zijn werk meestal genoemd wordt. "Een blazer werkt met vloeibaar glas in een oven, terwijl een instrumentenmaker met een brander allerlei glaswerk voor laboratoria vervaardigt uit glazen buizen en staven". Een lasser met glas? "Ja, zoiets". Met gepaste trots toont Jousma een van de kunststukjes van eigen makelij Negen jaar-is Jan Jousma als glasin strumentmaker werkzaam geweest bij een bedrijf in Leek. Daarna heeft hij hetzelfde werk vier jaar gedaan aan de universiteit van Pretoria in Zuid-Afrika. "Ik had al een hele tijd het plan om te emigreren, toen er in Zuid-Afrika iemand werd gevraagd. Ze konden daar geen vakman krij gen en Nederlandse en Duitse gla sinstrumentmakers staan in het bui tenland erg goed aangeschreven", zo legt Jousma uit. Het beviel daar goed en misschien hadden de Jousma's er nog wel gezeten, als de kuikenmes- terij er niet tussen was gekomen. "Ik ben een mens van het platteland en niet van de stad", zegt Jousma en zijn vrouw vult aan: "Je wilde ook eigen baas worden". Op de bruiloft van een schoonzuster ontmoette Jousma de heer Renze Steenstra uit Tzum, zelf kuikenmester, en vertelde hem over zijn wens om voor zichzelf te beginnen. Weer terug in Zuid-Af rika kreeg Jan Jousma een brief van Steenstra met de mededeling, dat hij een bedrijf te koop wist. Dat was het bedrijf in Wons, een dorpje vlak bij het begin van de Afsluitdijk, waar de familie Jousma nu al weer bijna zeven jaar kuikens mest. "Toen we hier kwamen, had 'ie nog nooit op een trekker gezeten", zegt Lia Jou sma lachend, maar het liep goed met In de eerste jaren in Wons was Jou sma melkontroleur naast zijn werk als mester. Toch voelde hij zich niet helemaal gelukkig zonder glas. "Ik vond het zonde dat ik niets meer met mijn opleiding deed, terwijl ik ei genlijk nog wel wat tijd over had". Toen er van de oude baas uit Leek het verzoek kwam of hij niet eens weer wat wilde doen, hoefde hij zich dan ook niet lang te bedenken. "Ik begon in die tijd weer wat met glas te prutsen. Wat glazen beestjes maken en zo, maar daar zit hier geen brood in. Er komt hier een stroom van dat goedkope spul uit Taiwan". Totdat er een boer met een kapotte melkkontainer kwam met de vraag of die ook gemaakt zou kunnen worden. Van het een kwam het ander en nu repareert Jan Jousma regelmatig flessen, waar een pijpje is afgebroken. Het afgelopen jaar heeft hij er zo'n ISO onder handen gehad. Kapotte melkkontainers, die voorheen als waardeloos werden beschouwd en moesten worden vervangen door nieuwe, die al snel vierhonderd gul den per stuk kosten. Wil een fles gerepareerd kunnen worden, dan mogen er geen scheuren in zitten. Ook al is dat niet het geval, dan nog mislukt de reparatie wel eens. "Maar wanneer de fles knapt en de reparatie dus mislukt, dan kost het niets en de fles was anders toch weggegooid. Een klein aantal flessen kan ik niet maken; die zijn van een slechtfere kwaliteit glas gemaakt. Flessen met een Pyrek-merkje zijn altijd goed, maar er zijn ook wel an dere merken goed glas. Niet dat een boer problemen krijgt met een min der goede kwaliteit glas, ze zijn er verder net zo goed om". "Het is erg precies werk", vertelt mevrouw Jou sma. "Hij kan er geen praters bij hebben. En het is raar: laatst had hij er 20 van de CAF, die allemaal luk ten, terwijl er eentje van een boer kapot ging. Daar kan hij maar slecht tegen". De reparaties kunnen het best wor den geregeld via de melkmachine- handel. Die kan dan in één keer meer flessen tegelijk laten repareren en in de tussentijd kan de veehouder een ruilfles gebruiken. De CAF, waar Jousma mee is begonnen, heeft al zo'n systeem opgezet en levert steeds in één keer zo'n twintig kapotte fles sen aan. Het liefst wil hij minimaal zes flessen tegelijk repareren. Die kunnen dan samen in de oven, waar alle gerepareerde zaken in komen. "Dat gebeurt om de spanning uit het glas te halen. Wanneer je dat niet doet is de kans groot dat de fles vrij snel weer kapot gaat". In de eigengemaakte oven worden de flessen verwarmd tot 560 graden, waarna ze weer geleidelijk afkoelen. "Dat vreet stroom en dus heb ik de oven liefst vol, dat is veel goedkoper dan met één fles erin". tijdje wijst Jan Jousma naar de vlam: "Kijk, de vlam kleurt oranje; een te ken dat het glas heet wordt". Intussen wordt het ook in de werkplaats tro pisch warm, zodat wij blij zijn als on ze gastheer de zaak wat laat door tochten. Dan komt het spannendste moment. Jousma drukt het nieuwe buisje tegen de fles en we zien het withete glas versmelten. Als daarna de zaak nog wat is bijgewerkt kan de gerepareerde fles in de oven. Een voorheen waardeloos stuk glas is weer een zo goed als nieuwe melk kontainer geworden. Klaas-Sjoerd Meekma Jan Jousma in zijn werkplaats bezig met het repareren van een glazen melkkontainer Vrijdag 6 mei 1983 Even later mogen we in de werkplaats het repareren van een fles aanschou wen, terwijl Jousma tekst en uitleg geeft. De kapotte fles komt in een ronddraaiende klem. Het afgebroken pijpje wordt weggevijld en een nieuw pijpje wordt klaargemaakt. Intussen wordt met een brander ("Zo'n ding kost tegenwoordig al gauw tweedui zend gulden") het glas rondom het gaatje steeds heter gemaakt. Na een Jousma over de mestkuikens: Het afgelopen jaar was niet zo best, maar we moeten maar doorzetten

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1983 | | pagina 13