VOO It III: VltOIIW Overpeinzing De toestanden rondom Kerst. In deze wereld gekomen Doe het eens anders! as Genieten van Kerstmis as onder redaktie van de Redaktiekommissie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Bra bant Redaktieadres: Mevr. LJ. de Regt-van Maldegem. Anna Mariaweg 1, 4494 PB Geersdijk. Het wordt moeilijk om in deze tijd van (misschien ogenschijn lijke) welvaart echt blij met iets te zijn. Ik meen dat we daar allen wel een beetje moeite mee heb ben. Een bepaalde groep mensen heeft nog tijden meegemaakt dat er minder geld beschikbaar was voor luxe cadeau's, lekker eten en drinken en deze groep weet de "extra's" van nu nog wel te waarderen. Voor de meeste jongeren echter is alles gewoon en worden de meest exklusieve gerechten en snoepe rijen als heel gewone zaken geac cepteerd. Moeilijk om hierover te praten zonder "prekerig" te worden. Ik las een verhaaltje van Harriet Freezer, die op haar eigen manier deze materie aanpakt en daar een kostelijke situatie van schetst. U vindt het verhaaltje hierbij afge drukt. R.M.M. "Kom, laten we eens drommels gaan genieten", zei mijn oude oom Jan altijd handenwrijvend als we aan tafel gingen. En dat was niet moeilijk, want zijn keu kenmeisje kookte voortreffelijk. Van eten genieten gaat vanzelf, net als genieten van zon op je rug, van seks; van een warm bad en andere lijfelijke zaken. Maar hoe geniet je bij voorbeeld van Kerstmis? Je kan kaarsen aansteken, kerst- muziek draaien, kerstprogram ma's aanzetten en goed eten, maar genietje dan echt, zoals dat maar eens per jaar kan, van een kerstfeest? Nu hebben volwassenen natuur lijk altijd al moeite met genieten. Moet je ze hulpeloos zien zitten op sinterklaasavond bij de ca deaus. Wie postzegels krijgt, denkt: "Ha, nou die nog en die, en dan heb ik een serie", en wie een blouse krijgt: "Nu nog een rok in die kleur". Ze zeggen: "O fijn", leggen de cadeaus op sta peltjes en kijken alweer uit naar het volgende. Maar kinderen weten hoe het moet. Die laten zich languit op de grond vallen met hun cadeaus en ze gaan proberen, opwinden, bouwen... kortom: genieten, fen dat is heel verstandig. Ik wou dat wij dat konden. Hoepla, de grond op met de nieuwe paraplu en de kalender, de grill en de cocktailprikkers, en maar schateren en volop genie ten. Zo zou het moeten, maar er zijn maar weinigen die daartoe komen. Daar komt nog bij dat genieten in wezen een zaak is van tegenstel lingen. Je geniet pas van warmte als je het koud hebt gehad, en van koelte als je stikte van de hitte, en van eten als je goed hongerig bent. Pas na eenzaamheid ben je ontzettend gelukkig met liefde, en pas als de kleinkinderen na een logeerpartij weg zijn, geniet je van de rust thuis. En daar heb je het probleem. Hoe moet je nog genieten als je geen kou, geeiv honger en geen een zaamheid kent? In mijn jeugd was het een feest om limonade te drinken met de kerstkoekjes erbij, en je verheug de je al op dat taartje datje op je verjaardag kreeg. Maar nu limo nade frisdrank heet en dagelijks gedronken wordt en snoep en lekkers alle gebitten ondergraven door de overvloed waarmee ze over kinderen uitgegoten worden, nu is dat geen extraatje meer. Wie is nog dolblij dat hij stro mend water heeft? Niemand. Ja, tenzij je waterleiding een tijdje bevroren v)as. En dingen die je twintig jaar bezit, vallen niet op; dat koektrommeltje dat je je hele huwelijk hebt, of je man, je ziet het niet eens meer. Het schrijnendste verhaal over dit fl probleem vind ik van die man, die als kind een uitgehongerd bleekneusje was en de hele zomer op stoepen in zijn achterbuurt doorbracht, dolgelukkig met iedere korst brood. Die man bouwde een prachtzaak op. En zijn kind kan hij niet ge noeg verwennen. Op haar zeven de jaar mag ze mee naar het bui tenland. Maar het kind zit, door voed en verveeld, in de auto, waar ze al zoveel in moet zitten, alleen nu wat langer. En ze begint te jengelen. Het gewone, je weet wel, van: "Kvintnileuk",' en "Wanneer zijn wedurnou?" En die ondankbaarheid doet het be kertje van haar vader overlopen. Die luxe en zaligheid had hij in zijn jeugd toch eens moeten be leven! Hij keert zich om en brult: "Geniet dan kreng, 't Heeft geld gekost!" Helaas, het "kreng" kon onmo gelijk genieten, want zij had nooit uitgehongerd op stoepen gezeten. Maar waren wij soms ooit dank baar dat er kikkers waren of dat we overal in helder water zwom men? Welnee, dat was~gewoon. En nu is welvaart gewoon. Daarom is er maar één manier om het kerstfeest onvergetelijk te maken. Een weekje voor kerst moeten we alle kachels uit laten gaan, en moeten we het eten wegstoppen. De kinderen kan je dan ook nog naar buiten, de ijzige kou injagen. In ieder geval moet het gezin flink sidderen en honger lijden met alleen korsten brood. Dat geeft veel gesnik en wanhoop natuurlijk. Maar als dan op de vijfentwintigste de kachels en de kaarsen fc/randen, het kerstbrood en het gebraad te voorschijn ko men, dan is het tenminste echt feest, net als in de boeken. Na het vasten is het immers pas echt carnaval. Uit: "Wat nou weer" van Harriët Freezer Jezus is in deze wereld gekomen aangehoord en gekruisigd. We staan allemaal rondom de kribbe, We zeggen: Moet je toch eens kijken, wat een Kind en wat aandoenlijk zo, tussen de dieren, een os en een ezel. Er is altijd wel iemand, die inzet: "Nu sijt wellecome" en dan is er niet één die niet meedoet. De toegezongen Christus, de lang-zal-ie-leven Jezus van de zoveelste verjaardag maar o wee wanneer Hij spreekt, wanneer hij tot ons zegt: Zeventig maal zeven maal zult ge vergeven, naar uw broeder zult ge gaan om u met hem te verzoenen, uw kruis zult ge dragen en de minste zult ge zijn en al wat ge doen zult aan mijn geringste broeder, dat hebt ge aan Mij gedaan: Zo hebben we het niet bedoeld. Uit "Brood en Wijn" van Geert Boogaard In een (Amerikaanse) vrouwen- praatgroep wordt gesproken over het geven van kerstcadeautjes. Men is van mening, dat het grote aantal ca deautjes dikwijls meer centraal staat dan de geboorte van het Christus kind. Eén mevrouw heeft daarvoor de volgende oplossing gevonden: iedereen krijgt drie geschenken, niet meer, omdat ook het kerstkind drie geschenken kreeg. De overige cadeautjes worden opge borgen en in de loop van het jaar gegeven. KERST. Zo aan het eind van het najaar als de dagen gaan korten, verheug je je er toch wel op. De geur van de kerstboom in huis, de warmte van de kaarsjes. De gezelligheid die zo bij Kerstmis hoort. Iedere medaille heeft echter een keerzijde en zo bekruipt me soms ook het gevoel van onbehagen. Niet vanwege kerst zelf. Wel vanwege de "toestanden", de drukte "rondom" die we de laatste jaren met z'n allen zelf maken. "Je kunt er toch net zo veel of weinig aan doen als je zelf wilt," hoor ik de lezer zeggen. Dit lijkt me toch de vraag. Of je wilt of nietje wordt met kertmis geconfronteerd. Vandaag, de dag dat ik dit schrijf; 2 december (let wel: twee december) heb ik het eer ste kerstverhaal gezien op de woens dagmiddag kindertelevisie. Volgen de week, de week na sinterklaas zul len ongetwijfeld de eerste kerstkaar ten alweer in de bus vallen. In record tijd blijken de winkelstraten van sin terklaas-naar kerstsfeer te worden omgetoverd,,. Ik wacht nog altijd op de winkelier die de kerstbomen al vast als achtergrond voor de Sint en-Piet etalage gebruikt. De laatste weken van het jaar lijkt het wel of niets anders nog belangrijk is. Kerst verhalen op televisie, variërend van "hoe brengen bekende Nederlanders de Kerstdagen door" tot "vier vege tarische kerstmenu's". (Zo doe je volgens de samenstellers ook oog een goede daad voor de derde wereld). Muziek, versieringen en kerstman in de winkelstraten. Openbare kerstbomen, met, of zon der lichtjes, vanwege de energiebe sparing op strategische plaatsen op gesteld. Kerstfeest op school. Kerst avond met de plattelandsvrouwen, kerstviering met collega's op het werk. Kerstattributen in de winkels, kerstmotiefjes in de Ariadne, kerst koren en -recepten op de radio. Ieder zich zelf respecterend dag-week- of maandblad besteedt aandacht aan het kerstgebeuren, zelfs degelijke technische hebben deze tijd (alweer!) kerstrecepten. "De gebraden kal koenen vliegen je om de oren" pleegt een kennis van ons bij het lezen over al dit heerlijks steevast op te merken. Schertsend bedoeld, maar feit blijft dat je welhaast een kluizenaarsbe staan moet leiden, wil je onwetend van kerst blijven. Boven vermelde voorbeelden weet ieder uit eigen omgeving nog wel met het een en ander aan te vullen. Toegegeven, we maken het nog niet zo bont als de amerikanen en engel sen. De laatste dagen voor kerst pleegt men daar door te brengen, gaand van de ene "Christmasparty" naar de andere. Men schenkt en ontvangt "Christmaspresents" en eet "Christmascookies", wenst iedereen, ook onbekenden. "Merry Christ mas" en heeft vrijwel geen ander onderwerp vati gesprek. Het kerst kaarten verzenden staat in ons land. vergeleken met deze beide landen, nog in de kinderschoenen. Neder land lijkt me echter aardig op weg om Amerika en Engeland in kerst- vieren en kersttradities te gaan op volgen. Ook de perscommissie, die er voor zorgt, dat deze pagina iedere keer gevuld is, meende niet onder het kerstgebeuren uit te kunnen. We denken, dat u ook niet anders van ons verwachtte, maar wilden toch ook even wijzen op de andere kant van de medaille. Er zijn waarschijn lijk mensen die. om wat voor reden ook. Kerstmis niét willen of kurmen vieren. Er zijn ook mensen voor wie Kerst heel wat anders betekent dan eten en drinken en onder een aange klede kerstboom zitten. Er zijn men sen, die niet gelovig zijn of een ander geloof belijden dan het Christen dom. Dat alles zouden we in die to tale kerstdrukte wel eens kunnen vergeten. E.M.K. Al jaren lang maken we een kerst stukje met een bakje met groen, hulst en kaarsen. Altijd sfeervol, maar wel steeds ongeveer hetzelfde. Nu een tip om het eens anders te doen. Neem een stenen bloempot van 10 cm. doorsnee en een stokje van 30 cm lengte, bamboe is hiervoor het mooist. Stop het gaatje in de bloem pot dicht met een propje papier. Maak wat gips of cement aan en giet de pot hiermee halfvol. Bij gebrek aan gips of cement kunt U ook boet- seerklei gebruiken. Als het materiaal begint te drogen dan steekt u het stokje er middenin. Dat wordt de stam van het geheel en die moet ste vig staan. Alles droog? Dan cfe bloempot omwikkelen met aluminiumfolie. Zo Na dit karwei komt de opbouw van het stukje. Steek op het stokje een bal van steekschuim (oasis) van 10 cm doorsnee. Niet helemaal doorsteken! Nu een handvol IJslands mos in een bakje water laten weken, uitknijpen en hiermee de bol bekleden. IJslands mos laat zich goed bevestigen met krammen (ijzerwarenwinkel). Knip van een bos blauwspar takjes van acht cm. Haal de naalden van onderen weg en steek deze stukjes in de bol. U kunt eindeloos veel spar- retakjes steken totdat de bol vol is. U kunt er ook takjes groene of bonte hulst in verwerken. Zorg wel dat de takjes gelijk van lengte zijn, ariHers vervormt de bol en juist dat ronde is zo leuk. Verder kunt U uw eigen fantasie la ten werken om dit stukje tot iets a- parts te maken. K leine, fijne dingetjes doen het hier goed in. Is dit misschien een idee om een zie ke hiermee te verrassen? Het zal het op een ziekenhuistafeltje waar schijnlijk goed doen! R.M.-M. VCYlYlCCLppoJtA kunt u met een veAfaptutbuA nood Apcuten. Sltngem> 'kunt maken van metktfteódoppen SS 12

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1981 | | pagina 36