STUDIEDAGEN VOOR MELKVEEHOUDERS IN WEST-BRABANT VOEDERKEUZE VAN INVLOED OP MELKPRODUKTIE BIJ KOEIEN Miele brengt als eerste mikro-computer bestuurde melkautomaten MELKVEESTAPEL OP 1 OKTOBER JL. LIKSTENEN VAN GROOT BELANG VOOR HET VEE DIERENPASPOORT Promovendus S. Tamminga: Gerichte keuze Zoveel mogelijk voeren Op I oktober 1981 omvatte de totale melkveestapel (melkgevende koeien droogstaande drachtige koeien) 2364.000 koeien tegen 2325.000 stuks op 1 oktober 1980 P6%). Dit o.m. blijkt uit een steekproef van het CBS. Het aantal stuks gedekt jongvee kwam uit op 685.000 en was daarmee ten opzichte van vorig jaar 12'000 stuks kleiner (- 2%). De groep "An der rundvee bestemd voor de fokke rij" gaf eveneens een vermindering te zien en omvatte 1.204.000 dieren; 49.000 stuks of 4% minder dan in 1980. De mestveestapel nam af van 795.000 vorig jaar tot 767.000 op 1 oktober jl. (- 3 Door deze wijzigingen verminderde de totale rundveestapel met 50.000 stuks en bedroeg op 1 oktober jl. 5.020.000 dieren - 1%). Bij het ministerie van CRM is een folder verkrijgbaar met daarin gegevens over het aanvragen van een dierenpaspoort. Het is om verschillende redenen gemakkelijk en zinvol voor uw dier een paspoort aan te schaffen en het te laten tatoueren. De folder kan schriftelijk worden aangevraagd bij de Voorlich tingsdienst van het departement, postbus 5406, 2280 HK Rijswijk. Het Consulentschap voor de Akkerbouw en de Rundveehouderij te Zevenbergen heeft in samenwerking met standsorganisaties en de Ver. voor Bedrijfsvoorlichting "Altena/Biesbosch" drie studiedagen voor melkveehouders georganiseerd. Enkele van de belangrijkste factoren om een "optimale" produktie van de melkkoeien te bereiken, zullen op deze dagen naar voren worden gebracht. Data en plaats van de studiedagen: Dinsdag 8 december: Eratozaal, Ka de 45 te Roosendaal Woensdag 9 december: Café-rest. "Het Wapen van Emmickhoven", Brugdam 5 te Almkerk Vrijdag 18 december: Café Brui- ninks, Kerkstraat 10 te Bavel. Het programma dat om 9.45 uur be gint is als volgt: Inleiding door dr. J.W.A. Remmen, adj. direkteur van de Prov. Gezond heidsdienst voor Dieren in Noord- Brabant, waarna diskussie. (12.30-13.30 uu Midagpauze. Beleg de broodjes en soep zijn in de zaal verkrijgbaar). Vervolgens een inleiding door ir. J.A.P. Chardon, hoofdinspekteur aan het Kon.Ned. Rundveestam boek te Den Haag. In aansluiting hierop weer een diskussie. Melkvererving en stierkeuze Een optimale produktie is te berei ken door aan de nodige faktoren aandacht te besteden. Dr. Remmen zal ingaan op verschillende faktoren die te maken hebben met gezond heids- en andere veterinaire aspek- ten bij het rundvee. Hij zal in dit kader speciaal aandacht besteden aan voeding, huisvesting en hygiëne. Stieren met een hoge melkvererving liggen goed in de markt. Bij de selek- tie speelt echter meer. Ir. Chardon, die nauw betrokken is bij het Stieren Advies Programma vanuit het Kon.Ned. Rundveestamboek en die vaak als adviseur wordt ingeschakeld bij aankopen uit Amerika en Cana da, zal zijn opvatting geven over de te volgen stierenkeuze en met voor beelden toelichten. Zout en sporenelementen zijn van groot belang voor de gezondheids toestand en de productiviteit van het vee. De voornaamste sporenelementen die de dieren geregeld tot zich ne men, zijn.magnesium, koper man gaan, cobalt, jodium en zink. Het is daarom noodzakelijk deze stoffen naast keukenzout steeds binnen het bereik der dieren te brengen. Het is bekend dat wanneer het voedsel een tekort aan zout en spo renelementen bevat, ziekteverschijn selen kunnen ontstaan zoals: lik- zucht, zenuwstoornissen, onvol doende groei en minder goede eet lust. Een tekort van de ene stof heeft vaak tot gevolg, dat ook de andere stoffen, die wel voldoende aanwezig zijn. onwerkzaam worden. Bovendien zijn er individuele behoefteverschil- len tussen de dieren die niet met het voedsel kunnen worden opgevangen. Een oplossing voor al deze proble men biedt de liksteen. De samen stelling hiervan is aangepast aan de behoeften van het vee. Vooral gedu rende de stalperiode moet het vee enkele likstenen ter beschikking hebben. Het komt de gezondheid en de productiviteit van de dieren ten goede. Miele Om goed te funktioneren krijgt de moderne veehouderij steeds meer behoefte aan geautomatiseerde melkwinning. Dit betekent voor dit soort bedrijven een vaste bron van inkomsten omdat de afname wordt gegarandeerd en een zuivere kalkulatie mogelijk is. De laatste ontwikkeling op het gebied van komputer-technologie voor de landbouw wordt door Miele geïntroduceerd. Miele komt als eerste op de markt met mikro-komputer gestuurde melkautomaten. Voor de grupstal is er de nieuwe LG 1101, die door eèn aanmer kelijke gewichtsvermindering aanzienlijk makkelijker te hante ren is. Type LG 1256 met de automati sche afschakelautomaat en af- neemcylinder, werkt volgens het zelfde principe maar wordt toe gepast in de doorloopstallen en is daarom permanent aan de va- kuumleiding bevestigd. De mikro-komputer bestuurt en bewaakt alle funkties in het pro gramma verloop van de melkau- tomaat en zorgt voor een exakte kontrole van de melkstroom. Samen met het kijkglas en de elektro-pulsator is deze mikro- komputer stootvast en bestand tegen spatwater geplaatst in een stevige, roestvrijstalen ommante- ling. Daardoor treedt er absoluut geen vochtgevoeligheid op. Een geheel nieuw systeem is de keuze uit 3 verschillende pro gramma's. Een licht aanraken van de tiptoets schakelt het ge wenste programma in. Er is keuze uit: 1"Normaal" - programma voor normaal melken 2. "Speciaal" - programma voor moeilijk te melken koeien 3. "Konstant" - programma voor het voortdurend melken, De kleine komputer?/ zonder melkkontrole en voor het reinigingsproces Naast de tiptoetsen bevinden zich lichtdioden die de keuze aange ven. De tiptoetsen en dioden zijn afzonderlijk tegen vocht be schermd. Bij een foutieve handeling, bij voorbeeld als meer tiptoetsen te gelijk worden ingedrukt, reageert de mikro-komputer niet. De door mikro-komputers gestuurde melkautomaten opgehangen in de melkinrichting De mikro-komputer werkt exakt het totale programma af. Ook de melkstroom van elke koe wordt via de elektrode in het kijkglas afgetast. Neemt de melkstroom af - bijvoorbeeld tot minder dan 200 gram per minuut - dan wordt automatisch overgeschakeld op de namelkfase. Een geel kontrolelampje duidt op het einde van het melken. Namelken met de hand is niet nodig. Behalve de voordelen van een hogere arbeidsproduktiviteit en de eenvoudige bediening van het apparaat, is tevens het aanmerkelijk lagere totaalgewicht een grote verbetering. (Voor nadere inlichtingen tel. 020 - 644611) Wat is de invloed van veranderingen in het dagelijks rantsoen voor melkkoeien of in de wijze van voeren op de hoeveelheid uit de darm opgenomen eiwit en uiteindelijk op de melkproduktie? Dit was de belangrijkste vraag voor het onderzoek naar de eiwitvertering bij melkkoeien van ir. S. Tamminga. De resultaten van dit onderzoek heeft hij samengevat in een proefschrift, getiteld "Stikstof- en aminozuur stofwisseling bij melkkoeien", waarop hij op woensdag 25 november in de aula van de Landbouwhogeschool hoopt te promoveren. kresultaten getrokken kan worden is dat de melkveehouder moet probe ren zoveel mogelijk voer in de koe te krijgen. Het menu moet voldoende ruwvoer bevatten en aangevuld worden met krachtvoer. Dat ruwvoer moet voor minimaal een derde uit lang ruwvoer bestaan. Vaak wordt snijmais gevoerd en dat bestaat maar Door hun gekompliceerde magen- stelsel verloopt de eiwitvertering bij melkkoeien anders dan bij diersoor ten met een enkelvoudige maag, zoals het varken, de kip of bijvoor beeld de mens. Bij de koe ondergaat het voer eerst een (mikrobiële) voor vertering in de pens. In deze eerste van de vier magen van de koe zorgen miljarden bakteriën en protozoën ervoor dat een deel van het opgeno men eiwit wordt afgebroken. De koe profiteert alleen van het niet-afge- broken eiwit. Die eiwit-afbraak be tekent dus een verlies, maar er staat 'tegenover dat de mikro-organismen in de pens, als onderdeel van hun groei, eiwit van hoogwaardige kwa liteit maken, dat vervolgens ook door de koe kan worden benut. De in de pens van de koe geprodu ceerde hoogwaardige eiwitten en het niet in de pens afgebroken eiwit worden in de dunne darm in het bloed opgenomen. Voor het onder zoek was het van belang te kunnen vaststellen hoe groot het aanbod van deze eiwitten in de dunne darm is. Om monsters van de darminhoud te kunnen nemen werd bij een aantal koeien langs operatieve weg de dun ne darm verlegd en over korte af stand buiten het dier omgeleid. Hierdoor werd het tegelijk mogelijk de passagesnelheid van de darmin houd te meten. Uit het onderzoek is gebleken dat de eiwittoevoer gunstig kon worden beïnvloed door een gerichte keuze van een aantal voederbestanddelen. Tussen de diverse voedermiddelen bestaan namelijk'verschillen in de mate waarin ze worden afgebroken. Zo had bijvoorbeeld maisglutenmeel een gunstiger effekt dan sojaschroot, omdat het minder snel in de pens wordt afgebroken. Een positieve in- Ir. S. Tamminga vloed hadden ook kunstmatig ge droogd gras en kuilgras dat met een mengsel van formaline en mieren- zuur was ingekuild. Verandering van de verhouding waarin lang ruwvoer (hooi) en gemalen en tot brokjes ge perst krachtvoer werd gegeven had weinig effekt. Vergroting van de portie voer en het verstrekken van krachtvoer in meerdere porties per dag hadden wel een gunstig effekt. Een konklusie die uit de onderzoe voor ongeveer de helft uit ruwvoer. Het is in dat geval verstandig wat hooi bij snijmais te voeren. Als een boer alleen over snijmais beschikt, dan moet hij in het krachtvoer niet ook nog eens een grote hoeveelheid zetmeel geven. Wat extra eiwit is dan wel gewenst. Wanneer het niet lukt de koe voldoende voer te laten op nemen, moet niet alleen speciale aandacht worden gegeven aan de hoeveelheid eiwit die het dier bin nenkrijgt, maar ook aan de kwaliteit. Hoe beter dit eiwit bestand is tegen afbraak in de pens hoe beter de kwaliteit. 14

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1981 | | pagina 14