STUDIEDAGEN VOOR
MELKVEEHOUDERS IN
WEST-BRABANT
VOEDERKEUZE VAN INVLOED OP
MELKPRODUKTIE BIJ KOEIEN
Miele brengt als eerste
mikro-computer bestuurde
melkautomaten
MELKVEESTAPEL
OP 1 OKTOBER JL.
LIKSTENEN
VAN GROOT
BELANG VOOR
HET VEE
DIERENPASPOORT
Promovendus S. Tamminga:
Gerichte keuze
Zoveel mogelijk voeren
Op I oktober 1981 omvatte de totale
melkveestapel (melkgevende koeien
droogstaande drachtige koeien)
2364.000 koeien tegen 2325.000
stuks op 1 oktober 1980 P6%).
Dit o.m. blijkt uit een steekproef van
het CBS.
Het aantal stuks gedekt jongvee
kwam uit op 685.000 en was daarmee
ten opzichte van vorig jaar 12'000
stuks kleiner (- 2%). De groep "An
der rundvee bestemd voor de fokke
rij" gaf eveneens een vermindering
te zien en omvatte 1.204.000 dieren;
49.000 stuks of 4% minder dan in
1980. De mestveestapel nam af van
795.000 vorig jaar tot 767.000 op 1
oktober jl. (- 3
Door deze wijzigingen verminderde
de totale rundveestapel met 50.000
stuks en bedroeg op 1 oktober jl.
5.020.000 dieren - 1%).
Bij het ministerie van CRM is een
folder verkrijgbaar met daarin
gegevens over het aanvragen van
een dierenpaspoort.
Het is om verschillende redenen
gemakkelijk en zinvol voor uw
dier een paspoort aan te schaffen
en het te laten tatoueren.
De folder kan schriftelijk worden
aangevraagd bij de Voorlich
tingsdienst van het departement,
postbus 5406, 2280 HK Rijswijk.
Het Consulentschap voor de Akkerbouw en de Rundveehouderij te
Zevenbergen heeft in samenwerking met standsorganisaties en de Ver.
voor Bedrijfsvoorlichting "Altena/Biesbosch" drie studiedagen voor
melkveehouders georganiseerd. Enkele van de belangrijkste factoren
om een "optimale" produktie van de melkkoeien te bereiken, zullen op
deze dagen naar voren worden gebracht.
Data en plaats van de
studiedagen:
Dinsdag 8 december: Eratozaal, Ka
de 45 te Roosendaal
Woensdag 9 december: Café-rest.
"Het Wapen van Emmickhoven",
Brugdam 5 te Almkerk
Vrijdag 18 december: Café Brui-
ninks, Kerkstraat 10 te Bavel.
Het programma dat om 9.45 uur be
gint is als volgt:
Inleiding door dr. J.W.A. Remmen,
adj. direkteur van de Prov. Gezond
heidsdienst voor Dieren in Noord-
Brabant, waarna diskussie.
(12.30-13.30 uu Midagpauze. Beleg
de broodjes en soep zijn in de zaal
verkrijgbaar).
Vervolgens een inleiding door ir.
J.A.P. Chardon, hoofdinspekteur
aan het Kon.Ned. Rundveestam
boek te Den Haag. In aansluiting
hierop weer een diskussie.
Melkvererving en
stierkeuze
Een optimale produktie is te berei
ken door aan de nodige faktoren
aandacht te besteden. Dr. Remmen
zal ingaan op verschillende faktoren
die te maken hebben met gezond
heids- en andere veterinaire aspek-
ten bij het rundvee. Hij zal in dit
kader speciaal aandacht besteden
aan voeding, huisvesting en hygiëne.
Stieren met een hoge melkvererving
liggen goed in de markt. Bij de selek-
tie speelt echter meer. Ir. Chardon,
die nauw betrokken is bij het Stieren
Advies Programma vanuit het
Kon.Ned. Rundveestamboek en die
vaak als adviseur wordt ingeschakeld
bij aankopen uit Amerika en Cana
da, zal zijn opvatting geven over de
te volgen stierenkeuze en met voor
beelden toelichten.
Zout en sporenelementen zijn van
groot belang voor de gezondheids
toestand en de productiviteit van het
vee.
De voornaamste sporenelementen
die de dieren geregeld tot zich ne
men, zijn.magnesium, koper man
gaan, cobalt, jodium en zink. Het is
daarom noodzakelijk deze stoffen
naast keukenzout steeds binnen het
bereik der dieren te brengen.
Het is bekend dat wanneer het
voedsel een tekort aan zout en spo
renelementen bevat, ziekteverschijn
selen kunnen ontstaan zoals: lik-
zucht, zenuwstoornissen, onvol
doende groei en minder goede eet
lust.
Een tekort van de ene stof heeft vaak
tot gevolg, dat ook de andere stoffen,
die wel voldoende aanwezig zijn.
onwerkzaam worden. Bovendien
zijn er individuele behoefteverschil-
len tussen de dieren die niet met het
voedsel kunnen worden opgevangen.
Een oplossing voor al deze proble
men biedt de liksteen. De samen
stelling hiervan is aangepast aan de
behoeften van het vee. Vooral gedu
rende de stalperiode moet het vee
enkele likstenen ter beschikking
hebben. Het komt de gezondheid en
de productiviteit van de dieren ten
goede.
Miele
Om goed te funktioneren krijgt de moderne veehouderij steeds meer
behoefte aan geautomatiseerde melkwinning. Dit betekent voor dit
soort bedrijven een vaste bron van inkomsten omdat de afname wordt
gegarandeerd en een zuivere kalkulatie mogelijk is.
De laatste ontwikkeling op het gebied van komputer-technologie voor
de landbouw wordt door Miele geïntroduceerd. Miele komt als eerste
op de markt met mikro-komputer gestuurde melkautomaten.
Voor de grupstal is er de nieuwe
LG 1101, die door eèn aanmer
kelijke gewichtsvermindering
aanzienlijk makkelijker te hante
ren is.
Type LG 1256 met de automati
sche afschakelautomaat en af-
neemcylinder, werkt volgens het
zelfde principe maar wordt toe
gepast in de doorloopstallen en is
daarom permanent aan de va-
kuumleiding bevestigd.
De mikro-komputer bestuurt en
bewaakt alle funkties in het pro
gramma verloop van de melkau-
tomaat en zorgt voor een exakte
kontrole van de melkstroom.
Samen met het kijkglas en de
elektro-pulsator is deze mikro-
komputer stootvast en bestand
tegen spatwater geplaatst in een
stevige, roestvrijstalen ommante-
ling. Daardoor treedt er absoluut
geen vochtgevoeligheid op.
Een geheel nieuw systeem is de
keuze uit 3 verschillende pro
gramma's. Een licht aanraken
van de tiptoets schakelt het ge
wenste programma in.
Er is keuze uit:
1"Normaal" - programma voor
normaal melken
2. "Speciaal" - programma voor
moeilijk te melken koeien
3. "Konstant" - programma
voor het voortdurend melken,
De kleine komputer?/
zonder melkkontrole en voor
het reinigingsproces
Naast de tiptoetsen bevinden zich
lichtdioden die de keuze aange
ven. De tiptoetsen en dioden zijn
afzonderlijk tegen vocht be
schermd.
Bij een foutieve handeling, bij
voorbeeld als meer tiptoetsen te
gelijk worden ingedrukt, reageert
de mikro-komputer niet.
De door mikro-komputers gestuurde melkautomaten opgehangen in de
melkinrichting
De mikro-komputer werkt exakt het totale programma af. Ook de
melkstroom van elke koe wordt via de elektrode in het kijkglas afgetast.
Neemt de melkstroom af - bijvoorbeeld tot minder dan 200 gram per
minuut - dan wordt automatisch overgeschakeld op de namelkfase.
Een geel kontrolelampje duidt op het einde van het melken. Namelken
met de hand is niet nodig.
Behalve de voordelen van een hogere arbeidsproduktiviteit en de
eenvoudige bediening van het apparaat, is tevens het aanmerkelijk
lagere totaalgewicht een grote verbetering.
(Voor nadere inlichtingen tel. 020 - 644611)
Wat is de invloed van veranderingen in het dagelijks rantsoen voor
melkkoeien of in de wijze van voeren op de hoeveelheid uit de darm
opgenomen eiwit en uiteindelijk op de melkproduktie? Dit was de
belangrijkste vraag voor het onderzoek naar de eiwitvertering bij
melkkoeien van ir. S. Tamminga. De resultaten van dit onderzoek heeft
hij samengevat in een proefschrift, getiteld "Stikstof- en aminozuur
stofwisseling bij melkkoeien", waarop hij op woensdag 25 november in
de aula van de Landbouwhogeschool hoopt te promoveren.
kresultaten getrokken kan worden is
dat de melkveehouder moet probe
ren zoveel mogelijk voer in de koe te
krijgen. Het menu moet voldoende
ruwvoer bevatten en aangevuld
worden met krachtvoer. Dat ruwvoer
moet voor minimaal een derde uit
lang ruwvoer bestaan. Vaak wordt
snijmais gevoerd en dat bestaat maar
Door hun gekompliceerde magen-
stelsel verloopt de eiwitvertering bij
melkkoeien anders dan bij diersoor
ten met een enkelvoudige maag,
zoals het varken, de kip of bijvoor
beeld de mens. Bij de koe ondergaat
het voer eerst een (mikrobiële) voor
vertering in de pens. In deze eerste
van de vier magen van de koe zorgen
miljarden bakteriën en protozoën
ervoor dat een deel van het opgeno
men eiwit wordt afgebroken. De koe
profiteert alleen van het niet-afge-
broken eiwit. Die eiwit-afbraak be
tekent dus een verlies, maar er staat
'tegenover dat de mikro-organismen
in de pens, als onderdeel van hun
groei, eiwit van hoogwaardige kwa
liteit maken, dat vervolgens ook door
de koe kan worden benut.
De in de pens van de koe geprodu
ceerde hoogwaardige eiwitten en het
niet in de pens afgebroken eiwit
worden in de dunne darm in het
bloed opgenomen. Voor het onder
zoek was het van belang te kunnen
vaststellen hoe groot het aanbod van
deze eiwitten in de dunne darm is.
Om monsters van de darminhoud te
kunnen nemen werd bij een aantal
koeien langs operatieve weg de dun
ne darm verlegd en over korte af
stand buiten het dier omgeleid.
Hierdoor werd het tegelijk mogelijk
de passagesnelheid van de darmin
houd te meten.
Uit het onderzoek is gebleken dat de
eiwittoevoer gunstig kon worden
beïnvloed door een gerichte keuze
van een aantal voederbestanddelen.
Tussen de diverse voedermiddelen
bestaan namelijk'verschillen in de
mate waarin ze worden afgebroken.
Zo had bijvoorbeeld maisglutenmeel
een gunstiger effekt dan sojaschroot,
omdat het minder snel in de pens
wordt afgebroken. Een positieve in-
Ir. S. Tamminga
vloed hadden ook kunstmatig ge
droogd gras en kuilgras dat met een
mengsel van formaline en mieren-
zuur was ingekuild. Verandering van
de verhouding waarin lang ruwvoer
(hooi) en gemalen en tot brokjes ge
perst krachtvoer werd gegeven had
weinig effekt. Vergroting van de
portie voer en het verstrekken van
krachtvoer in meerdere porties per
dag hadden wel een gunstig effekt.
Een konklusie die uit de onderzoe
voor ongeveer de helft uit ruwvoer.
Het is in dat geval verstandig wat
hooi bij snijmais te voeren. Als een
boer alleen over snijmais beschikt,
dan moet hij in het krachtvoer niet
ook nog eens een grote hoeveelheid
zetmeel geven. Wat extra eiwit is dan
wel gewenst. Wanneer het niet lukt
de koe voldoende voer te laten op
nemen, moet niet alleen speciale
aandacht worden gegeven aan de
hoeveelheid eiwit die het dier bin
nenkrijgt, maar ook aan de kwaliteit.
Hoe beter dit eiwit bestand is tegen
afbraak in de pens hoe beter de
kwaliteit.
14