Driemaal daags melken lijkt rendabel Aardappelrassen herkennen door elektroforese Henk Molenberg voorzitter van de NIVAA jury A 1 pratend over de melkgift kwa men wij automatisch op het onder werp "fokkerij" terecht. "Ik fok meestal mijn eigen stieren, en fok hiermee ook verder". Wij vroegen de heer Lozeman of er dan geen sprake was van inteelt. "Nee, als je het fok ken maar goed doet. Ik vind dat men in de fokkerij van kippen, varkens, planten enz. gebruik maakt van de wetten van de erfelijkheidsleer. Al leen bij de rundveehouderij kruist men geen landrassen maar diverse hybriden. En men kijkt dan ook nog raar op als er bij een bepaalde krui sing van een koe en een stier een geheel ander type kalf wordt gebo ren. •V ier jaar geleden moest ik mijn bedrijf in Nijkerk verlaten, omdat de stedelijke uitbreiding een deel van mijn bedrijf opslokte. Ik kwam in de gelukkige omstandigheid om hier in Achterveld een bedrijf te kunnen pachten van 24 ha. Als voorwaarde was wel gesteld dat ik de inventaris moest overnemen, en dat de werk nemer op het bedrijf werkzaam kon blijven. Een deel van het land ligt nog steeds in Nijkerk. Mijn bedrijf bestaat dus uit 24 ha in de omgeving van de bedrijfsgebouwen. Van deze 24 ha ligt 15 ha achter de gebouwen en 9 ha aan de overzijde van de As schatterweg. Daarnaast heb ik nog 10 ha op 16 km afstand en 5 ha op 9 km afstand in gebruik. "S inds maart van dit jaar ben ik begonnen om 3 maal op een dag de koeien te melken. Om 6 uur 's mor gens, om 2 uur 's middags en om 10 uur 's avonds". Op onze vraag waar om de heer Lozeman hiertoe over gegaan was, antwoordde hij: "Iedere dag zag ik in de ligboxenstal koeien liggen, die melk uit hun uiers per sten. Deze melk is verloren. Ik had ook de indruk dat de produktie door Fokkerij Hobby Erkenning Gepacht 3 maal daags melken Henk Molenberg (1.) preisoep uiteen aardappel. O p de foto zien wij Henk Mo lenberg in gesprek met Wim Vlessert van het romantisch res taurant "De Stenen Tafel" in Borculo. Molenberg probeert één van de specialiteiten van dit ex- klusieve restaurant, dat is geves tigd in de oude watermolen in het centrum van dit achterhoekse dorp. Dat het hier om een grote aardappel gaat, waarin een heer lijke preisoep wordt geserveerd, zal u niet verwonderen. Molen berg is voorzitter van de jury van de door het NIVAA georgani seerde aardappelsauswedstrijd. In de jury hebben tevens nog zit ting Wina Born en Els Dijkstra van het voorlichtingsbureau voor de voeding. Laatstgenoemde kwam op het idee de gezond- heidbrengende werking van aardappelen te accentueren door het vervangen van de vette jus door een alternatief. De 140000 aardappelsausreceptenfolders met deelnameformulieren, die via 3500 aktieve AGF-specialis- ten worden verspreid onder de huisvrouwen zijn hiervan het re sultaat. Henk Molenberg ver zorgt in het "Twaalf Uurtje" het lunchprogramma van de NCRV op ludieke wijze het culinaire deel. Dit programma, dat elke donderdag van half twaalf, tot half één via Hilversum 1 wordt uitgezonden, wordt door meer dan 800000 luisteraars wekelijks beluisterd. Tijdens de AG F To taal was Frans van Nimwegen de gast van Henk Molenberg, dat hierbij de aardappels niet werden vergeten is duidelijk. Henk heeft een zwak voor aardappels. In zijn professionele keuken zijn al vele gerechten met aardappelen als hoofdbestanddeel ontstaan. "Aardappels doen het vooral goed in ovenschotels", aldus Henk Molenberg. "Het klinkt misschien vreemd, maar mijn bes te recepten ontstaan vaak uit mislukkingen". "Ik vind het dan jammer om het weg te gooien en voeg er wat aan toe. Plotseling ontstaat een geheel nieuwe krea- tie, die voortreffelijk smaakt". Dat Molenberg niet de eerste de beste is als het om kreëren van recepten gaat bewijst het kook boek, waaraan hij zojuist de laat ste hand heeft gelegd. "Het wordt verplichte lektuur op huishoud scholen", vertelt hij ons een tik keltje trots. Je kunt Molenberg dan ook moeilijk meer alleen een liefhebber van koken en lekker eten noemen. Maar een veehouder die er tegenop ziet om 's avonds om 10 uur weer te gaan melken, moet niet aan het driemaal daags melken beginnen". Ruim 10 jaar geleden zijn wij met de fokklub eens op bezoek geweest op het bedrijf van Cees Dekker in Vier- polders bij Den Briel. Wat ik hier zag, maakte indruk op mij. Het soort koeien dat op dit bedrijf rondliep was zo totaal anders als wij om ons heen zagen, dat het gewoon opviel. Deze veehouder fokte ook altijd met zijn eigen stier, want de veestapel was zo doorgefokt dat allerlei vreemde invloeden uit deze veesta pel waren gefokt. Ik heb hierna een aantal dieren van deze veehouder gekocht en met deze dieren doorge fokt op mijn bedrijf, en ik heb wer kelijk goede resultaten. Mijn veesta pel is over het algemeen wat laat rijp, maar de produkties zijn goed. Enkele oudere koeien produceren 9000-10000 liter per lacterieperfode. Ook het exterieur van deze koeien maakt een veel robuustere indruk als die van de moderne Nederlandse zwartbonte melkkoe. Daarnaast worden mijn koeien ou der. Ik vaar er wel bij". Eén en ander wordt nog interessan ter als er cijfers van de deelboek- houding beschikbaar zijn om te be zien of dit bedrijf op meer punten uitsteekt boven het gemiddelde door zijn geheel eigen lijn van fokkerij en selektie. Wij hebben de indruk van wel. "N iet alleen bij de koeien pas ik deze fokmethode toe. Ik heb voor de aardigheid ook nog een paar scha pen. Ik probeer ook hier een lijn te volgen die een groter schaap fokt. Een goed uitgelijnd dier vind ik niet zo belangrijk. Een goed schaap dat snel groeit is veel belangrijker. En wat ik bij de koeien met enig succes bedrijfsmatig toepas, doe ik ook bij de schapen. Ook mevrouw Lozeman vertelt dat zij een hobby heeft, namelijk zelf brood bakken. "Ik doe het dan ook regel matig, omdat ik het leuk vind." Mevrouw Lozeman werkt, als het nodig is, ook mee op het bedrijf. "Als het nodig is melk ik eens een keer de koeien". De kinderen zijn nog te jong om mee te helpen, al zegt één van de zoons wel bij ons bezoek dat hij zeker boer wordt, maar de volgende dag is het smid, loonwerker, of timmerman, volgens zijn moeder. Tot zo ver een verslag van het bezoek aan een nieuw gevestigd bedrijf nabij het dorp Achterveld. Wij zullen graag over een paar jaar nog eens op dit bedrijf kijken hoe de Financiële resul taten zijn van deze geheel eigen wijze van veehouden. A.M. de elektroforese bij aardappelen worden nu getest bij tarwe en men heeft bij het RIVRO goede hoop dat elektroforese ook toepasbaar zal zijn voor de herkenning van rassen bij allerlei tuinbouwgewassen. Daarnaast doet zich de vraag voor of nieuwe rassen - na herkenning door elektroforese - ook officieel 'erkend' Is het mogelijk om meer dan 300 ver schillende aardappelrassen te her kennen aan de samenstelling van hun eiwitten? In 1967 promoveerde mw.dr. J.A. Zwartz aan de Landbouwhogeschool op een proefschrift waarin ze aan toonde dat dit mogelijk moest zijn. Maar als dit bij de aardappel kan, waarom zou het dan ook niet bij an dere gewassen kunnen? En omge keerd: betekent een nieuwe eiwitsa menstelling automatisch, dat er sprake is van een nieuw ras? In Wa- geningen houdt het Rijksinstituut voor het Rassenonderzoek van Kui tuurgewassen (RIVRO) zich met de ze vragen bezig. Uit verschillende onderzoeken in binnen- en buitenland is gebleken, dat de eiwitsamenstelling van aard appelen en tarwekorrels getypeerd kan worden door middel van elek troforese, een scheidingsmethode met behulp van elektrische stroom. Bij het RIVRO worden allerlei va riaties van elektroforese getest en met elkaar vergeleken. Volgens ir. A. Houwing, die dit onderzoek uitvoert bij het RIVRO, is voor aardappelen al een nauwkeurige standaardmet hode ontwikkeld. Het resultaat van zo'n elektroforese is een "elektrofe- rogram", bandjes gekleurde eiwitten in een strook doorzichtig plastik. Traditioneel worden aardappelen eerst gekiemd en dan kan het ras na één of meer maanden feilloos her kend worden aan de lichtkiemen. De elektroforese-methode blijkt net zo feilloos toegepast te kunnen wor den, zij heeft bovendien het voordeel dat men ermee binnen enkele dagen het ras kan vaststellen. Varianten op moet worden. Daarbij komen ook andere dan wetenschappelijke zaken kijken, zoals bijvoorbeeld het kwe kersrecht. "Een nieuw ras", aldus ir. A. Duyvendak, eveneens van het RIVRO, "moet zich tot nu toe on derscheiden door een voor de land bouw van belang zijnde eigenschap. De definitie is in de loop van de tijd op de praktijk gericht en de kans be staat dat de elektroforese de grenzen van de definitie zal verleggen". Het is namelijk nog maar de vraag of patroonverschillen wel beschouwd moeten worden als van belang zijnde eigenschappen. (uit "Nieuws uit Wageningen") Met electroforesemethode kan in enkele dagen een aardappelras herkend worden. "D riemaal daags melken lijkt rendabel". Tot deze uitspraak kwam veehouder F.J. Lozeman. De heer Lozeman is veehouder op een bedrijf aan de Asschatterweg in Achterveld in de gemeente Leusden. Wij bezochten deze veehouder om eens uit zijn mond te horen waarom hij driemaal daags zijn koeien melkt, terwijl 95% van de Nederlandse veehouders het nog bij tweemaal daags laat. Tijdens het gesprek bleek tevens dat de heer Lozeman ook op het gebied van de veefokkerij er bepaalde ideeën op na houdt, die anders zijn als die van de doorsnee boer. Hierover straks meer. maar tweemaal daags te melken werd afgeremd. Ik ben nu ruim een half jaar bezig, en tot nu toe bevalt het mij uitstekend. De melkproduk- ties per koe per dag waren sinds 1 maart bij de melkkontrole in verge lijking met vorig jaar 3,0; 5,0; 4,4; 2,7; 1,5; 1,0; 0,9; 2,2; 2,9 en 5,2 liter hoger. Ik melk een 80 melkkoeien, en heb ook ongeveer 80 stuks jongvee. De zware jongveebezetting is het gevolg van de slechte verkaveling. In de laatste jaren heb ik al veel veranderd. De traditionele stal werd vervangen door een ligboxenstal, de landerijen werden verbeterd, greppels gedicht en de indeling van de gepachte lan derijen verbeterd. Mijn land is een uitstekende zandige leemgrond. Wel moet men deze grond met fluwelen handschoenen behandelen. Al met al, de ingrediënten zijn aanwezig om op een goede wijze een melkvee houderijbedrijf te voeren". De heer Lozeman bekijkt de resultaten. Al met al heb ik 60.000 liter meer afgeleverd als vorig jaar in dezelfde periode. Dit kan verschillende oor zaken hebben. Maar één er van is wel het driemaal daags melken. Ik ben ondertussen ook met een deelboek- houding gestart. Als hiervan cijfers bekend zijn, zal blijken of het ren- dahel is om driemaal op een dag on der de koeien te stappen. Ik heb de indruk dat mijn koeien dit jaar wat magerder zijn, omdat ze meer van hun voedsel in melk omzetten. In eerste instantie ben ik best tevreden. 10

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1981 | | pagina 10