VOO I? ml
Vit OII w
Z OM ERA LLERLEI
RJ.ZUID
DB-PJGN voltallig
i
Meisje,
I k leer het nooit af, kroten eten op
zaterdag, met een schoon tafelkleed.
Je behoeft niet op de rest van de fa
milie te mopperen, want rond je ei
gen bord is het ook niet pluis. Afge-
P.J.G.N.-nieuws
Aanvulling
Amnesty
Internationaal
De strijd tegen jeugdwerkloosheid
I n de loop van dit jaar hebben we al enkele keren nieuwe mensen voor kunnen stellen. Ook dit keer is dat
weer het geval. We hopen, dat we er weer een hele tijd tegen kunnen. Daar is wel kijk op, want het DB is nu
méér dan voltallig. In totaal zijn er nu zes DB-leden: Jos Akkermans (voorzitter), Josien Bruggink (pen
ningmeester), Rix Wensink, Hans Spieker, Gerard Esselink en dan nu Andries Vos.
A
Is blancheren voor het
diepvriezen nodig??
Waarom een boventallig
DB?
uit de
p.j.z.-agenda
Even voorstellen: Andries
Vos
k onder redaktie van de Redaktiekommissie Bond
\4 I van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Bra-
\JÊ bant
Redaktieadres:
Mevr. L.J. de Regt-van Maldegem.
Anna Mariaweg 1. 4494 PB Geersdijk.
n deze maand zijn sperziebonen en
pruimen, (als we ze zelf niet in over
vloed in de tuin hebben,) een groen
te- en fruitsoort die overal te koop is.
Voor de variatie hierbij een recept
voor een koude sperziebonensalade
en warm pruimengebak.
Sperciebonensalade
250 gr. aardappelen, 500 gr. sperzie
bonen- 1 teentje knoflook- 1 eetlepel
mayonaise - 2 eetlepels yoghurt - sap
van Vi citroen, peper, zout en 2 eet
lepels kleingesneden peterselie- 200
gr. dikgesneden rundertong (vlees
waar).
Schil de aardappelen, kook ze in
water en zout gaar. Maak de sper
ziebonen schoon, breek ze eenmaal
en kook ze in water met zout juist
gaar. Pers de knoflook uit. Maak een
sausje van de mayonaise, de yoghurt,
citroensap, peper, zout, peterselie en
knoflook. Snijd het vlees in blokjes
en de aardappelen in plakjes. Schep
alles door elkaar en laat de salade op
een koele plaats afkoelen. (Recept
voor 4 personen van voorl. bureau
voor de voeding).
Roer de eieren met de helft van de
melk, zout, suiker en bloem tot een
schuimige luchtige massa en laat de
ze even rusten. Halveer de pruimen
en leg ze ongeschild en ontpit in een
beboterde vuurvaste schotel. Be
strooi ze met poedersuiker. Verdun
het beslag met de rest van de melk,
liefst enigszins lauw, en voeg het
bakpoeder toe. Giet dit over de
pruimen.
Zet de schotel ruim een halfuur in de
voorverwarmde oven (175-200 gra
den Celcius of gasoven stand 3-4).
Het gebak wordt warm gegeten met
een lepel.
Kan je het verdragen meisje?
De aanblik van gekwetste
lichamen
Gekromd en verkrampt door
het leveh?
Kan je het zien meisje
De pijn in oude ogen
Ogen met tranen,
waar de muren nat van zijn?
Kan je het voelen meisje?
De wanhoop en opstandigheid
Van mensen, die geen toekomst
meer hebben?
En als je het voelt, ziet en
verdraagt meisje,
Wat doe je dan?
(Catharina, bewoonster
verpleeghuis)
Pruimengebak (uit: Het
volkomen kookboek).
3 grote eieren op kamertemperatuur,
150 gr. bloem, zout, 1 eetlepel suiker,
3 dl. melk, 2 theelepels bakpoeder,
500 gr. pruimen, 3 eetlepels poeder
suiker.
Jeugdwerkloosheid houdt over de
hele wereld organisaties bezig. En
niet alleen met praten erover. Zo is
bij de YMCA (Young Men's Chris
tian Association) in Groot-Brittannië
een projekt opgezet om jonge men
sen van zestien, zeventien en achttien
jaar die geen werk hebben, beter be
stand te maken tegen de druk van het
dagelijks leven en hen bovendien er
varingen mee te geven die kunnen
helpen bij het verwerven van een
baan. Uitdrukkelijk geen onderne
ming om ze zo maar bezig te houden,
richt het projekt zich op de hele per
soon om bekwaamheden bij te bren
gen en een gevarieerd inzicht in
werkomstandigheden. Het gaat
voornamelijk om werk ten behoeve
van de gemeenschap, zoals het op
zetten van een speelterrein, het weer
bruikbaar maken van woest land, het
peilen van behoeften die in de sa
menleving leven. Na een inleidende
kursus van twee weken volgt drie
maanden "community service" en
voor de rest van het jaar werk bij
bedrijven van allerlei soort.
Op een door de Unesco georgani
seerde bijeenkomst in Itaüë zei prof.
Franco Ferrarotti dat het onderzoek
naar jeugdwerkloosheid onvoldoen
de is: meer gericht op de psycholo
gische faktoren dan op de politieke
en ekonomische. Die hier bijeenge
komen niet-gouvernementele orga
nisaties stelden vast dat het probleem
onopgelost zal blijven zolang de
werkloze jongeren zelf buiten het
zoeken naar een oplossing worden
gehouden.
In Sri Lanka werd gevolg gegeven
Kroten
aan de suggestie dat werkloze jonge
ren kleine ondernemertjes zouden
kunnen worden als ze maar een klein
beginkapitaal hadden en een beetje
boekhoudkundige kennis. De maat
schappij Ceylon Tobacco was bereid
dit voor honderd jongeren te probe
ren. Van de honderd die door de se-
lektie kwamen, waren er zestig al na
enkele maanden in geslaagd winst te
maken.
In Frankrijk, waar jongeren 45% uit
maken van het werklozentotaal, is de
vakbeweging tot de konklusie geko
men dat ze de jeugd niet begrijpt en
daardoor ook minder voor jeugdige
werkenden en werklozen kan doen
dan ze zou willen. En waarschijnlijk
is er in de omgekeerde richting
evenveel onbegrip, signaleert een
studie, die ook vaststelt dat juist jon
geren vele tijdelijke baantjes hebben
waardoor ze in een netelige positie
verkeren die hen gevoelig maakt
voor eventuele vakbondsakties.
Minder verdienen en minder zeker
heid over hun werkgelegenheid blij
ken de meesten te verkiezen boven
het doen van onplezierig werk gedu
rende een aantal jaren voor ze tot
interessante arbeid komen. Gewaar
deerd wordt wel dat er centra zijn
waar ze van de telefoon en schrijf
materiaal gebruik kunnen maken -
dat maakt het zoeken van werk niet
zo duur....
(Uit: Unesco Jeugdnieuws)
lopen zaterdag was het weer zover.
Kroten eten, tafellaken onder de
vlekken, aanrecht rood en het gas -
stel versierd met vrolijke spetten.
Terwijl ik de tegels van mijn vrijdags
schoongemaakte keuken afsop, be
loof ik mezelf nu toch eens op een
rijtje te zetten waarom precies in het
weekend die alles rood makende
kroten gegeten worden. Ik ga er van
uit dat alle gezinsleden ze graag lus
ten. Dat is een belangrijke factor. De
kinderen komen er niet toe in hun
studentenhuisje kroten te gaan ko
ken, dat is zo'n gedoe. Ze vinden ze
wel lekker, dus is het een soort trac-
tatie.
De vleespan is meestal zaterdag leeg.
Aan het zondags stuk vlees beginnen
doe je niet, wantje weet nooit wie er
zondag aan komt waaien; conclusie
spek. Kroten en spek, het hoort bij
elkaar. Ik denk dat degene die de
combinatie uitgevonden heeft een
practische huisvrouw was. Spek
bakken zonder spatten valt ook niet
mee. Het is dan één schoon
maken. Omdat zomerkroten heel
goed in de diepvries kunnen, kook ik
altijd een volle pan. Het is een van de
beste groenten die je kunt invriezen,
maar je bent er wel een hele tijd zoet
mee. Afvellen, schaven en dat alle
maal op zaterdag.
Na de voor- en nadelen opgeteld te
hebben, zie ik de fouten van de op
tel- en aftreksommen. Een mens kan
wel eens te veel rekenen. Je kunt veel
eenvoudiger gewoon kroten eten en
als de hele familie dan zégt: "dat was
lekker", dan neem je de rest voor lief.
Op die zaterdagmiddag zit ik om 3
uur in de auto op weg naar een verre
tante en oom. Ik kijk in het autos
piegeltje en wat ziet m'n oog? Een
kroten vlek naast m'n oor.
Gelukkig dat er autospiegels zijn!
Sien Overbeeke
Het blancheren van groente voor
het invriezen, is behoudens enke
le uitzonderingen (paprika's- au
bergines - rabarber- tomaten) sterk
aan te bevelen. De groente krijgt
er een kleiner volume door en
neemt minder plaats in de diep
vriezer in. Bovendien worden be
paalde stoffen (enzymen) die
maken dat de voedingswaarde en
kwaliteit achteruitgaan onwerk
zaam gemaakt. Bij niet geblan
cheerde groente is er naast een
groter smaakverlies ook een gro
ter verlies aan voedingsstoffen.
Onderzoek heeft aangetoond dat
het vitamineverlies bij ongeblan-
cheerde spinazie na 5 maanden
90% bedroeg. Blancheren geeft
slechts een verlies van 30%.
Tijdens het bewaren van geblan
cheerde groente bij een tempera
tuur van -18 graden Celcius
treedt practisch geen vitamine -C
verlies op.
Juist te laat voor het artikel over
adoptiegroepen A.I. kwam het ver
zoek ook nog een zeeuws adres door te
geven.
Het betreft de Guatamala aktie en U
kunt hiervoor Spaanse brieven en ver
talingen verkrijgen bij mevr. M. Dob
belaar, van Karnebeekstraat 9, 4384
HP Vlissingen.
r zijn nu veel nieuwe mensen.
Degenen met een lange ervaring (Jos
Akkermans, Josien Bruggink) willen
in de loop van volgend jaar stoppen.
De nieuwe ploeg krijgt zo ruim de
tijd om zich in te werken. Op deze
wijze kunnen we ondanks een grote
vernieuwing toch de bestuurlijke
kontinuïteit handhaven. Dat laatste
is van groot belang, omdat de PJGN
bezig is met het vormgeven van het
beleid voor de komende jaren. Dit
najaar zal het werkplan voor 1982-
1986 vastgesteld worden. Bovendien
21 augustus: P.J.Z. en R.A.K.-Oost
Zeeuws Vlaanderen: trekkerbehen-
digheidswedstrijd en dropping.
Aanvang 19.00 uur bij K. Dieleman,
Lovenpolderstraat 16 in Hoek.
22 augustus: P.J.Z. Zevenbergen:
Barbecue bij Niek en Nella Lucas,
Groenendijk 37 in Lage-Zwaluwe.
25 augustus: Hoofdbestuursverga
dering P.J.Z. in "de Blauwe Hand",
Blauwehandstraat 32 te Bergen op
Zoom.
27 augustus: Dagelijls Bestuursver
gadering P.J.Z.
30 augustus: Reünie Amerikareis.
moet de nieuwe organisatiestruktuur
doorgevoerd worden, en moeten er
besluiten genomen worden over het
al of niet in landelijke dienst nemen
van provinciale beroepskrachten.
Ook moeten er op het terrein van het
algemeen vormingswerk nieuwe ini
tiatieven genomen worden om tot
een breder ondersteuningsaanbod te
komen. Er is dus veel aan de hand,
en daar hebben we een goed inge
werkt bestuur voor nodig. Op 24 juni
koos de Landelijke Raad van de
PJGN Andries Vos tot D B-lid, 0
Graag laten wij Andries zelf aan het
woord om zich voor te stellen:
ls nieuw DB-lid is mij gevraagd
een stukje over mezelf te schrijven.
Ik ben Andries Vos, woonachtig op
het eiland Tiengemeten, waar ik in
maatschap een hoofdzakelijk akker
bouwbedrijf exploiteer.
Nadat ik in 1975 het diploma van de
MLS in Dordrecht behaalde, ben ik
op het ouderlijk bedrijf gaan werken.
Mijn schoolopleiding heb ik nog aan
weten te vullen met een aantal vak
technische- en vergadertechnische
kursussen.
In 1977 werd ik gekozen in het be
stuur van de P.J. Hoeksche Waard,
deze bestuursfunktie heb ik 4 jaar
vervuld, waarvan 3 jaar als voorzit
ter. Vanuit deze funktie heb ik een
aantal keren de LR-vergaderingen
bezocht.
Mijn ervaring in de afdeling is, dat
deze zo weinig mogelijk beperkingen
van bovenaf moeten worden opge
legd, omdat elke afdeling zich soepel
moet kunnen richten op de wensen
van hun leden. Wel moeten de afde
lingen direkt of via hun provinciale
sekretariaten gebruik kunnen en
blijven maken van de diensten van
de PJGN.
Wat ik precies in het DB zal gaan
doen is nog niet duidelijk, omdat we
met de nieuwe bestuursleden eerst de
taken opnieuw moeten gaan verde
len. Ik vind het van groot belang dat
de plattelandsjongeren zich vereni
gen in een landelijke organisatie,
omdat dit de enige mogelijkheid is
om de stem van de plattelandsjon
geren in Nederland niet verloren te
laten gaan.
17