VOO I? ml Vit OII w Z OM ERA LLERLEI RJ.ZUID DB-PJGN voltallig i Meisje, I k leer het nooit af, kroten eten op zaterdag, met een schoon tafelkleed. Je behoeft niet op de rest van de fa milie te mopperen, want rond je ei gen bord is het ook niet pluis. Afge- P.J.G.N.-nieuws Aanvulling Amnesty Internationaal De strijd tegen jeugdwerkloosheid I n de loop van dit jaar hebben we al enkele keren nieuwe mensen voor kunnen stellen. Ook dit keer is dat weer het geval. We hopen, dat we er weer een hele tijd tegen kunnen. Daar is wel kijk op, want het DB is nu méér dan voltallig. In totaal zijn er nu zes DB-leden: Jos Akkermans (voorzitter), Josien Bruggink (pen ningmeester), Rix Wensink, Hans Spieker, Gerard Esselink en dan nu Andries Vos. A Is blancheren voor het diepvriezen nodig?? Waarom een boventallig DB? uit de p.j.z.-agenda Even voorstellen: Andries Vos k onder redaktie van de Redaktiekommissie Bond \4 I van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Bra- \JÊ bant Redaktieadres: Mevr. L.J. de Regt-van Maldegem. Anna Mariaweg 1. 4494 PB Geersdijk. n deze maand zijn sperziebonen en pruimen, (als we ze zelf niet in over vloed in de tuin hebben,) een groen te- en fruitsoort die overal te koop is. Voor de variatie hierbij een recept voor een koude sperziebonensalade en warm pruimengebak. Sperciebonensalade 250 gr. aardappelen, 500 gr. sperzie bonen- 1 teentje knoflook- 1 eetlepel mayonaise - 2 eetlepels yoghurt - sap van Vi citroen, peper, zout en 2 eet lepels kleingesneden peterselie- 200 gr. dikgesneden rundertong (vlees waar). Schil de aardappelen, kook ze in water en zout gaar. Maak de sper ziebonen schoon, breek ze eenmaal en kook ze in water met zout juist gaar. Pers de knoflook uit. Maak een sausje van de mayonaise, de yoghurt, citroensap, peper, zout, peterselie en knoflook. Snijd het vlees in blokjes en de aardappelen in plakjes. Schep alles door elkaar en laat de salade op een koele plaats afkoelen. (Recept voor 4 personen van voorl. bureau voor de voeding). Roer de eieren met de helft van de melk, zout, suiker en bloem tot een schuimige luchtige massa en laat de ze even rusten. Halveer de pruimen en leg ze ongeschild en ontpit in een beboterde vuurvaste schotel. Be strooi ze met poedersuiker. Verdun het beslag met de rest van de melk, liefst enigszins lauw, en voeg het bakpoeder toe. Giet dit over de pruimen. Zet de schotel ruim een halfuur in de voorverwarmde oven (175-200 gra den Celcius of gasoven stand 3-4). Het gebak wordt warm gegeten met een lepel. Kan je het verdragen meisje? De aanblik van gekwetste lichamen Gekromd en verkrampt door het leveh? Kan je het zien meisje De pijn in oude ogen Ogen met tranen, waar de muren nat van zijn? Kan je het voelen meisje? De wanhoop en opstandigheid Van mensen, die geen toekomst meer hebben? En als je het voelt, ziet en verdraagt meisje, Wat doe je dan? (Catharina, bewoonster verpleeghuis) Pruimengebak (uit: Het volkomen kookboek). 3 grote eieren op kamertemperatuur, 150 gr. bloem, zout, 1 eetlepel suiker, 3 dl. melk, 2 theelepels bakpoeder, 500 gr. pruimen, 3 eetlepels poeder suiker. Jeugdwerkloosheid houdt over de hele wereld organisaties bezig. En niet alleen met praten erover. Zo is bij de YMCA (Young Men's Chris tian Association) in Groot-Brittannië een projekt opgezet om jonge men sen van zestien, zeventien en achttien jaar die geen werk hebben, beter be stand te maken tegen de druk van het dagelijks leven en hen bovendien er varingen mee te geven die kunnen helpen bij het verwerven van een baan. Uitdrukkelijk geen onderne ming om ze zo maar bezig te houden, richt het projekt zich op de hele per soon om bekwaamheden bij te bren gen en een gevarieerd inzicht in werkomstandigheden. Het gaat voornamelijk om werk ten behoeve van de gemeenschap, zoals het op zetten van een speelterrein, het weer bruikbaar maken van woest land, het peilen van behoeften die in de sa menleving leven. Na een inleidende kursus van twee weken volgt drie maanden "community service" en voor de rest van het jaar werk bij bedrijven van allerlei soort. Op een door de Unesco georgani seerde bijeenkomst in Itaüë zei prof. Franco Ferrarotti dat het onderzoek naar jeugdwerkloosheid onvoldoen de is: meer gericht op de psycholo gische faktoren dan op de politieke en ekonomische. Die hier bijeenge komen niet-gouvernementele orga nisaties stelden vast dat het probleem onopgelost zal blijven zolang de werkloze jongeren zelf buiten het zoeken naar een oplossing worden gehouden. In Sri Lanka werd gevolg gegeven Kroten aan de suggestie dat werkloze jonge ren kleine ondernemertjes zouden kunnen worden als ze maar een klein beginkapitaal hadden en een beetje boekhoudkundige kennis. De maat schappij Ceylon Tobacco was bereid dit voor honderd jongeren te probe ren. Van de honderd die door de se- lektie kwamen, waren er zestig al na enkele maanden in geslaagd winst te maken. In Frankrijk, waar jongeren 45% uit maken van het werklozentotaal, is de vakbeweging tot de konklusie geko men dat ze de jeugd niet begrijpt en daardoor ook minder voor jeugdige werkenden en werklozen kan doen dan ze zou willen. En waarschijnlijk is er in de omgekeerde richting evenveel onbegrip, signaleert een studie, die ook vaststelt dat juist jon geren vele tijdelijke baantjes hebben waardoor ze in een netelige positie verkeren die hen gevoelig maakt voor eventuele vakbondsakties. Minder verdienen en minder zeker heid over hun werkgelegenheid blij ken de meesten te verkiezen boven het doen van onplezierig werk gedu rende een aantal jaren voor ze tot interessante arbeid komen. Gewaar deerd wordt wel dat er centra zijn waar ze van de telefoon en schrijf materiaal gebruik kunnen maken - dat maakt het zoeken van werk niet zo duur.... (Uit: Unesco Jeugdnieuws) lopen zaterdag was het weer zover. Kroten eten, tafellaken onder de vlekken, aanrecht rood en het gas - stel versierd met vrolijke spetten. Terwijl ik de tegels van mijn vrijdags schoongemaakte keuken afsop, be loof ik mezelf nu toch eens op een rijtje te zetten waarom precies in het weekend die alles rood makende kroten gegeten worden. Ik ga er van uit dat alle gezinsleden ze graag lus ten. Dat is een belangrijke factor. De kinderen komen er niet toe in hun studentenhuisje kroten te gaan ko ken, dat is zo'n gedoe. Ze vinden ze wel lekker, dus is het een soort trac- tatie. De vleespan is meestal zaterdag leeg. Aan het zondags stuk vlees beginnen doe je niet, wantje weet nooit wie er zondag aan komt waaien; conclusie spek. Kroten en spek, het hoort bij elkaar. Ik denk dat degene die de combinatie uitgevonden heeft een practische huisvrouw was. Spek bakken zonder spatten valt ook niet mee. Het is dan één schoon maken. Omdat zomerkroten heel goed in de diepvries kunnen, kook ik altijd een volle pan. Het is een van de beste groenten die je kunt invriezen, maar je bent er wel een hele tijd zoet mee. Afvellen, schaven en dat alle maal op zaterdag. Na de voor- en nadelen opgeteld te hebben, zie ik de fouten van de op tel- en aftreksommen. Een mens kan wel eens te veel rekenen. Je kunt veel eenvoudiger gewoon kroten eten en als de hele familie dan zégt: "dat was lekker", dan neem je de rest voor lief. Op die zaterdagmiddag zit ik om 3 uur in de auto op weg naar een verre tante en oom. Ik kijk in het autos piegeltje en wat ziet m'n oog? Een kroten vlek naast m'n oor. Gelukkig dat er autospiegels zijn! Sien Overbeeke Het blancheren van groente voor het invriezen, is behoudens enke le uitzonderingen (paprika's- au bergines - rabarber- tomaten) sterk aan te bevelen. De groente krijgt er een kleiner volume door en neemt minder plaats in de diep vriezer in. Bovendien worden be paalde stoffen (enzymen) die maken dat de voedingswaarde en kwaliteit achteruitgaan onwerk zaam gemaakt. Bij niet geblan cheerde groente is er naast een groter smaakverlies ook een gro ter verlies aan voedingsstoffen. Onderzoek heeft aangetoond dat het vitamineverlies bij ongeblan- cheerde spinazie na 5 maanden 90% bedroeg. Blancheren geeft slechts een verlies van 30%. Tijdens het bewaren van geblan cheerde groente bij een tempera tuur van -18 graden Celcius treedt practisch geen vitamine -C verlies op. Juist te laat voor het artikel over adoptiegroepen A.I. kwam het ver zoek ook nog een zeeuws adres door te geven. Het betreft de Guatamala aktie en U kunt hiervoor Spaanse brieven en ver talingen verkrijgen bij mevr. M. Dob belaar, van Karnebeekstraat 9, 4384 HP Vlissingen. r zijn nu veel nieuwe mensen. Degenen met een lange ervaring (Jos Akkermans, Josien Bruggink) willen in de loop van volgend jaar stoppen. De nieuwe ploeg krijgt zo ruim de tijd om zich in te werken. Op deze wijze kunnen we ondanks een grote vernieuwing toch de bestuurlijke kontinuïteit handhaven. Dat laatste is van groot belang, omdat de PJGN bezig is met het vormgeven van het beleid voor de komende jaren. Dit najaar zal het werkplan voor 1982- 1986 vastgesteld worden. Bovendien 21 augustus: P.J.Z. en R.A.K.-Oost Zeeuws Vlaanderen: trekkerbehen- digheidswedstrijd en dropping. Aanvang 19.00 uur bij K. Dieleman, Lovenpolderstraat 16 in Hoek. 22 augustus: P.J.Z. Zevenbergen: Barbecue bij Niek en Nella Lucas, Groenendijk 37 in Lage-Zwaluwe. 25 augustus: Hoofdbestuursverga dering P.J.Z. in "de Blauwe Hand", Blauwehandstraat 32 te Bergen op Zoom. 27 augustus: Dagelijls Bestuursver gadering P.J.Z. 30 augustus: Reünie Amerikareis. moet de nieuwe organisatiestruktuur doorgevoerd worden, en moeten er besluiten genomen worden over het al of niet in landelijke dienst nemen van provinciale beroepskrachten. Ook moeten er op het terrein van het algemeen vormingswerk nieuwe ini tiatieven genomen worden om tot een breder ondersteuningsaanbod te komen. Er is dus veel aan de hand, en daar hebben we een goed inge werkt bestuur voor nodig. Op 24 juni koos de Landelijke Raad van de PJGN Andries Vos tot D B-lid, 0 Graag laten wij Andries zelf aan het woord om zich voor te stellen: ls nieuw DB-lid is mij gevraagd een stukje over mezelf te schrijven. Ik ben Andries Vos, woonachtig op het eiland Tiengemeten, waar ik in maatschap een hoofdzakelijk akker bouwbedrijf exploiteer. Nadat ik in 1975 het diploma van de MLS in Dordrecht behaalde, ben ik op het ouderlijk bedrijf gaan werken. Mijn schoolopleiding heb ik nog aan weten te vullen met een aantal vak technische- en vergadertechnische kursussen. In 1977 werd ik gekozen in het be stuur van de P.J. Hoeksche Waard, deze bestuursfunktie heb ik 4 jaar vervuld, waarvan 3 jaar als voorzit ter. Vanuit deze funktie heb ik een aantal keren de LR-vergaderingen bezocht. Mijn ervaring in de afdeling is, dat deze zo weinig mogelijk beperkingen van bovenaf moeten worden opge legd, omdat elke afdeling zich soepel moet kunnen richten op de wensen van hun leden. Wel moeten de afde lingen direkt of via hun provinciale sekretariaten gebruik kunnen en blijven maken van de diensten van de PJGN. Wat ik precies in het DB zal gaan doen is nog niet duidelijk, omdat we met de nieuwe bestuursleden eerst de taken opnieuw moeten gaan verde len. Ik vind het van groot belang dat de plattelandsjongeren zich vereni gen in een landelijke organisatie, omdat dit de enige mogelijkheid is om de stem van de plattelandsjon geren in Nederland niet verloren te laten gaan. 17

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1981 | | pagina 17