Goede ervaringen met gemengd bedrijf in O. Flevoland D, w, O O w e hebben hier doelbewust geen al te grote investeringen in stal ruimte gedaan", aldus van Bon. "Als je dat doet ben je wel gedwongen om door te gaan met een flinke veebe zetting. Een weg terug is er dan niet meer. Ik heb zeker geen hekel aan vee, maar persoonlijk voel ik toch het meeste voor akkerbouw. Of ik op den duur blijf doorgaan met de vee houderij weet ik dan ook nog niet. Als vader zich te zijner tijd uit het bedrijf terugtrekt kan ik altijd nog bekijken welke kant ik met het be drijf op wil". H Moeilijke grond Goede opbrengsten Geen ligboxenstal Keuze nog mogelijk Druk Door mechanisatie is ook bij van Bon het nodige gedaan om de arbeid te verlichten. .Aanvankelijk werden er in O. Flevoland ook een aantal gemengde landbouwbedrijven gesticht; later alleen nog maar akkerbouw- en wei- debedrijven. In totaal zijn er in deze polder 66 bedrijven "gemengd" uitgegeven. Maar ook hier heeft in de afgelopen jaren een sterke ontmenging plaatsgevonden. Slechts enkele van de boeren op deze bedrijven zijn met hun bedrijf in gemengde vorm doorgegaan. Eén van hen is Gies van Bon aan de Stobbeweg te Dronten. Hij exploiteert zijn bedrijf nog steeds ongeveer half als grasland en half als bouwland en nog altijd tot volle tevredenheid. Zijn bedrijf, helemaal aan de rand van de polder, dicht bij het Veluwemeer, is 37 ha groot. De familie van Bon, afkomstig uit het Drentse Zuidlaren, vestigde zich hier in het voorjaar van 1965. In 1977 volgde Gies (35) zijn vader hier op. Zijn ouders wonen nu in de plaats Dronten, maar vader en zoon van Bon boeren nog samen in maatschap. alleen konsumptie-aardappelen (8'/2 ha Bintje) en suikerbieten (10 ha). Met het oog op de mogelijkheden voor het inzaaien van nieuw grasland na aardappelen passen in een bouw plan voor een gemengd bedrijf ei genlijk beter pootaardappelen. Maar de resultaten daarvan vielen van Bon niet mee en hij is dan ook overge gaan naar konsumptieteelt. Een deel daarvan wordt wel vroeg gerooid. Ongeveer 2 ha aardappelen ruimt eind juli, begin augustus al het veld om verwerkt te worden tot "Vi- ta-bintjes". Ondanks het vroege oogsttijdstip verwacht van Bon daarvan dit jaar zeker 40 ton veldge was per ha. Vorig jaar werd 2Vi ha omstreeks dezelfde tijd gerooid met een opbrengst van gemiddeld 43 ton per ha. Van de 8'/2 ha aardappelen op zijn bedrijf oogstte hij toen gemid deld meer dan 60 ton per ha. Wel kreeg 4 ha toen een wat extra Jange groeitijd omdat die pas rond 1 okto ber werden gerooid. Wel een bewijs dat de aardappelen het best doen op deze wat moeilijke grond. "Maar dan moet je wel de uiterste zorg aan het gewas beste den", zegt Gies' van Bon. "De erva ring heeft geleerd dat we hier veel stikstof moeten geven. We gaan nu tot 300 kg zuivere N per ha. Verder zware bezetting, maar wat toch zon der bezwaren kan", zo konstateert hij. "Er is verhoudingsgewijs wel wat veel jongvee. Dat komt doordat vader nogal wat liefhebberij heeft in het opfokken van jonge dieren". De produktie van het vee is uitstekend. In het afgelopen jaar gemiddeld bij na 6000 kg melk per koe met 4.05% vet en 3.43% eiwit bij een gemiddelde leeftijd van 4 jaar en 1 maand. Het vee wordt bij van Bon nog op traditionele wijze gestald. De oor spronkelijke dubbele Hollandse stal bood ruimte aan 33 stuks grootvee en wat jongvee. Uitbreiding van de stalruimte werd op eenvoudige wijze gemaakt in de aangrenzende schuur. Dat ging wel ten koste van de op slagruimte voor aardappelen. Deze moeten nu noodgedwongen voor de winter worden afgeleverd. Van Bon is van mening, dat het met het extra werk bij zijn traditionele stal in vergelijking met een ligbox- enstal meevalt. Door een uitmestin stallatie en een drijfmestgoot vraagt het uitmesten vdn de stal niet al te veel tijd. Het voeren kost hem zeker geen meer tijd dan bij een ligboxen- stal, omdat het voer overal met de trekker voor de koeien kan worden gebracht. Het grootste verschil zit naar zijn oordeel in het melken. Dat 'e grond op het bedrijf is erg "bont". Gedeeltelijk is het zandige grond (code 2, van de lichtste die'in O. Flevoland voorkomt), maar daar naast komt ook veel zwaardere grond voor, tot zware zavel (code 7) met 35% afslibbaar. Ook komen ve- nige plekken voor. Dit alles als ge volg Van het feit, dat het bedrijf op en langs een zandplaat uit de voormali ge Zuiderzee ligt. De afzettingen in Zuiderzee en IJsselmeer zijn bij die plaat erg grillig geweest. e hebben hier de eerste jaren heel wat aanloopmoeilijkheden ge had", zo vertelt Gies van Bon. "We hadden hier eerst vrij veel watero verlast en ook aan de oplevering van de grond mankeerde nogal wat. Door de Rijksdienst voor de IJssel- meerpolders is dat later wel goed opgelost. Maar de eerste jaren bete kende het wel een ernstige handicap voor de bedrijfsvoering". Door al deze moeilijkheden bij de start van hun bedrijf werd de be- drijfsopzet wel wat anders dan de familie van Bon eigenlijk van plan was. Het was de bedoeling op dit bedrijf - met een graslandverplich ting van 10 ha - het accent op de akkerbouw te leggen. Maar daarvan kwam niets terecht. Er werd begon nen met meer grasland dan verplicht was en ook nu is er nog altijd bijna de helft (17 ha) grasland. "Voor onze grond was het een goeie zaak, dat we gemengd bleven boe ren" zo meent van Bon. "Iedere keer als je met je bouwplan weer een keer het bedrijf rond was kon je merken dat het bedrijf op je toekwam. Maar gemakkelijk is het boeren op een bedrijf met zo'n verscheidenheid aan grond niet. Op de ene plaats reage ren je gewassen op allerlei zaken vaak heel anders dan op een andere plek, soms op het zelfde perceel. Daar moet je voortdurend ontzet tend mee uitkijken". Het melkvee zorgt voor een stukje inkomenszekerheid. moeten we intensief tegen phytop- hthora spuiten. Het is van belang het gewas lang groen te houden". Overigens is van Bon ook goed te vreden over de bietenopbrengst op zijn bedrijf. Vorig jaar lag die ge middeld op ruim 62'/2 ton per ha. met ruim 15% suiker. Zijn hoop is hier nog eens 10 ton suiker per ha te ha len. p het bouwland heeft van Bon p de 17 ha grasland houdt van Bon 43 melkkoeien. 20 vaarzen en pinken en 22 kalveren. "Een vrij De boerderij van Gies van Bon aan de Stobbeweg. gebeurt door 1 man met 4 apparaten en vraagt ongeveer 5 kwartier aan zuivere melktijd per keer. "Wij moeten nu nog met 2 gezinnen van dit bedrijf bestaan. In die situatie past naar ons gevoel de gemengde opzet het beste, omdat de veehoude rij een stuk inkomenszekerheid geeft. Met alleen akkerbouw zou je hier wellicht al gauw aan een bouwplan met grove tuinbouwgewassen moe ten denken om voldoende inkomen uit dit bedrijf te kunnen halen. Het is de vraag of dat op onze grond zou passen". "De goeie opbrengsten op het ak- kerbouwgedeelte maken het wel aanlokkelijk om op den duur aan ontmenging in de richting van ak kerbouw te denken. Maar aan de andere kant vraag ik me ook wel eens af, of je dergelijke opbrengsten wel vol kunt houden, als de veehouderij van dit bedrijf zou verdwijnen. Want het staat voor mij wel vast, dat de gemengde bedrijfsopzet op onze grond een heel duidelijk positief ef- Gies van Bon in zijn bicten die er weer goed voorstaan. fekt heeft. Ik ben dan ook zeker van plan om de ontwikkeling op bedrij ven waar men wel heeft ontmengd, goed in de gaten te houden". et gemengde bedrijf is wel een druk en gebonden bedrijf. Vader en zoon van Bon doen hier in principe samen alle werkzaamheden, maar ze maken wel gebruik van de loonwer ker. Deze verzorgt b.v. het zaaien en oogsten van de bieten en wordt ook ingeschakeld bij de voederwinning (in hoofdzaak inkuilen en een klein beetje hooien). Bij de aardappelteelt wordt samengeweikt met een buur man. Met het oog op de kwaliteit van het produkt vindt van Bon het be langrijk dat werk zoveel mogelijk zeifin de hand te houden. Alles bijelkaar maakt Gies van Bon op zijn bedrijf normaal zo'n 60 a 65 werkuren per week. Vader doet het iets kalmer aan, maar kent toch ook geen 40 urige werkweek. Toch heeft Gies van Bon met die lange werktijd en de gebondenheid aan het bedrijf geen al te grote problemen. "Dat is iets waar ik zelf voor heb gekozen", zo zegt hij. "Zoals het nu ligt zie ik ook niet dat ik mijn gezin er tekort De aardappelen leveren bij van Bon beste opbrengsten. mee doe. We kunnen er op tijd nog wel een keer uit en een week vakan tie zit er ook elk jaar nog aan". "Maar als vader er over een aantal jaren mee ophoudt, komt dat na tuurlijk wel wat anders te liggen. Af hankelijk van de situatie zoals die dan is zullen we beslissen hoe we dan verder gaan. Zoals het nu loopt ben ik met dit bedrijf zeker tevreden. Je moet er wel voortdurend bovenop zitten en alles vraagt veel zorg en aandacht, maar dat doe je met ple zier als je aardigheid hebt aan je vak", aldus Gies van Bon. d.H.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1981 | | pagina 7