VOOK mi VI'Oil w TOEN SCHIJF VA N VIJF NU MAAL TIJD SCHIJF METASYSTOX-R Geen vergelingsziekte door bladluisbestrijding met Ons gewicht, een gewichtige zaak dressings Vier belangrijke groepen voedingsmiddelen V oorkeursprodukten Wat er niet in staat Geslaagden handvaardigheidskursussen houtbewerking e.d. Vr7 onder redaktie van de Redaktiekommissie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Bra bant Redaktieadres: Mevr. LJ. de Regt-van Maldegem. Anna Mariaweg 1, 4494 PB Geersdijk. In vergelijking met zo'n dertig jaar geleden is er veel veranderd in de voedingsgewoonten van de Nederlander. De voedingsvoorlichting heeft zich aan deze veranderingen zoveel mogelijk aangepast, De basis van de voorlichting bestond evenwel nog steeds uit de Schijf van Vijf die in 1953 werd geïntroduceerd. Mede als gevolg van het feit dat in de voedingsvoorlichting meer nadruk is komen te liggen op de preventie van de welvaartsziekten ontstond de behoefte aan een voorlichtingsin strument dat meer met deze "nieuwe" voedingsvoorlichting in over eenstemming is. In een goed samengestelde geva rieerde voeding kunnen in principe alle voedingsmiddelen een plaats krijgen. Voor de praktijk van de al gemene voedingsvoorlichting is dit uitgangspunt niet bruikbaar. Daarom is besloten om uit te gaan van een indeling in produktgroepen, die in hun voedingsstoffensamen- stelling bepaalde overeenkomsten vertonen. Daarnaast is getracht de "meer-minder gedachte" in de inde ling tot uiting te laten komen' Een en ander resulteerde in vier groepen voedingsmiddelen. Groep I: brood, rijst, macaroni en andere graanprodukten,aardappe len, peulvruchten. Deze groep wordt hoofdzakelijk ge zien als bron van zetmeel, voedings vezel, plantaardig eiwit, B-vitamines en mineralen. Groep 2: groente en Fruit. Deze groep wordt hoofdzakelijk ge zien als bron van vitamine C en voe dingsvezel. Groep 3: melk, melkprodukten, kaas, vlees, vleeswaren, kip, vis en ei. Deze groep wordt hoofdzakelijk gezien als bron van dierlijk eiwit, B-vitamines en mineralen. Groep 4: halvarine, margarine en boter. Deze groep wordt hoofdzakelijk ge zien als bron van vet, vitamine A en D en linolzuur. Een gevarieerd gebruik uit elk van deze groepen voedingsmiddelen voorziet in alle benodigde voedings stoffen en vormt een goede basis voor een evenwichtig samengestelde voeding. Daarom wordt er gekozen voor richtlijnen voor het samenstel len van maaltijden in plaats van een totaal dagmenu, zoals dat bij de Schijf van Vijf het geval was, Het grote voordeel hiervan is dat aan elke maaltijd evenveel aandacht kan worden besteed. Momenteel wordt vaak te veel nadruk op de warme maaltijd gelegd. Gevarieerde keuze uit elke groep is erg belangrijk omdat niet alle pro- dukten binnen een groep elkaar vol ledig kunnen vervangen. Zo is melk voor wat betreft eiwit goed vervang baar door vlees, maar voor wat be treft het calcium niet; groente en fruit zijn ook maar tot op zekere hoogte uitwisselbaar. Vanuit het oogpunt van preventie van welvaartsziekten heeft een voe ding met weinig vet en suiker en met wat meer linolzuur en voedingsvezel dan momenteel gebruikelijk is, de voorkeur. Op basis van het gehalte aan deze voedingsstoffen kunnen de vier groepen produkten worden on derverdeeld in zogenaamde le voor- keursprodukten en 2e voorkeurspro- dukten. In het overzicht worden hiervan voorbeelden gegeven. Een aantal voedingsmiddelen staat niet in de vier produktgroepen. Deze mogen zeker niet beschouwd worden als "minderwaardig" of "slecht". Het zijn die voedingsmiddelen die voe- dingskundig geen wezenlijk onder deel van de maaltijden uitmaken. Ze hebben wel een funktie als aanvul ling van de maaltijden (b.v. zoet broodbeleg, sausen, olie) of als graag gebruikt tussendoortje (frisdrank, koek, snacks, noten). Deze produk ten kunnen een plaats hebben in een goede voeding, maar het is wel be langrijk dat ze bijzaak blijven. Voorlichtingsbureau voor de Voeding In het leerjaar 1980-1981 kwam na afsluiting van de eerste op eind ja nuari een tweede handvaardigheids- kursus "Houtbewerking" voor begin ners in de Groene School te Kapelle tot stand. Deze tweede ging in het begin van februari van start. De kur- susduur omvat 48 lesuren (16 lesa- vonden van 3 uren). De toelatingseis omvat een minimumleeftijd van 16 jaar bij de aanvang van de kursus. Op 29 mei vond de eindles plaats. Aan 17 kursisten, waaronder 3 dames, kon het diploma worden uitgereikt, te weten aan: J. Borg te Hansweert, J.A. de Buck te Oostkapelle, C. Burger te 's Heer Hen drikskinderen, W.M. Duvivier te Hein- kenszand, L. Janse te Heinkenszand, Joh. de Jonge te Heinkenszand, C.M. Linden- bergh te Kloetinge, J.M. Mieras te We- meldinge, A. van Mourik te Zierikzee, E. van Mourik-Fossberg te Zierikzee, K. Niemeijer te Hansweert, S.M.M. de Pun- dert te Oost-Souburg, M.A. Roose te Vlissingen, A.M. Steketee te Yerseke, H.A. Stokvis te Goes, P.M. van Velpen te Kruiningen en G.A.A. Walrave te 's Gravenpolder. Naast deze kursussen voor beginners is in dit schooljaar ook een kursus met de officiële naam "houtbewer king, schilderen, leerbewerking en touwknopen" tot stand gekomen. Voor deelname hieraan is het diplo ma van "houtbewerking beginners" nodig. Het aantal lesuren van deze vervolgkursus bedraagt 96. Het aan tal lesavonden bedroeg 26 die eens per week zijn gehouden. Op 8 mei vond de eindles plaats. Diploma's zijn uitgereikt aan: T.J. Dalebout te Kamperland, E.J. Dek te Krabbendijke, J.A. Karelse te Heinkens zand, F.N.A. Karelse-Dekker te Hein kenszand, A. Lamper te Borssele, E.E. Montenarie te Vlissingen, L.C. de Visser te Kamperland, J. van de Vrie te Bieze- linge, H.K.J. Weststrate te Borssele, L.M. Zuijdwegt te Wemeldinge. Hierbij zijn 2 dames. Hoewel de zomer pas voor de deur staat dient nu reeds de aandacht te worden gevestigd op kursussen in het nieuwe leerjaar. De aanvangstijd er van is omstreeks september-oktober. Inmiddels is gebleken dat voor "Timmerkursussen", zoals de prak tijk de kursussen in houtbewerking meestal aanduidt, weer belangstel ling bestaat. Uiteraard geldt dit voor meerdere kursussen. De direktie van het Landbouwon derwijs van het Min. L. en V. heeft op het gebied van de land- en tuin bouw, veehouderij en mechanisatie voor 45 verschillende soorten kur sussen een model-leerplan. Er is dus een ruime gelegenheid voor het uit breiden van kennis. Voor aangifte of inlichtingen voor dit primair {cursus onderwijs kunt U zich wenden tot: L. Burger, Direkteur Lagere Agrarische School, Biezelingseweg 10, Kapelle, tel. 01102-1812. "Aan kennis kómt geen eind" ing. J.H. Lantinga Gilze en Rijen Vanaf 27 mei ligt ge durende een maand ter inzage het gewijzigd vastgestelde bestemmings plan "De Broekakkers". Zij die be zwaren hebben ingediend bij de ge meenteraad alsmede zij die bezwa ren hebben tegen de in het ontwerp aangebrachte wijzigingen kunnen bezwaren indienen bij G.S. Hoeven Vanaf 29 mei ligt gedurende een maand ter inzage het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan "Bovendonk". Zij die tijdig bezwa ren hebben ingediend bij de ge meenteraad alsmede zij die bezwa ren hebben tegen de in het ontwerp aangebrachte wijzigingen kunnen bezwaren indienen bij G.S. Rijsbergen Vanaf 1 juni ligt gedu rende een maand ter inzage het ont- werp-bestemmingsplan "Hooiberg" Bezwaren kunnen worden ingediend bij de gemeenteraad. Er zijn, uitgezonderd het weer, nog twee zaken waar we veel over praten: eten en lijnen. Over voeding heeft ieder mens zijn persoonlijke ideeën en opvattingen. Voeding is bovendien iets, waar men slecht zonder kan. Hoe belangrijk voeding en alles wat daarmee samenhangt is, blijkt ook uit talloze onderzoeken, voorlichtings- buro's, kongressen, opleidingen en zovoorts. Ik heb getracht wat belang wekkende zaken over ons gewicht op een rijtje te zetten. In een bevolkingsonderzoek bij 2000 mensen, uitgevoerd onder leiding van prof. dr. J.G.A.J. Hautvast en prof. dr. ir. A.W. van de Ban, springen de volgende resultaten in het oog. Van elke 100 volwassen Nederlanders zitten er 22 boven de grens en bij hen kan men dus spreken van obesitas ofwel vetzucht. Onder jonge vrouwen komt dikzijn iets meer voor dan bij jonge mannen, maar tot op hun 44e jaar ontlopen de cijfers elkaar niet echt opvallend. Daarna echter stijgt het aantal vrouwen met een te zwaar gewicht naar 40 op 100, terwijl het bij mannen blijft schommelen rond 26 op 100. Opvallend is ook dat 71% van alle vrouwen tussen de 18 en 34 jaar, die denken te zwaar te zijn, het in werkelijkheid niet zijn. Oorzaak van deze foute gedachte is dat schoon heidsidealen als "slank is mooi" sterker zijn dan gezondheidsideqlen. Naarmate men ouder wordt, worden de opvattingen over het eigen gewicht duidelijk reëler. Men krijgt dan zelfs de neiging om de omvang te onder schatten. Zo vonden de onderzoekers dat van elke 100 vrouwen tussen de 55 en 64 jaar er 20 zijn die denken een goed gewicht te hebben, terwijl ze in feite vetzucht hebben. Bij mannen van dezelfde leeftijd ligt dat lager. In totaal vond men omgerekend naar landelijke cijfers 400.000 volwasse nen in ons land die vinden dat ze niet te zwaar zijn, terwijl ze wel degelijk ernstig overgewicht hebben. "Over gewicht is een risikofaktor", aldus dr. E. Dekker, direkteur van de Neder landse Hartstichting. Hij gaat ver der: "Van alle gevolgen die overge wicht veroorzaakt zoals gewricht- sslijtage, huidaandoeningen, suiker ziekte, galstenen en psychosociale problemen zijn die van de bloedsom loop verreweg de belangrijkste". Wat is nu precies een gezond ge wicht? Voedingdeskundigen zijn het er in tussen over eens dat daar zeker iets konkreets over te zeggen valt. Vol gens de huidige opvattingen mag het lichaam van een man op zijn hoogst voor 25% uit vet bestaan, bij vrouwen mag het vetgehalte ten hoogste 32% bedragen. Dat we graag wat vet willen kwijtra ken, blijkt uit het feit dat de helft van onze hele bevolking al eens pogingen heeft ondernomen om te vermageren. Gelukkig zijn er ook 4 miljoen vol wassen Nederlanders gevonden die - terecht - tevreden zijn met hun ge wicht. Tot welke groep u ook behoort, on derstaand receptje zal aan uw ge wicht niet veel bijdragen. Het is overgenomen uit een tijdschrift van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding. Heldere champignonsoep 1 ui, 1 teentje knoflook, 250 gr. champignons, 2 eetlepels boter of margarine, peper. 1 1 bouillon (2 bouillontabletten), 2 eetlepels klein gesneden peterselie. Snijd de schoongemaakte ui en het teentje knoflook klein. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verwarm de margarine en fruit hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de champignons met peper toe en bak ze even mee. Giet de bouillon erbij en laat de soep 5 a 10 minuten koken. Doe in iedere soepkop h eetlepel peterselie en giet de soep erop. R. Harmsen Regels die voor bakken en braden gelden, gelden niet of nauwelijks voor dressings, marinades en diverse eiersauzen. U kunt zich naar harte lust uitleven in diverse kombinaties. Voor dit werk behoeft u niet direkt een culinair grootmeester te zijn: met een portie kreativiteit en een beetje zin voor smaak komt u al een eind. Zeker nu het weer wat warmer wordt en onze voorkeur weer uitgaat naar de bekende rauwkost en de fijne ge mengde salades. Denk eens even aan de gezellige gourmet-, grill-, een barbeque- avonden. Als basis voor verschillende dres sings gebruikt men azijn, olie, kwark, yoghurt, dunne room en mayonaise of een kombinatie van enkele van deze. Hier dan enkele voorbeelden: dressing speciaal: 2 dl. azijn, 1 dl. olie, Va dl. ketjap (sojasaus) 4 eetlepels suiker, 2 thee lepels kerry, 2 a 3 theelepels strooia- roma, 2 teentjes knoflook, Vz potje atjar tjampoer (met vocht), 1 gesnip perde ui, 2 theelepels bieslook, 1 theelepel basilicum. Dit mengsel is heerlijk voor o.a. groene sla, ijsberg sla, witlof, asperges, sperziebonen, veldsla en bietjes, lion-dressing 2 dl. mayonaise, 3 eetlepels toma- tenketjap, xk dl dunne room, Va dl. sherry, Va dl. cognac, 2 theelepels sambal manis, enkele druppels Wor cester sauce, 1 theelepel marjolein, zout naar smaak. Heerlijk voor vis, vlees, eieren, bleekselderij, kom kommers, radijs, witte of Chinese kool, tomaten, worteltjes, appels of sinaasappels. fB A BAYER Advertentie IM 21

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1981 | | pagina 21