v D. H, Brandhout is goedkope energie Van mei tot december Ondermaatse produktie Het riet wordt naar de "crusher" ge bracht, dat is een soort pers waartus sen het riet wordt geleid. Door de grote druk wordt het sap uit dë sten gel geperst. Ook hier wordt wederom gebruik gemaakt van bijna antiek materiaal, alles zit van boven tot on der vol met olie, vet en smeer. De oude dieselmotor puft en kucht en produceert wolken rook. Het suiker sap wordt vervolgens naar een reser voir gepompt. naars bezig zijn met brouwen van een uiterst kwalijk goedje. Wanneer de pannen zijn gevuld wordt onder iedere pan, die als het ware boven een aparte oven is geplaatst het vuur aangemaakt. De ovens worden met hout gestookt. In dit opzicht hebben de jaggery's geen problemen met de peperdure Arabische olie. Brandhout is er in dit gebied voldoende voor handen. Voorgebrand en gekapt suikerriet dat gereed ligt om te worden geperst en gekookt. - et produktieproces van de jag gery is zeer eenvoudig. Door lang durig koken van het suikerrietsap wordt het ingedikt tot een bepaald moment waarna het wordt afgetapt en opgeslagen in speciale bakken. Op de jaggery van Karsah een slim me Indiër in Kiberege hebben ze acht kookpannen. Uit het reservoir wordt het suikerrietsap nu via een pijpleidinkje naar deze acht kook pannen geleid. Iedere kookpan wordt met een bepaalde hoeveelheid sap gevuld. Vooral niet te veel want dan kookt de pan over. Wanneer men dat gedoe zo gaande ziet dan lijkt het wel op een geheimzinnige alchemisterij waar sinistere tove- Bovendien wordt dat kappen en ver zamelen uitbesteed aan lieden die op kontrakt hout kappen en stapelen. Voor de in onze ogen belachelijke prijs van 0,75 per kubieke meter bieden zij dat hout aan. Ruwweg kan men circa 125 kg sugari guru produ ceren op circa drie kubieke meter brandhout. Wanneer alle ovens branden en de stokers daarop nauwlettend toezien is het wachten op het koken van het bruine goedje. Spoedig stijgt de damp van de pannen op en slechts in een vaag moment zijn de werkers zo nu en dan nog tussen de stoomwol ken te zien. In het begin schuimt het suikersap nogal uitbundig, maar door ervaring wijs geworden blijkt De suikervormpannen worden schoongemaakt en met olie inge smeerd. Op de voorgrond de recht hoekige stenen opvangbak. door zorgvuldig doseren geen van de pannen over te koken. Zo nu en dan scheppen de mannen die met ont bloot bovenlijf werken en als schort een oude jutezak hebben omgesla gen, de verontreiniging met een grote eigengemaakte schuimspaan van het sap. Geleidelijk aan begint het sap minder te schuimen, maar al de tijd blijft het wel stevig aan de kook. Het kookproces duurt ongeveer een uur of vier. Bij de bereiding van deze suiker komen geen geheimzinnige metertjes of komputertjes te pas, nee alles gebeurt op het oog en op het gevoel, gesteund door de ervaring. Ondertussen zijn de mannen ook bezig om de suikerpannen in te vet ten. Die pannen hebben eigenlijk veel weg van grote broodpannen, die voordat het deeg er ingaat ook moe ten worden ingevet, wil men ten minste straks gemakkelijk het sui kerbrood" er uit krijgen. Wel, bij de bereiding van de sugari-guru vindt men een zelfde systeem. De pannen hebben een netto-inhoud van circa acht kilo. Voordat de inhoud van de grote kookpannen klaar gekookt is moeten deze suikerpannen gereed zijn. De olie die men er voor gebruikt is bereid uit kokosnoten en dat kleine beetje dat de mannen is verstrekt is toch nog voldoende, zo zelfs dat er een beetje in het flesje overblijft dat door een van hen gulzig wordt leeg- gelurkt. an tijd tot tijd wordt er in de kookpannen geroerd. Het sap is al heel wat ingedikt en tijdens het roe ren is duidelijk merkbaar dat het moeilijker gaat. De wilde schuimen de troep is teruggebracht tot een druk borrelende goudgele massa. De kookpannen kunnen afgetapt wor den via een kraan. Achter iedere kookpan is in de vloer een kleine rechthoekige stenen bak gemaakt. Daarin laat men nu het ingedikte suikersap vloeien. Zodra die taaie vloeistof naar buiten stroomt en in die bak terecht komt, beginnen twee kerels daar in te roeren. Het kan daardoor sneller afkoelen. Gelijker tijd wordt het vuur nu onder de kookpannen gedoofd door er em mers water op te smijten. Grote wol ken stoom en as vliegen door de ruimte, gepaard aan een luid gesis. De suikerstroop koelt toch nog snel af en begint nu echt dik te worden. Dan op een bepaald moment is het tijd om vliegensvlug nu met een kleine spade de sugari guru op te scheppen en in de suikerpannen te doen. Er mag niet getreuzeld worden want wanneer het spul te dik wordt dan koekt het ineens niet meer en blijven het kruimels, veroorzaakt door de optredende versuikering. Uit iedere kookpan zijn om en nabij de 14 volle suikerpannen geschept dat komt dus neer op ongeveer 112 kg sugari-guru. Het zweet stroomt over de glimmende naakte ruggen van de zwarte werkers. De kookpan- Kookpan met het vuur in de oven terwijl een van de arbeiders het brouwsel roert. nen worden nu gevuld met water en zo goed mogelijk schoongemaakt, ook de stenen rechthoekige bakken. Want morgen gaat het proces weer opnieuw beginnen. Iedere dag van mei tot december, behalve op zon dag, of behalve wanneer er b.v. stag natie optreedt bij de pers, want in feite is dat het enige apparaat dat echte technische mankementen kan vertonen. 'e suikerpannen blijven geruime tijd staan om geheel af te koelen en daarna worden de suikerbroden er uitgehaald. Wanneer het goed is dan komt zo'n brood er erg mooi en gaaf uit. Toch zijn er ook hier weer soor ten. Wanneer een bepaalde kookpan niet voldoende werd gereinigd dan is het eindprodukt ook minder van kwaliteit en zal ook minder opbren gen. De afnemer wil het produkt ge sorteerd hebben. Eerste en tweede kla4 kwaliteit. In de opslagplaats worden de harde suikerbroden gereed gemaakt voor verzending. Al die sui kerbroden lijken van een afstandje net op oude dikke boeken met zware bruine kaften. Een kereltje is bezig om telkens twee van die suikerbroden in een jutezak te naaien, want dat is de standaard verpakking. Zo nu en dan worden er ook een aan tal wat kleinere suikerbroodjes mee gestuurd, dat zijn dan de monster stukjes, zodat de afnemer de kwaliteit kan kontroleren. Eens per week wordt het zoete goedje op een vrachtwagen geladen en in Dar es Salaam afgeleverd. Officieel moet er dan aan de regering een verkoopbe lasting van ongeveer 0,40 per kg worden betaald. Aangezien de opgave van het aantal kilo's geheel alleen van de producent moet komen is het een publiek geheim dat in de boeken van de regeringsambtenaren de meeste jaggery's ver onder de maat produce ren. M. van Wezel De suikerbroden worden verpakt, paarsgewijs in een jutezak. Op de achter grond de nog niet verpakte suikerbroden die veel weg hebben van dikke boeken.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1980 | | pagina 29