"Primitieve suikerproduktie in Tanzania S uikerriet stelt niet al te hoge eisen aan de grond, maar 't is natuurlijk wel zo dat ook deze kuituur beter gedijt naarmate men meer aandacht en voedingsstoffen in de grond stopt. Aan beide zaken ontbreekt het. Kunstmest wordt wel verstrekt, maar dan alleen stikstof en dan ook weer alleen wanneer het verkrijgbaar is. D e suikerrietkappers brengen hun eigen materiaal mee naar het veld en binden voor het gemak de gekapte min of meer van het blad ontdane stengels in kleine bundels samen, want dat is handiger om te laden. Dat kappen is geen gemakkelijk karweit je, maar wanneer men de dag vroeg begint dan heeft men de acht uur arbeid er opzitten voor het op zijn heetst wordt. Op de grote suikerfa Sugari-guru een zoetprodukt uit suikerriet D e Kilomberovalley is door sommige deskundigen weieens de mogelijke voedselschuur van Tanzania genoemd, maar helaas is de beschikbare grond daar maar voor een zeer klein gedeelte in gebruik. Wel zijn er in het verleden door diverse ondernemingen pogingen in het werk gesteld om bedrijven te stichten maar veel van die moedige initiatieven draaiden uiteindelijk op niets uit. Op dit moment is de grote Kilomberosuiker- fabriek de enige onderneming die gemeten naar Tanzaniaanse maatstaven redelijk goed blijft bestaan. Weinig technologie Suiker tekort wt Lijkt op borstplaat" Antiek materiaal Gemakkelijke teelt -R^ond de plaatsjes Kiberege en Ifakara zijn nog een paar "jaggery's" zoals ze met de Britse benaming he ten in bedrijf en ook hier is het op dit moment volop "campagne" tijd, al leen men begint eind mei al met het suikerriet snijden en dat gaat door tot eind december. Patel in Ifakara heeft een bedrijf dat 150 ha groot is en waarop hij bijna uitsluitend suiker riet verbouwt. Na de nationalisatie heeft hij van een andere Indiër die het niet meer zo zag zitten dat bedrijf voor een habbekrats kunnen kopen. Het bedrijf was echter dermate ver waarloosd, dat ook de regering er geen belangstelling meer voor had. Patel houdt nu dat zaakje draaiend op een laag pitje, waarbij hij er deze uitleg aan geeft: wanneer ik alles tot in de puntjes in orde zou proberen te krijgen dan bestaat de mogelijkheid dat mijn boerderijtje toch nog door de regering wordt overgenomen. Een mooi exkuus om er dan maar een troep van te maken?? Zonder twijfel is het een vervallen zaak. Voor de gebouwen geeft men geen cent, alles lijkt een grote ruïne en nergens is iets netjes opgeruimd. Toch draait het fabriekje nog op volle toeren. Er is zelfs een Afrikaanse manager die voor een grijpstuiver de dagelijkse leiding heeft, want Patel heeft ook een transportbedrijf en dat gaat met al zijn aandacht lopen. Die kleine suikerfabriekjes hebben in elk geval dit voordeel dat er weinig technolo gie aan te pas komt. Bovendien kan men uit een groot reservoir arbeids krachten putten. Het minimumloon in Tanzania bedraagt ongeveer 4,— per dag van acht uur en daar aan kan men zich als ondernemer nauwelijks een bult vallen. Toch is de werknemer van zijn kant weer uiterst tevreden met dat minimumloon. Ook zonder dat daggeldje zou die man wel in leven blijven, want de grond in de Kilomberovalley is overal vruchtbaar en vochtig genoeg om er een heel jaar door voedselge- In de Kilomberovalley in Tanza nia staat de grootste rietsuikerfa briek van dat land. Ons Neder landers strekt het tot eer dat wij de aanzet hebben gegeven tot de bouw van die fabriek en dat we tot op de dag van vandaag daar nog een flink bedrag ontwikkelings geld in blijven stoppen om de na zorg veilig te stellen. Maar naast die superfabriek opereren er nog talrijke kleine suikerwinningsbe- drijfjes in deze zeer vruchtbare valley. Nu in ons land de suikerbieten campagne op volle toeren draait is het wellicht eens interessant om wat meer te vernemen over die kleine eenvoudige suikerfabriek jes die nog op vrij primitieve wijze worden gaande gehouden. pap. Het is een vrij produkt en het is daardoor duurder dan de suiker die op het semi-staatsbedrijf in Kilom- bero wordt geproduceerd. Terwijl dat dan nog echte mooie witte kris talsuiker is. Sugari-guru is een veel gevraagd produkt en er wordt gezien de konsumptie veel te weinig van gemaakt. Patel beweert dat alles wat ze produceren zonder problemen kan worden afgezet. Veel van het eindprodukt wordt verkocht in Dar es Salaam. Het merendeel van die zoetigheid wordt gebruikt bij de fa- brikage van een bepaald soort alko- holische drank, dat na vervaardiging ook nog betaalbaar blijft voor de kleine man. Daarnaast zijn er vooral in de kuststreek nogal wat arabieren die er bepaalde mierzoete gerechten mee bereiden. De prijs van een kilo sugari guru schommelt op het mo ment tussen drie en vier gulden. Voor die prijs kan ik met winst pro duceren, zegt Patel tevreden. V oorlopig ziet het er naar uit dat de prijs hoog blijft want er bestaat nu Daarnaast waren er vroeger talrijke Indiërs die kleine suikerrietplantages hadden en op eenvoudige wïjze een soort ruwe suiker produceerden. De meeste van die bedrijven zijn inmiddels verdwenen. In veel gevallen kregen deze privé-boerderijen de definitieve genadeslag tijdens de nationalisatiegolf die een jaar of tien geleden over Tanzania spoelde. De Indiërs verlieten de plantages en lieten de gebouwen voor wat ze waren en in een regenrijk tropisch klimaat duurt het dan zonder onderhoud niet lang voordat de natuur weer helemaal bezit heeft genomen van de grond terwijl de gebouwen grotendeels werden gesloopt door de lokale dorpe lingen om met die materialen hun eigen eenvoudige stulpen wat te verbeteren. Brandhout, dat op maat is gekapt, wordt opgeladen. Zeer goedkope energie. wassen op te verbouwen, terwijl er voor iedereen meer dan genoeg grond beschikbaar is. "Sugari-guru" heet het eindpro dukt van deze fabriekjes. Het lijkt op bruine suiker maar meer nog op een kompakt stuk borstplaat of marse pein. Het is eigenlijk een gek produkt want in dit geval heeft de regering wat de prijs betreft geen vinger in de 8 eenmaal een tekort aan suiker. Veel moet worden geïmporteerd uit onder andere Cuba. De officiële prijs van normale witte süiker mag dan wel la ger zijn dan die van de sugari guru, maar die mooie witte suiker is lang niet altijd overal te koop. Het wil dan ook wel eens gebeuren dat dergelijke suiker onder de toonbank door voor het dubbele of nog hoger wordt ver kocht dan de regeringsprijs. Zou het dan niet aanlokkelijk zijn om de pro- duktie van die kleine onderneminkjes op te voeren? Nee, zegt Patel want overname hangt dan boven het hoofd en dan ben ik de zeggenschap kwijt. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar hij en vele anderen in dit land die het zelfstandig ondernemersschap zijn toegedaan hopen nog eens op een ommezwaai in het ekonomisch bestel van socialistisch naar kapitalistisch. Sommige ondernemers houden hun bedrijfjes drijvende, maar opzettelijk ook niet meer dan dat! Het jonge riet spruit alweer krachtig nadat alle oude en verdorde troep na het kappen is verbrand. briek van Kilombero werken in het seizoen ruim 2000 kappers. Dat is het gevaarlijkste leger dat ik ooit heb toegesproken vertrouwde de mana ger Flavian Gowelle ons onlangs toe, want al die kerels, zijn legaat in het bezit van een uiterst scherp en effi ciënt wapen, namelijk hun speciale suikerriet kapmes. We hadden toen een geschil over het loon, zei hij en ik moest óns stand punt verdedigen, eerlijk ik voelde me weinig op mijn gemak. Maar op de kleine jaggery's komt het nimmer tot zulk een konflikt. Na het kappen komt tegen het einde van de dag de trekker met de wagen om het riet op te halen. Oude aftandse trekkers die wonderbaarlijk genoeg toch nog ge lijkmatig brommend blijven draaien. Nog gebrekkiger lijken de wagens met wielen waar in kolossale slagen heen en weer zwiepen, maar 't loopt, tot zo lang het duurt, want de vele hopen schroot links en rechts op het bedrijf vertellen meer dan woorden. Woning van Karsan op zijn bedrijf. ven door hoge kokospalmen en man- Het hoge hokje op de voorgrond doet gobomen. dienst als W.C. De woning is omge- Suikerriet kappers zweten zich een natte rug voor j' 4,— per dag. zwartgeblakerde vlakte. De suiker rietstoppel trekt zich daar echter niets van aan en reeds na een paar weken is het veld weer fris groen van de jonge bladstengels. Soms steekt men bepaalde stukken suikerriet al vóór het kappen in brand. Het sui kerriet zelf brandt niet, maar wel al de rommel die er tussen groeit. Met name doet men dit branden wanneer er tussen de stengels veel "Upupu- bonen" groeien. Wanneer dat on kruid rijp is dan verspreiden de za den een uitermate fijn stof dat de menselijke huid op een vreselijke manier irriteert, zo zelfs dat er lieden dol van geworden zijn. Door vooraf de brand er door te jagen wordt veel van dat ongemak weggenomen, bovendien heeft het dit voordeel dat ook gelijkertijd alle slangen die er in die groene massa huizen meteen op de vlucht worden gejaagd. Na een jaar of vijf wordt de laatste stoppel uitgeploegd en blijft de grond een poosje braak. Op zo'n manier is de pröduktie per ha ook niet erg hoog. Bovendien zijn er grote stukken land bij die nage noeg geheel door het onkruid zijn oyerwoekerd. Geeft niet zegt Patel zorgeloos, het blijft nog steeds winstgevend. Nadat suikerriet dat vegetatief wordt vermeerderd is ge plant kan na ongeveer een jaar met het kappen van het eerste riet wor den begonnen. De stoppel die achterblijft schiet vervolgens op nieuw uit en zorgt dan na een jaar weer voor nieuw kapbaar riet. Op deze wijze gaan ze hier zo'n jaar of vijf door, daarna is het rieKzover versleten dat er werkelijk niets meer aan te verdienen valt. Na de eerste kap, blijft er op het land een grote hoeveelheid dood blad en verdord gras achter. Daar steekt men dan de brand in en wat er overblijft is een De oude boer Karsan met zijn eerste assistent, terwijl ze hun suikerriet in- spekteren.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1980 | | pagina 28