Bejaarden bereiden en bewaren voedsel vaak verkeerd Het maken van een nagerecht K oolrabi is een gewas dat bij onze oosterburen veel gegeten wordt, maar hier nog niet zoveel. Koolrabi is een koolsoort met een knolvormi ge verdikking aan de stengel, die ge geten wordt. Het is wit-groen van kleur en bevat veel vitaminen en mi neralen. De aanvoer van koolrabi is van februari tot en met mei uit de kas, en van juni tot en met oktober van de vollegrond. Elk jaar wordt er meer koolrabi geteeld, waarvan een groot gedeelte naar de oosterburen wordt geëxporteerd. Deze groente is ruim een week op een koele plaats goed te bewaren. Koolrabi is ge makkelijk klaar te maken, blaadjes afbreken en dun schillen, en op veel manieren te gebruiken, gekookt, ge bakken of als salade. W aarschijnlijk eet een aanzienlijk deel van de oudste Nederlanders bar slecht. Uit een pnderzoek onder Rotterdamse bejaarden door de arts Dr. C.H. Bowles bleek namelijk dat veel 65 -ers vet en suiker konsumeren in hoeveelheden die ver boven het Nederlandse gemiddelde uitkomen. Daarnaast konstateerde Bowles in zijn onderzoek tekorten aan bepaalde belangrijke vitaminen (zoals vitamine B6 en foliumzuur), het belangrijke mineraal ijzer en het essentiële eiwit. T ekorten aan bepaalde voedings stoffen kunnen ertoe lijden dat be jaarde mensen kwetsbaarder zijn voor bepaalde ziekten en ook minder snel van allerlei aandoeningen genezen. De voeding van bejaarden kan daar naast - zo ontdekte dokter Bowles - worden beïnvloed door een verkeerd bewaren en bereiden van voedings middelen. Hoe vaak komt het immers niet voor dat bejaarden 's morgens het avondeten op het petroleumstel letje zetten en de groenten helemaal laten doorkoken, waardoor veel voe dingsstoffen verloren gaan. D e bejaarden vormen een van de zogenaamde kwetsbare groepen, I n een artikel over de voeding van onze peuters en kleuters, wordt de voedingsdeskundige Prof.Dr. C. den Hartog aangehaald, die heeft gesteld dat er veel te weinig aandacht wordt besteed aan de voedingsbehoeften van de jongste kinderen. "Nieuwe" groentesoorten Volgens hoofdartikel uit "Zuivel en Voeding": Kwetsbare groepen Voeding peuters en kleuters Pas op met alternatieve zuigelingenvoeding Deze keer eens iets over het maken van een nagerecht, met name een koud nagerecht. Het na gerecht kan worden gezien als een sluitstuk van een diner of maaltijd zo u wilt. Een goed verzorgde maaltijd kan te niet gedaan worden, door een slecht verzorgd nagerecht! Het moet niet alleen smakelijk zijn, maar bovendien fris en het moet er leuk uitzien ook; het laat meestal de beste indruk na van het diner. Let evenwel op dat u bij het maken van een nagerecht gebonden is aan de beproefde recepten. Wijk er daarom niet vanaf, daar dan de struktuur van de pudding niet meer klopt. Bij het maken van gelantinepudding is het zaak de gelantine nauwkeurig af te wegen. De verhouding is 20 gram per 1 liter melk. Het beste is poeder gelantine te gebruiken, daar deze niet behoeft te worden geweekt. De poeder kan men op deze wijze vlug door de warme (kompositie) samenstelling geroerd worden met een garde of spatel. Verwerkt men slagroom in de pudding dan de room goed koelen voor men ze opklopt. Ook worden er veel eiwitten in pud ding verwerkt. Zorg er dan voor dat het te gebruiken materiaal goed vetvrij wordt ge maakt door middel van wat zout vermengd met azijn of citroensap. Uiteraard alles weer goed met koud water na spoelen! Dit is nodig om dat, vet eiwit zich n.l. niet laat op kloppen net zo min wanneer er zich nog eigeel in bevindt. Het eiwit klopt men goed stijf en droog en men moet er op het laatste moment iets suiker door doen! Ook wordt er nogal eens likeur in de pudding verwerkt. Voeg dit pas op het laatst toe als de kompositie wat koud begint te worden daar anders de likeur spoedig vervliegt. Na deze algemene wenken gaan we even af van onze kant en klare toétj,es en maken we zelf een heerlijke (crème bavarois) roompudding. Nodig zijn: 6 eieren (dooiers), 1 liter melk, 1 liter slagroom, 200 gram suiker, 3 zakjes vanille -suiker en 20 gram gelantine. De bereiding: Klop de 6 eidooiers goed luchtig op met de 200 gram suiker en de vanille en vermeng dit met 1 liter kokende melk, deze kompositie mag niet meer koken daar dan de eidooiers zeker gaan schiften!! Roer er dan de 20 gram gelantine door en laat het geheel koud worden. Als de bavarois (hangend) stijf is roert men er heel voorzichtig de met wat suiker opgeklopte slagroom door. Schep de bavafois in kleine tim baaltjes en laat ze goed opstijven in de koelkast. Los de timbaaltjes op een schaal of kleine schaaltjes (indien ze niet goed loslaten de timbaaltjes even dompe len in warm water). Spuit ze op met slagroom, garneer ze met wat aard beien en ananas en serveer er (bis cuits cuiller) de z.g. lange vingers bij! Van der Vliet De benaming "nieuwe groentesoor ten" die we doorgaans voor het ge mak gebruiken staat eigenlijk voor "minder bekende of helemaal niet bekende groentesoorten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Chinese kool, koolrabi, rettich, ijsbergsla, knolvenkel en broccoli. Deze "nieuwe" produkten zijn ont wikkeld om een gevarieerder groen teaanbod te kunnen bieden. Dit bre der assortiment geeft de Nederland se kwekers meer zekerheid in ons ekonomische bestel en de konsu- menten meer afwisseling in hun voeding. Hieronder dan wat gegevens en een recept over koolrabi. Gevulde koolrabi benodigdheden: 4 a 6 koolrabi, 250 gram tartaar; 1 fijn gehakte ui, 4 to maten, peper, zout, fijngehakte pe terselie. De koolrabi wassen, schillen en er een dekseltje afsnijden. De koolrabi uithollen en het uitgeholde vrucht vlees zeer fijn hakken. De tartaar met peper, zout, de fijngehakte ui, het fijngehakte vruchtvlees, en de peter selie vermengen, en er de koolrabi mee vullen. De knollen in een inge vette vuurvaste schotel plaatsen. De in stukken gesneden tomaten en iets water toevoegen. Het gerecht met een deksel erop in de oven in 3 kwartier gaarstoven. Patat schijnt al helemaal niet gezond te zijn. Te dikwijls gebruiken scholieren zo'n zakje als de hoofdmaaltijd. -A.1 deze informatie staat in een ar tikel in de nieuwste uitgave van "Zuivel en Voeding", het kwartaal blad van het Nederlands Zuivelbu- reau dat wordt verspreid onder art sen, diëtisten en andere kategorieën die beroepshalve met voeding en ge zondheid hebben te maken. De juiste bereiding van voedsel is erg waaraan deze uitgave van "Zuivel en Voeding" vrijwel helemaal is gewijd. Tot de groepen die kwetsbaar zijn voor voedingsfouten, behoren verder ook zuigelingen, kleuters, schoolkin deren en zwangere vrouwen. In een aantal informatieve bijdragen wordt nader ingegaan op de voe dingsproblemen van al deze katego rieën. Daarnaast is een uitgebreid interview opgenomen met Prof. Dr. J.F. de Wijn, emeritus hoogleraar Humane Voeding aan de Rijksuni versiteit van Leiden en met Dr.Ir. D. Kromhout, voedingsdeskundige, die eveneens aan dezelfde universiteit verbonden is en voor zijn promo tieonderzoek Nederlandse school kinderen bestudeerde. Prof. Den Hartog is het niet helemaal eens met het "met de pot mee eten" wat we in ons land tegenkomen, omdat hij van mening is dat het met die "pot" niet zo best is gesteld. O ver het algemeen krijgen zuige lingen in ons land de juiste voeding, al wordt in toenemende mate gepleit voor borstvoeding in plaats van fles voeding, Maar ouders die zelf alternatieve voedingswijzen als macro-biotiek aanhangen, zullen hun baby vaak op deze zelfde wijze willen voeden, soms met noodlottige gevolgen. O ok de voeding van de school gaande jeugd - die voor een groot deel wordt verkregen via de mobiele friet kramen voor vrijwel elke school - komt uitgebreid aan de orde. Veel tieners eten onregelmatig, ont bijten slecht en krijgen in deze zo be langrijke groeifase vaak veel te wei nig hoognodige voedingsstoffen als vitaminen, bepaalde mineralen etc. Daarnaast krijgen ook zij veel vet en suiker naar binnen. 19

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1980 | | pagina 19