De familie Hamelink boert in Schotland w anneer Nederlanders aan Schotland denken, gaan hun gedachten vaak uit naar steile rotsen, of met sneeuw bedekte bergtoppen. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat er in Schotland te vinden is. Er zijn ook vruchtbare streken, veelal de laag gelegen gebieden, waar akkerbouw het belangrijkste middel van bestaan vormt. Granen, speciaal brouwgerst, konsumptie- en pootaardappelen en groenten worden in die streken veel verbouwd. De bedrijven zijn meestal groter dan in Nederland en zijn vaak sterk gemechaniseerd. De vakbekwaamheid van de "boer" ligt er op een hoög peil. D e kruisingsprodukten van melk- en vleesveerassen worden ook veel gebruikt om op vleesveebedrijven als moederdier te dienen. Op deze be drijven worden die koeien dan weer gekruist met een ander vleesveeras bijvoorbeeld: British Friesian koe x Hereford stier Hereford gekruiste koe x Charolais stier t Charolais kruisling slacht dier. D e voorlichtingsdienst is ook hier erg aktief, hij werkt in samenwerking met de "East of Scotland College of Agriculture" te Edinburgh, deze "Collegé" legt ook proefvelden aan, geeft kursussen enz.. Als je proble men hebt kun je altijd bij de voor lichtingsdienst terecht. Ze hebben De ervaringen van de familie Hamelink in Schotland Op Noblehouse Farm"bij Edinburgh Voorts zijn er gebieden waar overwegend melkvee wordt gehouden, speciaal in het zuid westen van het land, waar door de grote invloed van de warme golfstroom de grasgroei eerder op gang komt met alle voordelen van dien. Van oorsprong zijn deze bedrijven wat oppervlakte betreft kleiner dan de eerder genoemde akkerbouwbedrijven. Het belang rijkste melkveeras is de British Friesian. Maar ook de Ayrshire, een roodbont Schots melkveeras dat kleiner is dan British Friesian, komt veel voor. Er wordt gekruist met verschillende veerassen afhankelijk van het doel van de kruising. Ai Kruisings- produkten Schapenteelt Noblehouse Farm I Voorlich tings - dienst l Hierbij treft u een artikel aan van de Familie Hamelink. De ze familie is afkomstig uit We- meldinge en verhuisde een aantal jaren geleden naar Gro ningen. Hamelink kocht daar een bedrijf. Twee jaar geleden echter emigreerden zij naar Schotland. In deze bijdrage vertellen zij over het land en hun bedrijf en over het leven en werken in. Schotland. ls het om aanfok van vervangend melkvee gaat wordt zowel gebruik gemaakt van eigen stieren, van meestal hetzelfde ras, als van de KI waar de Canadian Holstein van be lang is. Gaat het om het fokken van vlees vee, dan wordt o.a. van de volgende vleesrassen gebruik gemaakt: Here ford, Aberdeen Angus, Beef Short horn, Galloway, Charolais, Sim- menthaler, Limousin. Daar de eerste vier genoemde rassen het voordeel hebben dat het afkalven gemakke lijker verloopt, dan dat dat het geval is bij sommige "foreign breeds", worden deze rassen speciaal veel ge bruikt bij vaarzen. Kruisings kalve ren van melk- en vleesvee brengen vaak zo'n 200,— meer op dan zui vere melkvee kalveren. Vooral kalveren van Canadian Hol stein liggen voor vleesproduktie slecht in de markt. De laatste "jaren maken de buiten landse veerassen steeds meer op gang, vooral doordat de bespiering van deze dieren magerder is t.o.v. vele Schotse en Engelse rassen. De Britse rassen hebben natuurlijk ook hun voordelen zoals o.a. vroegere slachtrijpheid met een kleinere hoe veelheid of zonder krachtvoer. Op het platteland wordt door de konsument nog veelal de voorkeur gegeven aan het vettere vlees van de Britse rassen. Dit vlees kan zonder toegevoegde vetten worden bereid en is mede daardoor beter van smaak, zegt men. In de steden heeft men echter vaak liever het minder vette vlees. De manier waarop vleesvee wordt gehouden is voor Nederland vrij on gebruikelijk, de Nederlandse bedrij ven zijn er waarschijnlijk ook niet erg geschikt voor, omdat men over een vrij grote oppervlakte grond moet beschikken, terwijl per koe per jaar maximaal slechts één kalf kan wor den verkocht. Voof het houden van zo'n koe krijgt men per jaar 35,- subsidie. Verder komt de voeding van een zoogkoe minder nauw dan van een melkkoe. Als het kalf 10 maand oud is kan het worden verkocht als 10 De tarweoogst. "store calF', of worden aangehouden en op een later tijdstip als "store calf' of als "fat" worden verkocht. De veemarkt werkt hier volgens een heel ander systeem dan in Neder land. Alle dieren worden los aan- en afgevoerd, ze worden vervolgens in hokken van l tot 10 stuks gedaan. Tijdens de verkoop wordt zo'n groep meestal eerst gewogen, daarna ko men de dieren in een ring waar ron dom banken zijn geplaatst voor ko pers en andere belangstellenden. In een apart lokaaltje staat de veiling meester die de dieren bij opbod ver koopt, de verkoper van het vee staat meestal zelf in de ring bij de te ver kopen dieren. 1 n Schotland is de schapenteelt zeer belangrijk. Schapen worden op ver schillende soorten bedrijven gehou den. Op de hoger gelegen heuvels en bergen treft men bedrijven aan met vrijwel uitsluitend schapen, vaak gaat het dan om grote kudden van het bergschaapras "Blackface". In lager gelegen gebieden houdt men vaak andere rassen of kruisingen van de "blackface". Bijvoorbeeld: Blackface ooi x Border Leicester Greyface. Schaap heeft goede moe der eigenschappen. Deze "Greyfa ce" schapen kruist men weer met een ram van een speciaal vleesras om slachtlammeren te verkrijgen bijv. Greyface ooi x Suffolk ram Suf- folkx slachtlammeren. De Britse schaperassen worden over het alge meen gemakkelijk vet. Het vetper centage van het karkas is dan ook vaak hoger dan van de Texelaar. Omdat de vraag naar magerder schape- en lamsvlees toeneemt, (eventuele leveringen aan Frank rijk), worden weer nieuwe buiten landse rassen geïmporteerd en be proefd, de Texelaar is één van die rassen. Overigens lopen de meeste farmers en shephers nog niet erg warm voor dit Nederlandse ras. Be halve het voordeel van een beter kwaliteits karkas ziet men nogal wat nadelen o.a. moeilijkheden bij de geboorte, minder lammeren per ooi. Bovendien wordt er in het algemeen gesteld dat elk buitenlands ras wil het nu of in de toekomst van belang zijn voor de schapefokkerij, beter moet zijn dan de bestaande Schotse of Engelse rassen. Vooral als het om grote kudden schapen (500 - 1000) gaat is gemakkelijk lammeren van de ooi een zeer essentieel punt. Het lammerpercentage varieert van 1,5 - 1,9 in de lowlands tot 0,9 - 1,4 in de hills. Het weer enige weken voor het lammeren tot een week na de ge boorte van de lammeren speelt een grote rol op het lammerpercentage speciaal van "Hill flocks", omdat men vaak niet over voldoende ruimte beschikt om de dieren alle maal of grotendeels onderdak te verschaffen. De prijs van lamsvlees is hier in vergelijking met Nederland nog aan de lage kant, wellicht zal in de toekomst bij levering van lams vlees aan Frankrijk, de prijs stijgen, zo wordt door velen gehoopt. Tot nu toe is er steeds een garantieprijs uit betaald, deze werd in samenwerking met de EEG vastgesteld, en het ver schil tussen markt- en garantieprijs werd door de EEG bijbetaald. Er zijn dit jaar meer lammeren dan de laat ste paar jaar, hopelijk zal ook dit een bijdrage leveren aan een beter inko men voor de schapenhouders in Bri tain. n mei 1978 zijn we hier op "Noble house Farm" aangekomen, het be drijf ligt dicht bij het dorp West Lin ton en ongeveer 25 km van de hoofd stad Edinburgh. Het bedrijf is totaal ongeveer 278 ha groot. We verbou wen 70 ha graan, hoofdzakelijk gerst, verder wat haver en wintertarwe. Verder wordt er 8 ha koolrapen ver bouwd en ongeveer 1 ha aardappelen om partikulier te verkopen. De koolrapen worden in de herfst ge voerd om lammeren te mesten, in de winter om de koeien te voeren, en in het voorjaar voor dat het nieuwe gras er is om de drachtige ooien te voeren. De rest van het land is grasland en wegen en dergelijke. De veestapel bestaat uit 115 vleeskoeien met hun kalveren, jong vee, 300 schapen met bijbehoren de lammeren en één paard. We verbouwen al het voer dat in de winter"nodig is op eigen bedrijf. Het belangrijkste voedermiddel is hierbij ingekuild gras. Om het gras in te kuilen wordt gebruik gemaakt van een torensilo met een maximale jn- houd van 700 ton. Voor de opslag van het graan hebben we twee silo's, elk goed voor zo'n 110 ton. Het meeste graan wordt direkt na de oogst verkocht, wat er voor veevoe ding voör de winter nodig is gaat de silo's in. Voor dat het graan vervoerd wordt, komt het eerst via vijzels in een binnensilo, daarna wordt het "gemalen" en vermengd met een mineralen mengsel en eventuele an dere voedingsmiddelen. De gerst wordt hoofdzakelijk aan het rundvee gevoerd, de haver merendeels aan de schapen. Bijna overal door het wei land stromen riviertjes, soms maar een halve meter breed, die voor drinkwater voor het vee zorgen en natuurlijk ook voor de afwatering van het land. Het meeste land is min of meer hellend, maar overal goed met trekkers te bewerken. De natuur in Schotland is erg fraai. ons o.a. geholpen met het opzetten van een F.H.D.S. schema (Farm and Horticultural Development scheme). Het is een plan dat opgemaakt moet worden voor minimaal de komende 3 jaar, het kan maximaal over 6 jaar. Er wordt dan een begroting opge maakt van alle veranderingen op het bedrijf bijv. aankoop machines, ver betering of vernieuwing van gebou wen, drainage, afrasteringen enz. Als een bepaalde verandering op het be drijf opgenomen is in het plan, kan na uitvoering van die verandering subsidie aangevraagd worden het percentage van de subsidie varieert van 15 tot 60%. Als het plan volledig is goedgekeurd kom je in aanmer king voor "Guidance Premium", je krijgt dan over het aantal jaren datje plan duurt tussen de 5 en 6 duizend pond (ongeveer 25.000,— De zaai en oogsttijd zijn wel de drukste perioden van het jaar op het bedrijf, speciaal april is een drukke maand, doordat graan zaaien en lammeren van schapen dan op de zelfde tijd plaatsvinden. De grond is van goede kwaliteit en is gemakke lijk te bewerken. Het afslibbaar- heidspercentage varieert van 16 boven op een heuvel, tot 35 op de laagst gelegen percelen. Speciaal de struktuur van de grond is zeer goed te noemen, de grond is dan ook weinig gevoelig voor het berijden met zware machines in natte perioden en voor stuktrappen van de zode door het vee in deze tijden. Het weer is hier gemiddeld iets voch tiger en koeler dan in Nederland, hoewel dit voorjaar zeer droog en zonnig is geweest. De Schotten heb ben andere gewoonten en manieren. Ze zijn erg gemoedelijk en vriende lijk, en wat vooral de eerste maanden na de emigratie van groot belang kan zijn, behulpzaam. We hebben in de 2 jaar die we in Schotland zijn vele nieuwe ervarin gen opgedaan, toch zal er ook in de toekomst naar gestreefd moeten worden om op tal van punten het no dige te leren en te veranderen. Het bedrijf van de familie Hamelink in het glooiend landschap. I

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1980 | | pagina 10