Teelt Aubergines neemt ieder jaar toe C A, M, E en teelt die in Nederland de laatste jaren zeer snel opgang heeft gemaakt, is die van aubergines. Begin zeventiger jaren bedroeg de totale produktie hier te lande niet meer dan enkele honderden tonnen. De grote opmars begon in 1975 en vorig jaar werd de 7.000 ton al gepasseerd. Sinds 1975 is de produktie met gemiddeld 14% per jaar gestegen. Vrijwel geheel voor export G Een aparte kleur Aubergine (nog) warmteminnend Kwaliteit uit Holland Nederland 80% export Dit jaar weer meer Raming van de bedrijfsuitkomsten in 1979 van de glastuinbouw- en champignonbedrijven De teelt is in Nederland geheel gericht op de export, 80% van de hier geteelde aubergines wordt in het buitenland afgezet, vnl. in West- Duitsland en in Engeland en wel met name in de zomer. rootproducenten van aubergines in Europa zijn Italië (ruim 300.000 ton per jaar en Spanje, rond 100.000 ton). In Frankrijk wordt 20' - 25.000 ton per jaar geproduceerd. Van deze, vergeleken met Nederland, enorme produkties wordt naar verhouding maar erg weinig internationaal ver handeld. Italië levert het jaarrond aubergines met een piek van juni t/m november. Het Spaanse produkt is beschikbaar van maart t/m oktober. In het win terhalfjaar worden er in Europa ook nog noemenswaardige hoeveelheden aubergines geïmporteerd uit Israël en van de Canarische Eilanden. Daarnaast zijn er nogal wat, voorna melijk Afrikaanse landen, die kleine hoeveelheden naar Europa exporte ren. Volgens de FAO werd er in 1978 in de hele wereld rond 4,0 min ton au bergines geteeld. Volgens deze bron zou er alleen in China al 1,25 min ton bijna een derde van de wereld- produktie) geteeld worden. Andere grootproducenten zijn: Japan, Tur kije, Italië, Egypte, Irak, Syrië en Spanje. Van de hele wereldproduktie komt driekwart uit Azië, 13% uit Europa, 9% uit Afrika en 2% uit Amerika (Noord en Zuid). ulinair gezien zijn er uitstekende mogeüjkheden met de aubergine, zowel bij de warme- als bij de broodmaaltijd. Het is vooral de aparte kleur waardoor de aubergine zich onderscheidt. Aubergines kun nen het beste met schil en al gekookt, gebakken of gestoofd worden omdat dan de meeste vitamines behouden blijven. Bij de afdeling Promotion van het produktschap zijn er folders te verkrijgen waarin het gebruik uit gebreid aan de orde komt. P lantkundig gezien behoort de au bergine tot de familie van de Nacht- schade-achtigen. Hiertoe behoren o.a. ook de aardappel, de tomaat en de paprika. Het verschil met de beide laatste hier te lande ook veel in kas sen geteelde produkten is, dat de au bergine evenals de komkommer een warmteminnend gewas is. 's Nachts moet een temperatuur van 18 graden C aangehouden worden en overdag 20 - 22 graden C. Bij de stookteelt is ook grondverwarming noodzakelijk. Zo bezien zou met de snel stijgende energieprijzen de teelt in de ver drukking kunnen komen maar an derzijds wordt er in ons land hard gewerkt om rassen te verkrijgen die bij lagere (nacht) temperaturen toch een goede opbrengst geven. Boven Aubergines dien is de aubergine in ons land nog een betrekkelijk jonge teelt waarbij het onderzoek nog in volle gang is. Een sprekend voorbeeld hiervan is dat er dit jaar een nieuw ras op de markt gekomen is met een belangrijk hogere produktie. De problemen die er zijn met bodemziekten kunnen wellicht in de toekomst opgelost worden als de teelt in substraten mogelijk wordt. In Naaldwijk is men hier volop mee bezig. Dit overziende zit er nog wel perspektief in de teelt van aubergines. "V ergeleken met andere aubergines leverende landen, is de kwaliteit van het Hollandse produkt aanzienlijk beter. Dit komt wel het meest tot uitdrukking in de prijzen die het buitenland bereid is te betalen. Op de diverse groothandelsmarkten in West-Duitsland waren de prijzen voor Nederlandse aubergines vorig jaar gemiddeld twee keer zo hoog als die van de belangrijkste konkurrent aldaar, Italië. Ook in Engeland is men bereid voor Nederlandse au bergines veel meer te betalen dan voor die uit andere landen. Zoals inmiddels wel duidelijk zal zijn, vindt de teelt in Nederland uit sluitend plaats in kassen. In meer zuidelijk gelegen landen als Frank rijk en Italië worden ze voor het grootste deel in de open grond ge teeld. Maar met name in Italië neemt de teelt in (plastik) kassen toe (1979 ruim 30.000 ton). Z oals gezegd is de laatste jaren de teelt van aubergines in Nederland sterk uitgebreid maar het blijft nog wel een produkt van bescheiden omvang. Het totale areaal beslaat een kleine 60 ha, waarvan vorig jaar 7.100 ton geoogst werd. In Nederland worden de eerste au bergines al in maart geoogst maar in mei komt de aanvoer eigenlijk pas goed op gang. Tot en met mei wordt rond een vijfde van de hele produk tie gerealiseerd. De laatste jaren is er geen vervroeging meer te konstate ren. De top van de oogst valt in juli en augustus. Dan wordt 40% van de hele jaarproduktie geoogst. Kijken we naar het prijsverloop over het hele jaar dan zien we precies het Zo worden op dit moment de aubergines aangevoerd. Ze worden per stuk geveild. Bij uitbreiding van teelt en produktie zijn dit zeker zaken die op de helling moeten! tegengestelde van het verloop van de aanvoer. Voor de vroegste wordt het meest betaald, in juli en augustus bereikt het prijspeil een dieptepunt om daarna weer te stijgen. Gemiddeld over heel 1979 kwam er een prijs uit de bus van 2,39 per kg. Dit was precies evenveel als in 1978 tegen nog 2,53 in 1977. In de daaraan voorafgaande jaren was de prijs steeds gestegen. De laatste jaren zien we dus, zeker als we rekening houden met de inflatie, een daling van de gemiddelde veiling- prijs. Maar het was nog wel zo, dat de rentabiliteit van de aubergineteelt beter was dan die van de gehele glasgroenteteelt. aubergines afkomstig van de Cana rische Eilanden. Deze handel vindt plaats in het winterseizoen als hier niet geoogst wordt. Zo kunnen de Nederlandse exporteurs ook in de winter hun Westduitse klanten van aubergines voorzien. Het gaat hierbij wel om aanzienlijk kleinere hoeveel heden dan zomers. -et een produktie van 7.100 ton en een gemiddelde prijs van 2,39 per kg kwam er in 1979 een produk- tiewaarde van 17,1 min gulden uit de bus, tegen 15,9 min in 1978 en 12,2 min het jaar daarvoor. De totale exportwaarde van auber gines was vorig jaar rond 20 min gulden. Dit betreft export inkl. reëx- port. Zoals uit de balans valt op te maken, exporteren we niet alleen hier te lande geteelde aubergines maar er vindt ook reëxport plaats. Voor driekwart gaat het hierbij om L anvankelijk zag het er naar uit dat het areaal dit jaar wat zou in krimpen. Maar met de komst van het nieuwe ras hadden de telers er toch meer vertrouwen in en is het areaal t.o.v. vorig jaar met een paar ha uit gebreid. Uit de areaalenquête van het C.B.T. valt op te maken dat de meeraanplant geheel in januari ver wezenlijkt is. Dit en het feit dat de produktiviteit van het nieuwe ras groot is, doet een toename van de produktie veronderstellen. Uit de eerste gegevens van dit sei zoen, tot 13 april j.l., kunnen we op maken dat er belangrijk meer wordt aangevoerd dan vorig jaar in die zelfde tijd. Voor een deel komt dit ook omdat het begin vorig jaar erg koud was waardoor de oogst wat la ter op gang kwam. De prijzen zijn ondanks deze belangrijk grotere aanvoer maar iets lager geweest. Vooruitlopend op de definitieve re sultaten heeft het LEI de bedrijfsuit komsten in 1979 van de glasgroente-, de snijbloemen-, de potplanten- en de champignonbedrijven geraamd. Van de snijbloemenbedrijven zijn ten gevolge van het achterblijven van de stijging van de bedrijfsopbrengsten bij die van de kosten, de bedrijfsre sultaten teruggelopen. De voorlopige uitkomsten van de champignonbedrijven vertoonden in 1979 een daling t.o.v. het voorgaande jaar, vooral als gevolg van de lagere prijzen door het relatief sterk toege nomen aanbod in de loop van 1979. Van de potplanten- en glasgroente bedrijven waren de geraamde bedrijf sopbrengsten in 1979 t.o.v. 1978 iets sterker gestegen dan de kosten, zodat per saldo een zeer lichte verbetering van de rentabiliteit kan worden ver wacht. De berekeningswijze is afwijkend van 1978. In verband met het inwer king treden van de WIR is de nieuwwaarde en daarmee de boek waarde van de duurzame produktie- middelen verlaagd met de aanspra ken op de WIR-premies. Dit leidt tot lagere kosten van rente en afschrij ving. Ook de waardevermeerdering van de jonge beplantingen die onder de opbrengsten worden geboekt neemt iets af. Per saldo geven deze korrekties een verbetering van het bedrijfsresultaat in van de kosten van 4 tot 5% bij de groenten en de Champignons en 3 tot 4% bij de snij bloemen en de potplanten. In de hiernavolgende tabel zijn het geraamde gemiddelde ondernemer- Raming van de gemiddelde bedrijfsuitkomsten in gld. in 1979 1) in vergelijking met de resultaten in 1978 soverschot per bedrijf, de arbeidsop- brengst (ondernemersoverschot en de gekalkuleerde kosten van de han denarbeid van de ondernemer) en het ondernemersinkomen (arbeids- opbrengst vermeerderd met het sal do van de berekende en de betaalde rente en de rentesubsidie) per on dernemer, in 1979 weergegeven in vergelijking met de resultaten in 1978. Deze publikatie kan uitsluitend worden besteld door overschrijving van 7,— op postrekening no. 41.22.35 t.n.v. het Landbouw-Eko- nomisch Instituut te Den Haag. Ver meld dient te worden: "Zend Mede deling No. 224". Ondernemersoverschot per bedrijf per 100,- kosten Arbeids- opbrengst Ondernemers- inkomen per ondernemer Groenten onder glas 1978 1979 Snijbloemen 1978 1979 Potplanten 1978 1979 :hampignons 1978 1979 -28.500 -29.100 -44.900 -55.400 19.600 25.000 4.800 4.500 21.000 22.800 11700 6.000 58.500 64600 45300 39.300- 28.800 26.400 19.700 12000 63.300 67.200 53.400 47.200 1) Met inbegrip van het WIR-effect. 19

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1980 | | pagina 19