"Graag Groene School met
algemene en vakgerichte opleiding"
Aandeel boeren in voedsel-
produktie nog slechts van
ondergeschikt belang
E rg boeiend vindt de heer Burger
de ontwikkelingen rond de richting
die de Groene School op zal moeten
gaan; een verdere veralgemenisering
of een school waarbij, naast een al
gemene vorming, een duidelijk vak
gerichte opleiding tot zijn recht
komt.
Pas benoemde direkteur Burger:
W e komen de eerstvolgende jaren in een vrij belangrijke periode
waarin wij de keus moeten maken tussen of een Groene School die als
beroepsonderwijs een nog meer algemeen oriënterend agrarisch ka
rakter gaat krijgen of een school waarbij de veralgemenisering niet
verder zal gaan en waarbij nog een duidelijke relatie met de praktijk van
land- en tuinbouw bewaard blijft.
Richting
KO
R1
rE WENKEN
1
Keuze
H
Ei
Bestaansrecht
H,
Efficiënter
eiwitproduktie met
mikro-organismen
Mijn nieuwe funktie zie ik daarbij als een soort kruispunt waar alle
wenslijnen van de inspektie, van de beheerskommissie, personeel en
leerlingen samenkomen". Met deze mensen samen wil de pas benoem
de direkteur van de "Groene School" in Kapelle, de heer Leo Burger
(44 jaar) uit Wemeldinge het schoolbeleid uitvoeren. Een beleid, dat, zo
zegt hij, in grote lijnen niet af zal wijken van het tot nu toe goed
gevoerde beleid onder direkteur J. Op 't Hof die per 1 augustus a.s. met
pensioen gaat en de direktie dan in handen geeft van adjunkt-direkteur
Burger.
"Het is een belangrijk voordeel, dat je een school onder je hoede krijgt
die goed geleid is. Je kunt voortbouwen op het reeds stevig verankerde
fundament zij het dat er natuurlijk wat andere accenten zullen worden
gelegd."
Het laatste heeft zijn "duidelijke
voorkeur. Hij hecht sterk aan het
belang van de algemeen vormende
vakken; iedere leerling dient deze te
krijgen, ongeacht het beroep dat hij
of zij later zal uitoefenen.
Daarnaast echter dient de leerling
onderwezen te worden in de leerstof,
waarvoor hij of zij naar onze school
is gekomen, waarvoor het kind ge
motiveerd is. Onderwijs dat kan
aansluiten bij de belangstelling van
HM
AKKERBOUW
MET INGANG VAN 10 april
1980 is een nieuwe bijdragerege
ling van kracht geworden met be
trekking tot samenwerkingsver
banden tussen landbouwbedrijven.
De aanvraag voor een bijdrage in
een op te richten samenwerkings
verband, kunt U indienen bij de
hoofdingenieur-direkteur voor de
Bedrijfsontwikkeling in de pro
vincie waar de betrokken bedrij
ven zijn gevestigd.
U KUNT NU REEDS beoordelen
of de le stikstofgift op de winter
tarwe voldoende hoog is geweest.
Zo niet, waarom zou U dan langer
wachten met een overbemesting
van 200 kg kalkammonsalpeter
per ha? U behoeft beslist niet te
wachten totdat het gewas in de aar
komt, maar geef de aanvullende
gift zodra U ziet dat hei gewas het
nodig heeft.
OM DE SPUITVLOEISTOF
goed te verdelen, is een regelmati-
ge afgifte van vloeistof door de
spuitdoppen erg belangrijk. De
hoeveelheid per spuitdop moet na
genoeg gelijk zijn. Ook de hoog
te-instelling van de spuitbomen is
belangrijk. Bij gebruik van wer-
veldoppen moet de spuitboom 80
tot 90 cm en bij spleetdoppen 50 -
60 cm boven de grond of het gewas
worden afgesteld.
DE TWEEDE HELFT van mei is
de beste tijd om knolselderij plan
ten uit te planten. Alleen goed
ontwikkelde, niet te lange, stevige
planten geven een goed gewas. Te
kleine planten worden als regel te
diep geplant en geven later fles-
vormige knollen (tarra). Derge
lijke planten kunnen beter één
week langer op het plantbed staan.
Dus beter wat gewacht, dan een
slechte aanslag, een mindere kwa
liteit en een lagere opbrengst.
HET ZIET ER NAAR UIT dat
we dit jaar meer last van voet ziekte
8
in wintertarwe zullen krijgen dan
voorgaande twee jaar. In maart en
april heeft de oogvlekkenziekte
zich op een aantal percelen al
sterk uitgebreid. Vooral bij'vroeg
ingezaaide en vroeg ontwikkelde
percelen is het nodig nu het gewas
te kontroleren en bij een aantas
ting van 15 tot 20% van de planten
direkt tot een bestrijding over te
gaan.
VEEHOUDERIJ
BIJ DE GEBOORTE EN binnen
3 weken na de geboorte sterven
12% van de kalveren. Dit zijn ge
middelde cijfers, zodat de sterfte
per bedrijf veel lager of hoger ligt.
Tracht door zindelijk werken tij
dens het afkalven en direkt na de
geboorte het kalf droog te wrijven
en de navel te behandelen met jo
dium, deze sterfte te voorkomen.
Zorg ook voor een fris en schoon
hok wat goed geventileerd kan
worden, maar tochtvrij is. Zijn er
moeilijkheden, vraag dan advies.
"RUST ROEST", geldt voor alle
ijzeren materialen. Dus ook voor
weidepompen, welke een half jaar
buiten dienst zijn geweest. U
wacht toch niet met het kontrole
ren van de werking van de pomp
tot het vee, tengevolge van dorst,
uit de weide breekt? Wat gebruikt
wordt, kan kapot gaan, maar wat
over een langere periode stilstaat,
verslijt meestal nog sneller.
KUIL VOER WAARVAN een
gedeelte is overgebleven, kan heel
goed worden bewaard tot het vol
gende winterseizoen. Bij stoppen
met voeren, moet de kuil dan met
plastik en grond direkt worden af
gedekt. Breng rond de kuil een
goede afrastering aan om narig
heid met vee te voorkomen. Er is
niets wat meer bederf van het
kuilvoer in de hand werkt dan de
poten van vee die een wandel
tochtje over de kuilhoop hebben
gemaakt.
De heer Burger voor de Groene School.
de leerling is een erg goede zaak. De
jongen of het meisje dat bij ons komt,
heeft belangstelling voor alles wat
groeit en bloeit. Het zou dom zijn
niet bij deze interesse aan te sluiten.
Bovendien willen onze leerlingen
graag weten waarom en waartoe ze
iets leren. Daarom hecht hij zo sterk
aan de verbinding van ons onderwijs
met het agrarisch beroep.
oe dit in de praktijk verwezen
lijkt zal worden is momenteel nog
niet precies uitgewerkt. Vroeger was
het zo dat de leerlingen na 2 jaar een
duidelijke beroepskeuze moesten
maken. Ze kozen of akkerbouw en
t én ding staat wel vast. Er moet
een zodanige konstruktic komen dat
iedere leerling volledig tot zijn recht
kan komen, ongeacht zijn of haar
toekomst, wel of niet uit de landbouw
en in overeenstemming met zijn of
haar belangstelling en kapaciteiten.
Banken en industrieën steeds machtiger
"Als we praten over de voedselproduktie, hebben we het al lang niet
meer over de landbouw alleen. Het aandeel van de boeren in het
voedselsysteem is nog maar van ondergeschikt belang. Het zijn de ^rote
ondernemingen en de banken die bepalen wat en hoe er geproduceerd
wordt". In deze bewoording lichtte Susan George, verbonden aan het
Transnational Institute te Amsterdam haar visie op de voedselproduk
tie toe. Dat gebeurde in Wageningen waar zij sprak op uitnodiging van
de studiekring Ontwikkelingssamenwerking van het NILI en de vak
groepen Sociologie niet westerse Voeding.
Susan George schetste voornamelijk
het model waarin de voedselpro
duktie in de Verenigde Staten
plaatsvindt. De V.S. tellen momen
teel 2,3 miljoen landbouwbedrijven.
Twintig procent daarvan produceert
tachtig procent van de produkten.
De grote bedrijven krijgen over
heidssteun. De resterende tachtig
procent werkt niet efficiënt (zo vindt
de overheid) en is gebonden aan in
dustrie. Voortzetting van het over
heidsbeleid op dit punt zal er toe lei
den dat in de komende jaren zestig
procent van de boeren zal verdwij
nen.
Voor bedrijfsvergroting is men aan
gewezen op kredieten van banken en
maatschappijen. Zij dikteren pach
tende boeren wat ze moeten telen en
hoe. Ook landbouwproduktenver-
werkende bedrijven krijgen een
steeds groter wordende invloed op
boeren en bedrijven die bijvoorbeeld
machines moeten leveren. Een niet
ongevaarlijke ontwikkeling, zo toon
de Susan George aan, bijvoorbeeld
voor de plantenverdeling. In de V.S.
is die verdeling onder andere gericht
op het vergroten van de mogelijkhe
den om fruit mechanisch te oogsten.
Nodig is daardoor Stevig fruit dat op
een gelijk tijdstip rijp is. Door een
dergelijke selektie raken waardevolle
eigenschappen van plantensoorten
(b.v. immuniteit) in onbruik en gaan
verloren.
Vrouwen dupe
Volgens Susan George wordt het
Amerikaanse systeem overgeplant
op Derde Wereldlanden. In Amerika
werkt momenteel vier procent van de
bevolking in de landbouw. In ont
wikkelingslanden varieert dat van
vijftig tot vijfennegentig procent. Het
is duidelijk dat dat beeld verandert,
met name door de groene revolutie.
En ook in Derde Wereldlanden zijn
alleen rijke boeren in staat de door
banken en maatschappijen beschik
baar te stellen gelden ook daadwer
kelijk te investeren en hun land uit te
breiden. Ten koste van de kleine
boeren die werkloos worden. Vooral
vrouwen zijn volgens Susan George
van deze ontwikkeling de dupe ge
worden. In haar voordracht, waar
voor ruime belangstelling bestond,
besteedde zij ook aandacht aan de
rol die universiteiten in het voedsel
systeem is toebedeeld. In de V.S.
wordt het onderzoek op universitei
ten merendeels gefinancierd door de
grote maatschappijen. Dat heeft tot
gevolg dat voornamelijk dat onder
zoek wordt verricht wat voor die
maatschappijen van belang is. On
derzoek naar zgn. "alternatieven"
komt nauwelijks aan de orde, aldus
Susan George.
(Wagenings Hogeschoolblad,
Leo Burger die per 1 augustus
a.s. de direktie van de Groene
School (officieel ir. A.W. v.d.
Plassche school) in Kapelle op
zich neemt, begon zijn loop
baan ais onderwijzer in
Nieuwdorp. Na het behalen
van een aantal landbouwaktes
werd hij in 1962 leraar aan de
LagereAgrarischev.d.Plassche
School. Per I augustus 1977
werd hij benoemd tot adjunkt-
direkteur. De laatste jaren gaf
hij reeds leiding aan de vak
scholen voor hoveniers.
Aan de Groene School werken
ongeveer 20 leerkrachten en
ze wordt dagelijks bezocht
door ca. 270 leerlingen uit een
groot deel van de provincie
Zeeland. De aan de school
verbonden vakopleidingen
(één dag pgr weelclvoor akker
bouwer, hovenier of fruitteler
worden bezocht door plm. 70
leerlingen.
veeteelt of bloementeelt en aanleg en
onderhoud van tuinen.
Momenteel kiezen ze nog wel ak
kerbouw en veeteelt, maar de andere
keuze mogelijkheid is plantenver-
zorging, waarbij het accent meer op
de tuinbouw ligt. Deze keuze kan nu
zo gedaan worden omdat onze
school aan een experiment deel
neemt. Hoe in de toekomst een keuze
bepaald zal worden en op welk tijd
stip, is nog een vraag.
Een niet te "eng vakgerichte" school,
maar ook niet te "zwevend alge
meen"!!
I ets zeggen over de toekomst van de
school is koffiedikkijkerij meent
Burger. Door de daling van het ge
boortecijfer zal het aantal leerlin
gen in de toekomst misschien wel iets
dalen maar twijfel omtrent het bes
taansrecht van zijn Groene School
heeft hij allerminst. Ook niet nu het
in de landbouw niet zo best gaat.
Opmerkelijk, zegt hij, maar een ver
band tussen het aantal aanmeldin
gen voor de kursus fruitteelt en de
slechte situatie in die bedrijfstak is er
bij ons niet of nauwelijks.
L et is duidelijk dat de school en
zeker geldt dit voor de Groene School
in Kapelle, steeds minder een ietwat
geïsoleerde gemeenschap is en steeds
meer raakvlakken heeft gekregen met
de maatschappij "buiten", d.w.z. ook
met de politiek. Burger: Ik heb altijd
geprobeerd de partij politiek buiten
de school te houden, omdat deze po-
larisérend werkt. Het is mijn stellige
overtuiging dat zo'n enge partijpoli
tiek de gemeenschap op school steeds
meer in groepen scheidt en dat is een
slechte zaak. Ik hoop vooral de mens
in de leerling te vinden op een voor
alle partijen plezierige school, want
een goede ontwikkeling van de leer
ling is pas gewaarborgd als de sfeer op
school goed is. "Voor mij, zo besluit
hij, is het belangrijk te weten dat de
jongelui het hier naar hun zin heb
ben."
Op de 13e Internationale TNO-
Konferentie in het Rotterdamse Hil-
ton-Hotel onthulde dr. J. Windass
(Imperial Chemical Industries, En
geland) een nieuwe methode die ICI
heeft ontwikkeld om eiwitten met
behulp van mikro-organismen aan
zienlijk efficiënter te produceren.
Konventionele methoden van eiwit
produktie zijn qua energieverbruik
inefficiënt. Dit is een veel energie
verslindend proces. Later vond de
wetenschap uit, dat eiwit ook gepro
duceerd kan worden door gebruik te
maken van mikro-organismen met
o.a. methanol als voedingsbasis,
ICI heeft nu een manier ontwikkeld
om de erfelijke eigenschappen van
deze mikro-organismen op een zoda
nige manier te veranderen dat meer
eiwit per kilo methanol kan worden
geproduceerd zonder extra energie te
gebruiken. ICI gelooft dat dit een van
de eerste voorbeelden is van kom-
mercieel belangrijke genetische ma
nipulatie in Europa. Duidelijk is dat
de nieuwe ontwikkeling een interes
sant alternatief zal vormen voor het
plantaardig eiwit dat momenteel in
veevoer wordt gebruikt.
(Persbericht TNO