PLATTELANDSJONGEREN ZUID 1978
VOOR HE
VROUW
Een \i r!aars\akantje
E nkele jaren geleden brachten wij een vakantie door in
Zuid-Lintburg in de tijd dat de appels en peren aan de
bomen hingen. Een lust om te zien en te eten. Het eten ging
daar namelijk ook heel makkelijk: het was een jaar, dat het
fruit niet veel geld opbracht en Zuid-Limburg heeft veel
oude vruchtbomen in de weilanden. En de wandelpaden
lopen daar door die weilanden, zodat wij er niet omheen
konden, de rijpe peren lagen ons voor de voeten. Nu ik
eraan terug denk, proef ik ze nog! Maar aan al dat rijpe
fruit gaat een bloesemtijd vooraf en we beloofden onszelf,
dat we in de bloesemtijd nog eens naar dezelfde streek
terug zouden gaan.
D it jaar is het er dan van geko
men. Eind mei, de perebomen
stonden al volop in blad, maar de
appelbomen waren nog prachtig
in bloei. We hadden wandel-
kaarten van Slenaken, Noorbeek
en Epen, een streek waar veel
fruitteelt voorkomt. Er zijn mooi
aangelegde boomgaarden, maar
ook zomaar verspreide bomen in
de weilanden en op de glooiingen
van de heuvels en dat zijn dan
vaak heel grote oude exemplaren
met een enorme bloesempracht
en juist deze bomen maken de
vergezichten zo mooi.
W e hadden nog meer willen doen, maar de tijd zat er op. We
moesten afscheid nemen van de moeder en de twee dochters, die
het hotel waar we logeerden, leidden. Ze hadden hun best ge
daan om het de gasten naar de zin te maken en we hebben het er
gezellig gehad.
Het vormingswerk
binnen de P.J.Z.:
A. Kadervorming;
B. Algemeen vormingswerk.
KWARKTAART
(zonder oven)
B. ALGEMEEN VORMINGSWERK
A. OVERZICHT JAARLIJKSE KADERVORMINGS-
AKTIVITEITEN
I. Op afdelingsnivo 11 afdelingsbesturen):
1 x per 3 maanden bestuursbegeleiding t.b.v. de 11 afdelingen
(door beroepskracht).
rol: deel van avond observatie laatste C/3) deel avond n.a.v.
observaties: gesprekken, bijsturen, leerpunten ensuksessievelijk
bestuursleden deze taak over laten nemen.
II. Op centraal (provinciaal) nivo:
(a, b en c voorbereid, georganiseerd, geleid door de provinciale
vormingskommissie beroepskracht).
a. in oktober halve bestuursinstruktiedag (Bergen op Zoom),
eerste helft: technische bestuurinstruktie t.b.v. voorzitters,
sekretarissen en penningmeesters.
tweede helft: inhoudelijke (gezamenlijke instruktie (doel,
methodes, vormingswerk; open-ronde-gesprek; informatie
uitwisseling).
b. in december: kader-weekend (van Eeghenhuis te Aarden
burg). inhoudelijk bezig zijn met besturen (o.a. doelgroepa
nalyse, stellingenspel provinciaal beleid; teamworkspel;
doelstelling vereniging).
c. in april: bestuursinstrukie-avond t.b.v. voorzitters en nieuwe
bestuursleden (Bergen op Zoom).
praktische uitwerking van kaderweekend (o.a. behoeftepei
ling samenstellen, teamwerk in afdelingspraktijk én bijspij
keren nieuwe bestuursleden).
UI. Schriftelijke ondersteuning:
de (kader)vormingskommissie (tussennivo) stelt elk jaar
Kader-Service-Map samen.
Verder uiteraard stukken vanuit landelijk en provinciaal buro.
B. 1) Behalve kadervorming houden de V.K. (vormingskom
missie) en de beroepskracht zich ook bezig met een onderdeel
van het algemeen vormingswerk:
Film-Gespreks-Avonden (F/G-avonden).
Voorbereiding:
a. via mini-enquête inventarisatie van thema's/onderwerpen-
behoefte.
b. na keuzebepaling enkele, op het thema betrokken, films
draaien en analyseren; vragen eruit halen en "panklaar"
maken.
c. try-out van de F/G-avond; d.w.z. als traning en evaluatie
leerpunten.
Uitvoering:
Zes afdelingen bestelden daarna de F/G-avond; d.w.z. elke
keer ging de V.K. met film en projektor "de boer op", waarbij
een roulerende taakverdeling is ingevoerd (inleider; operateur;
gespreksleider).
In 1978 waren de thema's van de F/G-avonden: Vooroordelen
en Mensen zonder werk.
B. 2) Begeleidings- en vormingswerk door de beroepskracht
(i.s.m. werkgroepen en incidentele kommissies).
a. Ledenweekends in 1978: 3 video-doe-weekends; 2 thema
weekends: ons platteland; 1 thema-weekend: vooroorde-
len/diskriminatie.
b. Agrarische Studiereis Verenigde Staten. 3/2 week, 31 deel
nemers: 70% agrarisch, 30% toeristisch..
c. Toneel, begeleiding van toneeljury; organisatie van spelers-
kursus.
Diversen, zoals een kreativiteitskursus (organisatie); begeleiding
sportkommissie, dagelijks bestuur, hoofdbestuur etc.
Filosofie achter dit alles:
(vooral bij F/G-avonden en ieden-weekends en kadervorming)
1. oriëntatie
keuzemogelijkheden aangeboden krijgen
kans krijgen (systematisch; met begeleiding) om te leren kennen
wat er allemaal mogelijk is.
2a. leerproces
mogelijkheid krijgen ergens intensief mee bezig te zijn
VORMING
ONTWIKKELING
1) bredere, objektievere informatie; blikverruiming
2) aan het denken gezet worden
3) vaardigheden verkrijgen
4) zelfontdekking/persoonlijkheids ontwikkeling/groeiproces
5) leren samenwerken/anderen leren kennen/waarderen
6) gericht op aktieve hantering in je samenlevingssituatie; ge
richt op totale persoon
2b. bewustwording
1) slagvaardiger, gelijkwaardiger voelen
2) maatschappelijke betrokkenheid
3) mondeling, stellingname, zeggingskracht
4) kritische waardering van je eigen situatie
(Deelnemers omschreven het als:
meningsvorming
begrip/opheldering
jezelf leren uitdrukken
zelfwerkzaam worden
kreatieve potenties bewust worden
jezelf leren zijn
1) zelfontdekking, groeiproces
2) zelfontplooiing van expressie, kenvermogen en kennis-in
houden, vaardigheden
3) niet zozeer gericht op verandering van, invloed krijgen in je
samenlevingssituatie; gericht op een aspekt van de persoon.
onder redaktie van de Redaktiekommissie Bond
van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Bra
bant
Redaktieadres:
Mevr. L.J. de Regt-van Malde gem,.
Anna Mariaweg 1, 4494 PB Geersdijk.
Ekonomisch zullen ze waarschijnlijk niet
veel waarde'hebben. Daarbij bloeide de witte en rode kastanje
en de meidoorn met daarbij alle mooie tinten groen van het
nieuwe blad en het bruin van de beuken. Op de grond allerlei
bloeiend klein goed, waaronder veel boterbloemen, witte en
gele dovenetel en niet te vergeten het fluitekruid. Het was er erg
mooi en we hebben er dan ook van genoten.
We hebben veel gewandeld, ondanks het koude en natte weer
van de eerste dagen. Met truien en jacks en stevige schoenen
gingen we op pad. De paraplu was onze trouwe metgezel en die
heeft ons goede diensten bewezen. Het voordeel van het koele
weer was, dat je het wandelen langer volhield en minder ver
moeid raakte. En als je schoenen maar eenmaal goed kennis
gemaakt hebben met de blubber (de paden waren kletsnat en
glibberig), dan ben je er doorheen, 's Nachts droogden ze weer
op, 's morgens even een borstel er overheen en dan schoten we
ze weer aan de voeten. Maar dan wel met schoenen in de hand
Op de terugweg hebben we het witte stadje Thorn nog aange
daan. De buitenwijken zijn als in andere stadjes, maar de kern is
nog goed bewaard gebleven op één punt na. Naast de Stiftskerk
is een grote zelfbedienings levensmiddelenzaak gekomen, met
een niet zo fraaie gevel, althans niet in stijl met de omgeving.
Volgens onze bescheiden mening een misser van de plaatselijke
welstandskommissie.
Wat ons onderweg opgevallen is dat de brem de winter slecht
doorgekomen is. Wij hadden de heenreis de Boudewijnweg door
België genomen en daar misten we de bloeiende brem en de
terugweg door Brabant gaf hetzelfde te zien: veel dorre, bruine
struiken. Gelukkig was er verder een overvloed van bloemen en
groen en mooie plekjes en plaatsjes, zodat we het eens zijn met de
titel van het boek "Nederland, wat ben je nog mooi".
R. Mouthaan-Mantel
het hotel binnen komen. Maar gelukkig hebben we ook stra
lende dagen meegemaakt, zodat we alles met het licht en de
warmte van de zon gezien hebben.
J a, wat doe je nog meer tijdens een vakantie in Zuid-Limburg.
Een middagje Aken: we reden met de auto naar de grens en
vanaf daar met openbaar vervoer - de stadsbus - naar het cen
trum. Dat is een ieder aan te raden, geen parkeermoeilijkheden
en niet hoeven te rijden in het drukke verkeer van een vreemde
stad. Ik was nooit eerder in Aken-geweest, alles was dus nieuw.
Het centrum doet gezellig aan met terrasjes en mooie winkel
promenades. Het verkeer is hier ook geweerd. Bij een bezoek
aan Aken ontkom je niet aan een bezoek aan de meer dan 1000
jaar oude Dom.
Het oudste gedeelte
althans is meer dan 1000 jaar oud
in de loop van de eeuwen werden
er steeds kapellen aan toege
voegd. Opvallend zijn de prach
tige hoge glas-in-lood-ramen en
de met mozaïek ingelegde vloer.
Veel herinnert hier aan de tijd
van Karei de Groote.
Verder stond een middagje
Maastricht op het programma en
dat gebeurde op een warme mid
dag. Een mooie gelegenheid om
de koele St. Servaaskerk te be
zichtigen met de rijke schatkamer
met o.a. kostbare beelden en
sleutel en drinkbeker van St. Ser-
vaas. Daarna, hoe kan het anders, een terrasje opgezocht op het
Vrijthof. Zondagmorgen waren we in Margraten. De dag ervoor
was het Memorial Day geweest op de Amerikaanse militaire
begraafplaats met bezoek van verschillende ministers en hoge
militairen. Er waren prachtige kransen gelegd, waaronder van
de Koningin en de Prips. Het was er vredig en rustig en heel erg
mooi. De bomen in het frisse groene blad, de rhododendrons
bijna in bloei en in het geschoren gras 8300 marmeren grafste
nen... Je wordt er heel erg stil van en het kost moeite om gewoon
weer verder te gaan.
Voor de bodem: 200 g droge biscuitjes, 3 eetlepels rode jam, 2
eetlepels rum.
Voor de vulling: 8 blaadjes gelatine, 3 eieren, 200 g basterd
suiker, 2 doosjes magere kwark, sap en rasp van 2 citroenen,
blik perziken of mandarijntjes.
Week de gelatine 10 minuten in koud water. Beboter een
springvorm van 20 cm middellijn. Breek de biscuits in kleine
stukjes, meng deze door de met rum verdunde jam. Leg dit
mengsel op de bodem van de springvorm. Splits de eieren in wit
en geel. Sla de eiwitten zéér stijf, voeg daarna 100 g basterdsui
ker toe en sla ze opnieuw stijf. Roer de eierdooiers schuimig met
de rest van de suiker. Klop één voor één de doosjes kwark met
de rasp van beide citroenen door dit dooiermengsel. Los de goed
uitgeknepen blaadjes gelatine op in het warme citroensap, voeg
het warme sap bij het kwarkmengsel. Spatel dit snel door de
stijfgeslagen eiwitten, samen met de helft van de kleingesneden
vruchten. Doe het mengsel over in de springvorm. Garneer de
bovenkant met de rest van de vruchten. Laat de taart, ongeveer
24 uur opstijven op een koude plaats en snijd deze tenslotte in
punten.
19