VOO It III?
VROIIW
Ic rubriek
DAMRUBRIEK
JAQi
■PW
a
Nieuwe namen in de
literatuur
I n verschillende leeskringen werd besloten het vrij moeilijke
werk van de schrijfster Doeschka Meysing te behandelen.
m
m
Z uurkool met worst is evenals erwtensoep een kost die
best past in het Nederlands klimaat. Zuurkoolbereiding is
een van de oudste vormen van konservering. Bovendien
kon je zuurkool meenemen op lange tochten en had het als
voordeel dat het scheurbuik hielp voorkomen. In Neder
land Frankrijk, West Duitsland en de V.S. wordt veel
zuurkool geproduceerd. Vreemd genoeg is dit in België
nauwelijks het geval. Ing. J.C. Boon van het Produktschap
voor Groenten en Fruit geeft in een marktinfobulletin een
overzicht van het proces om van witte kool zuurkool te
maken.
Z uurkool ontstaat door geschoonde, d.m.v. een boor van de
pit ontdane en daarna gesneden wittekool een natuurlijk
gistingsproces te laten ondergaan; natuurlijk omdat de op het
koolblad van nature aanwezige mikro-organismen het gehele
proces veroorzaken. Bij de spontaan verlopende gisting worden
suikers omgezet in zuren. Door toevoeging van verzadigde pekel
(vroeger keukenzout) wordt het proces in toom gehouden. Het
zout-% is te laag (15 gram per 100 kg kool) om een konserve-
rende werking te hebben. De gehele omzetting van kool in
zuurkool vindt plaats in de zgn. zuurkoolput. Als deze gevuld is
wordt de kool afgedekt waardoor de gisting plaatsvindt zonder
dat er zuurstof bij kan komen. Hierdoor blijft de van nature in
ruime mate aanwezige vitamine C behouden.
Margaretha Ferguson hield lezing voor plattelandsvrouwen
Schoolmelkdrinkers van vroeger
zijn nu de grootste
melkgebruikers
Meerslag
gaat
voor.
Zuurkool is een beste winterhap
onder redaktie van de Redaktiekommissie
Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland
en Brabant
Redaktieadres: Mevr. A.W. de Jonge-Jansen,
Bosdijk 1, 4493 PD Kamperland,
tel.: 01107-610
Op initiatief van de Prov. Kommissie Vorming van de Bond van Plattelandsvrouwen is een bijeenkomst georganiseerd in de
Prins van Oranje in Goes, waar de schrijfster Margaretha Ferguson een lezing hield met als thema: "Van journalistiek tot
egotrip
Voor een zestigtal dames bleek het de moeite waard te zijn om naar Goes te komen. In de afgelopen jaren is de belangstelling
voor literatuur groeiende, wat resulteert in de oprichting van verschillende leeskringen, die in heel de provincie aandacht van
de leden krijgen. In enkele van die kringen werden boeken van Margaretha Ferguson gelezen.
De schrijfster schreef al op negenjarige leeftijd, dat waren dag
boeken en brieven, die echter nooit gepubliceerd zijn. Het zou
nog 30 jaar duren voordat haar eerste werk uitgegeven zou
worden.
We kunnen stellen, dat Margaretha Ferguson een geëngageerde
schrijfster is, wat op haar jeugd terug te brengen is. Haar vroege
jeugd bracht ze door in Arnhem, waar haar moeder gemeente
raadslid was voor de Partij van de Arbeid. In die tijd heel
progressief om je als vrouw daadwerkelijk met politiek bezig te
houden. Haar latere jeugd beleefde ze in het vroegere Ned.
Indië.
Haar boeken zijn geromantiseerde verslagen van reizen die ze
gemaakt heeft naar o.a. de Volksrepubliek China en Indonesië.
De schrijfster las gedeelten voor uit:
"Een haagse dame in China". Dit behandelt een rondreis door
China met veertien studenten, op uitnodiging van de Vriend
schapsvereniging Nederland-China.
"Nu wonen daar andere mensen". Hier maken we kennis met
het Indonesië van nu.' in vergelijking met het Indië van de
jeugdjaren van de schrijfster.
"Mammie, ik ga dood". Dit berust op kampervaringen tijdens
de Japanse bezetting.
"Zeven straten en een park". Dit zijn de jeugdherinneringen uit
haar Arnhem-tijd.
"Elias in Batavia en Djakarta". Eveneens over Indonesië, maar
dan in de koloniale tijd en de tijd van nu.
Alle boeken hebben duidelijk een autobiografische inslag,
waarvan de schrijfster zelf zegt: "Het is een relativeren van
eigen meningen en waarnemingen".
Het was een middag, waarbij de schrijfster dichter bij de lezer
kwam te staan. Mevr. Hendrikse-de Vries, voorzitster van de
Kommissie Vorming, leidde de spreekster in en sloot de middag
met een dankwoord.
Mevr. Heringa-Hoeufft gaf nog de mededeling door dat de heer
v. Paassen voor de leeskringen werk zal behandelen van
Doeschka Meysing en Maarten 't Hart resp. op 16 januari en 8
mei 1979 in Zierikzee.
R.M.M.
De voorjaarsvergadering van de Bond van Plattelandsvrou
wen in Zeeland zal niet-op donderdag 26 april maar op
dinsdag 24 april worden gehouden. Plaats: Prins van Oranje
te Goes
In het septembernummer van "de Plattelandsvrouwen"
stond een artikel: "Blijven onze leeskringen bij de tijd?"
Hierin werd een pleidooi gehouden voor eigentijdse lite
ratuur. De schrijvers zoals Hermans, Mulisch, Claus e.a.
zijn in hun werk minder produktief geworden en worden
door de jeugd niet meer als eigentijds herkend. De schrijf
drang van deze auteurs wordt nu overgenomen door een
nieuwe generatie van jonge schrijvers. Om enkele te noe
men: Biesheuvel, Maarten 't Hart, Doeschka Meysing,
Anja Meulenbelt, Dirk Ayelt Kooyman.
In het algemeen worden de boeken onder elkaar in iedere lees
kring afzonderlijk behandeld en dan blijkt, dat er toch vaak
zinnige konklusie's getrokken worden. Maar bij bespreking van
moeilijk werk of een totaal nieuwe stroming in de literatuur dan
is de steun van een deskundige wel gewenst om meer of beter
inzicht te krijgen in de materie.
Dit is echter lang niet altijd voor kleine groepjes te realiseren.
Maar bij de behandeling van het oeuvre van Doeschka Meysing
bleek wat met goede kontakten en samenwerking met de ver
schillende leeskringen onderling en de kommissie Vorming, ge
daan kan worden. Op een bijeenkomst in november in Goes
werd bekend gemaakt, dat in januari in Zierikzee een lezing
gehouden zou worden over het werk van Doeschka Meysing
door de heer v. Paassen, leraar Nederlands aan de Rijksscho
lengemeenschap. Dat hiervoor belangstelling bleek te zijn,
kwam tot uiting in een volle zaal in Zierikzee, met niet alleen
leden van Schouwen-Duiveland, maar ook leden van twee
leeskringen van Beveland en wel van de afdelingen Goes en
Kapelle.
Wat voor een kleine groep niet haalbaar is, dat lukt met
meerdere groepen samen prima! Op deze manier blijven de
leeskringen bij de tijd!
De middag werd ingeleid door mevr. de Koeyer-Doeleman en
gesloten door mevr. Heringa-Hoeufft, lid kommissie Vorming.
Er werd nog bekend gemaakt, dat de heer v. Paassen op 8 mei
voor de leeskringen zal behandelen "Een groep regenwulpen"
van Maarten 't Hart. Ook weer in Zierikzee in "De Zeeuwse
Herberge" om 13.30'uur. R.M.M.
De Huzarensalade
O,
ok nu weer een samengestelde salade; n.l. de huzaren
salade.
Net als bij de Waldorfsalade (zie onze vorige rubriek.) is
het mooie van deze salades dat je ze verschillend kunt
opmaken en samenstellen, maar genoeg daarover.
Alleen nog wat algemene aanwijzingen die u als regel wel in acht
moet nemen, zoals nooit de salades hakken, maar altijd snijden.
Door het hakken krijgt men n.l. een kompakte massa, die er nu
niet zo smakelijk uitziet en daardoor ook niet zo gewaardeerd
zal worden.
Ook belangrijk is dat de salades goed op smaak worden gebracht
en op zodanige wijze worden opgemaakt dat deze de gast uit
nodigen te eten.
Dan nu aan de slag
Nodig: 500 gr. gekookte aardappelen (niet te gaar); 500 gr.
augurken; 300 a 400 gr. vlees (gekookt of gaargebraden); 5
Golden Delicious; 1 ui; olie, azijn, zout, peper en wat worces-
tersaus.
De aardappelen, de augurken, het vlees en de appelen in kleine
gelijke plakjes snijden, en de uien fijnsnipperen.
Deze ingrediënten luchtig door elkaar mengen en op smaak
brengen met peper, zout, olie, azijn en enkele druppels worces-
tersaus.
De salade netjes modelleren op een platte schaal en overgieten
met mayonaise. Het geheel garneren met groene sla, waaiertjes
van augurken, plakjes tomaat en hardgekookt ei.
U kunt dit als lunch-hapje gebruiken of als voorgerecht bij een
diner. Van Vliet
Nederlandse volwassenen tot 35 jaar, die in hun kindertijd
schoolmelk of melk in de pauze hebben gedronken, blijken
thans aanzienlijk grotere melkgebruikers dan zij, die geen ge
bruik maakten van de op school aangeboden melk. Overigens
kan aan dit opmerkelijke feit niet de konklusie worden verbon
den dat het drinken van schoolmelk de oorzaak is van dit hogere
melkverbruik; het is best mogelijk, dat de schoolmelkdrinkende
kinderen van huis uit een hoger melkverbruik hebben meege
kregen.
•03*91 13*61 €3*13 - 61 *6t> I3"93 6F*63 LZ'M
tu00|qojdtuep 6u;sso|dQ
Wit: 7 sch. op 16, 24, 26,
31, 33, 40 en 43.
Zwart: 6 sch. op 13, 14, 17,
18, 22 en 29.
Bi
3
g§
H
O
mi m ju
n
10
15
20
25
30
35
40
45
50
Van de grootmeester in de kleinkunst van de problematiek A.A.
Polman dit miniatuur, dat in vier zetten tot winst leidt. Drie
achtereenvolgende zetten wordt zwart tot "meerslag" gedwon
gen, d.w.z. dat bij slagkeuze steeds het grootste mogelijke aantal
stukken dient te worden geslagen. Het probleem eindigt "natu
rel" hetgeen wil zeggen, dat slechts één witte schijf op het bord
achter blijft.
De oplossing treft U elders op deze pagina aan. Anderson.
Een en ander blijkt uit een in september van het vorig jaar in
opdracht van Het Nederlands Zuivelbureau door bureau Cen
trum gehouden enquête. Bij het onderzoek, dat een herhaling
was van een soortgelijke enquête in 1972 waren ongeveer 500
vrouwen en 300 mannen betrokken.
- volle en halfvolle gewone melk genieten bij de nederlandse
gezinnen aanzienlijk meer populariteit dan magere melk.
Volle gewone melk wordt door ongeveer de helft van de
gezinnen regelmatig of af en toe gekocht. Een net zo grote
groep koopt regelmatig of af en toe halfvolle gewone melk;
magere gewone melk komt daarentegen maar in één van de
acht gezinnen op tafel;
- houdbare volle en halfvolle melk worden door één op de vijf
gezinnen wel eens gekocht; de houdbare magere melk zit op
hetzelfde niveau als de gewone magere melk;
- de houdbare melksoorten worden vooral door kinderen ge
dronken; dit geldt ook voor chocolademelk, die in twee van
de drie gezinnen wel eens wordt gekocht;
- karnemelk komt in evenveel gezinnen als chocolademelk, al
zijn de volwassenen er gekker op dan kinderen;
- gewone of naturel yoghurt is een typisch gezinsprodukt:
vrijwel alle gezinsleden nuttigen het en in 9 van de 10 ge
zinnen komt het al dan niet regelmatig op tafel;
- de jongste yoghurt-va riant, drinkyoghurt, doet het vooral bij
de kinderen goed. Hij komt bij 4 op de 10 gezinnen al dan
niet regelmatig in huis;
- melk wordt vooral bij de broodmaaltijden gedronken; bij die
maaltijden is thee de grootste konkurrent, gevolgd door
koffie. Karnemelk en chocolademelk zijn typisch dranken
voor bij de broodmaaltijd, hoewel er in de loop van de
middag ook vaak een glas van wordt gedronken;
- van alle melkprodukten is gewone of naturel yoghurt het
populairste, gevolgd door karnemelk voor de vrouwen en
volle gewone melk bij de mannen;
- in de periode 1972-1978 zijn de meningen van de volwasse
nen over het melkdrinken door kinderen nogal veranderd.
Zowel het aantal volwassenen, dat het NIET nodig vindt
toezicht te houden op het melkdrinken door kinderen, als de
groep die het ALTIJD nodig vindt, nam toe. De laatste groep
is echter nog steeds het grootste.
Het proces
Na ongeveer een maand is het proces zover gevorderd dat het
produkt afgezet kan worden. In Frankrijk en in Nederland ge
beurt dit veel in vaten. Vroeger waren die van hout maar
tegenwoordig zijn ze van plastik. Daarnaast wordt er ook veel
verse zuurkool afgezet in kleinverpakking. De enige behande
ling die het produkt hiervoor ondergaat is de zgn. navergisting
waarbij alle suikers omgezet worden in zuren. Anders dan
vroeger jaren wordt het daarna zonder konserveringsmiddel
verpakt. Dit produkt is zeker niet veel minder vers dan de
zuurkool-uit-'t-vat. Wel is de houdbaarheid van de kleinver-
pakte zuurkool korter dan die van het produkt uit nog niet
geopende vaten. Men houdt gewoonlijk een termijn van twee
maanden aan. Volgens de PGF-verordening Kwaliteitsvoor
schriften Zuurkool moet op de verpakking de datum tot welke
de zuurkool houdbaar is vermeld worden. Zuurkool verpakt in
plastik met aluminiumfolie is langer houdbaar en verkleurt
minder snel.
Ook in kleinverpakking wordt de zg. wijnzuurkool geleverd.
Deze naam is slechts toegestaan indien minimaal 2 liter wijn per
100 kg zuurkool is toegevoegd.
Zuurkoolsalade
Een voor Nederland nieuwe ontwikkeling is de zgn. zuur
koolsalade. Bij de produktie worden prei, augurken, paprika,
peen en gekruide azijn toegevoegd. Men hoopt dat dit produkt
met z'n frisse smaak in de zomer aan de man/vrouw kan worden
gebracht.
Naast deze verse zuurkoolsoorten wordt er ook gepasteuriseerde
zuurkool in blik en glas verpakt. In Nederland is dit veruit de
minst belangrijkste vorm. De Fransen maken het nog wel in
behoorlijke kwantums o.a. in panklare gerechten, maar in
West-Duitsland is het veruit de belangrijkste vorm waarin het
geproduceerd en gegeten wordt.