VOO It III? VROIIW Ic rubriek DAMRUBRIEK JAQi ■PW a Nieuwe namen in de literatuur I n verschillende leeskringen werd besloten het vrij moeilijke werk van de schrijfster Doeschka Meysing te behandelen. m m Z uurkool met worst is evenals erwtensoep een kost die best past in het Nederlands klimaat. Zuurkoolbereiding is een van de oudste vormen van konservering. Bovendien kon je zuurkool meenemen op lange tochten en had het als voordeel dat het scheurbuik hielp voorkomen. In Neder land Frankrijk, West Duitsland en de V.S. wordt veel zuurkool geproduceerd. Vreemd genoeg is dit in België nauwelijks het geval. Ing. J.C. Boon van het Produktschap voor Groenten en Fruit geeft in een marktinfobulletin een overzicht van het proces om van witte kool zuurkool te maken. Z uurkool ontstaat door geschoonde, d.m.v. een boor van de pit ontdane en daarna gesneden wittekool een natuurlijk gistingsproces te laten ondergaan; natuurlijk omdat de op het koolblad van nature aanwezige mikro-organismen het gehele proces veroorzaken. Bij de spontaan verlopende gisting worden suikers omgezet in zuren. Door toevoeging van verzadigde pekel (vroeger keukenzout) wordt het proces in toom gehouden. Het zout-% is te laag (15 gram per 100 kg kool) om een konserve- rende werking te hebben. De gehele omzetting van kool in zuurkool vindt plaats in de zgn. zuurkoolput. Als deze gevuld is wordt de kool afgedekt waardoor de gisting plaatsvindt zonder dat er zuurstof bij kan komen. Hierdoor blijft de van nature in ruime mate aanwezige vitamine C behouden. Margaretha Ferguson hield lezing voor plattelandsvrouwen Schoolmelkdrinkers van vroeger zijn nu de grootste melkgebruikers Meerslag gaat voor. Zuurkool is een beste winterhap onder redaktie van de Redaktiekommissie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Brabant Redaktieadres: Mevr. A.W. de Jonge-Jansen, Bosdijk 1, 4493 PD Kamperland, tel.: 01107-610 Op initiatief van de Prov. Kommissie Vorming van de Bond van Plattelandsvrouwen is een bijeenkomst georganiseerd in de Prins van Oranje in Goes, waar de schrijfster Margaretha Ferguson een lezing hield met als thema: "Van journalistiek tot egotrip Voor een zestigtal dames bleek het de moeite waard te zijn om naar Goes te komen. In de afgelopen jaren is de belangstelling voor literatuur groeiende, wat resulteert in de oprichting van verschillende leeskringen, die in heel de provincie aandacht van de leden krijgen. In enkele van die kringen werden boeken van Margaretha Ferguson gelezen. De schrijfster schreef al op negenjarige leeftijd, dat waren dag boeken en brieven, die echter nooit gepubliceerd zijn. Het zou nog 30 jaar duren voordat haar eerste werk uitgegeven zou worden. We kunnen stellen, dat Margaretha Ferguson een geëngageerde schrijfster is, wat op haar jeugd terug te brengen is. Haar vroege jeugd bracht ze door in Arnhem, waar haar moeder gemeente raadslid was voor de Partij van de Arbeid. In die tijd heel progressief om je als vrouw daadwerkelijk met politiek bezig te houden. Haar latere jeugd beleefde ze in het vroegere Ned. Indië. Haar boeken zijn geromantiseerde verslagen van reizen die ze gemaakt heeft naar o.a. de Volksrepubliek China en Indonesië. De schrijfster las gedeelten voor uit: "Een haagse dame in China". Dit behandelt een rondreis door China met veertien studenten, op uitnodiging van de Vriend schapsvereniging Nederland-China. "Nu wonen daar andere mensen". Hier maken we kennis met het Indonesië van nu.' in vergelijking met het Indië van de jeugdjaren van de schrijfster. "Mammie, ik ga dood". Dit berust op kampervaringen tijdens de Japanse bezetting. "Zeven straten en een park". Dit zijn de jeugdherinneringen uit haar Arnhem-tijd. "Elias in Batavia en Djakarta". Eveneens over Indonesië, maar dan in de koloniale tijd en de tijd van nu. Alle boeken hebben duidelijk een autobiografische inslag, waarvan de schrijfster zelf zegt: "Het is een relativeren van eigen meningen en waarnemingen". Het was een middag, waarbij de schrijfster dichter bij de lezer kwam te staan. Mevr. Hendrikse-de Vries, voorzitster van de Kommissie Vorming, leidde de spreekster in en sloot de middag met een dankwoord. Mevr. Heringa-Hoeufft gaf nog de mededeling door dat de heer v. Paassen voor de leeskringen werk zal behandelen van Doeschka Meysing en Maarten 't Hart resp. op 16 januari en 8 mei 1979 in Zierikzee. R.M.M. De voorjaarsvergadering van de Bond van Plattelandsvrou wen in Zeeland zal niet-op donderdag 26 april maar op dinsdag 24 april worden gehouden. Plaats: Prins van Oranje te Goes In het septembernummer van "de Plattelandsvrouwen" stond een artikel: "Blijven onze leeskringen bij de tijd?" Hierin werd een pleidooi gehouden voor eigentijdse lite ratuur. De schrijvers zoals Hermans, Mulisch, Claus e.a. zijn in hun werk minder produktief geworden en worden door de jeugd niet meer als eigentijds herkend. De schrijf drang van deze auteurs wordt nu overgenomen door een nieuwe generatie van jonge schrijvers. Om enkele te noe men: Biesheuvel, Maarten 't Hart, Doeschka Meysing, Anja Meulenbelt, Dirk Ayelt Kooyman. In het algemeen worden de boeken onder elkaar in iedere lees kring afzonderlijk behandeld en dan blijkt, dat er toch vaak zinnige konklusie's getrokken worden. Maar bij bespreking van moeilijk werk of een totaal nieuwe stroming in de literatuur dan is de steun van een deskundige wel gewenst om meer of beter inzicht te krijgen in de materie. Dit is echter lang niet altijd voor kleine groepjes te realiseren. Maar bij de behandeling van het oeuvre van Doeschka Meysing bleek wat met goede kontakten en samenwerking met de ver schillende leeskringen onderling en de kommissie Vorming, ge daan kan worden. Op een bijeenkomst in november in Goes werd bekend gemaakt, dat in januari in Zierikzee een lezing gehouden zou worden over het werk van Doeschka Meysing door de heer v. Paassen, leraar Nederlands aan de Rijksscho lengemeenschap. Dat hiervoor belangstelling bleek te zijn, kwam tot uiting in een volle zaal in Zierikzee, met niet alleen leden van Schouwen-Duiveland, maar ook leden van twee leeskringen van Beveland en wel van de afdelingen Goes en Kapelle. Wat voor een kleine groep niet haalbaar is, dat lukt met meerdere groepen samen prima! Op deze manier blijven de leeskringen bij de tijd! De middag werd ingeleid door mevr. de Koeyer-Doeleman en gesloten door mevr. Heringa-Hoeufft, lid kommissie Vorming. Er werd nog bekend gemaakt, dat de heer v. Paassen op 8 mei voor de leeskringen zal behandelen "Een groep regenwulpen" van Maarten 't Hart. Ook weer in Zierikzee in "De Zeeuwse Herberge" om 13.30'uur. R.M.M. De Huzarensalade O, ok nu weer een samengestelde salade; n.l. de huzaren salade. Net als bij de Waldorfsalade (zie onze vorige rubriek.) is het mooie van deze salades dat je ze verschillend kunt opmaken en samenstellen, maar genoeg daarover. Alleen nog wat algemene aanwijzingen die u als regel wel in acht moet nemen, zoals nooit de salades hakken, maar altijd snijden. Door het hakken krijgt men n.l. een kompakte massa, die er nu niet zo smakelijk uitziet en daardoor ook niet zo gewaardeerd zal worden. Ook belangrijk is dat de salades goed op smaak worden gebracht en op zodanige wijze worden opgemaakt dat deze de gast uit nodigen te eten. Dan nu aan de slag Nodig: 500 gr. gekookte aardappelen (niet te gaar); 500 gr. augurken; 300 a 400 gr. vlees (gekookt of gaargebraden); 5 Golden Delicious; 1 ui; olie, azijn, zout, peper en wat worces- tersaus. De aardappelen, de augurken, het vlees en de appelen in kleine gelijke plakjes snijden, en de uien fijnsnipperen. Deze ingrediënten luchtig door elkaar mengen en op smaak brengen met peper, zout, olie, azijn en enkele druppels worces- tersaus. De salade netjes modelleren op een platte schaal en overgieten met mayonaise. Het geheel garneren met groene sla, waaiertjes van augurken, plakjes tomaat en hardgekookt ei. U kunt dit als lunch-hapje gebruiken of als voorgerecht bij een diner. Van Vliet Nederlandse volwassenen tot 35 jaar, die in hun kindertijd schoolmelk of melk in de pauze hebben gedronken, blijken thans aanzienlijk grotere melkgebruikers dan zij, die geen ge bruik maakten van de op school aangeboden melk. Overigens kan aan dit opmerkelijke feit niet de konklusie worden verbon den dat het drinken van schoolmelk de oorzaak is van dit hogere melkverbruik; het is best mogelijk, dat de schoolmelkdrinkende kinderen van huis uit een hoger melkverbruik hebben meege kregen. •03*91 13*61 €3*13 - 61 *6t> I3"93 6F*63 LZ'M tu00|qojdtuep 6u;sso|dQ Wit: 7 sch. op 16, 24, 26, 31, 33, 40 en 43. Zwart: 6 sch. op 13, 14, 17, 18, 22 en 29. Bi 3 g§ H O mi m ju n 10 15 20 25 30 35 40 45 50 Van de grootmeester in de kleinkunst van de problematiek A.A. Polman dit miniatuur, dat in vier zetten tot winst leidt. Drie achtereenvolgende zetten wordt zwart tot "meerslag" gedwon gen, d.w.z. dat bij slagkeuze steeds het grootste mogelijke aantal stukken dient te worden geslagen. Het probleem eindigt "natu rel" hetgeen wil zeggen, dat slechts één witte schijf op het bord achter blijft. De oplossing treft U elders op deze pagina aan. Anderson. Een en ander blijkt uit een in september van het vorig jaar in opdracht van Het Nederlands Zuivelbureau door bureau Cen trum gehouden enquête. Bij het onderzoek, dat een herhaling was van een soortgelijke enquête in 1972 waren ongeveer 500 vrouwen en 300 mannen betrokken. - volle en halfvolle gewone melk genieten bij de nederlandse gezinnen aanzienlijk meer populariteit dan magere melk. Volle gewone melk wordt door ongeveer de helft van de gezinnen regelmatig of af en toe gekocht. Een net zo grote groep koopt regelmatig of af en toe halfvolle gewone melk; magere gewone melk komt daarentegen maar in één van de acht gezinnen op tafel; - houdbare volle en halfvolle melk worden door één op de vijf gezinnen wel eens gekocht; de houdbare magere melk zit op hetzelfde niveau als de gewone magere melk; - de houdbare melksoorten worden vooral door kinderen ge dronken; dit geldt ook voor chocolademelk, die in twee van de drie gezinnen wel eens wordt gekocht; - karnemelk komt in evenveel gezinnen als chocolademelk, al zijn de volwassenen er gekker op dan kinderen; - gewone of naturel yoghurt is een typisch gezinsprodukt: vrijwel alle gezinsleden nuttigen het en in 9 van de 10 ge zinnen komt het al dan niet regelmatig op tafel; - de jongste yoghurt-va riant, drinkyoghurt, doet het vooral bij de kinderen goed. Hij komt bij 4 op de 10 gezinnen al dan niet regelmatig in huis; - melk wordt vooral bij de broodmaaltijden gedronken; bij die maaltijden is thee de grootste konkurrent, gevolgd door koffie. Karnemelk en chocolademelk zijn typisch dranken voor bij de broodmaaltijd, hoewel er in de loop van de middag ook vaak een glas van wordt gedronken; - van alle melkprodukten is gewone of naturel yoghurt het populairste, gevolgd door karnemelk voor de vrouwen en volle gewone melk bij de mannen; - in de periode 1972-1978 zijn de meningen van de volwasse nen over het melkdrinken door kinderen nogal veranderd. Zowel het aantal volwassenen, dat het NIET nodig vindt toezicht te houden op het melkdrinken door kinderen, als de groep die het ALTIJD nodig vindt, nam toe. De laatste groep is echter nog steeds het grootste. Het proces Na ongeveer een maand is het proces zover gevorderd dat het produkt afgezet kan worden. In Frankrijk en in Nederland ge beurt dit veel in vaten. Vroeger waren die van hout maar tegenwoordig zijn ze van plastik. Daarnaast wordt er ook veel verse zuurkool afgezet in kleinverpakking. De enige behande ling die het produkt hiervoor ondergaat is de zgn. navergisting waarbij alle suikers omgezet worden in zuren. Anders dan vroeger jaren wordt het daarna zonder konserveringsmiddel verpakt. Dit produkt is zeker niet veel minder vers dan de zuurkool-uit-'t-vat. Wel is de houdbaarheid van de kleinver- pakte zuurkool korter dan die van het produkt uit nog niet geopende vaten. Men houdt gewoonlijk een termijn van twee maanden aan. Volgens de PGF-verordening Kwaliteitsvoor schriften Zuurkool moet op de verpakking de datum tot welke de zuurkool houdbaar is vermeld worden. Zuurkool verpakt in plastik met aluminiumfolie is langer houdbaar en verkleurt minder snel. Ook in kleinverpakking wordt de zg. wijnzuurkool geleverd. Deze naam is slechts toegestaan indien minimaal 2 liter wijn per 100 kg zuurkool is toegevoegd. Zuurkoolsalade Een voor Nederland nieuwe ontwikkeling is de zgn. zuur koolsalade. Bij de produktie worden prei, augurken, paprika, peen en gekruide azijn toegevoegd. Men hoopt dat dit produkt met z'n frisse smaak in de zomer aan de man/vrouw kan worden gebracht. Naast deze verse zuurkoolsoorten wordt er ook gepasteuriseerde zuurkool in blik en glas verpakt. In Nederland is dit veruit de minst belangrijkste vorm. De Fransen maken het nog wel in behoorlijke kwantums o.a. in panklare gerechten, maar in West-Duitsland is het veruit de belangrijkste vorm waarin het geproduceerd en gegeten wordt.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1979 | | pagina 7