Nieuwe groentegewassen" B. Baijense 2. Enkele gegevens per teelt X. X v - s';',s7£y. Samenvatting 4 3. Nieuwe teelten 4. Teelten in een hernieuwde belangstelling Teeltkalender (nieuwe groentegewassen onder g Recept bij: Nieuwere groentegewassen F F Konsulentschap voor de Tuinbouw "Zuid-West Nederland" Bij de Nederlandse glastuinbouw bestaat een toenemende belangstelling voor nieuwere gewassen. Het "nieuwe" van deze gewassen is soms maar betrekkelijk. Sommige gewas sen werden tientallen jaren geleden ook al geteeld maar dan in zeer bescheiden mate. De reden van deze sortimentsverbreding zijn: meer moeilijkheden bij "de grote drie" (tomaten, komkommers en sla) meer vraag van de konsument naar andere produkten veilingen stimuleren deze teelten om zelf een bredere sortimentsaanbieding te krijgen van produkten meer kontakten met andere landen waar andere produkten worden geteeld. Een teelt als paprika kunnen we eigenlijk al geen kleine teelt meer noemen. Ook is er een hernieuwde belangstelling voor teelten die we al jarenlang telen en zijn er nieuwe ontwikke lingen aan de gang bij deze teelten. Verder wordt er nog steeds gezocht naar nieu we teelten in het buitenland wglke ook even tueel in Nederland geteeld zouden kunnen worden na eventueel kruisingswerk. In tabel 1 hebben we een aantal gegevens bij elkaar gebracht betreffende zaai- plant- en oogsttijd, zaadhoeveelheden, opbrengsten en plantafstanden. Verder volgen wat gegevens per teelt. Tenslotte noemen we nog wat nieu were teelten en teelten waar een hernieuwde belangstelling voor bestaat. Voor Ijsbergsla kan men ongeveer hetzelfde schema aanhouden als van gewone sla. Wel duurt de opkweek en de teelt iets langer. Aubergine: Oppervlakte 34 ha, handelswaarde 12 mill. gld. Zowel stookteelt, hete lucht- en koude teelt. Export (80%) naar West-Duitsland. Teeltge- bied: Zuid-Holland glasdistrikt. Energiege bruik als tomaten. Gevoelig voor Veticillium spp (slaapziekte). Gebruikt worden selekties uit het ras Lange Violette n.l. Claresse (Leen de Mos), Poeldijk's Glorie (Nederlandse Zaadcentrale), Radja (Rijk Zwaan) en Vedette (Pannevis). Bleekselderij: Oppervlakte enkele ha, han delswaarde 125.000,— -ƒ 175.000,— Teeltduur 2 - 3 maanden. Energiegebruik iets hoger dan van sla. Gevoelig voor rand. Rassen: Géant doré améliore (Frans ras), Goudgele zelfblekende (meerdere Firma's). Chinese kool: Oppervlakte 5 ha. Teeltduur: 8 weken. Energiegebruik iets hoger dan van sla. Gevoe lig voor schieten en rand. Tot nu toe is veelal gebruik gemaakt van selekties uit de Canton- ner Witkrop n.l. Granaat en Torpedo. De laatste jaren is er belangstelling voor Ja panse rassen: Hagooka Early en W.R. 60 days. Courgette: Oppervlakte enkele ha. Teelt is nog in experimenteel stadium. Rassen: Elite (Pan nevis) en Green (v.d. Berg). Koolrabi: De oppervlakte is 60-70 ha. Han delswaarde 5-6 milj. gld. De teelt komt vooral voor in Limburg. De teelt vraagt relatief veel energie. Rassen: Primavera Weiss (Nunhem), Prinovit (Nunhem) en Trero (meerdere fir ma's). Knolvenkel: Oppervlakte enkele ha. Teelt is nog in een experimenteel stadium. Gevoelig voor schieten. Rassen: Silberball (Pannevis), Wadenswiller (Pannevis), Perfection (Pannevis) en Latina (Clause). Paprika: Oppervlakte 250 ha. waarvan 160 vroege stook, 10 ha koude teelt en 80 ha herfst- teelt. Produktiewaarde 50 milj. gld. De teelt komt vooral voor in het Zuid-Hollands glas distrikt. Het percentage dat groen geoogst wordt is 65%. In 1977 zijn voor het eerst gele rassen geteeld. Tomatenmozaïekvirus is een probleem. Vraagt iets meer energie dan tomaat maar minder ar beid. Rassen: Bell Boy (Amerikaans ras), Selekties uit de Propa n.l. Rumba (Rijk Zwaan), Pro- penza (Enza) en Deltana (Van den Berg). Van de gele paprika zijn eigenlijk nog geen ge schikte rassen. Spaanse peper: Oppervlakte 5 ha. Vraagt evenveel energie als tomaat. Bij de veredeling wordt gewerkt aan virusre sistentie en aan zelftoppende typen voor een malige oogst. Een der meest gebruikte selekties uit de Westlandse Lange Rode is Kreta (Leen de Mos). Ramenas: Oppervlakte 10 ha. Vraagt onge veer evenveel energie als sla. Wordt geteeld in Limburg en 's-Gravenzande. Ras: Rex (Royal Sluys). Spitskool: Oppervlakte 5 ha. Vraagt weinig energie. Als rassen worden gebruikt selekties uit de Eersteling, Raket (Jacob Jong), Spiko (Gebr. Broersen) en Hispi (Jacob Jong). Ijsbergsla: Oppervlakte 5 ha. Wordt geteeld in 's-Gravenzande. Teeltduur iets langer dan van botersla. Vraagt ongeveer evenveel energie als botersla. Ijsbergsla is vatbaarder voor droogrand en aanslag. Gewas knolvenkel op Tholen. Knolvenkel in de kist. - «I» Thoolse belangstelling voor paprika. Bij de Nederlandse glastuinbouw be staat, door nieuwe gewassen en nieuwe mogelijkheden met bestaande teelten, een grotere belangstelling voor verbre ding van het sortiment. Uit het oogpunt van risikospreiding is dit een goede zaak. Hoewel we niet alle produkten in Nederland moeten probe ren te telen is het ook weer niet nodig dat de belangstelling alleen uitgaat naar "de grote drie". Er zijn meer mogelijkheden. Chinese kool. Rassen: Cristallo (v.d. Berg), Fortessa (v.d. Berg). Ter vergelijking: ha ml.gld. ml.kg. af stuks export Tomaat 2900 470 350 kg. 80% Kommommer 1330 220 700 st. 80% Sla 1500 160 515 st. Er zijn ook nog teelten waarvan men zich zou kunnen afvragen of ze mogelijkheden bieden. Een scheiding is moeilijk te trekken. Knolven kel zou men hier ook bij kunnen noemen. Enkele teelten willen we noemen: Chinese spinazie (Amaranthus), bladgroente lijkend op postelein. Bindsla, bladgroente verwant aan kropsla. Watermeloen, groter dan gewone meloen, wa terig en flauw van smaak. Kussa, gele komkommerachtige vrucht als gourgette. Katjang idjoe, gekiemde bonen voor Chinees- Indische gerechten. Suikermais, mais waarvan kolven (niet volledig rijp) gegeten worden. Wortelpeterselie, peterselie waarvan de wortel gegeten wordt. Broccoli, bloemkoolachtig gewas met groene bloemstengels. Patinaak, gewas waarvan wortel gegeven wordt als peen. Artisjok, omwindselblaadjes van de bloeiwijze worden gegegen. Radijs, jaarrondteelt met o.a. belichting. Tomaten, meerhokkige z.g. vleesrassen. Witlof, waterkuituur, toenemende vraag voor export. Andijvie, jaarrondteelt. Asperge, glasteelt. Prei, glasteelt. Snijboon, stookteelt. Meloen, betere rassen. Wortel, herfstteelt. Tuinkers, wordt in papieren bakjes onder glas geteeld. gewas zaaid. plantd. oogstd. opbr./100 plantafst. m2 in cm Aubergine 20/10 5/1 vanaf 20/3 1800 kg 107 x 65 15/11 1 /2 vanaf 5/4 1700 kg 107 x 65 15/2 15/4 vanaf 10/6 600 kg 107 x 60 25/5 1/7 vanaf 10/8 500 kg 107 x 60 Bleeksel 2/1 I /3 vanaf 1/5 1500 st. 20x30 derij 30/6 lS/8 15/10-30/12 950 st. 30x30 Chinese 1/1 5/2 1 /4 650 kg 35x35 kool 1 /3 25/3 1/5 850 kg 35x35 Courgette 1 /3 1 /3 vanaf 15/4 35 st. 160x75 Koolrabi 20/11 10/1 vanaf20/3 1800 st. 25x25 1/1 15/2 vanaf 15/4 1500 st. 25x25 '1 /2 15/3 vanaf 10/5 1400 st. 25x25 Knolvenkel 15/11 15/12 vanaf 25/3 1500 st. 30 x 16,5 1/7 Vs vanaf 15/10 900 st. 50x20 Paprika 1/10- 1/12- vanaf 5/3 1500 kg 80x43 20/10 10/1 25/10- 20/1- vanaf 5/4 1400 kg 80x43 1/11 1 12 10/5 - 1/7- vanaf 10/9 350 kg 80x45 5/6 20/7 Gele als paprika vorige Sp. peper 20/10 1/11 vanaf 20/9 750 kg 80x35 1 /4 1/6 vanafF5/9 300 kg 80x35 Ramenas 15/1 ter pl. zaaien 15/3 1700 st. 25x20 15/2 ter pl. zaaien 1 /4 1400 st. 25x25 Spitskool 15/10 jan. apr. 250 st. 40x40 Ijsbergsla 18/1-24/2 1 /4 -25/4 1 /3-10/4 25/4-30/5 1100 st. 25x30 1,5 gr. 2 gr- 1,5 gr. 8 gr. 120 15 10 10 20 15 3 gr- zaden gr- gr- gr- gr- gr- gr- 3 gr. 3 gr. 4 4 50 50 5 pillen gr- gr- gr- gr- gr- Koolrabi is een koolsoort, maar uiterlijk heeft het er weinig mee te maken. Het is een knolgewas, wit groen en zeer smakelijk. Ook de bladeren kunnen, fijngehakt goed gebruikt worden als garnering en in de soep doen ze het voortreffelijk. Ze zijn zeer rijk aan mineralen en vitamine-C, gemakkelijk schoon te maken. De bladeren afbreken, de jonge bewaren, en de knol schillen als een aardappel. Zowel rauw als gekookt zijn er vele toepassingen. Meestal zijn ze in de maanden maart, april, mei en juni te krijgen. Gekookte koolrabi heeft de smaak van bloemkool. Rauw ongeveer van selderij. Hierbij één van de vele toepassingen Koolrabi gevuld met gehakt 6 koolrabi; 200 gram mager gehakt; 1 fijngehakte ui; 4 tomaten, peper, zout en 1 eetlepel fijnge hakte bladselderij. De koolrabi wassen, schillen en het dek seltje afsnijden, daarna voorzichtig de koolrabi uithollen. Het uitgeholde vruch tenvlees fijnhakken. Het gehakt met de peper, de gehakte ui, het vruchtenvlees en de selderij vermengen plus het zout. Met dit mengsel de koolrabi vullen. Zet ze in een ingevette vuurvaste schaal, voeg daar de in stukken gesneden tomaten en iets wa ter toe. In een matig hete oven 35 minuten stoven Meloen, betere rassen? 19

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1979 | | pagina 19