De nieuwste kruising van Jacob Jong en Beemsterboer heet BEJO! I B, B, T A< D, 13 O M. van Wezel n het Westfriese land van Noord-Holland, de streek waar men ook zo lustig kolen teelt, zijn twee gerenommeerde van ouds bekende zaadhandel firma's een fusie aangegaan. Het betreft de firma C. Beemsterboer uit Warmenhuizen en de firma Jacob Jong uit Noord- Scharwoude. Ze zijn vanaf vorige week officieel onder de naam BEJO gaan werken. Dat hebben ze niet zo maar voor de grap gedaan. Een fusie is toch een ingrijpend gebeuren, vooral voor mensen die gewend waren zowel in binnen- als in buitenland, zelfstandig hun boontjes te doppen. TocM gebeurde het steeds vaker dat de twee vertegenwoordigers van de genoemde firma's elkaar tegen kwamen en soms elkaar voortdurend het gras voor de voeten wegmaaiden. Gekkenwerk eigenlijk, want steeds meer kwamen ze tot de konklusie dat gezamenlijk op de markt opereren efficiënter zou zijn. Schoorvoetend is dat begonnen. Bij stukjes en beetjes groeide die samenwerking. Je zou kunnen spreken van een soort vrijages, zei Beemsterboer tijdens een perskonferentie. We zijn nu dan zo ver dat we onder één dak huizen. Het grote voordeel voor ons is dat we nu gezamenlijk ook het dure onderzoekswerk aan kunnen pakken. We kunnen beter onze verkoopsaktiviteiten spreiden waardoor we ook een betere begeleiding van de klant kunnen waarborgen. mededirekteur, datje hier alle mogelijke soor ten kool kunt vinden die er maar zijn. We tes ten alles uit. We'hebben b.v. ook proeven met kleine koolsoorten, die speciaal bedoeld zijn voor het kleine gezinnetje, dat niks heeft aan een kool van vijf kilo. Of het zal lukken is nog een beetje de vraag, want soms kun je de kon- sument toch moeilijk overtuigen dat een klein kooltje óók een goede kool is. Met ontwikkelingslanden doen we nog nau welijks zaken. We hebben het wel geprobeerd zegt Beemsterboer, maar dat mislukte met b.v. Zambia. Ze willen vaak heel erg goed zaad voor heel weinig geld, en dat is nou net de moeilijkheid, want een goed produkt moet ook zijn prijs opbrengen. We hebben wel al wat interessante kontakten met Indonesië en Tai wan (Formosos). kunnen beschikken. De zaadhandelaren doen dat natuurlijk niet uit pure liefdadigheid. Een financieel gezond zaadbedrijf is echter in het voordeel van de praktijk, daarover hoeven we niet lang te twisten! Ook nog 150 bijenvolken iddags reden we langs de proefvelden en gingen een kijkje nemen in de kassen. Onder weg zijn ze aan het kool oogsten. Net zoals ze in het Zuid-Westen met de bietenwagens rijden, gaat dat hier met de kool. Een opbrengst van 110 ton kool per ha is goed maar geen uitzon dering. Tegen een gekontrakteérde prijs van 7 Zi cent per kg, bestemd voor de zuurkoolfa- briek. Er zou nog veel meer te vertellen zijn Zoeken naar nieuwe variëteiten eemsterboer en Jong nemen ongeveer een vijfde plaats in op de Nederlandse zaadhan- delmarkt. Daar moet onmiddellijk aan worden toegevoegd dat ze zich hebben gespecialiseerd op uien, kool en wortelenzaad. In de kool- zaadhandel hebben zij ongeveer een 45% groot aandeel, terwijl dit voor de uien rond de 35 40% draait. Het aandeel van de winterwortelen is groeiende, terwijl ook de markt voor schor seneren, spinazie en kroten groeit. In de ras- senlijst komen we b.v. dertien winterwortelen rassen tegen en vijf daarvan zijn BEJO rassen. Momenteel werken er ongeveer zestig man personeel bij de firma en de helft van die mensen houdt zich bezig met het onderzoek. Dat is nodig want de vraag naar nieuwe en verbeterde produkten staat nooit stil. Wie het tegenwoordig presteert om b.v. een kool met 1% meer droge stof te kweken dan de bestaan de variëteiten kan op sukses rekenen, want vooral in Amerika hecht men daar veel waarde aan. Bij de zuurkoolbereiding scheelt je 1% meer droge stof enorme .hoeveelheden afval water. Afvalwater dat weer vervuilend werkt. Zo wordt ook steeds meer gekweekt op resis tentie. Je hebt dan minder gewasbescher mingsmiddelen nodig en dat is ook weer gun stig voor het milieu. Er zijn b.v. wel resistente wortelen, maar die zijn zo hard, zegt Beem sterboer, dat je er je tanden op stuk bijt. Dus zoeken we naar iets beters. Zo moetje ook wel eens geluk hebben, we hebben een krotenva- rieteit die bij de inmaak prachtig van kleur blijft. Veel andere soorten bevatten net iets te veel suiker en daardoor verkleurt bij dè inmaak in potjes de biet, wat uiteraard de smakelijke presentatie niet ten goede komt. Misschien geloof je het niet zegt Beemsterboer, maar we hebben nu zelfs in ons onderzoek sprogramma het speuren naar een uiensoort opgenomen die bij de mens minder winderig heid veroorzaakt. Wel hebben we een over eenkomst met de indiener van het verzoek ge maakt dat hij de uien zelf zal testen. Zuurkool voor Amerika ejo is gespecialiseerd in vollegrondsgroen- tenzaden. Hiervoor hebben ze o.a. zo'n 15.000 meter kas waarin het stamzaad wordt geteeld en veredeld. Dit doen we zegt men omdat je het met dit grillige Nederlandse weer buiten niet doen kunt. Veel van je zaad zou verloren kun nen gaan. Jaarlijks verrichten we zo'n 25.000 handbestuivingen. Voor de echte zaadver meerdering wordt heel veel gebruik gemaakt van zaadvermeerderingsbedrijven in het bui tenland. Waarom het buitenland? Omdat daar veelal het klimaat zich ook weer beter leent voor de vermeerdering, waardoor het zaad be ter van kwaliteit is. Het is nog niet zo ver dat men ook in Afrika opereert, maar wel heeft men veel uienzaad in Italië. Voorts heeft men proefvelden in heel veel Europese landen. Die worden verzorgd door de lokale mensen. Soms zijn die enige tijd werkzaam geweest op een van de bedrijven van Bejo om daar wat spoorwijs te worden. Zo hebben we in Amerika een proefveld met kool liggen zegt Beemster boer. 't Is nog maar 2 Vi ha en het wordt bijge houden en verzorgd door een boer. We hopen daar met onze goede koolsoorten een stevige plaats te veroveren op de Amerikaanse markt. Het is echt de bedoeling om daar een aantal goede soorten te introduceren. Dat is geen kwestie van een paar zakjes koolzaad naar een Amerikaanse boer opsturen en dan verder maar afwachten of er nog wat van terecht komt. Integendeel, zoiets begeleid je ook hele maal zelf en dat brengt met zich mee dat je regelmatig direkt kontakt hebt met die boer in Amerika. 100.000 ton uienzaad B eemsterboer en Jong zijn qua omzet zo'n beetje aan elkaar gewaagd. De een is iets groter dan de ander. Ze zwijgen als het graf wanneer je vraagt hoeveel hun totale omzet vorig jaar bedroeg. Daar heeft de buitenwereld nog niets mee te maken, dat is duidelijk. Waar ze wel vlot voor uitkomen is het belang van de uien zaad verkoop in o.a. Zuid-West-Nederland. Naast de firma Sluis en Groot zijn wij wel de leve ranciers van uienzaad, zegt Beemsterboer trots. Er wordt gemiddeld jaarlijks om en nabij de 100.000 ton uienzaad verkocht. Dit omvat dan alle soorten uien die er te bedenken zijn. Of nu de uienmarkt goed of slecht is daarmee kan de zaadvermeerderaar nauwelijks rekening hou den, want het duurt altijd twee jaar eer je het proces om uienzaad te winnen hebt doorlopen. Gelukkig beschikken we over zeer goede op slagruimten, zodat we gemakkelijk zaad kun nen overhouden tot een volgend teeltjaar. Be kende rassen die door Bejo worden verkocht zijn Robusta en Bastora, van de hybryden Hy dro en Hygro, en van vroege rassen Augusta en Hyperi. Bastora is duidelijk een nieuwe topper in onze aanbieding, zegt de direktie van de Bejo trots. Een klein gezinskooltje ngeveer 65% van de totale cmzet wordt geëxporteerd, en dat zaad gaat voor het groot ste gedeelte naar landen in West-Europa. Dit vereist nogal een leven van veel reizen. Nu met de nieuwe opzet zijn de taken voorlopig zo verdeeld dat ieder een bepaalde landengroep onder handen neemt zodat men hoopt hiermee gericht te kunnen werken. De administratie van beide bedrijven gaat volledig inelkaar schuiven en zal grotendeels ten kantore van Jacob Jong gebeuren. De afhandeling van za den zal worden gekoncentreerd bij Beemster boer in Warmenhuizen. 't Is een volk van rei zigers die zaadverkopers. Overal ter wereld trachtten ze een voet aan de grond te krijgen. Ze hebben vermeerderaars zitten tot in Aus tralië. Op hun proefvelden in het wijde Noord-Hollandse land hebben ze koolsoorten uit heel de wereld. Ik weet zeker zegt Barten, In 5 jaar omzet vervijfvoudigd! och zijn het mannetjesputters die zaadhan delaren. Ze hebben op eigen kracht heel wat bereikt. Dit spreekt des te sterker bij de twee familiebedrijven Beemsterboer en Jacob Jong. Zonder steun van wie dan ook hebben ze uit sluitend met de aanbieding van kwaliteitszaad de markt moeten veroveren. Nu gaan ze hand in hand, vorig jaar vierden we de verloving, toen zijn we met het voltallige personeel naar Italië geweest, zegt Barten. Je moet natuurlijk ook een beetje aan elkaar gaan wennen. Ook al verkoopje dan alletwee zaad, toch heb je ieder wel zo je eigen inslag, zegt een van de direk- teuren. 't Zal misschien in het begin hier en daar nog wel eens een beetje botsen, maar dat zal best te overkomen zijn. Voorop staat dat we de groeiexplosie binnen ons bedrijf die nu zo'n vijf jaar geleden begon vastbesloten zijn voort te zetten. Onze totale omzet is meer dan vijf keer zo groot dan vijf jaar geleden. Met een korreltje peper Lch je moet wel zegt Beemsterboer. Hij kijkt er nog wat onwennig tegenaan dat hij nu een kantoor krijgt binnen de gebouwen van het bedrijf Jong. Vroeger was de zaak overal veel gemoedelijker, alles gaat pijlsnel tegenwoordig en als je ook maar even te laat bent dan loopje zaak mis. Mijn vader heeft het nog anders ge kend. Wanneer hij op reis moest en hij zag dat hij de tram dreigde te missen. Dan werd er vlug een boodschap overgebracht aan de machinist met de vraag of hij even op vader kon wachten. Werd het de machinist te gek, dan blies hij een paar keer op de stoomfluit, wanneer vader dan opstapte had hij een sigaar voor de goede man bij en de zaak was voor elkaar. Er wordt ook verteld dat vader eens zijn paard dat nogal lui was behandelde met wat peper onder het beest zijn staart. Het paard trok zo gewelig op dat het uit het tuig brak en het rijtuig achter liet. Vader dacht wat goed voor 't paard is kan ook goed voor mij zijn en hij gebruikte de overgebleven peper, en zo 't verhaal gaat haalde hij net voor het einde van 't dorp zijn paard in! Of hef waar isnou ja laten we het maar met een kor reltje peper nemen, zegt Beemsterboer, met een brede glimlach. Gezonde konkurrentie over de beide bedrijven, maar laten we vol staan met de vermelding dat ze streven naar een dominante positie op de markt voor wat betreft uien en koolzaad, 't Zal van vele fakto- ren afhangen o.a. ook een klein beetje van de aktiviteit van de ruim 150 bijenvolken die ze bij Bejo gebruiken voor de bestuiving. Drie imkers kijken er op toe dat met die nijvere bijenvolken alles naar wens gaat. Zelfs hebben ze tussen hun proefvelden nog een paar ha bloemen ge teeld om de bijen te verzekeren van voldoende honing. Bij de bestuiving van o.a. prei worden dan weer maden gebruikt. Ja precies dezelfde als die worden gebruikt bij het vissen. In dit geval worden de maden bij een gespecialiseerd bedrijf in Wageningen besteld. Om de prei- bloem heen wordt een .zakje gebonden met daarin een aantal vliegmaden. Na enige tijd komen die maden uit en de vliegen moeten dan zorgen voor de noodzakelijke bestuiving. Dat alles is nodig om goed basis-stam-zaad te ver krijgen. Daar zijn ze bijzonder zuinig op. Wanneer je nu bij het bedrijf Jacob Jong, komt vind je daar in een gekonditioneerde kelder al het stamzaad van de beide bedrijven. Dat is in feite onze schatkamer, zeggen ze. De lucht vochtigheid en de temperatuur worden er nauwkeurig geregeld. Het zijn soms maar heel kleine potjes waarin een bepaalde selektie zaad zit. Vraag niet hoeveel arbeid daaraan vooraf is gegaan. Het werk van een kweker is er één met een lange adem. Gemiddeld kost het vijftien jaar om een nieuw ras te ontwikkelen. Toch ziet het er naar uit dat de nieuwe kruising Beem sterboer en Jong tot Bejo een gezonde toekomst tegemoet gaat, iets waarmee we als boeren en tuinders alleen maar gelukkig kunnen zijn. e samenwerking bij de kweek tussen beide bedrijven heeft de afgelopen jaren al geleid tot 37 nieuwe hybryden in kool. Op de proefvel den staan thans weer zo'n 10.000 verschillende kruisingen waarvan men verwacht dat rond de 1% de markt zal halen. Alle kruisingen worden in tweevoud op verschillende velden uitgevoerd, waardoor er weinig aan het toeval wordt overgelaten en men tevens de gelegen heid heeft de rassen ook te testen op verschil lende soorten grond. Het is een precies werk om al die raseigen schappen uit elkaar te houden, om te zoeken naar weer betere rassen die nog meer opbrengst geven. Land- en tuinbouwers kunnen gelukkig zijn met het bestaan van dit soort bedrijven. Een gezonde konkurrentie houdt er de pit in, wat tot het gevolg heeft dat wij in de praktijk steeds weer over nieuwe en verbeterde rassen

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1978 | | pagina 13