D I W e zetten het fruit af op de veiling combi natie te Barendrecht. Tegenwoordig met de H, H H enk Flikweert. nog een jonge ondernemer. Hij heeft het goed naar zijn zin. Ik heb geen behoefte om zitting te hebben in besturen of verenigingen. Ik ben lid van de Z.L.M. en de N.F.O. die bijeenkomsten hebben mijn be^. langstelling. In de fruitteelt is er altijd werk. Als ik nu weer moest aanplanten zou ik het onge- •veer hetzelfde doen. Je weet het immers toch nooit definitief. Ze zeggen wel eens "De plan ter van nü is de gek van morgen." T H voor nodig, om extra grond bij te kopen. Ik heb overigens geen extra grond voor mijn bedrijf nodig. Maar het is wel gemakkelijk om wat meer land te hebben, dan heb je wat meer "adem" wat meer ruimte om te manoevreren. Nou ja ik heb toen de kans gehad. Voor grondprijzen zoals die vandaag aan de dag gelden wordt het weer een heel andere reke ning. Toen had ik het moeten doen. maar ze zeggen hier: "Achteraf kijk je een koe in zijn kont". Reken het maar uit. anno 1977. vijftig duizend gulden voor één hektare grond, tel daar dan nog maar minstens 25 duizend gulden voor een nieuwe aanplant met bijbehoren bij op en probeer vervolgens je winst maar uit te tellen! De Winston was een steunpilaar! k heb in tojaal 13850 vruchtbomen staan. Ga ze maar natellen als je me niet gelooft, grapt Henk. We geloven het graag. Maar hoe zit het rassenassortiment nu precies in elkaar? Henk heeft dat allemaal precies op papier staan. Ik heb twintig procent peren en tachtig procent appels. Nou laten we maar bij de peren begin nen. die zijn nog van de oorspronkelijke in plant blijven staan, dus zo van 1964-1967. Een gedeelte St-Remy is in 1973 ingeplant. De pe ren zijn als volgt onderverdeeld: 36% Confe rence. 15% Bonne Louis. 10% Beure Hardy, 10% Doyenne du Commice. 10% Lucas en 17% St. Remy. Bij de appels ben ik bewust een beetje van de Golden afgestapt. De hele aanplant op een beetje Cox en Goudreinette na is van na 1969. Ik heb dus een boomgaard die nu sterk ver jongd is. De rassen zijn als volgt onderverdeeld :25% Winston. 18% Goud Renette. 18% Cox, 15% Golden Delicious, 11% Benoni. 8% James Grieves. 2% Odin. 2% Jonagold en nog een half procent Stark Earliest. Ik ben heel tevreden over de Winston. Die appel heeft met zijn op brengst vaak het bedrijf financieel moeten dragen. Jaar voorjaar ben ik met dat soort goed geweest. De grond is voor dat ras ook uitermate geschikt, want lang niet bij iedereen heeft de Winston zo'n goede naam. Je weet het ook nooit precies van te voren. Als een akkerbou wer er een jaar naast zit met zijn rassenkeuze dan is dat vervelend, maar volgend jaar doet hij het wel anders. In de fruitteelt zitje er voor een kwart van een mensenleven aanvast als je ten minste niet vroegtijdig gaat rooien. Bij de Be noni heb ik dikwijls veel aan bloemdunning moeten doen. De Winston heeft veel tijd ge vraagd voor vruchtdunning. Ik was nu een beetje ongerust voor de vruchtzetting na dat droge jaar. Ik ben dan ook wat voorzichtiger geweest met het snoeien. Het was niet nodig geweest want er hangt nu meer dan genoeg fruit aan. Golden Delicious is een ras datje niet kunt missen, ik noem het maar de "Bintje" van de fruitteler. Wil je eens een extraatje hebben en ook wat meer rekening houden met het marktassortiment dan moetje het ook met andere rassen proberen. Prijzen die je niet vergeet; e prijsvorming is dit jaar bij de start veel belovend. Henk ziet het echt wel zitten. Ik ver wacht gemiddeld een redelijke prijs. Maar je bent er nog lang niet. Er kan nog van alles tussen komen. Er is in ieder geval een goede vruchtzetting geweest, de bomen hangen vol. Maar ik moet er direkt bijzeggen dat men niet moet denken dat dit alleen maar het resultaat van de kennis van de kweker is. Er komen zoveel onbeïnvloedbare faktoren bij. Prijzen zoals ze nu zijn gemaakt komen misschien maar eenmaal in een mensenleven voor. Vorig jaar was het fruit vroeg versleten, nu is er geen overjaars fruit meer. Door het koude en late weer zijn de eerste appels ook wat vertraagd op de markt gekomen waardoor er in feite een gat is ontstaan. Vorig jaar maakte ik van mijn Be noni 80 tot 100 cent de kilo. nu lag de prijs (dagprijs) 18-8-'77rond de twee gulden veer- tig. De konsument vraagt een kwaliteitsprodukt, streeft naar het best mo&eliike. Henk en zijn vrouw verrichten samen heel wat werk. Struktureel is het in de fruitteelt fout? k zou geen antwoord kunnen geven op de vraag of mijn bedrijf rendabel is of op de vraag wat is rentabiliteit? Als ik nou eens al onze werkuren en de uren datje aan je bedrijf denkt zou optellen en vermenigvuldigen met het huidige CAO loon van een vakwerker in de fruitteelt, aan wat voor een bedrag zou je dan niet behoren te komen...? Maar zó reken ik niet. Je hebt een gezinsbedrijf. Met de kracht die daar bij hoort. We kunnen inspelen op een primeur. We kunnen fruit voorrijpen. In het sorteren zit veel avondwerk. Er zijn vaak avonden bij dat we niet in huis komen voor tien uur half elf... Ik maak soms weken van tachtig werkuren. Hoe moet ik die dan berekenen? Maar je kunt de vraag ook anders stellen. Ben je tevreden over de bedrijfsuitkomsten? Dan moet ik dat voor de laatste jaren beamen. Ook zie ik de toekomst niet zo somber meer in. Van de andere kant moet ik er direkt bij zeggen dat er niettemin nog steeds een struktureel over schot levensgroot aanwezig is. Eén goed draagjaar in heel Europa en het zit allemaal weer op zijn gat. Toch geloof ik zegt Henk dat het wel de goede richting uitgaat. Er zijn heel wat oudere fruitkwekers die zonder opvolger zitten. Er wordt op menig akkerbouwbedrijf met fruitteelt aan ontmenging gedaan. Het zijn faktoren die het areaal fruit zullen doen in krimpen. En door het ouder worden van veel aanplant van begin de zestiger jaren zal in Eu ropa langzaam de produktie dalen. Toch is het een foute gedachte om te menen dat de boomgaard gerooid zal worden omdat de kwaliteit van het hout achteruit gaat. Het rooien hangt bijna altijd van andere faktoren af. Wat is het alternatief, wanneer de bomen weg zijn. of welke alternatieven worden er ge boden? Vaak is het ook zo gelijk een vriend van me wel eens zegt. die fruittelers zijn allemaal "gek" want ze denken iedere keer maar weer dat het "volgend jaar beter is.." Sorteerkosten zelf verdienen daarvoor wil men een goede prijs betalen. Henk nieuwe verbindingen maar vijf en twintig kilo meter weg van hier. Hier wordt bijna alles via de veiling verkocht. Overigens is Schouwen van ouds een gebied waar veel op bet hout wordt verkocht. Nu moet je niet denken dat verkoop op het hout altijd nadelig zou zijn. Want het is net als die kopers zelf soms zeggen, eer we met dat fruit de dam van de boogerd over zijn zit er al minder gewicht in de kist dan toen we ze daar straks wogen. Verder sorteer- en bewaarkosten. kunnen ook gauw oplopen tot vijf en twintig a dertig cent per kilo. Zoals gezegd sorteren we zelf. Die acht cent sorteer kosten die je anders bij ceniraal sorteren moet betalen kun je op ons bedrijf (gemakkelijk?) zelf verdienen. Reklame maken voor een goed produkt .enk is het eens met het idee om veel meer aandacht te besteden aan de presentatie van het Nederlandse fruit. Die dozen waar men het nu over heeft hebben mijn instemming, mits de konsument het weet te waarderen. Die oude kisten tonen geen fraai beeld. Maar als de consument het waardeert zouden we het ook térug moeten kunnen vinden in de opbrengst- prijs! 't Is tenslotte zo gesteld dat het gezegde luidt "iemand die me een halfje meer biedt wordt van mijn grootste vijand weer mijn beste vriend." De Fransen weten, hun produkt goed te brengen. Het is opvallend hoe anders de presentatie is wanneer het fruit niet de grens overgaat. Ik ben eens een kijkje gaan nemen in de markthallen te Parijs. Daar sta je dan toch wel verbaasd met je ogen te knipperen. Maar wij gebruiken zelfs voor export grotendeels meermaiig fust en dan is dit zonder meer in ons nadeel t.o.v. de Fransen. Toch kan er niet ge noeg nadruk worden gelegd op de kwaliteit van ons fruit. De consument vraagt kwaliteit. Wat het kost is vaak niet eens van belang. We moe ten reclame maken voor ons eigen produkt op de binnenlandse markt, maar dan moeten we het doen op een tijdstip dat er ook volop van aanwezig is. Een slagvaardig reclamebeleid - het heeft geen zin de consument te wijzen op een produkt waarvan de prijs schreeuwend duur is en het aanbod nog gering - Want voor kwaliteit veel willen betalen wil nog niet zeg gen dat de huisvrouw niet prijsbewust zou zijn. Zout water zet de aanpassing stil Maar de weg wordt versperd door het gebrek aan beregeningsmogelijkheden. Het IJsselmeer is toch ook zoet geworden, het is niet gaan stinken, zo zal de Grevelingen dat beslist ook wel niet doen. Er is immers voldoende door spoelwater. Als een beroepsvisser zegt 't moet zout blijven kunnen we er nog wat begrip voor hebben, maar als men op grond van het milieu zoet water afwijst wil dat er bij mij niet in. De planter van nu is de gek van morgen Veel risiko's, maar geen slapeloze nachten enk heeft nog iets anders dat hem na aan het hart ligt. namelijk het zoet water probleem. Er is hier nergens goed water te krijgen. Daarom vind ik dat onze organisaties met ge noeg kunnen blijven hameren op de mogelijk heid om kansen te scheppen voor het verkrij gen van zoet water. We hebben hier de kansen: Ik denk aan de Grevelingen en straks mis schien voor de andere gebieden het Zoommeer. Ze hebben het toch ook voor elkaar gekregen om de Oosterschelde zout te houden?! Nou. dan moeten wij als agrariërs onze poot stijf zetten en vechten voor zoet water. Tot ongeveer vijftig meter diep is hier het grondwater nog zout. daar hoeven we niets van te verwachten. In deze streek willen heel wat ondernemers zich meer gaan toeleggen op de groententeelt. och betekent dit dat je er vandaag wel je hersens bij moet gebruiken. We gaan met hem nog wat door de boomgaarden. Het eerste wat je als leek dan opvalt is de enorme hoeveelheid fruit die er aan de bomen hangt, 't Ziet er goed uit zegt Henk. Ben je dan nooit eens bang dal alles ineens zou verhagelen? Ik ben er niet voor verzekerd, maar toch kan ik er gelukkig best van slapen hoor; Naast hagelschade zijn er in de fruitteelt nog een aantal grote risiko's. die dan misschien wel minder tot het grote publiek spreken maar voor de kweker toch even ge voelig zijn. We denken dan aan: le nacht- vorstschade. (beregenen kan hier niet): 2e slechte zetting van de bloemen; 3e foutieve rassenkeuze doordat een ras niet door de handel gewaardeerd wordt of vanwege een te grote overproduktie; 4e bewaarrisiko's. Door alleen een flinke premie tegen hagelschade te betalen ben je nog niet klaar. Reservering bij de belasting vind ik wel een harde noodzaak en deze mogelijkheid is er gelukkig. Het bedrijf ziet er verzorgd uit. Het gras tussen de bomen is kort. Ik moet er wel bij zeggen voegt hij er aan toe. dat het samenwerkings verband met mijn broer een gelukkige beslis sing is geweest. We hebben hiervoor een subsi die van de Overheid gekregen. We waren toen we er aan begonnen een van de eersten die zoiets deden in de fruitteelt. Samen ben je toch altijd sterker dan alleen. We zijn nog geen lid van een bedrijfsverzorgingsdienst. want je kunt als het er op aan komt toch de klappen nog opvangen, maar voor de toekomst is het toe treden toch zeker wel het overwegen waard. Jong beginnen biedt vele voordelen enk is er gelukkig mee dat hij al op jonge leeftijd zelfstandig een bedrijf kon beginnen Dat is een groot voordeel. Jammer genoeg- komt het nog veel te vaak voor dat iemand jaren aan een stuk thuis blijft werken onder de hoede van Pa. Soms helaas ook nog voor een appel en een ei. Wanneer zo iemand dan zelf standig kan gaan beginnen is hij een groot aantal kostbare jaren kwijt en de inflatie heeft alleen maar negatief gewerkt. Gelukkig heefi mijn vader dat goed gezien. Ik ben hem er erg dankbaar voor

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1977 | | pagina 11