Aardappelteelt vèr voor 1700 I n het speciale Paasnummer (Nr. 3327, 64e Jg., 16 april '76), stond een interessante bijdrage: "Over de aardappelteelt in de 18e eeuw", van de hand van A. Op 't Hof, Wageningen. Het is allerminst mijn bedoeling daar een "correctie" op te geven. Wel een aanvulling, die naar mij dunkt lezenswaard is. Al heeft "mijn" historie hier dan vooral te maken met de eerste aardappelteelt in (Belgisch) Vlaanderen en in westelijk Zeeuws-Vlaanderen. Doch van daaruit "reisde" het voedsel toch naar Zeeland! I EMILE BUYSSE 14 - Toen ik kort voor zijn overlijden (in 1940 meen ik), bij de zeergeleerde dr. J. de Hullu te Cadzand was, in de Kersttijd van 1937, vertelde hij over de jarenlange arbeid die de samenstelling van zijn voortreffelijke Kroniek: "Uit het leven van den Cadzandschen landbouwer in vroeger dagen" gevergd had. Ze verscheen in 5 aparte deeltjes in 1937 in Oostburg bij de N.V. Boekhandel en Drukkerij v.h. Firma A.J. Bronswijk. Onder de honderden merkwaardige mededelingen in verband met "de boerderij" in het Land van Cadzand, in de vorige eeuw, komt ook een aantekening voor die het gebruik van aardappelen als waardevol menselijk voedsel in het "Landje" van dr. J. de Hullu betreft. n het IVe deeltje, over de Levenswijze van de landbouwer zie ik op pas. 147-148 het volgen de: - Den hoofdschotel bij het middageten, rond I860, \ormden de aardappelen. Volgens som migen zouden die voor 1730 nog weinig bekend zijn geweest, eerst omstreeks dit jaar naar de Nederlanden zijn osergebracht en slechts lang zaam \erbreid zijn geworden. Dichter bij de waarheid, tenminste Voor zover ons district be treft. was de prefect van het Departement van de Schelde: Faipoult. toen hij in 1805 aan de Fransche regeering opgaf, dat hun verbouw in zijn departement (W. Zeeuws-Vlaanderen be hoorde tot "t Franse "Département de l'Es- - caut". bij Frankrijk ingelijfd!), van 1709 dag tekent. Belangrijk is wat dr. De Hullu daarop laaf volgen: - Dit is zeker, dat het gewas ten onzent alreeds twaalf jaar vroeger werd geteeld, want in een resolutie van den magistraat van Oostburg van 12 juli 1697 wordt met zooveel woorden gewaagd van iets. "dat achter in de hoven in de aardappels lag". Overigens vermeldt dr. De Hullu nog. dat een sterfhuis van een onder St.-Anna ter Muiden overleden landman in 1727 een partij aardappe len bevatte. Tenslotte zegt de schrijver, dat gedurende het tijdperk 1780-1790 in onderscheidene landbou wershuizen een voorraad van 8. 12. 14. ja 30 zakken aardappelen lag opgeslagen: bewaard in kelder, op zolder, in de huiskamer soms. of vaak: in een aparte bergplaats op het hofplein, de "aardappelkelder", met muren, deels onder de grond, met stenen "verwulf", met "aardzo- den" bedekt om het bevriezen van de voorraad te v oorkomen. In Zeeland, zo schrijft dhr. A. Op 't Hof in het Z.L.M.-Paasnummer 1976. vestigden de Staten de aandacht op de uitbreiding in 1736!. van de teelt van "aardappelen, aardperen en aard- nooten". Men besloot met ingang van 1737 op deze veldvruchten tienden te heffen. In het huidige Zeeuws-Vlaanderen (dat in diè tijd niét tot de provincie Zeeland behoorde, maar als daan. toen en later, om de aardappel te ver-i spreiden als "volksvoedsel". en het is ook waar dat de Bruggelingen er niet aan wilden: vóór dien en nog enige tijd nadien. Kleine Westvlaamse boer die de "patatten" rooit op zijn veldje. Wie in die vruchtbare Bel gische provincie maar even kon, teelt zijn eigen "winterprovisie", zonder te weten dat men ruim 300 jaar geleden reeds in de streek tussen Nieuwpoort en Diksmuide, aan de IJzer, voor het eerst op het vasteland van Europa "veldge- wijs" aardappelen als volksvoedsel plantte en oogstte. Doch het is niet minder waar dat men in het Karthuizerklooster te Nieuwpoort de aardap pelen al kende in 1630. De uit Engeland ge vluchte monnik Robert Clark zou de aardappe len meegebracht hebben naar Vlaanderen. Er zijn "veel vroègere vermeldingen", méér die betreffen de z.g. aardpéren; voorzover 1k heb kunnen nagaan werden die taaie dingen enkel als varkensvoer gebruikt. Wat dè aardappel als menselijk voedsel betreft, mag ik wel zeggen, dat de teelt ervan zich bij ons èn in onze na buurlanden heeft verspreid van west naar oost. Het is een gevolgtrekking die ook gemaakt Controle op het vervoer van aardappelen in België in volle oorlogstijd: 1942-'43. Een controleur in burger èn een "gendarme" ("van de nieuwe orde") laten zelfs dit kleine wagentje met een paar zakken aardappelen niet zonder grondig onderzoek van papieren enz. passeren! "Staats-VIaanderen". veroverd gebied op de Spaanse Nederlanden. 17e eeuw. rechtstreeks van Den Haag uit werd bestuurd), ging men daartoe streeksgewijs in 1755 of later toe over. Ik zal niét de "oudste vermelding" van de aar dappelen in de oude Nederlanden opschrijven. De éérste aardappelen wéren geen volksvoed sel. ze werden enkel als "curiosa" in enkele tuinen van plantenverzamelaars verbouwd, niét in een enigszins belangrijke hoeveelheid. Lange tijd heeft men in Belgisch Vlaanderen verondersteld, dat de Brugse "hovenier" An- toon Verhulst (die zijn "hoveniering" had te Oostkamp. even buiten Brugge- in 1704 daar de aardappelteelt "invoerde" op vrij grote schaal. Het is wéér dat Verhulst veel heeft ge werd door L. van Acker, in het maandblad "Biekorf" (Brugge. 63e jrg.. Zaaimaand 1962). In Van Ackers korte studie komen zeer belang rijke vermeldingen voor, waaruit blijkt, dat de aardappelteelt in het huidige West-Vlaanderen. juist vén Nieuwpoort uit. namelijk néér de landbouwbedrijven langs de IJzer, begon: kort na 1670, wellicht nog iets eerder. Eventuele aardappelteelt in Vlaanderen voor 1670 is waarschijnlijk, maar in dét geval zullen de aardappelen dan toch alleen, voorzover wij weten, bestemd zijn geweest voor vérkenseten. Natuurlijk is het r.iet te achterhalen, wélke ar me kleine boer of dagloner in diè tijd voor het eerst de gekookte aardappelen (in de schil ge kookt), zélf eens heeft geprobeerd (en goéd bevonden om te eten!). In of nabij de "IJzerdorpen": Esen, Handzame. Diksmuide zelf, ook Zarren, Klerken enz., wer den vrij grote partijen aardappelen verbouwd, als menselijk voedsel, vóór 1675. In dat jaar stelde Jef de Secq, de zoon van Pieter, te Handzame geboren, vast dat er alleen rond Zarren rond 1675 al DRIE aardappelvelden be stonden. Een ongeveer gelijkluidende vermel ding gaf Jan Ussels uit Zarren, geboren 1653; hij spreekt over akkers met "aerde peiren", maar ook met "aerde appelen"! Een getuigenis dat tot 1670 of iets ervoor kan teruggaan. Ze kere Jacques Bogaert uit Klerken getuigde zelfs, dat hij rond 1659-1661 als kind van 8 10 jaar oud zijn ouders moest helpen op het aar dappelveld. Gelukkig zijn er, volgens L. van Acker, getui genissen (in processtukken, uit de jaren 1723-'24), welke door wijlen mijn goede vriend, de geleerde conservator van het Rijksarchief te Brugge, dr. Jos De Smet, werden bestudeerd en openbaar gemaakt), dat "veldgewijs" de aar dappelen in diè genoemde streek der oude ge meenten Klerken, Esen, Zarren. Woumen, Merkem, enz., werden geteeld vrij ver vóór 1698, vaak zelfs voor 1680, zeldzamer in of kort voor 1670. Een èlgemeen volksvoedsel was de aardappel dan nog niet. In Engeland-en Ierland was hij dat wél, vóór 1665-'70. Maar toen de Schotse lord Belhaven vóór 1699 het (huidig Belgische) Vlaanderen bezocht, hij was mili tair, politicus en zakenman, viel het hem toch op, dat Engelse èn Franse soldaten in Vlaan deren zeker reeds rond 1675 aardappelen aten. Hij vermeldde o.m.: "De Vlaamse boeren ma ken zoveel gebruik van die knol, en ze hebben er zulke grote voorraden van. dat de verbonden legers van Engelsen en Fransen er grote steun door ondervonden voor het soldaten-eten, want: zij voedden de gewone soldaat: "most plen- tiously"and it (de aardappelen) is both deli cious and wholesome!" Het is ook bekend, dat voor 1700 de teelt van "aardpéren" vrijwel was beëindigd. Wat de hiervoor vermelde "aardnoten" betreft (Paas nummer Z.L.M. 1976). diè schijnen niet tot. Vlaanderen te zijn doorgedrongen. Het ging daarbij om de z.g. "aardaker" (lathyrus tube- rosis). Ik heb Antoon Verhulst uit Brugge (Oostkamp) vermeld, maar Verhulst heeft de aardappelen zeker niét van de "plantentuin" néér de ékker van de boer gebracht. Mogelijk heeft die toch wel merkwaardige Verhulst een aardappel-va riëteit verbéterd, veredeld, tot een uitstekend voedsel, beter van smaak en wellicht met meer voedingswaarde dan de eerste "patatten", die op de velden der IJzerdorpen geteeld werden. Verhulst zal ook wel "zijn product" in Brugge gepropageerd hebben: hij verkocht ze stellig op de Brugse markt in 1J40! Een heel ander aspect nog van de aardappelteelt in Vlaanderen is, dat die hiervoor genoemde monnik Robert Clark Voor wat Zééland (boven de Honte of Wester- schelde dus), aangaat: die Schelde blijkt wel een "grens" te zijn geweest, waar de aardap pelteelt moeizaam overheen kwam. Pas in 1736 komt er dus dat plakkaat van de Staten van Zeeland, dat aardappelteelt vermeldde: "zee- dert eenige jaaren herwaerds in onze Provin cie". Te Kalmthout, in de noordwestelijke (Belgi sche) Kempen, werden de eerste aardappelen vermeld in 1733. In Henegouwen in 1766, né Luxemburg (1754) en Namen (1761). In Frankrijk werd het nog léter voor van een "al gemene aardappelteelt" kon worden jtespror ken; wellicht pas rond 1773-1783-1789. Dat moet ook wel de periode zijn (tussen 1750 en 1770), dat de théns zo duurbetaalde, veelbe geerde, onmisbare Kartoffeln het land tussen Rijn en Maas hebben bereikt. Oud prentkaartje om de schier verdwenen Walcherse klederdracht "voor kinderen" te to nen, maar dat ook belangrijk is om de voorstel ling van het "aardappelen schillen" door de meisjes van het vroegere Walcheren. ....En nu moet ik denken aan de Duitse deser teurs van september-october 1918. die sliknat en half verhongerd Sluis hadden weten te be reiken. Maréchaussée bracht hen naar de Stoomtram naar Breskens; in het "tramsta tion", bij mijn grootvader, heb ik ze gezien. En één van hen, met tranen in de ogen. verheerlij kend hóren verlangen naar de "Kartoffelpuf- fer", die "zijn Mutti" zo heerlijk kon gereed maken. Maar ik moest die lofzang niet leren "van den Duuts". Als kleine jongens hadden wij voor dien al, 1916-1917, aardappelen "gepoft" op de lege velden, in de gloeiende as der vuren van aardappelloof, mét "nog uitgegraven aardap pelen" die in de klei blijven zitten waren. Trouwens, niét gepoft in hete as. maar dan toch: "in de schil gekookt" is mij de aardappel De eerste aardappelen "in vet gekookt", werden op stréat in België al verkocht voor 1885! De kramen met "patates frites" (foto: Brugge, 1947). hebben nog altijd hun vaste klanten, maar de ouderwetse "karren", met de ijzeren "frietpot" op de kolenkachel, zoals deze. hebben allang afgedaan. in of rond 1620 de plant niet kén overgebracht hebben naar Nieuwpoort, zoals vaak is be weerd; Clark was toen nog in Engeland en kwam er pas né 1629. Wanneer hij kort nadien begon met het propageren van de aardappel teelt, als voedsel voor de méns (èn voor het dier!), dan lijkt het wel aannemelijk dat zijn pogingen tussen 1650 èn 1670, juist "op vrij grote schaal", met succes werden bekroond, rond 1665. Wat de verspreiding in West-Vlaanderen be treft. wil ik graag noteren, dat men in 1708-1710 aardappelvèlden in Rumbeke (nabij Roeselare) vond. maar rond 1700 waren ze al in gebruik in (Belgisch) Brabant, bv. in Evere. En. zoals gezegd, vermeldt dr. J. de Hullu ze in Oostburg in 1697. een héérlijkheid gebléven. In Vlaanderen ge noemd, ook in het grensland van het Land van Cadzand: „Patatten in de pelle. of kazakken, of nog... zoals een van mijn schoolvriendjes die dat laatste ("kazak" bovenkledij). niet begreep: "kozèkjes". En. geloof het of niet. méér ik heb échte Don-Kozakken gekend, uit het (eerste) Koor der Don-Kozakken o.l.v. Sergej Jaroff. 1928 in Den Haag optredend, die één zijn "Stille Don" nóóit aardappelen had gezièn. Zwért brood (met veel gerstemeel!). dét was zijn lievelingskost. Méér dét is weer een heel andere historie. Al moét ik besluiten met te zeggen dat juist door de vroege aardappelteelt in het oude Vlaanderen het voor 1700 normale verbruik van 400 kg rogge en 350 kg tarwe per hoofd en per jaar in 1750 teruggelopen was tot bijna de helft!

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1976 | | pagina 14