Zuid-
(§eiuid
<~\3oor de
Ureuw
E.V.T.O.-kursus 1976 - 1977
7
Wat is dat eigenlijk, die Vormingskommissie
Aktiviteiten Agenda
Brabantse ploegwedstrijden
De kip zonder kop
N a een half uur groot feest. Alle vijf krioelen luid schreeu
wend om me heen bij het meest ruime aanrecht - en dat is niet zo
ruim.
Kippe - tips
19
FUdaktie: KEES SCHIPPER
Het ligt in de bedoeling het komend seizoen weer een
kursus Ekonomische Vorming voor Toekomstige Onder
nemers te organiseren in samenwerking tussen de drie
Landbouworganisaties en het Middelbaar Agrarisch
Onderwijs. Dit jaar is Zeeuwseh-Vlaanaeren aan de beurt
en bij voldoende deelname uit dit gebied wordt de kursus
qehouden in Schoondijke. Indien er plaatsen zijn kunnen
ook mensen van buiten Z.-Vlaanderen deelnemen.
Voor wie? De kursus is bedoeld voor hen, die binnen
afzienbare tijd het bedrijf overnemen, hetzij als zelfstan
dig ondernemer, hetzij in één of andere samenwer
kingsvorm. Vooropleiding M.A.S. of gelijkwaardige op
leiding is gewenst.
Inhoud: De kursus is gericht op de bedrijfsovername. Aan
de orde komen o.a. bedrijfseconomische en fiscale
boekhouding, financiering, samenwerkingsvormen,
aspecten van de overname, afzet en dienstenverlenende
instellingen.
Kosten: De kosten van de kursus bedragen ong. 125,—.
Hierbij komen nog de kosten voor koffie, lunch, e.d.
Tijdsduur: De E.V.T.O.-kursus wordt gegeven gedurende
18 dagen van begin november tot begin maart, voorna
melijk op woensdagen.
Aanmelding: Aanmelding liefst zo spoedig mogelijk,
doch uiterlijk vóór 1 oktober bij voorkeur Rijks Mid
delbare Landbouwschool, Dr. D. S. Huizingastraat 28.
Schoondijke. Tel. 01173 - 1313.
of via de P.J.Z. Grote Markt 28 te Goes.
Daar de belangstelling voor deze kursus de laatste jaren
groeiende is en het aantal plaatsen beperkt is, is het ver
standig spoedig te reageren.
Fijnaart: 11/12 sept.: Uitwisseling met Almelo (p.j.g: Gel
derland) met o.a. bezoek aan volkssterrenwacht (Hoeven), bar-
becu en rondvaart op 't Hollands Diep.
Sprang-Capelle: 11 sept.: Sportdag op 't terrein van fam. Ach
terberg, W. v. Gentvaart 8, te Sprang-Capelle.
24 sept.: Bowling-avond: om 20.00 uur verzamelen bij de Mi-
co-bar.
O.-Zeeuws-Vlaanderen, 17 sept.: filmavond met beroemde ko
miek: Louis de Funes in de Halle te Axel.
W.-Z.-Vlaanderen, 11 sept.: Bowling-avond (te Knokke): om
20.15 uur, vertrek van de Markt te Oostburg.
Toneeldata: 15 jan.: West-Z.-VI. 29 jan.: Bladel
22 jan.: Schouwen 4 febr.: Tholen
28 jan.: Fijnaart 11 febr.: Goes/Nrd.-Beveland.
We hebben vorige week kunnen lezen hoe bestuursleden den
ken over vorming (overigens tamelijk positief, zoals het ook
hoort).
Waarom het H.B. zich zo druk maakt over vorming?? Nou, één
van de doelstellingen van de P.J.Z. is (blz. 1 en 2 van de statu
ten):
"Ontwikkeling en vorming van plattelandsjongeren op maat
schappelijk, sociaal cultureel en lichamelijk, ekonomisch en
vaktechnisch gebied, hen daarmee voorbereidend op hun
wachtende taak in gezin, beroep, organisatie en maatschappij."
Vorming heeft iets te maken met:
- het ontplooien van je eigen persoonlijkheid;
- het ontdekken van verschillende waarden in jezelf;
- bewuster, genuanceerder denken over bepaalde dingen, waar
je vroeger nooit bij stil stond;
- dingen, "waarover je niet hoort te praten", juist wel
bespreekbaar maken.
Naast ontspanning en "bij een groep horen", gezelligheid en
ontmoeting (soms vriendschap voor 't leven, huwelijk), moeten
afdelingsbesturen ook, volgens de statuten en het H.B., aan
vorming doen.
'n Uitgangspunt zou kunnen zijn: plattelandsjongeren (en
agrariërs) staan niet alleen. Zij bevinden zich in een woon- en
werk- situatie, niet los te zien van het maatschappelijk gebeuren.
Bezig zijn met alles wat daarmee te maken heeft is ook/juist
vorming.
Jammer, dat veel leden, vorming verwarren met: diskussiëren:
er zijn veel verschillende, speelse manieren en methodes om
vorming te bedrijven. Er is niets vóov niets een sekretaris-vor-
mingslcider in dienst van de P.J.Z.!
Buitenstaanders of ex-P.J.Z.-ers laten wel eens doorschemeren,
dat onze vereniging een lachertje is: "een schuurfeesten-klub".
Het wordt hoog tijd dat in-en-outsiders een andere kijk op ons
krijgen. De uiterlijke schijn lijkt inderdaad op een gezellig-
heidsverening en vorming is overal nog niet "in". Maar er wordt
hard aan gewerkt sinds een jaar of twee; o.a. Door middel van
de Vormings-Kommissie.
Het doel van de vormingskommissie:
is dan ook: het stimuleren van vormingsaktiviteiten op afde-
lingsnivo en het opkrikken van bestaande en nieuw op te zetten
vormingsaktiviteiten op provinciaalnivo.
ofwel: de onbekendheid, de afweer, de drempelvrees t.a.v. vor
ming binnen de P.J.Z.-afdelingen proberen uit de weg te rui
men.
Wil de werkgroep dat doen?
Het laten invullen door de (bestuurs)leden van aeen enkête als
behoeftepeiling om een basis te krijgen van waaruit gewerkt kan
worden.
Het samenstellen (n.a.v. die enkcte) van een SERVICE
PAKKET voor de afdelingen, zoals: ledenweekends (kant en
klaar), vorminqsavonden (thema's), kreativiteitskursussen, en
ekskursie-lijst, een kulturele agenda, een sprekerslijst, een
besproken en aan te bevelen film-lijst (thema's), enz., meehelpen
aan provinciale aktiviteiten, zoals: een bestuursweekend, een
algemeen ledenweekend, de Kijk-Doe-dag, een filmfestival, etc.
Om dit allemaal proberen te bereiken is er een goede samenwer
king nodig tussen de V.K. en de afdelingen.
De V.K. bestaat uit enkel (bestuurs)leden van een paar afdelin
gen. Daar waar de afdeling niet vertegenwoordigd is in de V.K."
zijn kontaktpersonen aangewezen.
De P.J.Z. in de prijzen!! En niet te weinig
Rondgaand ploegen: le plaats (hoe kan het ook anders):
Mees de Lint.
Heen/weergaand ploegen: le plaats: Leen Breure
(2-schaar) 2e plaats: Jan Thinners
Proficiat 3e plaats: Piet Vogelaar
allemaal! 6e plaats: Theo Maris
onder redaktie van de RedaktJecommlasie
Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland
en Brabant
Reaaktieadres: Mevr. A. W. de Jonge-Jansen
Kamperlandpolder 3. Wisaenkerke,
te! 01107610
Eindelijk is onze vakantie aangebroken en we rijden, tradi
tiegetrouw, 's avonds om 8 uur weg met de bedoeling 's morgens
vroeg ter bestemder plaatse aan te komen, oost van de Rhone.
We zullen een van onze dochters met gezin en eventuele aan
hang er ook nog aantreffen.
Inderdaad, vijf kwetterende kinderen van vier tot zeven jaar
verwelkomen ons en onze hond zéér vroeg in de morgen. Het
duurde niet lang of ik hoorde een oorverdovend gekakel
bovenhet babbelende kinderkoor uit. En ik zie de hond juist een
hap nemen naar de derrière van een prachtige bruine kip.
"Pluto, af!" roep ik, en jawel, nét op tijd. Met een bek vol veren
houdt hij in, de kip smeert hem, met een ietwat kale kont, maar
voor de rest ongehavend. Onze, intussen ook ontwaakte dochter,
vertelt dat ze drie kippen hebben geleend van het hogerop
liggend kasteel ter bestrijding van een waargenomen slang. Dus
gaan we de kippen bekijken.
Wat zien we daar? Een kop zonder kip! Och, hé, nummer drie is
er geweest. Ik neem het onderdeel mee. Met één lel met een
eindje snoer en Pluto's neus op de kip een uur eenzame
opsluiting, geeft als resultaat dat ik de hond voor de rest van de
tijd eerbied voor het pluimvee heb afgeafgedwongen.
Nadere inspektie: want de kip zonder kop moet er ook nog zijn.
Ja hoor, onder de struiken. Alle snaterende kinderen om me
heen laten er geen twijfel over bestaan, dié gaan we niet zomaar
laten liggen, die gaat in de pot! Dat is duidelijk al heeft oma nog
nooit eerder persoonlijk een kip gebarbierd. Ik weet wél dat er
heet water aan te pas komt. Dus wordt een grote pan vol water
opgezet en als dat kook gaat de kip erin. De poten steken
triomfantelijk, of is het pathetisch, boven het deksel uit. Ik ga
even een halfuurtje slapen, na die nachtelijke rit ben ik daar wel
aan toe. Mijn wederhelft is reeds gevloerd.
Het blijkt dat een half uur slapen iets te lang was, want, hoewel
het gas uit was is het vel gaar geworden en het gaat dus voor een
deel met de veren mee. Daarom niet getreurd. We houden de
kip immers over!
"Ik wil graag zien waar de poep is", bestelt Noortje. "Kippe-
stront", zegt Arnout in-tevreden en kruipt nog dichterbij. Het
hoofd van Lars' komt nét boven het aanrecht uit. Hij ziet wel
niets maar hoort daar natuurlijk het meeste, vindt hij.
Ik knijp de kip daar waar naar ik meen dat het bestelde eruit
behoort te komen. Diepe teleurstelling. Wél vind ik hem nogal
hard en dat geeft te denken. Moet zo'n kip niet dood bloeden? Ik
heb geen bloed gezien. Maar we gaan hem toch maar opensnij
den. En zie, wat is het eerste dat ik tegenkom? Een keurig
afgewerkt leg-klaar ei, gevolgd door een rits kant-en-klare
dooiers, aflopend naar maat. De "oh's" en "ah's" zijn niet van
de lucht.
Wat een wonder, zo'n twee meter lange darm, waar alles, tot
mijn grote vreugde keurig in bewaard bleef.
Als de kip dan eindelijk keurig netjes is afgewerkt, leg ik hem
maar meteen in de pan. En zie, binnen drie uur na aankomst
hebben we al geen zorgen meer over het diner van die dag. Maar
hij was wél taai! Zelfs na uren sudderen, mét een beetje wijn.
Misschien was ik zélf wel die kip zonder kop? Hoe doen degenen
het dan, die er wel verstand van hebben?
Dit mooie verhaal vertelt ons mevrouw L. H. G. van den Hoek -
Maclaine Pont, rechtstreeks uit haar vakantie-adres in Bour-
deaux (Dróme, France). We zouden graag willen weten of zij
inderdaad jets fout heeft gedaan? Of kan een kip gewoon zo taai
zijn, dat er geen sudderen aan is?
Ik herinner me wel een keer dat wij probeerden een kriel-haantje
op tafel te brengen. Ook dat was geen succes, na twee uur in dé
oven was het beest nog zo taai als een plank. We kregen steeds
meer honger, hadden de hele fles tafelwijn al op, maar uren later
nog steeds geen smakelijke kip. Graag een tip!
watt ztL<
LCIa-V Mj-v- Icippe
Weet U het verschil tussen een braadkuiken en een soepkip?
Een braadkuiken is ongeveer 6 a 7 weken oud als het geslacht
wordt en kan het beste gebraden op tafel gebracht worden en
een soepkip (hoe raadt U het zo) is speciaal voor het trekken
van een voortreffelijke bouillon. Deze tips komen van het
Produktschap van Pluimvee en Eieren.
Soep van de kip.
In een vrij grote pan doen we water met zout. Zodra dit kookt de
schoongewassen kip erin doen: ze moet goed onder water staan.
Niet te veel zout nemen daar er tijdens het koken water ver
dampt. De kip vooral zacht laten koken. Nu doen we er groenten
bij: één prei, één wortel, een stukje selderijknol, een ui, laurier
blad en twee kruidnagelen. Een soepkip van drie pond heeft
plm. twee uur nodig om gaar te worden. Met een vleesvork
halen we de kip uit de bouillon en laten deze wat afkoelen. Het
vlees van de kip laat nu makkelijk los en kan in de soep worden
gedaan, samen met allerlei verse groenten die U lekker vindt.
Onderdelen van de kip.
Voor de huisvrouw die vlug klaar wil zijn, zijn er onderdelen van
een kip te koop. Kuikenpoten bijvoorbeeld, even in de koeke-
pa-n of (in folie) in de oven. Kipschnitzels met ham en kaas
moeten 14 min. op een hoge vlam en daarna nog 7 min laag.
Stukken kuikenborst eerst door een losgeklopt ei halen en
daarna door panneermeel. In vrij hete boter snel aan beide
zijden bruin bakken.
Kuikenborstfilcts zijn ook te gebruiken bij de fondue. Een
voorbeeld 500 gr. kuikenborstfilets, 8 eetl. solasaus, 4 eetl.
lichtbruine suiker, 2 teentjes knoflook in stukjes, 8 zeer kleine
gesnipperde preitjes, 1 theelepel ver-sin, 2 eetl. olie.
Snij de borstvlees in dobbelstenen. Maak van de oveoiqe ingre
diënten een marinade en laat het vlees hier onder (af en toe
keren), plm. 24 uur in staan. Laat het vlees vooral goed uitlek
ken voor het de fondue-pan in gaat. Geef er rauwkost bij en
stokbrood.
Om kippelevertjes bij de fondue niet zo te laten spatten worden
ze eerst geblancheerd. Dat is opzetten met koud water, la 1 Zi
minuut laten koken, afspoelen onder de koude kraan en goed
afdrogen met keukenpapier of een (scöone) theedoek.
Diepvrieskip.
Als U een diepvrieskip wilt eten dan moet die 24 uur ontdooien.
De eerste 12 uur voor het ontdooien zelf en de volgende 12 uur
voor het "besterven" dat komt de smaak ten goede. Niet in zijn
eigen vocht laten liggen, maar op een vergiet leggen. De kip kan
in zijn geheel gebraden worden (50 min.).
Wie de kip in vieren wil delen, doet dat als volgt: eerst de borst,
dan wat openleggen zodat men langs de ruggegraat kan snijden.
Vervolgens de poten uittrekken - langs de dij snijden. Zo heeft
ieder een evengroot stuk.
Eet U wel eens kip? Soms lekker, soms "opgefokt" - maar ei
genlijk toch wel een eng idee.... Of niet?