Zuid- (§eiuid <~\3oor de Ureuw E.V.T.O.-kursus 1976 - 1977 7 Wat is dat eigenlijk, die Vormingskommissie Aktiviteiten Agenda Brabantse ploegwedstrijden De kip zonder kop N a een half uur groot feest. Alle vijf krioelen luid schreeu wend om me heen bij het meest ruime aanrecht - en dat is niet zo ruim. Kippe - tips 19 FUdaktie: KEES SCHIPPER Het ligt in de bedoeling het komend seizoen weer een kursus Ekonomische Vorming voor Toekomstige Onder nemers te organiseren in samenwerking tussen de drie Landbouworganisaties en het Middelbaar Agrarisch Onderwijs. Dit jaar is Zeeuwseh-Vlaanaeren aan de beurt en bij voldoende deelname uit dit gebied wordt de kursus qehouden in Schoondijke. Indien er plaatsen zijn kunnen ook mensen van buiten Z.-Vlaanderen deelnemen. Voor wie? De kursus is bedoeld voor hen, die binnen afzienbare tijd het bedrijf overnemen, hetzij als zelfstan dig ondernemer, hetzij in één of andere samenwer kingsvorm. Vooropleiding M.A.S. of gelijkwaardige op leiding is gewenst. Inhoud: De kursus is gericht op de bedrijfsovername. Aan de orde komen o.a. bedrijfseconomische en fiscale boekhouding, financiering, samenwerkingsvormen, aspecten van de overname, afzet en dienstenverlenende instellingen. Kosten: De kosten van de kursus bedragen ong. 125,—. Hierbij komen nog de kosten voor koffie, lunch, e.d. Tijdsduur: De E.V.T.O.-kursus wordt gegeven gedurende 18 dagen van begin november tot begin maart, voorna melijk op woensdagen. Aanmelding: Aanmelding liefst zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk vóór 1 oktober bij voorkeur Rijks Mid delbare Landbouwschool, Dr. D. S. Huizingastraat 28. Schoondijke. Tel. 01173 - 1313. of via de P.J.Z. Grote Markt 28 te Goes. Daar de belangstelling voor deze kursus de laatste jaren groeiende is en het aantal plaatsen beperkt is, is het ver standig spoedig te reageren. Fijnaart: 11/12 sept.: Uitwisseling met Almelo (p.j.g: Gel derland) met o.a. bezoek aan volkssterrenwacht (Hoeven), bar- becu en rondvaart op 't Hollands Diep. Sprang-Capelle: 11 sept.: Sportdag op 't terrein van fam. Ach terberg, W. v. Gentvaart 8, te Sprang-Capelle. 24 sept.: Bowling-avond: om 20.00 uur verzamelen bij de Mi- co-bar. O.-Zeeuws-Vlaanderen, 17 sept.: filmavond met beroemde ko miek: Louis de Funes in de Halle te Axel. W.-Z.-Vlaanderen, 11 sept.: Bowling-avond (te Knokke): om 20.15 uur, vertrek van de Markt te Oostburg. Toneeldata: 15 jan.: West-Z.-VI. 29 jan.: Bladel 22 jan.: Schouwen 4 febr.: Tholen 28 jan.: Fijnaart 11 febr.: Goes/Nrd.-Beveland. We hebben vorige week kunnen lezen hoe bestuursleden den ken over vorming (overigens tamelijk positief, zoals het ook hoort). Waarom het H.B. zich zo druk maakt over vorming?? Nou, één van de doelstellingen van de P.J.Z. is (blz. 1 en 2 van de statu ten): "Ontwikkeling en vorming van plattelandsjongeren op maat schappelijk, sociaal cultureel en lichamelijk, ekonomisch en vaktechnisch gebied, hen daarmee voorbereidend op hun wachtende taak in gezin, beroep, organisatie en maatschappij." Vorming heeft iets te maken met: - het ontplooien van je eigen persoonlijkheid; - het ontdekken van verschillende waarden in jezelf; - bewuster, genuanceerder denken over bepaalde dingen, waar je vroeger nooit bij stil stond; - dingen, "waarover je niet hoort te praten", juist wel bespreekbaar maken. Naast ontspanning en "bij een groep horen", gezelligheid en ontmoeting (soms vriendschap voor 't leven, huwelijk), moeten afdelingsbesturen ook, volgens de statuten en het H.B., aan vorming doen. 'n Uitgangspunt zou kunnen zijn: plattelandsjongeren (en agrariërs) staan niet alleen. Zij bevinden zich in een woon- en werk- situatie, niet los te zien van het maatschappelijk gebeuren. Bezig zijn met alles wat daarmee te maken heeft is ook/juist vorming. Jammer, dat veel leden, vorming verwarren met: diskussiëren: er zijn veel verschillende, speelse manieren en methodes om vorming te bedrijven. Er is niets vóov niets een sekretaris-vor- mingslcider in dienst van de P.J.Z.! Buitenstaanders of ex-P.J.Z.-ers laten wel eens doorschemeren, dat onze vereniging een lachertje is: "een schuurfeesten-klub". Het wordt hoog tijd dat in-en-outsiders een andere kijk op ons krijgen. De uiterlijke schijn lijkt inderdaad op een gezellig- heidsverening en vorming is overal nog niet "in". Maar er wordt hard aan gewerkt sinds een jaar of twee; o.a. Door middel van de Vormings-Kommissie. Het doel van de vormingskommissie: is dan ook: het stimuleren van vormingsaktiviteiten op afde- lingsnivo en het opkrikken van bestaande en nieuw op te zetten vormingsaktiviteiten op provinciaalnivo. ofwel: de onbekendheid, de afweer, de drempelvrees t.a.v. vor ming binnen de P.J.Z.-afdelingen proberen uit de weg te rui men. Wil de werkgroep dat doen? Het laten invullen door de (bestuurs)leden van aeen enkête als behoeftepeiling om een basis te krijgen van waaruit gewerkt kan worden. Het samenstellen (n.a.v. die enkcte) van een SERVICE PAKKET voor de afdelingen, zoals: ledenweekends (kant en klaar), vorminqsavonden (thema's), kreativiteitskursussen, en ekskursie-lijst, een kulturele agenda, een sprekerslijst, een besproken en aan te bevelen film-lijst (thema's), enz., meehelpen aan provinciale aktiviteiten, zoals: een bestuursweekend, een algemeen ledenweekend, de Kijk-Doe-dag, een filmfestival, etc. Om dit allemaal proberen te bereiken is er een goede samenwer king nodig tussen de V.K. en de afdelingen. De V.K. bestaat uit enkel (bestuurs)leden van een paar afdelin gen. Daar waar de afdeling niet vertegenwoordigd is in de V.K." zijn kontaktpersonen aangewezen. De P.J.Z. in de prijzen!! En niet te weinig Rondgaand ploegen: le plaats (hoe kan het ook anders): Mees de Lint. Heen/weergaand ploegen: le plaats: Leen Breure (2-schaar) 2e plaats: Jan Thinners Proficiat 3e plaats: Piet Vogelaar allemaal! 6e plaats: Theo Maris onder redaktie van de RedaktJecommlasie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Brabant Reaaktieadres: Mevr. A. W. de Jonge-Jansen Kamperlandpolder 3. Wisaenkerke, te! 01107610 Eindelijk is onze vakantie aangebroken en we rijden, tradi tiegetrouw, 's avonds om 8 uur weg met de bedoeling 's morgens vroeg ter bestemder plaatse aan te komen, oost van de Rhone. We zullen een van onze dochters met gezin en eventuele aan hang er ook nog aantreffen. Inderdaad, vijf kwetterende kinderen van vier tot zeven jaar verwelkomen ons en onze hond zéér vroeg in de morgen. Het duurde niet lang of ik hoorde een oorverdovend gekakel bovenhet babbelende kinderkoor uit. En ik zie de hond juist een hap nemen naar de derrière van een prachtige bruine kip. "Pluto, af!" roep ik, en jawel, nét op tijd. Met een bek vol veren houdt hij in, de kip smeert hem, met een ietwat kale kont, maar voor de rest ongehavend. Onze, intussen ook ontwaakte dochter, vertelt dat ze drie kippen hebben geleend van het hogerop liggend kasteel ter bestrijding van een waargenomen slang. Dus gaan we de kippen bekijken. Wat zien we daar? Een kop zonder kip! Och, hé, nummer drie is er geweest. Ik neem het onderdeel mee. Met één lel met een eindje snoer en Pluto's neus op de kip een uur eenzame opsluiting, geeft als resultaat dat ik de hond voor de rest van de tijd eerbied voor het pluimvee heb afgeafgedwongen. Nadere inspektie: want de kip zonder kop moet er ook nog zijn. Ja hoor, onder de struiken. Alle snaterende kinderen om me heen laten er geen twijfel over bestaan, dié gaan we niet zomaar laten liggen, die gaat in de pot! Dat is duidelijk al heeft oma nog nooit eerder persoonlijk een kip gebarbierd. Ik weet wél dat er heet water aan te pas komt. Dus wordt een grote pan vol water opgezet en als dat kook gaat de kip erin. De poten steken triomfantelijk, of is het pathetisch, boven het deksel uit. Ik ga even een halfuurtje slapen, na die nachtelijke rit ben ik daar wel aan toe. Mijn wederhelft is reeds gevloerd. Het blijkt dat een half uur slapen iets te lang was, want, hoewel het gas uit was is het vel gaar geworden en het gaat dus voor een deel met de veren mee. Daarom niet getreurd. We houden de kip immers over! "Ik wil graag zien waar de poep is", bestelt Noortje. "Kippe- stront", zegt Arnout in-tevreden en kruipt nog dichterbij. Het hoofd van Lars' komt nét boven het aanrecht uit. Hij ziet wel niets maar hoort daar natuurlijk het meeste, vindt hij. Ik knijp de kip daar waar naar ik meen dat het bestelde eruit behoort te komen. Diepe teleurstelling. Wél vind ik hem nogal hard en dat geeft te denken. Moet zo'n kip niet dood bloeden? Ik heb geen bloed gezien. Maar we gaan hem toch maar opensnij den. En zie, wat is het eerste dat ik tegenkom? Een keurig afgewerkt leg-klaar ei, gevolgd door een rits kant-en-klare dooiers, aflopend naar maat. De "oh's" en "ah's" zijn niet van de lucht. Wat een wonder, zo'n twee meter lange darm, waar alles, tot mijn grote vreugde keurig in bewaard bleef. Als de kip dan eindelijk keurig netjes is afgewerkt, leg ik hem maar meteen in de pan. En zie, binnen drie uur na aankomst hebben we al geen zorgen meer over het diner van die dag. Maar hij was wél taai! Zelfs na uren sudderen, mét een beetje wijn. Misschien was ik zélf wel die kip zonder kop? Hoe doen degenen het dan, die er wel verstand van hebben? Dit mooie verhaal vertelt ons mevrouw L. H. G. van den Hoek - Maclaine Pont, rechtstreeks uit haar vakantie-adres in Bour- deaux (Dróme, France). We zouden graag willen weten of zij inderdaad jets fout heeft gedaan? Of kan een kip gewoon zo taai zijn, dat er geen sudderen aan is? Ik herinner me wel een keer dat wij probeerden een kriel-haantje op tafel te brengen. Ook dat was geen succes, na twee uur in dé oven was het beest nog zo taai als een plank. We kregen steeds meer honger, hadden de hele fles tafelwijn al op, maar uren later nog steeds geen smakelijke kip. Graag een tip! watt ztL< LCIa-V Mj-v- Icippe Weet U het verschil tussen een braadkuiken en een soepkip? Een braadkuiken is ongeveer 6 a 7 weken oud als het geslacht wordt en kan het beste gebraden op tafel gebracht worden en een soepkip (hoe raadt U het zo) is speciaal voor het trekken van een voortreffelijke bouillon. Deze tips komen van het Produktschap van Pluimvee en Eieren. Soep van de kip. In een vrij grote pan doen we water met zout. Zodra dit kookt de schoongewassen kip erin doen: ze moet goed onder water staan. Niet te veel zout nemen daar er tijdens het koken water ver dampt. De kip vooral zacht laten koken. Nu doen we er groenten bij: één prei, één wortel, een stukje selderijknol, een ui, laurier blad en twee kruidnagelen. Een soepkip van drie pond heeft plm. twee uur nodig om gaar te worden. Met een vleesvork halen we de kip uit de bouillon en laten deze wat afkoelen. Het vlees van de kip laat nu makkelijk los en kan in de soep worden gedaan, samen met allerlei verse groenten die U lekker vindt. Onderdelen van de kip. Voor de huisvrouw die vlug klaar wil zijn, zijn er onderdelen van een kip te koop. Kuikenpoten bijvoorbeeld, even in de koeke- pa-n of (in folie) in de oven. Kipschnitzels met ham en kaas moeten 14 min. op een hoge vlam en daarna nog 7 min laag. Stukken kuikenborst eerst door een losgeklopt ei halen en daarna door panneermeel. In vrij hete boter snel aan beide zijden bruin bakken. Kuikenborstfilcts zijn ook te gebruiken bij de fondue. Een voorbeeld 500 gr. kuikenborstfilets, 8 eetl. solasaus, 4 eetl. lichtbruine suiker, 2 teentjes knoflook in stukjes, 8 zeer kleine gesnipperde preitjes, 1 theelepel ver-sin, 2 eetl. olie. Snij de borstvlees in dobbelstenen. Maak van de oveoiqe ingre diënten een marinade en laat het vlees hier onder (af en toe keren), plm. 24 uur in staan. Laat het vlees vooral goed uitlek ken voor het de fondue-pan in gaat. Geef er rauwkost bij en stokbrood. Om kippelevertjes bij de fondue niet zo te laten spatten worden ze eerst geblancheerd. Dat is opzetten met koud water, la 1 Zi minuut laten koken, afspoelen onder de koude kraan en goed afdrogen met keukenpapier of een (scöone) theedoek. Diepvrieskip. Als U een diepvrieskip wilt eten dan moet die 24 uur ontdooien. De eerste 12 uur voor het ontdooien zelf en de volgende 12 uur voor het "besterven" dat komt de smaak ten goede. Niet in zijn eigen vocht laten liggen, maar op een vergiet leggen. De kip kan in zijn geheel gebraden worden (50 min.). Wie de kip in vieren wil delen, doet dat als volgt: eerst de borst, dan wat openleggen zodat men langs de ruggegraat kan snijden. Vervolgens de poten uittrekken - langs de dij snijden. Zo heeft ieder een evengroot stuk. Eet U wel eens kip? Soms lekker, soms "opgefokt" - maar ei genlijk toch wel een eng idee.... Of niet?

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1976 | | pagina 19