<^Oocr de ^Orouw
EEN BRUILOFT IN FRANKRIJK
KORTE WENKEN CAR - Z^e^e»
14
onder redaktie van de Redaktiecommissie
Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Brabant
Redaktieadres: Els Deurloo, Markt 1, Tholen, tel. 01660-
2504
MISTLETOE
De reis viel ons mee. Wij reden de 750 kilometer vlot
in negen uur. Tot aan Parijs was het één kilometerslange
autoweg: saai en ééntonig. Parijs zelf leverde niet veel
problemen op nu de Boulevard Peripherique (rondweg
om Parijs) klaar is: we zagen zelfs nog een glimp van
de Sacré Coeur. Het gedeelte door Normandië en Bre-
tagne was boeiender. Toen wij er waren bloeide de brem
vrolijk met haar gele kleur langs de weg. Opvallend
waren de maretakken in de bomen. In de verte leken
ze veel op vogelnestjes. Het is echter een parasiet die
ten koste van de appel- of pereboom waarop hij leeft,
groeit. In de oudheid wa de maretak heilig. Bij ons
wordt de tak als kerstversiering gebruikt en wij ken
nen hem dan beter als mistletoe.
Na de lange reis deden wij ons te goed aan een heer
lijke Franse maaltijd. Graag wil ik U even laten meege
nieten van een gegratineerde Fruit de Mer, de kok gaf
Uitgenodigd worden voor een huwelijks
feest in Bretagne is een unieke ervaring.
Het is een hele, maar gelukkig erg plezie
rige ondernemingeen verre reis, een andere
taal, lekker eten en drinken en dit alles over
goten door de Franse zon.
Mevrouw M. SpoorDekkers maakte on
langs een echte Bretonse bruiloft mee. Zij
vertelt haar indrukken van deze '„geweldig
boeiende ervaring".
En de voorkant bestaat uit een groot restaurant. Daar
boven een ruimte voor banken (er wordt in Frankrijk
heel veel met chèques betaald). Hierlangs een galerij
waar je een prachtig uitzicht hebt op de markt beneden.
Er stonden veel normische koeien, donker-rood-bruine
dieren, limousines en ook nog de geïmporteerde Holland
se zwartbonte koeien. We zagen er verder nog een grap
pig muilezeltje en wat geitjes.
TROUWEN OP ZIJN FRANS
Het burgerlijk huwelijk werd 's ochtends in intieme
familiekring gesloten. Wij hebben toen een tochtje ge
maakt naar de Mont St. Michel (erg toeristisch, maar
toch de moeite waard). We waren weer terug voor de
kerkelijke huwelijksinzegening. Deze vond plaats in de
kerk van een naburig dorpje, hoog op een heuvel mid
den in St. Germain en Coglès.
strijkorkest begeleidden de verschillende liederen en dat
klonk prachtig in de oude ruimte, die vrijwel geheel ge
vuld was met familieleden, gasten en belangstellenden
uit het dorp. De kerkdienst verschilde niet veel met die
in Holland, dacht ik, alleen werd er natuurlijk Frans ge
sproken.
GOED IN DE KOST
Na dit plechtige kerkelijke gedeelte was er een „vin
d'honneur" (staande receptie) in het parochiehuis vlak
bij de kerk. Rijen glazen wijn stonden klaar op lange
tafels. De bruidsmeisjes deelden amandelpitten uit. Een
enorme gonzende menigte vulde de ruimte. Iedereen die
het bruidspaar en de wederzijdse ouders gelukwenste,
kuste elkaar driemaal op de wang (rechts, links, rechts).
Een vermoeiende bezigheid!
's Avonds om acht uur begon het feest. „Un buffet
campagnard" (koud buffet) stond gereed in het hotel.
Het bestond uit een hele lange tafel met hierop uitge
stald het werkelijk goede leven van Bretagne. Heel grove
broden van ongeveer een halve meter middellijn waren
uitgehold en gevuld met sandwiches die gemaakt waren
van dit uitgeholde brood. Er was een prachtige roze strik
omheen gebonden. Verder stonden er allerlei soorten
worst, ham, paté, kaas, koude kip en kalkoen, er waren
enorme stokbroden en een prachtig opgemaakte schaal
met roomboter.
LAND VAN ZON EN CHAMPAGNE
Verschillende soorten zoetigheden waren niet verge
ten. Aan de overzijde van de tafel stonden drie wijnva
ten opgesteld met rosé, rode en witte wijn.
In de grote open haard brandde het vuur vrolijk en
in een van de zalen speelde een fijn orkest waarbij heer
lijk gedanst werd. Het dansen werd afgewisseld door di
verse spelletjes. Niemand van de 250 gasten, heeft zich
ook maar één moment hoeven vervelen.
Om ongeveer half twaalf werd er champagne geschon
ken. Enkele gasten gaven prachtige Franse chansons ten
gehore en daarna werd het feest weer voortgezet tot half
vijf in de ochtend.
De vader van de bruid begeleidt met trots zijn dochter naar de kerk. Het bruidspaar.
mij later het recept. De ingrediënten zijn: saus van to
maten, geraspte kaas en room, op smaak gebracht met
versgemalen peper en zout. In deze saus allerlei vissoor
ten, mosselen, krab en kreeft. Voor het opdienen de
schaal even onder de grill zetten.
OP DE MARKT
Voor wij aan het huwelijksfeest toekwamen was er nog
tijd genoeg om wat andere indrukken op te doen. De
gastvrouw van het feest (moeder van de bruid) nam
ons mee naar de veemarkt in Fongère. Deze vrij nieuwe,
overdekte markt staat even buiten de stad. Er is een
aanvoer van 3000 tot 5000 stuks vee en daardoor erg be
langrijk voor Bretagne en Normandië.
De markt is zeer efficiënt gebouwd. Het is een grote
vierkante ruimte. Aan d'e twee zijkanten staan de vee
wagens met de open kant naar de markt. Aan de achter
zijde bevinden zich aansluitend spoorlijnen met wagons.
De bruidsstoet kwam al trappen klimmend omhoog
naar de kerk, dat was een erg kleurig schouwspel. Voor
op twee kleine bruidsmeisjes in lange, vrolijk groen ge
bloemde katoenen jurkjes. Eentje had een hoofdddoekje
om met broderiekant langs de rand. Beiden haddenbieder-
meierboeketjes in de hand. Daarnaast twee bruidsjon
kertjes in donker-groene fluwelen pakjes. Dan volgde
het jonge bruidje. Zij was gekleed in een wit organza
bruidstoilet met een lange sluier. In haar hand had zij
drie roze rozen. De bruid liep aan de arm van haar trotse
vader, die haar begeleidde naar de kerk. Hierachter lie
pen de grote bruidsmeisjes in lange wijde groene en roze
jurken (een roze roos in de hand) met de bruidsjonkers.
Daar achter de bruidegom en de andere familieleden. De
hele stoet overgoten door een stralende zon.
De huwelijksvoltrekking had plaats in een oud kerkje
met mooie gebrandschilderde ramen. Er hingen prach
tige kristallen kroonluchters, die jammer genoeg niet
brandden. Vele bloemen sierden het altaar. Niet alleen
het kerkje was mooi, ook de dienst. Een orgel en een
Voor het echter zo laat was gingen de gastheer en
gastvrouw met het laatste restje gasten soep drinken
op. de boerderij. Hier werden we de „volgende" ochtend
in aanwezigheid van het bruidspaar tegen elf uur ver
gast op een aperitief. Dat doet men in Frankrijk vaak
voor van ver komende familieleden en gasten. Na dit
drankje, waar we elkaar eerst wel een beetje suffig za
ten aan te kijken na de nacht vol plezier, ging de hele
stoet weer terug naar het hotel. Daar kregen we een
ruim twee uur durend afscheidsdiner. Ook weer omrand
met diverse soorten wijn, champagne en calvados met
koffie tot slot.
Het afscheidssein werd uiteindelijk gegeven door de
oudste gast. De meesten hadden nog een lange terugreis
voor de boeg. Het viel niet mee afscheid te nemen van
deze werkelijk uitnemende gastvrouw en gastheer en
van de vele vrienden die wij in enkele dagen gemaakt
hadden. Wij zullen er nog dikwijls aan terugdenken. Aan
dit land van zon en wijn en vriendschap.
AKKERBOUW
Wikken voor gr oenbemesting kunt U tot 5 augus
tus zaaien. 100 kg zaaizaad per ha is gewenst. Kon-
troleer Uw wikkenzaad eerst op onkruiden voor het
zaaien. Wikken zorgen zelf voor stikstof dus er is geen
bemesting nodig. Wikken zijn in jong stadium een lekker
nij op het menu van de blandrandkevers. Wees dus ge
waarschuwd.
Koprot in uien is ook niet alles. Vooral voor bewaar-
uien is koprot zeer ongewenst. Bij een gewaslengte van
20 cm vlak voor het strijken van het loof kan een 0,5 kg
Benlate 50 per ha veel koprot voorkomen. Dit middel
mag U slechts 2x gebruiken en de veiligheidstermijn is
4 weken.
Tarweopslag in graszaad is erg lastig. Voorkomen is
beter dan genezen. Aan de vroege kant de tarwe maai-
dorsen en rustig rijden kan veel tarweuitval en dorsver-
liezen voorkomen.
Is Uw land nog niet goed gedraineerd en U wilt akker
bouwer blijven? Neem dan dtfekt maatregelen en maak
nog gebruik van de maanden augustus en september.
VEEHOUDERIJ
Als U gaat bouwen is het verstandig gemaakte afspra
ken met de aannemer goed op papier te zetten. Dit geldt
vooral t.a.v. de prijs. Het is meerdere keren voorgeko
men dat hierover verschil van mening ontstaat. De één
denkt dat een onderdeel wel in de prijs is inbegrepen
en de ander denkt van niet.
Zorg voordat een nieuwe drijfmestkelder of grup in
gebruik wordt genomen voor een laagje water in de kei-
Draineren onder slechte natte omstandigheden is zonde
van het geld!
Het staatsbosbeheer, St. Josephstraat 93, Tilburg, tel.
013430880 kan U alle mogelijke inlichtingen geven over
erf beplantingVoor U en voor Uw boerderij is een goede
erfbeplanting alleen maar een voordeel. Een goed advies
geeft meer kans op een goed resultaat.
der. De mest gaat dan niet aankoeken en is later ge
makkelijk uit te pompen. Door voor het pompgat een
muurtje van 20 cm te metselen houdt U de dunne mest
in de kelder waardoor de narigheid van slecht drijven
wordt voorkomen.
Als U straks bij de snijmaisoogst vlot en met weinig
verliezen wilt werken, moeten er nu al maatregelen,
worden genomen. Namelijk de doorlopende rijen in de
geer en op de wendakkers dienen verwijderd te worden.
Nu gaat dit nog gemakkelijk, omdat de mais nog niet te
groot is.