<^Oocr de ^Orouw EEN BRUILOFT IN FRANKRIJK KORTE WENKEN CAR - Z^e^e» 14 onder redaktie van de Redaktiecommissie Bond van Plattelandsvrouwen voor Zeeland en Brabant Redaktieadres: Els Deurloo, Markt 1, Tholen, tel. 01660- 2504 MISTLETOE De reis viel ons mee. Wij reden de 750 kilometer vlot in negen uur. Tot aan Parijs was het één kilometerslange autoweg: saai en ééntonig. Parijs zelf leverde niet veel problemen op nu de Boulevard Peripherique (rondweg om Parijs) klaar is: we zagen zelfs nog een glimp van de Sacré Coeur. Het gedeelte door Normandië en Bre- tagne was boeiender. Toen wij er waren bloeide de brem vrolijk met haar gele kleur langs de weg. Opvallend waren de maretakken in de bomen. In de verte leken ze veel op vogelnestjes. Het is echter een parasiet die ten koste van de appel- of pereboom waarop hij leeft, groeit. In de oudheid wa de maretak heilig. Bij ons wordt de tak als kerstversiering gebruikt en wij ken nen hem dan beter als mistletoe. Na de lange reis deden wij ons te goed aan een heer lijke Franse maaltijd. Graag wil ik U even laten meege nieten van een gegratineerde Fruit de Mer, de kok gaf Uitgenodigd worden voor een huwelijks feest in Bretagne is een unieke ervaring. Het is een hele, maar gelukkig erg plezie rige ondernemingeen verre reis, een andere taal, lekker eten en drinken en dit alles over goten door de Franse zon. Mevrouw M. SpoorDekkers maakte on langs een echte Bretonse bruiloft mee. Zij vertelt haar indrukken van deze '„geweldig boeiende ervaring". En de voorkant bestaat uit een groot restaurant. Daar boven een ruimte voor banken (er wordt in Frankrijk heel veel met chèques betaald). Hierlangs een galerij waar je een prachtig uitzicht hebt op de markt beneden. Er stonden veel normische koeien, donker-rood-bruine dieren, limousines en ook nog de geïmporteerde Holland se zwartbonte koeien. We zagen er verder nog een grap pig muilezeltje en wat geitjes. TROUWEN OP ZIJN FRANS Het burgerlijk huwelijk werd 's ochtends in intieme familiekring gesloten. Wij hebben toen een tochtje ge maakt naar de Mont St. Michel (erg toeristisch, maar toch de moeite waard). We waren weer terug voor de kerkelijke huwelijksinzegening. Deze vond plaats in de kerk van een naburig dorpje, hoog op een heuvel mid den in St. Germain en Coglès. strijkorkest begeleidden de verschillende liederen en dat klonk prachtig in de oude ruimte, die vrijwel geheel ge vuld was met familieleden, gasten en belangstellenden uit het dorp. De kerkdienst verschilde niet veel met die in Holland, dacht ik, alleen werd er natuurlijk Frans ge sproken. GOED IN DE KOST Na dit plechtige kerkelijke gedeelte was er een „vin d'honneur" (staande receptie) in het parochiehuis vlak bij de kerk. Rijen glazen wijn stonden klaar op lange tafels. De bruidsmeisjes deelden amandelpitten uit. Een enorme gonzende menigte vulde de ruimte. Iedereen die het bruidspaar en de wederzijdse ouders gelukwenste, kuste elkaar driemaal op de wang (rechts, links, rechts). Een vermoeiende bezigheid! 's Avonds om acht uur begon het feest. „Un buffet campagnard" (koud buffet) stond gereed in het hotel. Het bestond uit een hele lange tafel met hierop uitge stald het werkelijk goede leven van Bretagne. Heel grove broden van ongeveer een halve meter middellijn waren uitgehold en gevuld met sandwiches die gemaakt waren van dit uitgeholde brood. Er was een prachtige roze strik omheen gebonden. Verder stonden er allerlei soorten worst, ham, paté, kaas, koude kip en kalkoen, er waren enorme stokbroden en een prachtig opgemaakte schaal met roomboter. LAND VAN ZON EN CHAMPAGNE Verschillende soorten zoetigheden waren niet verge ten. Aan de overzijde van de tafel stonden drie wijnva ten opgesteld met rosé, rode en witte wijn. In de grote open haard brandde het vuur vrolijk en in een van de zalen speelde een fijn orkest waarbij heer lijk gedanst werd. Het dansen werd afgewisseld door di verse spelletjes. Niemand van de 250 gasten, heeft zich ook maar één moment hoeven vervelen. Om ongeveer half twaalf werd er champagne geschon ken. Enkele gasten gaven prachtige Franse chansons ten gehore en daarna werd het feest weer voortgezet tot half vijf in de ochtend. De vader van de bruid begeleidt met trots zijn dochter naar de kerk. Het bruidspaar. mij later het recept. De ingrediënten zijn: saus van to maten, geraspte kaas en room, op smaak gebracht met versgemalen peper en zout. In deze saus allerlei vissoor ten, mosselen, krab en kreeft. Voor het opdienen de schaal even onder de grill zetten. OP DE MARKT Voor wij aan het huwelijksfeest toekwamen was er nog tijd genoeg om wat andere indrukken op te doen. De gastvrouw van het feest (moeder van de bruid) nam ons mee naar de veemarkt in Fongère. Deze vrij nieuwe, overdekte markt staat even buiten de stad. Er is een aanvoer van 3000 tot 5000 stuks vee en daardoor erg be langrijk voor Bretagne en Normandië. De markt is zeer efficiënt gebouwd. Het is een grote vierkante ruimte. Aan d'e twee zijkanten staan de vee wagens met de open kant naar de markt. Aan de achter zijde bevinden zich aansluitend spoorlijnen met wagons. De bruidsstoet kwam al trappen klimmend omhoog naar de kerk, dat was een erg kleurig schouwspel. Voor op twee kleine bruidsmeisjes in lange, vrolijk groen ge bloemde katoenen jurkjes. Eentje had een hoofdddoekje om met broderiekant langs de rand. Beiden haddenbieder- meierboeketjes in de hand. Daarnaast twee bruidsjon kertjes in donker-groene fluwelen pakjes. Dan volgde het jonge bruidje. Zij was gekleed in een wit organza bruidstoilet met een lange sluier. In haar hand had zij drie roze rozen. De bruid liep aan de arm van haar trotse vader, die haar begeleidde naar de kerk. Hierachter lie pen de grote bruidsmeisjes in lange wijde groene en roze jurken (een roze roos in de hand) met de bruidsjonkers. Daar achter de bruidegom en de andere familieleden. De hele stoet overgoten door een stralende zon. De huwelijksvoltrekking had plaats in een oud kerkje met mooie gebrandschilderde ramen. Er hingen prach tige kristallen kroonluchters, die jammer genoeg niet brandden. Vele bloemen sierden het altaar. Niet alleen het kerkje was mooi, ook de dienst. Een orgel en een Voor het echter zo laat was gingen de gastheer en gastvrouw met het laatste restje gasten soep drinken op. de boerderij. Hier werden we de „volgende" ochtend in aanwezigheid van het bruidspaar tegen elf uur ver gast op een aperitief. Dat doet men in Frankrijk vaak voor van ver komende familieleden en gasten. Na dit drankje, waar we elkaar eerst wel een beetje suffig za ten aan te kijken na de nacht vol plezier, ging de hele stoet weer terug naar het hotel. Daar kregen we een ruim twee uur durend afscheidsdiner. Ook weer omrand met diverse soorten wijn, champagne en calvados met koffie tot slot. Het afscheidssein werd uiteindelijk gegeven door de oudste gast. De meesten hadden nog een lange terugreis voor de boeg. Het viel niet mee afscheid te nemen van deze werkelijk uitnemende gastvrouw en gastheer en van de vele vrienden die wij in enkele dagen gemaakt hadden. Wij zullen er nog dikwijls aan terugdenken. Aan dit land van zon en wijn en vriendschap. AKKERBOUW Wikken voor gr oenbemesting kunt U tot 5 augus tus zaaien. 100 kg zaaizaad per ha is gewenst. Kon- troleer Uw wikkenzaad eerst op onkruiden voor het zaaien. Wikken zorgen zelf voor stikstof dus er is geen bemesting nodig. Wikken zijn in jong stadium een lekker nij op het menu van de blandrandkevers. Wees dus ge waarschuwd. Koprot in uien is ook niet alles. Vooral voor bewaar- uien is koprot zeer ongewenst. Bij een gewaslengte van 20 cm vlak voor het strijken van het loof kan een 0,5 kg Benlate 50 per ha veel koprot voorkomen. Dit middel mag U slechts 2x gebruiken en de veiligheidstermijn is 4 weken. Tarweopslag in graszaad is erg lastig. Voorkomen is beter dan genezen. Aan de vroege kant de tarwe maai- dorsen en rustig rijden kan veel tarweuitval en dorsver- liezen voorkomen. Is Uw land nog niet goed gedraineerd en U wilt akker bouwer blijven? Neem dan dtfekt maatregelen en maak nog gebruik van de maanden augustus en september. VEEHOUDERIJ Als U gaat bouwen is het verstandig gemaakte afspra ken met de aannemer goed op papier te zetten. Dit geldt vooral t.a.v. de prijs. Het is meerdere keren voorgeko men dat hierover verschil van mening ontstaat. De één denkt dat een onderdeel wel in de prijs is inbegrepen en de ander denkt van niet. Zorg voordat een nieuwe drijfmestkelder of grup in gebruik wordt genomen voor een laagje water in de kei- Draineren onder slechte natte omstandigheden is zonde van het geld! Het staatsbosbeheer, St. Josephstraat 93, Tilburg, tel. 013430880 kan U alle mogelijke inlichtingen geven over erf beplantingVoor U en voor Uw boerderij is een goede erfbeplanting alleen maar een voordeel. Een goed advies geeft meer kans op een goed resultaat. der. De mest gaat dan niet aankoeken en is later ge makkelijk uit te pompen. Door voor het pompgat een muurtje van 20 cm te metselen houdt U de dunne mest in de kelder waardoor de narigheid van slecht drijven wordt voorkomen. Als U straks bij de snijmaisoogst vlot en met weinig verliezen wilt werken, moeten er nu al maatregelen, worden genomen. Namelijk de doorlopende rijen in de geer en op de wendakkers dienen verwijderd te worden. Nu gaat dit nog gemakkelijk, omdat de mais nog niet te groot is.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1975 | | pagina 14