c]Door de <^Orouw Huishoudelijke voorlichting ten plattelande 21 onder redaktie van de Bond van Plattelandsvrouwen Voor Zeeland en Brabant: Els Deurloo Markt 1 Tholen Tel. 01660 - 504 CONSUMENTENINFORMATIE KLEDING- EN NAAIADVEEZEN KURSUSSEN TENTOONSTELLINGEN Voor ons ligt het jaarverslag van de Provinciale Com missie voor Huishoudelijke Voorli hting ten Plattelande in Zeeland over het jaar 1973, waarvan mevr. E. Zan- dee-van Damme te Kloetinge het secretariaat vervult. Daarin wordt o.m. een overzicht gegeven van de be stuurssamenstelling, de samenstelling van de versohil- lende streeksgewijze werkcommissies en een overzicht van de in 1STC3 verrichte werkzaamheden Zeeland be schikt voor deze voorlichting over een viertal leraressen. Die verstrekken, ieder op haar gebied, informatie over hushoudelijke zaken en verzorgen d.m.v. cursussen, in leidingen en demonstraties, de nodige voorlichting. Cur sussen over voeding en huishouden, tuin en bloemen, stoelenbekleden, naaien, enz. zijn de bekenste. Bekend zijn ook de spreekuren die in verschillende plaatsen in Zeeland en Brabant gehouden worden, waarbij, de con sumentenvoorlichting een belangrijk onderdeel vormt. Hierover de volgende bijzonderheden: CONSUMENTENVOORLICHTING Voor de consument wordt door het steeds grotere aanbod van artikelen de markt steeds ondoorzichtelijker en daarom de keuze steeds moeilijker. Om een voor beeld te noemen: er zijn 42 merken volautomatische was machines met 195 types, 18 merken stofzuigers met 66 types; de supermarkt biedt alleen al een keus uit 2500 verschillende artikelen. Hiermede hangt samen dat het beoordelen en vergelijken van prijzen en kwaliteit ook steeds moeilijker wordt. Vergelijkend warenonderzoek, etikettering, consumentenbond en andere objectieve voorlichtingsinstanties kunnen daarbij echter hulp bie den. De Stichting Huishoudelijke Voorlichting ten Plattelan de is één van de instanties die al enige jaren consumen ten voorlichting geeft door middel van spreekuren. On derwerpen, waar bijvoorbeeld voorlichting over gegeven „De man is de mens, de vrouw is het mens." N. N. kan worden, zijn: voedselbereiding en levensmiddelen, wasautomaten, droogtrommels, vaatwaamachines, keu kenmachines, kooktoestellen, kleinere huishoudelijke ap paraten, textiel, wasbehandeling, budgettering, verwar ming, koelkasten en diepvriezers. Deze spreekuren, waar tegen een kleine vergoeding 1 tot 2,50) adviezen worden gegeven, worden gehouden te: Goes: iedere dinsdag van 1012 uur en van 14»—16 u. in het Landbouwcentrum, kamer 221, Westsingel 88, tel. 01100—6440. Oostburg: iedere eerste woensdagmiddag van de van 14116 uur in het Hervormd Kerkcentrum, Kerkplein. Zierikzee: iedere eerste donderdagmiddag van de maand van 1416 uur in de Huishoudschool, Jan- newekken 10, tel. 01110—2001. Etten—Leur: iedere eerste en derde woensdag van de maand van 9.3012 uur in „Huis ten Bosohi", Oude (Bredaseweg 2. Boxmeer: iedere eerste en derde donderdagmiddag van de maand van 13.30>16.00 uur in „Het Haarhuis". SPREEKUREN VOOR KLEDING- EN NAAIADVIEZEN Deze worden gehouden te Goes, iedere donderdagmor gen van 9.3012 uur in het Landbouwcentrum, kamer 221, Westsingel 56. Op deze spreekuren kan iedereen, die moeilijkheden met het knippen, passen, naaien, enz. van kledingsstukken heeft, advies krijgen. Er zal zoveel mo gelijk gewerkt worden als op de diverse naaikursussen: men krijigt advies en wordt geholpen, zodat men zelf het probleem verder kan verhelpen. Er wordt per per soon ten hoogste 30 minuten uitgetrokken, terwijl een vergoeding wordt gevraagd van ƒ1,50 per persoon per advies. Doe er uw voordeel mee en maak gebruik van deze vorm van voorlichting. „Als er geen vrouwen waren, waar zouden man nen dan met hun sores naar toe moeten!" CARM1GGELT. ]\E hoogleraren dr. J. G. A: J. Hautvast en dr. J. H. Koeman van de Landbouwhogeschool te Wage- ningen hebben onlangs tijdens één en dezelfde acade mische zitting hun inaugurele rede gehouden, beiden on der het motto „Iedere hap een verkeerde stap?". Door zo te doen wilden prof. Hautvast en prof. Koeman het gemeenschappelijke deel van hun beider opdracht bena drukken, het zoeken namelijk naar de normen waaraan het voedselpakket moet voldoen. Dr. Hautvast werd in september 1972 benoemd om de leer van de voeding en de voedselbereiding te doceren. Hij werd de opvolger van prof. dr. C. den Hartog. Zijn collega dr. Koeman werd tezelfdertijd benoemd als hoogleraar in de toxicologie. Volgens prof. Koeman, die als eerste zijn rede uitsprak, heerst er grote bezorgdheid over de toeneming van che mische stoffen in de menselijke voeding. Een antwoord op de vraag hoe het staat met de toxicologische kwaliteit van het voedsel is evenwel moeilijk te geven. Hoewel het uitgebreide controle-systeem dat in ons land opgebouwd is, redelijk functioneert, zijn er problemen. De Keurings diensten van Waren constateren dat hier en daar de wet telijk toegestane hoeveelheden chemische stoffen in het voedsel overschreden worden. Bij 3 tot 5 procent van de monsters van groenten en fruit is dat bijvoorbeeld het geval. Toch meende dr. Koe man dat er hierdoor nog geen reële bedreiging van de gezondheid bestaat. De marges die voorgeschreven zijn, zijn erg breed en tijdens de huishoudelijke bewerkin'g van het voedsel nemen de gehaltes aan chemische ver ontreiniging nog af. IN enkele gevallen is intussen toch van een grenssitua- tie sprake, aldus dr. Koeman. Hij noemde als voor beeld het gebruik van conserveringsmiddelen, waarvan weer het ongunstigste voorbeeld het sulfiet is. Dit is toe gelaten voor vruchtendranken, jams, wijn, suiker en vele andere produkten, maar het word illegaal gebruikt als kleuringsmiddel voor gehakt, biefstuk-tartaar en soepvlees. „Mocht iemand een dergelijke biefstuk-tartaar treffen en dezelfde dag een aantal glazen wijn drinken, dan bestaat de kans dat de „aanvaardbare dagelijkse op neming" zeer dicht benaderd of overschreden wordt". Omdat de laatste tijd steeds meer belangstelling ontstaat voor kant-en-klaar maaltijden, frisdranken e.d. pleitte dr. Koeman er dan ook voor dat het gebruik van conserve ringsmiddelen kritischer bekeken gaat worden. Prof. Koeman besloot zijn rede met te verwijzen naar het maatschappelijk aspect van het gebruik van chemi sche hulpstoffen in het voedsel. Er zitten in dat gebruik risico's, zo stelde hij, maar slechte voedingsgewoonten zijn veel erger. De laatste leiden geregeld tot de dood, maar er is nog nooit geconstateerd dat normaal gebruik van chemische hulpstoffen in het voedsel tot vergiftigin gen heeft geleid. Men zou de mensen een duidelijk in licht moeten geven in het gebruik van chemische hulp stoffen in het voedsel. Wellicht zou dat ertoe kunnen leden dat de minder belangrijke daaronder, zoals de kleurstoffen, door het publiek gemeden gaan worden zodat ze uit het voedingspakket kunnen verdwijnen. Hulpstoffengebruik zal ten dele echter ook els noodzaak geaccepteerd gaan worden, omdat er anders een tekort aan vers voedsel ontstaat. IIOEWEL de relatie tussen voedsel, voeding en ge- zondheid de laatste tijd erg veel aandacht krijgt, zo begon prof. Hautvast zijn rede, bestaan er nog maar wei nig gegevens over. Men is bezorgd omdat de sterke in druk bestaat dat de voedingsgewoonten de laatste de cennia duidelijk verslechterd zijn, maar men heeft geen harde kennis op basis waarvan de voedingsgewoonten verbeterd kunnen worden. Een groot deel van zijn rede besteedde prof. Hautvast aan een uiteenzetting van de probleemsituatie rond de hart- en vaatziekten. De onduidelijkheden die daar be staan zag hij als vorobeeld van de onduidelijke situatie die in het algemeen aanwezig is in de verhouding voe dinggezondheid. Uit onderzoek is gebleken, aldus dr. Hautvast, dat er verband aanwezig is tussen de hoeveelheid vet en cho lesterol die aanwezig is in het voedsel en het niveau van het cholesterol in het bloed. Aangepaste voedingsmaat regelen kunnen dit gehalte verlagen, maar of daardoor het optreden van hart- en vaatziekten zal verminderen is nog een grote vraag, want naast het cholesterol zijn nog veel andere zaken op te sommen die tot hart- en vaatziekten bijdragen: roken, overspanning, te weinig lichaamsbeweging. De onlangs door de Voedingsraad ge dane aanbevelingen met betrekking tot de voeding kun nen pas over vijf a tien jaar hun preventieve waarde be wijzen. PIGENLIJK is over het optreden van hart- en vaat- ziekten maai- één ding met zekerheid vastgesteld: het is een typische ziekte van mensen in de welvarende landen. Dat zou kunnen betekenen dat het niet alleen zaak is de eetgewoonten in onze landen te herzien, maar het totale leefpatroon. Een van de eerste dingen die aan banden gelegd zouden moeten worden, aldus dr. Haut vast, is de reclame voor voedingsmiddelen. Er zal in de plaats daarvan meer gedaan moeten worden aan goede voorlichting over de voeding en de overheid mag wel eens duidelijk zeggen welke veilinghieidsmarges zij heeft ingebouwd. Dringend noodzakelijk moeten overheid, be drijfsleven en voedingsdeskundigen aan één tafel gaan zitten om samen een nieuwe code te ontwerpen voor de wijze waarop nog reclame voor voedings- en genotmid delen gemaakt mag worden. Het laatste deel van de rede van prof. Hautvast was een sterk pleidooi voor meer onderzoek. Alleen op basis van harde onderzoeksgegevens kan gewerkt worden aan verbetering van de voedingsgewoonten als onderdeel van een preventieve strijd voor een betere gezondheid. Hoe ernstig de situatie althans op één front eruit ziet, toont een onderzoek aan dat onder leiding van prof. Hautvast uitgevoerd werd door de vakgroep Voeding van de Land bouwhogeschool onder duizend Wageningse schoolkinde ren in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Maar liefst een kwart van deze kinderen bleek een cholesterogehalte te heb ben van 200 mg% of meer, waardoor zij een vergroot risico lopen straks een hartinfarct te kragen. Prof. Hautvast vond dat soortgelijke onderzoeken ge daan moeten worden naar overvoeding, de voeding van bejaarden, de rol van de voeding bij bloedarmoede, de voeding van gastarbeiders, de schoolmaaltijden („zoete koeken en limonades"), de voeding van militairen en zwangere vrouwen. Wil er een nationaal beleidsplan ko men voor verbetering van de voedingsgewoonten, dan zal al dit onderzoek gedaan moeten worden. Gelukkig, aldus prof. Hautvast, leidt de LH-Wageningen nu volop men sen op die hierbij een belangrijke rol kunnen spelen.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1974 | | pagina 21