Het snavelhakken in de praktijk VEE EN VLEES 18 i Consulentschap voor de Varkens en Pluimvee houderij, H. HALSEMA, Tilburg Zolang we geen andere afdoende methode vinden om kanibalisme te voorkomen, zullen we bij de meeste koppels leghennen gebruik moeten blijven maken van het snavelhak ken. Het is jammer, dat er geen betere methodes zijn, want het sna velhakken blijft een vrij zware in greep. Deze ingreep kan katastro- fale gevolgen hebben als het niet goed wordt gedaan! blad. Voor u en voor mij was het interessant eens na te gaan wat nu de praktijk ervan vindt. We hebben enkele opfokkers en leghenhouders naar 'hun ervaring gevraagd, waarbij we bij voorkeur pluimveehouders hebben gekozen, die ervaring hebben met meerdere methoden. BEDRIJF A: Een leghenhouder, die zelf opfokt. Deze pluimveehouder heeft ervaring met dieren, welke gehakt waren op 8 dagen, op 7 weken en op 12 weken. De beste ervaringen zijn tot nu toe verkregen met op 8 dagen gehakte dieren. Het kop pel, dat op dit moment in opfok is, is ook weer op 8 dagen gehakt. De pluimveehouder is van mening, dat die grote oorzaak van minder goed hakwerk moet worden gezocht in de wijze van hakken, de leeftijd is minder belangrijk. Op dit bedrijf worden de dieren op 8 dagen vrij stevig gehakt. Er behoeft dan later maar ongeveer 10 overgehakt te wor den. Voor het hakken van nuchtere kuikens voelt deze pluim veehouder weinig, omdat de dieren direkt na de geboorte toch teveel te verwerken krijgen en omdat sommige kuiken broeders geen uitvalsgarantie geven als de dieren nuchter worden gehakt. BEDRIJF B: Leghenhouder, die zelf opfokt. Ook deze pluimveehouder hakt de dieren op 8 dagen. In dit geval echter worden de dieren maar licht gehakt. Bij het enten voor pokken en dif- WANNEER HAKKEN: In het verleden zijn vele tijdstippen van hakken be proefd: Pasgeboren kuikens op broederij of op het opfok- bedrijf. Kuikens 7 dagen oud. In de loop van de opfokperiode (rond 8 a 10 weken) afhankelijk van het entschema. Kort voor 'het begin van de legperiode. De hoeveelheid werk is het geringste bij het hakken op de broederij of uit de kuikendozen. Naarmate de die ren ouder worden vraagt het hakken meer werk. Van alle tijdstippen, waarop gehakt wordt hebben we zeer goede resultaten gezien. Het is echter wel zo, dat het hakken op jongere leeftijd meer nauwkeurigheid en er varing vraagt. Gebeurt het hakken op jonge leeftijd niet goed, dan moet er later een gedeelte worden over- göhakt als de snavels te lang zijn gelaten of zullen een aantal dieren minder goed het voer op kunnen nemen als de snavels te kort zijn gehakt, of als er knobbelvor- ming optreedt. WAT PREFEREERT DE PRAKTIJK UITEENLOPENDE ONTWIKKELING SLACHTVEEPRIJZEN In de week tot 14 december is in Nederland de gemid delde marktprijs voor slachtvee niet onbelangrijk geste gen. De gemiddelde EEG-marktprijs bleef op het peil van voorgaande week gehandhaafd. Er was een vrij goede handel. Dat houdt mede verband met het feit dat in de laatste weken van het jaar nogal wat slachtdagen uitval len, terwijl bovendien doorgaans in de eindejaerse weken de vleesconsumptie wat hoger is dan normaal. De prijzen van rundvlees in de groothandel waren aan het begin van de week voor de meeste artikelen hoger dan een week tevoren. In de week tot 7 decembr werd 270 ton rund vlees uitgvoerd, waarvan 128 ton naar Duitsland en 75 ton naar Frankrijk. Er kwam 744 ton vers/gekoeld rund vlees binnen, waarvan 213 ton uit België; 237 ton uit Ier land; 103 ton uit Engeland; 74 ton uit Frankrijk. Aan be vroren vlees kwam 154 ton binnen. De invoer van levende slachtdieren had betrekking op 685 stuks, waarvan 348 uit Hongarije; 271 uit Engeland; 30 uit Polen. Er werden 238 levende mestrunderen uitgevoerd, 162 naar Italië; 51 naar Frankrijk, terwijl 53 stuks werden aangevoerd uit Duitsland en Frankrijk. Overzicht prijsverloop EEG in de week tot 14 decem ber: EEG-gemiddelde ƒ299,25 (onv.); Nederland ƒ270,69 (264,82); België ƒ302,89 (301,72); Luxemburg ƒ314,77 (314,82); Duitsland 277,49 (267,31); Frankrijk 316,32 (317,74); Italië ƒ320,67 (318,60); Denemarken ƒ277,49 (267,31); Engeland ƒ312,06 (307,41); Ierland ƒ271,55 (277,10). KALVERPRIJZEN VERDER OMLAAG j De gemiddelde marktprijs voor vette kalveren in Ne derland liep nog wat verder terug, evenals de gemiddelde EEG-marktprijs. Over het algemeen was de markt ge kenmerkt door een matige handel. De uitvoer van kalfs vlees blijft omvangrijk, met 2269 ton in de week tot 7 de cember, toen 1363 ton naar Italië ging, 569 naar Duitsland en 188 ton naar Frankrijk. Uit Duitsland kwamen 744 mestkalveren en 365 nuchtere kalveren 'binnen, terwijl voorts aan nuchtere kalveren 120 stuks uit Frankrijk en 115 uit Engeland werden aangevoerd. Overzicht prijsverloop: EEG-gemiddelde 463,72 (465,61); Nederland ƒ445,93 (446,33); België ƒ395,70 (416,80); Luxemburg ƒ460,74 (onv.); Duitsland ƒ452,88 (462,72); Frankrijk ƒ491,91 (492,19); Italië ƒ491,14 (490,08); Denemarken ƒ310,81 (313,35); Engeland ƒ497,81 (onv.); Ierland ƒ380,50 (376,61). WOLVEE De aanvoer van wolvee op de veemarkten was vrijwel gelijk aan voorgaande week. De handel was goed en de markt was prijshoudend. Sneek noteerde voor vette lam meren 7,508,25 'en vette schapen 4,805,50 per kg geslacht eni voor weidelammeren 150—190 per stuk ver geleken met resp. 7,508,00 en 4,505,20 per kg voor gaande week. In Purmerend noteerde men voor weide- lammeren 110155 (110145); vette lammeren 165 225 (165—215); vette schapen 125—205 (125—195). DE VARKENSPRUZEN De Coveco heeft per 14 december de uitibetalingsprijzen voor de in de week tot 14 december overgenomen varkens met 8 cent verhoogd. Uitgangsprijs wordt 4,09 per kg voor varkens van 75/90 kg, kl. I af-mesterij. Er wordt 'een korting ingehouden van IV2 voor dekking van de kos ten van commissie en vracht. Van 1 december af wordt geen revaluatie-toeslag meer betaald, omdat vanaf die datum de exporteurs en be- en verwerkers (dus het slachtende bedrijf) deze 2 moe ten terugvorderen via de belastingdienst. De NCB-coöperatie (Boxtel), de HOVA (Cuyk) en de VAKO (Oss) hebben de uitbetalingsprijzen voor de in de week tot 21 december over te nemen varkens niet gewij zigd. Uitgangsprijs blijft 4,05 per kg voor geslachte var kens van 75/90 kg, kl. I af-mesterij. Voor varkens van de kl. E geldt een toeslag van 5 cent, voor varkens van de kl. II, III en IV gelden de gebruikelijke kortingen van 5, 10 en 15 cent. Voor varkens van de kl. E geldt een toeslag van 5 cent, voor varkens van de kl. II, HI en IV gelden de gebruikelijke kortingen van 5, 10 en 15 cent. Voor var kens van 91-100 kg geldt een korting van 2 cent per kg voor elk kg gewicht boven de 90. In de week tot 8 decem ber werden ca 197.000 varkens geslacht, 7000 minder dan voorgaande week. In de week tot 14 december werden 19.951 levend en 35.572 geslachte varkens uitgevoerd. Daarvan gingen naar Duitsland resp. 13.985 en 23.021; Frankrijk 3299 en 8669; Italië 3299 en 3880; België 2 ge slachte. Aan magere deelstukken werden 2419 ton uitge voerd, alsmede 656 ton buikspek en 142 ton fabricagespek. Er gingen 125 biggen naar België; 136 naar Duitsland en 111 naar Italië. Ingevoerd werden 548 slacht varkens (overwegend beren) en 489 biggen, alle uit Duitsland. De varkensmarkt is vriendelijk gestemd. De groothan- delsorijzen voor ritiben werden voor de week tot 14 de cember nog wat verhoogd, terwijl de prijzen van de ove rige deelstukken onveranderd bleven. Aanvankelijk ten deerde de markt wat zwakker, doch er trad gaandewegs enig herstel in. In de week vanaf 26 november was de ge middelde EEG referentieprijs 3,93 (3,91). In de lidsta teritis wordt ongeveer 60 van die dieren overgehakt. Ge hakte dieren vermorsen minder voer volgens deze praktijk man. Hij geeft ook nog enkele raadgevingen: Bij het hakken op 8 dagen mag het hok niet te warm zijn, bij hoge temperaturen krijg je meer bloeders. Er moet gehakt worden in een rustig tempo. Er moet af en toe gerust worden. Het apparaat moet bijzonder goed worden afgesteld voor men gaat hakken. BEDRIJF C: Opfokker. Dit bedrijf heeft ervaring met dieren, die zijn gehakt op 1 dag, op 8 dagen en verder op verschillende leef tijden tijdiens de opfokperiode. Deze opfokker hakt bij voor keur op een leeftijd van ongeveer 12 weken. Het voordeel -s dan, dat men er met één keer hakken vanaf is. Bij het hakken op jonge leeftijd moet altijd een gedeelte worden overgehakt, soms komen vleesknobbels voor, vooral bij het hakken op één dag. Als een koppel gaat pikken voor de 12 weken ,dan wordt er natuurlijk direkt gehakt. MEERDERE GOEDE TIJDSTIPPEN Ook op studieclubbijeenkomsten werd naar ervaringen gevraagd), de conclusie kan als volgt worden samengevat: Op één of twee dagen hakken komt in de praktijk weinig voor. Op zeven dagen worden wel een aantal kuikens gehakt dan echter altijd door ervaren hakkers, die beschikken over goede apparatuur. Het grootste gedeelte van de kuikens wordt gehakt op een leeftijd van 8 tot 12 weken. Er zijn weinig koppels, die niet worden gehakt. Dit kan alleen maar in speciale gevallen, wanneer de dieren hun leven verblijven in hokken, waar de licht intensiteit te regelen is. Het hakken blijft een moeilijke en onplezierige bezigheid moeilijk vooral door de concentratie, welke nodig is om het werk goed te verrichten. Men probeert vaak met eer vast team mensen het hakwerk te verrichten, omdat een zekere routine erg belangrijk is. Er zijn in de praktijk nogal wat verschillende meningen over het beste tijdstip, waarop kan worden gehakt, reden waarom wij concluderen, dat er meerdere goede tijdstippen zijn. Goede apparatuur is onontbeerlijk, heeft men goede appa ratuur dan moet dit nog goed worden onderhouden en af gesteld. ten waren deze prijzen de volgende: Nederland 3,76 (3,71); België 3,97 3,92); Luxemburg ƒ4,19 (4,16); Duitsland ƒ3,86 3,84); Frankrijk ƒ4,15 (4,17); Italië ƒ4,23 (4,23); Engeland ƒ3,83 (3,84); Denemarken ƒ3,74 (3,65); Ierland 3,77 (3,73). BIGGEPRIJZEN De richtprijs voor biggen, vastgesteld door het Land bouwschap was voor de week van 10 tot 15 december 122,10 (122,35) voor 'biggen van 22 kg, met 2,40 per kg meer of minder al naar gewicht. Voor Zuid-Nederland was de prijs voor die week 126 (126,05). VEE EN VLEES IN DE E.E.G. Duitsland. In NRW was de aanvoer van slachtvee wat kleiner, doch in het zuiden soms wel 30 groter dan voorgaande week. Niettemin was de markt in het alge meen prijshoudend. Voor koeien trekken de prijzen zelfs ies aan. Voor ArStiesen liep in NRW de gemiddelde prijs met DiM 2.10 op tot DM 364,10. De gemiddelde marktprijs was in de week tot 14 december goed 10 hoger dan voor gaande week. Voor kalveren evenwel liep de gemiddelde marktprijs met 10 terug. De aanvoer van slachtvarkens was vrijwel overal groter dan in de voorgaande week. Op de meeste plaatsen liepen de prijzen op in een vlugge tot willige markt. Naar raming is de gemiddelde marktprijs zeker met DM 4 per 100 kg gestegen ten opzichte van voorgaande week. Frankrijk. De varkensmarkt was vrij stabiel. De situa tie op de markt voor varkensvlees is wat onoverzichtelijk en uiteenlopend. De groothandelsprijs op Rungis was ge middeld een fractie lager dan voorgaande week. Opmer kelijk is daarbij dat de interprofessionele notering voor levende varkens omhoog ging. De gemiddelde marktprijs voor slachtvee is wat lager becijferd dan voorgaande week. Niettemin hebben zich voor bepaalde categorieën nog lichte prijsstijgingen voor gedaan. Ook voor kalveren was de gemiddelde markt prijs lager. België. De varkensmarkt was vast. Voor alle kwalitei ten liepen de prijzen op in Anderlecht. Er was slechts een betrekkelijk kort aanbod in extra kwaliteiten, alsook in zeugen. In de provincie was het aanbod vrij ruim, wat evenwel niet leidde tot lagere prijzen, behoudens in Ton geren waar merkwaardig voor de extra's de prijzen iets afbrokkelden. De afzet van levende en geslachte var- kns verloopt normaal. Frankrijk biedt lagere prijzen voor hammen, doch Italië is een willig koper. Duitsland blijft 'behoorlijk geïnteresseerd in ribben. De slachtveemarkt is vrij stabiel. De gemiddelde marktprijs is iets hoger becij ferd dan voorgaande week. Uit Ierland kwamen 637 le vende slachtdieren binnen. Voor slachtpaarden en wol vee bleven de prijzen op peil. v. d. W. weken hierover nader bericht ontvangen van de Ge zondheidsdienst voor Dieren. Voor het geval een beerhouder een dergelijk bericht niet ontvangt, zal hij zichzelf dienen aan te melden bij de Gezondheidsdienst (bet adres is: Molenwijkseweg 48 te Boxtel). Hiermee is de aansluiting van beerhouders bij de var kensgezondheidszorg, welke in de afgelopen jaren gelei delijk heeft plaatsgevonden al naar gelang het gebied en het gebruik van de beer (alleen voor eigen bedrijf óf voor algemene dekdienst) voltooid. Van 1 januari 1974 af zal dus iedere beerhouder aan gesloten dienen te zijn bij de varkensgezondheidszorg van de Gezondheidsdienst voor Dieren in zijn provincie. AANSLUITING VAN BEERHOUDERS IN NOORD-BRAB Ter bevordering van een gezonde varkensstapel heeft de hoofdafdeling Veehouderij van het Landbouwschap in 'haar laatstgehouden vergadering besloten dat in de pro vincie Noord-Brabant van 1 januari 1974 af alle houders van een of meer jonge beren en/of dekberen aangeslo ten dienen te zijn bij de georganiseerde varkensziekten- bestrijding (varkensgezondheidszorg) van de Provincia le Gondzondheidsdienst voor Dieren in N.-Brabant. Deze aansluiting gold reeds een aantal jaren voor de houden van een dekbeer voor eigen bedrijf, maar komt nu ook te gelden voor dekstations met een of meer beren voor algemene dekdienst. IT BIJ VARKENSGEZONDHEIDSZORG Dit besluit is genomen op grond van artikel 11, lid 2 van de Verordening Berenhouderij 1971 naar aanleiding van een verzoek van de Gewestelijke Raad van het Landbouwschap voor Noord-Brdbant. Tevoren is hier over overleg gepleegd met het Varkensstamboek en de Gezondheidsdienst voor Dieren in Noord-Brabant. Het hierboven genoemde besluit is gepubliceerd in het Ver ordeningenblad Bedrijfsorganisatie van de Sociaal-Eco- nomisdhe Raad d.d. 3 december 1973. Voorzover zij bekend zijn, zullen de houders van beren voor algemene dekdienst, die nog niet vrijwillig deel nemen aan de varkensgezondheidszorg, in de komende De theorie van het hakken is u al verschillende ke ren voorgeschoteld in de vorm van artikelen o.a. in dit

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1973 | | pagina 18