Nuchter bekeken
Is het kalf
een
gouden beestje
geworden
SLACHTVEEPRIJZEN OMHOOG
TOWEL de gemiddelde marktprijs voor slachtrunde-
ren in Nederland als de gemiddelde E.E.G.
marktprijs was in de week tot 5 januari hoger als
voorgaande week. Een niet onbelangrijke stijging ver
toonde ook de gemiddelde importprijs. Per 1 februari
zullen ook de gemiddelde marktprijzen van de nieu
we lidstaten van de E.E.G. vermeld worden.
'De Nederlandse markt werd weer enigszins ontlast
door een zekere? levende uitvoer, die in de periode van
27 tot 29 december toch nog betrekking had op 227
dieren, die in hoofdzaak naar Italië gingen. De han
delsbewegingen waren in die korte periode uiteraard
kleiner dan normaal, doch 'bepaald niet zonder 'bete
kenis, als men weet dat nog 145 ton rundvlees werd
uitgevoerd, 321 ton ingevoerd, buiten de 378 ton be
vroren vlees, alsmede een 150 levende slachtdieren,
in hoofdzaak uit Engeland.
Overzicht van de gemiddelde marktprijzen in gld
per 100 kg levend: E.E.G. gemiddelde 345,02 (340,64);
importprijs derde landen ƒ315,74 (303,25); Nederland
ƒ297,17 (290,21); België ƒ320,26 320,88); Luxemburg
ƒ334,82 (onver.); Duitsland 331,13 326,22); Frank
rijk ƒ352,36 347,08); Italië 377.62 (376,54).
KALVERPRIJZEN VRIJ STABIEL
IWE gemiddelde marktprijs voor slachtkalveren bleef
in Nederland vrijwel gelijk aan voorgaande week
terwijl de gemiddelde E.E.G.-marktprijs iets omhoog
ging. Opmerkelijk was de stijging in Duitsland. In de
periode van 27 tot 29 december ging nog 860 ton kalfs
vlees ons land uit, samen met 317 mestkalveen die
naar Italië gingen en 26 nuchtere kalveren die naar
Duitsland gingen. Er kwamen die dagen 528 nuchtere
kalveren binnen, waarvan 87 uit Engeland en 441 uit
'Duitsland.
VARKENSMARKT
JYE coöperaties en inkoopcombinaties van de ver-
werkende industrie hebben de uitbetalingsprij-
zen voor de in de week tot 13 januari over te nemen
varkens met 10 cent verhoogd. Voor de 'NCB (Boxtel),
VAKO (Oss) en HOVA (Cuyk) is de uitgangsprijs
3,52 per kg voor geslachte varkens van 75/90 kg,
klasse I op basis van af-mesterij. Voor varkens van ue
klasse E geldt een toeslag van 5 cent per kg, voor de
klassen II, III en IV gelden de gebruikelijke Kortingen
van 15, 25 en 30 cent per kg. Voor varkens van de ge
wichtsklasse 91/100 kg geldt een korting van 2 cent
per kg voor elk kg 'boven de 90 kg. De prijzen van de
Coveco liggen 4 cent hoger, doch men houdt daar P/2
procent in voor dekking van kosten. In de week tot
24 december werden 208.000 varkens geslacht. Het
aantal slachtingen in de week tot 31 december be
droeg, door het uitvallen van een aantal werkdagen
slachts 122.000. Voorlopige cijfers geven voor de week
tot 5 januari een uitvoer aan van 47.600 varkens, waar
van 15.200 levende. Naar Duitsland gingen 9700 leven
de varkens. 'De uitvoer aan deelstukken 'bedroeg die
week 965 ton, terwijl 338 ton 'buikspek de grens over
ging. De buitenlandse vraag was ook deze week goed,
wat als de belangrijkste oorzaak kan worden aange
merkt voor de niet onbelangrijke prijsstijging. In de
week van 18 december af was de gemiddelde E.EG.
referentieprijs niet bekend. Voor Nederland was deze
ƒ3,18, België 3,52, Luxemburg 3,65 en Frankrijk
3,47.
VERHOGING VARKENSHEFFINGEN
jyiET ingang van 1 januari 1973 is bij uitvoer van
levende varkens ten behoeve van het Produkt-
schap een heffing verschuldigd van ƒ0,77 per varken
dat is 10 cent meer dan voorheen. De heffing ten be
hoeve van de bijdragen in de kosten van varkensziek-
tenibestrijding is met 5 cent verhoogd, terwijl ook voor
de classificatiekosten een verhoging van 5 cent nodig
was. Vrijgesteld van deze heffing is de uitvoer naar
de BLEU.
VEE EN VLEES IN DE EJ3.G.
Duitsland. De aanvoer van vee was betrekkelijk
kort, wat leidde tot enige stijging van de prijzen met
name voor jongvee en, in het westen, van slachtvar-
kens. In N.R.W. bleef de aanvoer van slachtvee ca
40 achter bij vorige week. Voor A-stieren trokken
de prijzen behoorlijk aan, terwijl ook voor vaarzen
de prijzen zich op het hoge niveau van voor de feest
dagen handhaafden. Voor koeien deden zich slechts
op enkele plaatsen lichte prijsverhogingen voor. De
aanvoer van slachtkalveren was van geringe beteke
nis. De prijzen konden zich op het peil van voorgaan
de week handhaven. Aan de Rijn en Roer liepen de
aanvoeren van varkens met bijna 40 terug, in het
zuidwesten zelfs nog sterker. Overigens ontwikkel
den de prijzen zich wat uiteenlopend in de verschil
lende deelstaten.
Groot-Rrittannië. De markten voor slachtvee gaven
afgelopen week opnieuw stijgende prijzen te zien. De
gemiddelde marktprijs liep met 38 p op tot 21,56, dat
is 1 lager dan de gemiddelde marktprijs van de
E.E.G. en daarmee hoger dan de marktprijs in Ne
derland. De markt voor rund- en lamsvlees was vast
in Smithfield, zij het dat de stemming van de markt
kalm was. De ziekte onder de varkens leidde tot te
rughoudendheid bij kopers. Prijzen van varkens ten
deerden dan ook in licht neerwaartse richting, terwijl
de prijzen voor schapen opliepen tot gemiddeld 32,8
p per lb (Franse prijs 50 p per lb).
De noteringen voor bacon die reeds voor de Kerst
opliepen stegen verder Door de prijsstop gold dat
overigens alleen voor geïmporteerde bacon. Deense
bacon noteerde 525, wat een prijsstijging betekent
van 45 in één maand tijds. Daarbij komt dat de
Denen een korting van de aanvoer hebben aangekon
digd, gezien de krappe positie in Denemarken zelf.
Per begin november was Britse bacon 5 goedkoper
dan Deense thans is dat verschil opgelopen tot 80
per ton. De varkenspositie in Groot-Rrittannië ver
hindert de mesters voldoende van de huidige pryzen
te profiteren, nog afgezien van de nieuwe op mond
en klauwzeer gelijkende ziekte, waarvan het effect
nog niet geheel bekend is.
België. De varkensmarkt was oplopend. Van ver
schillende zijden werd belangstelling aan de dag ge
legd, wat leidde tot hogere prijzen, vooral door het
betrekkelijk korte aanbod. De afzet buitenlands blyft
bevredigend, voor zover het levende en geslachte var
kens betreft. Ook de afzet van deelstukken, met na
me van hammen en buiken, is bevredigend, waarvan
Frankrijk en Italië de grootste afnemers zijn. Duits
land blijft geïnteresseerd in carbonades. De slacht-
veemarkt was wat aarzelend. De invoer uit Engeland
had betrekking op 135 dieren en uit Ierland op 213,
wat aanzienlijk minder is dan voorgaande week. Het
afzetpatroon wijzigde zich nauwelijks. De druk van
de voorraden achtervoeten is sterk verminderd.
Voor slachtpaarden bleef de markt vriendelijk. Bij
korter aanbod uit buitenland liepen de prijzen voor
wolvee op. Dat gold niet alleen het geïmporteerde,
maar ook het inlandse vee.
Frankrijk. De varkensmarkt was niet onvriende
lijk. De belle coupe werd in Parijs met 2 punten ver
hoogd tot Fr. 5,73. Voor hammen bleef de markt
vast; prijzen liepen op. Voor ribben brokkelden de
prijzen wat af. De markt voor slachtvee was vrien
delijk en vast. Voor ossen, vaarzen en stieren bleven
de noteringen in het algemeen onveranderd, terwijl
bij koeien in de klasse mini zich prijsstijgingen voor
deden. De prijzen voor slachtkalveren handhaafden
zich op het peil van de voorgaande week.
Denemarken. In de week tot 9 december werd uit
Denemarken 1019 ton kalfsvlees uitgevoerd, waarvan
901 ton naar Italië. Aan rundvlees werd 567 ton uit
gevoerd en aan levende slachtdieren 791 stuks, waar
van 259 naar Duitsland en 302 naar Italië. Aan nuch
tere kalveren werden 286 stuks uitgevoerd, waarvan
167 stuks naar Italië. Er werd 9015 ton varkensvlees,
inclusief bacon uitgevoerd, waarvan 6809 ton naar
Engeland. De rest ging naar Italië, Duitsland en
Zwitserland.
|VE waarde van het kalf hangt uiteraard nauw sa-
men met de gebruiksmogelijkheden. Een kalf ge
schikt voor opfok voor de melkveehouderij ontleent
zijn waarde aan de toekomstige produktiemogelijkhe-
den welke men er van verwacht. Uiteraard spelen
vraag en aanbod in dit verband hun rol. Een schaars
artikel doet nu eenmaal een hogere prijs, waarbij de
limiet gesteld wordt door de feitelijke gebruikswaar
de. Een heel belangrijk afzetgebied voor het kalf ligt
in de vette-kalvermesterij. Jaarlijks vinden honderd
duizenden kalveren hier een plaats. En nog schijnt er
meer plaats te zijn dan er al wordt ingenomen. Goede
afzetmogelijkheden voor het vet kalfsvlees in het bui
tenland, tegen gemiddeld redelijk goed lonende op
brengsten voor de mesterij gaven animo tot uitbrei
ding van de produktie.
De specialistische veevoederproducenten hebben
zich in het algemeen ook financieel in de mesterij zel
ve geïnteresseerd. Uit hoofde van hun grondstoffen-
positie en de betekenis van de tot waardebrenging
daarvan via de kalvermelk zagen zij aanleiding ge
noeg tot een regelmatige uitbreiding van deze be
drijfstak. In deze omstandigheden is de vraag naar
kalveren voor de mesterij vrijwel voortdurend toege
nomen in de achter ons liggende jaren, zozeer zelfs,
dat melkveehouders zich somtijds afvroegen hoe de
prijs die zij voor hun kalveren ontvingen in de mes
terij goedgemaakt konden worden met daarbij nog
een redelijke vergoeding voor de toegevoegde waarde.
Ï\E prijs van het nuchtere kalf is de laatste jaren
inderdaad sterk opgelopen. Voor de melkvee
houder betekent de huidige marktsituatie, dat het kalf
een belangrijke bijdrage in de bedrijfsinkomsten le
vert. Zowel in de hoogte van de post omzet en aan
was in de bedrijfsboekhouding komt dit tot uiting,
als wanneer men de opbrengsten per lactatieperiode
per koe bekijkt. De opbrengst van het kalf is in ver
houding tot de opbrengst uit melkgeld niet weinig in
betekenis toegenomen.
Naarmate het kalf meer waard geworden is, zal de
boer er ook meer aan gelegen zijn inderdaad zijn kal
veren voor wat ze waard zijn betaald te krijgen. Wel
iswaar mag er aanvankelijk wel eens enige slordig
heid zijn, in de zin dat men minder góed oplet het
volle pond te krijgen, omdat het kalf toch een beste
prijs opbrengt.
De praktijk echter toont aan, dat men daar snel van
terug komt want er zijn dikwijls tamelijk forse bedra
gen mee gemoeid. Zeker als men rekent hoeveel kg
melk er in waarde tegenover staat. Een scherpe op
stelling van de aanbieders van kalveren is dan ook
als een gezond gevolg van de prijsontwikkeling te
waarderen.
ÏVEZE kritische opstelling brengt ook mee, dat de
koper van de kalveren genoodzaakt wordt zijn
zaken efficiënt te doen, zowel naar de zijde van zijn
afnemers als naar de kant van zijn leveranciers. Het
komt er dan inderdaad op aan dat de funktie als tus
senschakel, om vraag en aanbod tot onderlinge af
stemming op elkaar te brengen, er uitkomt. Om deze
funktie goed te kunnen vervullen dient men georiën
teerd te zijn; zowel in de markt van de aanbieders
als in de markt van de afnemers. Alleen een gedegen
en brede marktinformatie kan voldoende gegevens
beschikbaar maken om in alle opzichten de mogelijk
heden welke de markt biedt uit te buiten, zonder dat
dit via een groot aantal tussenstadia tot stand behoeft
te komen. Wil men hieraan kunnen voldoen, en met
name aan het laatste, dan vergt dit bepaald een ge
organiseerde aanpak. Een hele stap voorwaarts is,
wanneer hetniet meer om bemiddeling tussen de in
dividuele koper en de individuele verkoper gaat.
Daarbij is de persoon van de koper en verkoper in
het geding, naast het goed waar het om gaat, het kalf.
Reëler is het zich op het kalf te concentreren en daar
van een gesorteerd aanbod samen te stellen uit het
geen de melkveehouderijbedryven te bieden hebben,
afgestemd op de behoeften zoals deze zich op de on
derscheiden kalvermesterybedryven voordoen.
Uiteraard vergt een dergelijke gang van zaken een
centrale aanvoer en overname van kalveren. De tra
ditionele markt is hier een vorm van, zij het, dat het
aanbod van kalveren daar niet naar kwaliteit en/of
gewicht gesorteerd is. Dit is alleen mogelijk indien
de door de kopers gewenste sorteringen tevoren be
kend zijn, wat slechts kan bij vaste afspraken voor
toelevering van kalveren aan de mestende bedrijven.
Het regelmatig toeleveren van een goed gesorteerd
aanbod van kalveren vergt uiteraard dat men een po
sitie van betekenis in de markt inneemt. Hoe minder
kalveren men omzet des te onregelmatiger zal het
aanbod qua aantal, soort en kwaliteit zyn. Des te
minder aantrekkelijke partij zal men voor de grote
contracteerders van kalvermesterij wezen om vaste
afspraken mee te maken.
I\E kritische instelling van de producenten van
nuchtere kalveren leidt inderdaad tot efficiënt
zaken doen. Een goed voorbeeld daarvan is de dienst
verlening welke Coveco via een vijftal overname
plaatsen voor nuchtere kalveren bedrijft. Dit heeft er
echter ook toe geleid, dat degenen die met een han
digheidje hun kalveren er voor een goede prijs tus
sendoor willen drukken bedrogen uitkomen. Een paar
goede kalveren tegen een paar slechtere geeft geen
gemiddelde koppel meer en een kalf dat overmatig
gedrenkt is voor het afgeleverd is mag dan wat meer
wegen, maar de kg-prijs is bepaald ook lager op grond
van de kwalitatieve normen. Bij uitbetaling naar ge
wogen gewicht en objectief vastgestelde kwaliteit
krijgt degeen die een goed produkt levert een goede
prijs uitbetaald en brengt een minderwaardig kalf ook
minder op. Wat dat betreft zijn degenen die het voor
een keer ook eens proberen met een kalf waar zich
moeilijk een koper voor aandient te beklagen, want
die krijgen bij dit systeem inderdaad het lid op de
neus. Des te treuriger is het, wanneer zij zich door
zo'n ervaring laten afschrikken ook inderdaad goede
kalveren aan de systematische afzet toe te vertrou
wen!