Nuchter bekeken Is het kalf een gouden beestje geworden SLACHTVEEPRIJZEN OMHOOG TOWEL de gemiddelde marktprijs voor slachtrunde- ren in Nederland als de gemiddelde E.E.G. marktprijs was in de week tot 5 januari hoger als voorgaande week. Een niet onbelangrijke stijging ver toonde ook de gemiddelde importprijs. Per 1 februari zullen ook de gemiddelde marktprijzen van de nieu we lidstaten van de E.E.G. vermeld worden. 'De Nederlandse markt werd weer enigszins ontlast door een zekere? levende uitvoer, die in de periode van 27 tot 29 december toch nog betrekking had op 227 dieren, die in hoofdzaak naar Italië gingen. De han delsbewegingen waren in die korte periode uiteraard kleiner dan normaal, doch 'bepaald niet zonder 'bete kenis, als men weet dat nog 145 ton rundvlees werd uitgevoerd, 321 ton ingevoerd, buiten de 378 ton be vroren vlees, alsmede een 150 levende slachtdieren, in hoofdzaak uit Engeland. Overzicht van de gemiddelde marktprijzen in gld per 100 kg levend: E.E.G. gemiddelde 345,02 (340,64); importprijs derde landen ƒ315,74 (303,25); Nederland ƒ297,17 (290,21); België ƒ320,26 320,88); Luxemburg ƒ334,82 (onver.); Duitsland 331,13 326,22); Frank rijk ƒ352,36 347,08); Italië 377.62 (376,54). KALVERPRIJZEN VRIJ STABIEL IWE gemiddelde marktprijs voor slachtkalveren bleef in Nederland vrijwel gelijk aan voorgaande week terwijl de gemiddelde E.E.G.-marktprijs iets omhoog ging. Opmerkelijk was de stijging in Duitsland. In de periode van 27 tot 29 december ging nog 860 ton kalfs vlees ons land uit, samen met 317 mestkalveen die naar Italië gingen en 26 nuchtere kalveren die naar Duitsland gingen. Er kwamen die dagen 528 nuchtere kalveren binnen, waarvan 87 uit Engeland en 441 uit 'Duitsland. VARKENSMARKT JYE coöperaties en inkoopcombinaties van de ver- werkende industrie hebben de uitbetalingsprij- zen voor de in de week tot 13 januari over te nemen varkens met 10 cent verhoogd. Voor de 'NCB (Boxtel), VAKO (Oss) en HOVA (Cuyk) is de uitgangsprijs 3,52 per kg voor geslachte varkens van 75/90 kg, klasse I op basis van af-mesterij. Voor varkens van ue klasse E geldt een toeslag van 5 cent per kg, voor de klassen II, III en IV gelden de gebruikelijke Kortingen van 15, 25 en 30 cent per kg. Voor varkens van de ge wichtsklasse 91/100 kg geldt een korting van 2 cent per kg voor elk kg 'boven de 90 kg. De prijzen van de Coveco liggen 4 cent hoger, doch men houdt daar P/2 procent in voor dekking van kosten. In de week tot 24 december werden 208.000 varkens geslacht. Het aantal slachtingen in de week tot 31 december be droeg, door het uitvallen van een aantal werkdagen slachts 122.000. Voorlopige cijfers geven voor de week tot 5 januari een uitvoer aan van 47.600 varkens, waar van 15.200 levende. Naar Duitsland gingen 9700 leven de varkens. 'De uitvoer aan deelstukken 'bedroeg die week 965 ton, terwijl 338 ton 'buikspek de grens over ging. De buitenlandse vraag was ook deze week goed, wat als de belangrijkste oorzaak kan worden aange merkt voor de niet onbelangrijke prijsstijging. In de week van 18 december af was de gemiddelde E.EG. referentieprijs niet bekend. Voor Nederland was deze ƒ3,18, België 3,52, Luxemburg 3,65 en Frankrijk 3,47. VERHOGING VARKENSHEFFINGEN jyiET ingang van 1 januari 1973 is bij uitvoer van levende varkens ten behoeve van het Produkt- schap een heffing verschuldigd van ƒ0,77 per varken dat is 10 cent meer dan voorheen. De heffing ten be hoeve van de bijdragen in de kosten van varkensziek- tenibestrijding is met 5 cent verhoogd, terwijl ook voor de classificatiekosten een verhoging van 5 cent nodig was. Vrijgesteld van deze heffing is de uitvoer naar de BLEU. VEE EN VLEES IN DE EJ3.G. Duitsland. De aanvoer van vee was betrekkelijk kort, wat leidde tot enige stijging van de prijzen met name voor jongvee en, in het westen, van slachtvar- kens. In N.R.W. bleef de aanvoer van slachtvee ca 40 achter bij vorige week. Voor A-stieren trokken de prijzen behoorlijk aan, terwijl ook voor vaarzen de prijzen zich op het hoge niveau van voor de feest dagen handhaafden. Voor koeien deden zich slechts op enkele plaatsen lichte prijsverhogingen voor. De aanvoer van slachtkalveren was van geringe beteke nis. De prijzen konden zich op het peil van voorgaan de week handhaven. Aan de Rijn en Roer liepen de aanvoeren van varkens met bijna 40 terug, in het zuidwesten zelfs nog sterker. Overigens ontwikkel den de prijzen zich wat uiteenlopend in de verschil lende deelstaten. Groot-Rrittannië. De markten voor slachtvee gaven afgelopen week opnieuw stijgende prijzen te zien. De gemiddelde marktprijs liep met 38 p op tot 21,56, dat is 1 lager dan de gemiddelde marktprijs van de E.E.G. en daarmee hoger dan de marktprijs in Ne derland. De markt voor rund- en lamsvlees was vast in Smithfield, zij het dat de stemming van de markt kalm was. De ziekte onder de varkens leidde tot te rughoudendheid bij kopers. Prijzen van varkens ten deerden dan ook in licht neerwaartse richting, terwijl de prijzen voor schapen opliepen tot gemiddeld 32,8 p per lb (Franse prijs 50 p per lb). De noteringen voor bacon die reeds voor de Kerst opliepen stegen verder Door de prijsstop gold dat overigens alleen voor geïmporteerde bacon. Deense bacon noteerde 525, wat een prijsstijging betekent van 45 in één maand tijds. Daarbij komt dat de Denen een korting van de aanvoer hebben aangekon digd, gezien de krappe positie in Denemarken zelf. Per begin november was Britse bacon 5 goedkoper dan Deense thans is dat verschil opgelopen tot 80 per ton. De varkenspositie in Groot-Rrittannië ver hindert de mesters voldoende van de huidige pryzen te profiteren, nog afgezien van de nieuwe op mond en klauwzeer gelijkende ziekte, waarvan het effect nog niet geheel bekend is. België. De varkensmarkt was oplopend. Van ver schillende zijden werd belangstelling aan de dag ge legd, wat leidde tot hogere prijzen, vooral door het betrekkelijk korte aanbod. De afzet buitenlands blyft bevredigend, voor zover het levende en geslachte var kens betreft. Ook de afzet van deelstukken, met na me van hammen en buiken, is bevredigend, waarvan Frankrijk en Italië de grootste afnemers zijn. Duits land blijft geïnteresseerd in carbonades. De slacht- veemarkt was wat aarzelend. De invoer uit Engeland had betrekking op 135 dieren en uit Ierland op 213, wat aanzienlijk minder is dan voorgaande week. Het afzetpatroon wijzigde zich nauwelijks. De druk van de voorraden achtervoeten is sterk verminderd. Voor slachtpaarden bleef de markt vriendelijk. Bij korter aanbod uit buitenland liepen de prijzen voor wolvee op. Dat gold niet alleen het geïmporteerde, maar ook het inlandse vee. Frankrijk. De varkensmarkt was niet onvriende lijk. De belle coupe werd in Parijs met 2 punten ver hoogd tot Fr. 5,73. Voor hammen bleef de markt vast; prijzen liepen op. Voor ribben brokkelden de prijzen wat af. De markt voor slachtvee was vrien delijk en vast. Voor ossen, vaarzen en stieren bleven de noteringen in het algemeen onveranderd, terwijl bij koeien in de klasse mini zich prijsstijgingen voor deden. De prijzen voor slachtkalveren handhaafden zich op het peil van de voorgaande week. Denemarken. In de week tot 9 december werd uit Denemarken 1019 ton kalfsvlees uitgevoerd, waarvan 901 ton naar Italië. Aan rundvlees werd 567 ton uit gevoerd en aan levende slachtdieren 791 stuks, waar van 259 naar Duitsland en 302 naar Italië. Aan nuch tere kalveren werden 286 stuks uitgevoerd, waarvan 167 stuks naar Italië. Er werd 9015 ton varkensvlees, inclusief bacon uitgevoerd, waarvan 6809 ton naar Engeland. De rest ging naar Italië, Duitsland en Zwitserland. |VE waarde van het kalf hangt uiteraard nauw sa- men met de gebruiksmogelijkheden. Een kalf ge schikt voor opfok voor de melkveehouderij ontleent zijn waarde aan de toekomstige produktiemogelijkhe- den welke men er van verwacht. Uiteraard spelen vraag en aanbod in dit verband hun rol. Een schaars artikel doet nu eenmaal een hogere prijs, waarbij de limiet gesteld wordt door de feitelijke gebruikswaar de. Een heel belangrijk afzetgebied voor het kalf ligt in de vette-kalvermesterij. Jaarlijks vinden honderd duizenden kalveren hier een plaats. En nog schijnt er meer plaats te zijn dan er al wordt ingenomen. Goede afzetmogelijkheden voor het vet kalfsvlees in het bui tenland, tegen gemiddeld redelijk goed lonende op brengsten voor de mesterij gaven animo tot uitbrei ding van de produktie. De specialistische veevoederproducenten hebben zich in het algemeen ook financieel in de mesterij zel ve geïnteresseerd. Uit hoofde van hun grondstoffen- positie en de betekenis van de tot waardebrenging daarvan via de kalvermelk zagen zij aanleiding ge noeg tot een regelmatige uitbreiding van deze be drijfstak. In deze omstandigheden is de vraag naar kalveren voor de mesterij vrijwel voortdurend toege nomen in de achter ons liggende jaren, zozeer zelfs, dat melkveehouders zich somtijds afvroegen hoe de prijs die zij voor hun kalveren ontvingen in de mes terij goedgemaakt konden worden met daarbij nog een redelijke vergoeding voor de toegevoegde waarde. Ï\E prijs van het nuchtere kalf is de laatste jaren inderdaad sterk opgelopen. Voor de melkvee houder betekent de huidige marktsituatie, dat het kalf een belangrijke bijdrage in de bedrijfsinkomsten le vert. Zowel in de hoogte van de post omzet en aan was in de bedrijfsboekhouding komt dit tot uiting, als wanneer men de opbrengsten per lactatieperiode per koe bekijkt. De opbrengst van het kalf is in ver houding tot de opbrengst uit melkgeld niet weinig in betekenis toegenomen. Naarmate het kalf meer waard geworden is, zal de boer er ook meer aan gelegen zijn inderdaad zijn kal veren voor wat ze waard zijn betaald te krijgen. Wel iswaar mag er aanvankelijk wel eens enige slordig heid zijn, in de zin dat men minder góed oplet het volle pond te krijgen, omdat het kalf toch een beste prijs opbrengt. De praktijk echter toont aan, dat men daar snel van terug komt want er zijn dikwijls tamelijk forse bedra gen mee gemoeid. Zeker als men rekent hoeveel kg melk er in waarde tegenover staat. Een scherpe op stelling van de aanbieders van kalveren is dan ook als een gezond gevolg van de prijsontwikkeling te waarderen. ÏVEZE kritische opstelling brengt ook mee, dat de koper van de kalveren genoodzaakt wordt zijn zaken efficiënt te doen, zowel naar de zijde van zijn afnemers als naar de kant van zijn leveranciers. Het komt er dan inderdaad op aan dat de funktie als tus senschakel, om vraag en aanbod tot onderlinge af stemming op elkaar te brengen, er uitkomt. Om deze funktie goed te kunnen vervullen dient men georiën teerd te zijn; zowel in de markt van de aanbieders als in de markt van de afnemers. Alleen een gedegen en brede marktinformatie kan voldoende gegevens beschikbaar maken om in alle opzichten de mogelijk heden welke de markt biedt uit te buiten, zonder dat dit via een groot aantal tussenstadia tot stand behoeft te komen. Wil men hieraan kunnen voldoen, en met name aan het laatste, dan vergt dit bepaald een ge organiseerde aanpak. Een hele stap voorwaarts is, wanneer hetniet meer om bemiddeling tussen de in dividuele koper en de individuele verkoper gaat. Daarbij is de persoon van de koper en verkoper in het geding, naast het goed waar het om gaat, het kalf. Reëler is het zich op het kalf te concentreren en daar van een gesorteerd aanbod samen te stellen uit het geen de melkveehouderijbedryven te bieden hebben, afgestemd op de behoeften zoals deze zich op de on derscheiden kalvermesterybedryven voordoen. Uiteraard vergt een dergelijke gang van zaken een centrale aanvoer en overname van kalveren. De tra ditionele markt is hier een vorm van, zij het, dat het aanbod van kalveren daar niet naar kwaliteit en/of gewicht gesorteerd is. Dit is alleen mogelijk indien de door de kopers gewenste sorteringen tevoren be kend zijn, wat slechts kan bij vaste afspraken voor toelevering van kalveren aan de mestende bedrijven. Het regelmatig toeleveren van een goed gesorteerd aanbod van kalveren vergt uiteraard dat men een po sitie van betekenis in de markt inneemt. Hoe minder kalveren men omzet des te onregelmatiger zal het aanbod qua aantal, soort en kwaliteit zyn. Des te minder aantrekkelijke partij zal men voor de grote contracteerders van kalvermesterij wezen om vaste afspraken mee te maken. I\E kritische instelling van de producenten van nuchtere kalveren leidt inderdaad tot efficiënt zaken doen. Een goed voorbeeld daarvan is de dienst verlening welke Coveco via een vijftal overname plaatsen voor nuchtere kalveren bedrijft. Dit heeft er echter ook toe geleid, dat degenen die met een han digheidje hun kalveren er voor een goede prijs tus sendoor willen drukken bedrogen uitkomen. Een paar goede kalveren tegen een paar slechtere geeft geen gemiddelde koppel meer en een kalf dat overmatig gedrenkt is voor het afgeleverd is mag dan wat meer wegen, maar de kg-prijs is bepaald ook lager op grond van de kwalitatieve normen. Bij uitbetaling naar ge wogen gewicht en objectief vastgestelde kwaliteit krijgt degeen die een goed produkt levert een goede prijs uitbetaald en brengt een minderwaardig kalf ook minder op. Wat dat betreft zijn degenen die het voor een keer ook eens proberen met een kalf waar zich moeilijk een koper voor aandient te beklagen, want die krijgen bij dit systeem inderdaad het lid op de neus. Des te treuriger is het, wanneer zij zich door zo'n ervaring laten afschrikken ook inderdaad goede kalveren aan de systematische afzet toe te vertrou wen!

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1973 | | pagina 23