Overpeinzingen bij de fruitoogst 1972 9 Éi-: De emancipatie komt ook bi} de fruitpluk tot uiting. De fruitprijzen zijn dit seizoen hoger dan voorgaande jaren. Dat heeft sterk de aandacht getrokken. Wellicht ook omdat het herstel volkomen onverwacht kwam, want iedereen verwachtte een geleidelijke overgang. Eerst wat minder beroerd, vervolgens draaglijk, daarna redelijk en tenslotte rendabel of zelfs winstgevend. Maar zo plotse- ilng van slecht naar goed kon vrijwel niemand zich in denken. Het is alsof een patiënt die de ene dag nog in levensgevaar verkeert, de volgende dag genezen wordt verklaard. Nog wel sterk verzwakt, maar toch gezond. Het lijkt te mooi om waar te zijn. NIET OVERDRIJVEN Waarschijnlijk ziet alles er ook fraaier uit dan in wer kelijkheid het geval is. De patiënt is herstellend, maar heeft nog dringend rust en versterkende middelen nodig. Er is in de afgelopen winter tamelijk veel gerooid, maar niet zoveel dat de overproduktie daardoor veran-1 derd is in een tekort. Volgend jaar kan alles weer totaal anders zijn. Tevens wordt de zaak vooral door buitenstaanders overtrokken. Heel wat fruittelers zullen financieel nau welijks verder komen dan vorig jaar. Dat geldt vooral voor diegenen die veel pruimen en peren hebben. De pruimeoogst was klein en de prijs was desondanks vrij laag. Het was voor de pruimetelers gewoon een slecht jaar. De pereprijs ligt voor de beste sorteringen op een goed peil, maar de maat valt zo tegen dat de imiddenprijs meestal lager zal zijn dan in 1971. De kg-opbrengst zal niet veel verschillen, maar er was wel veel meer werk KROET BEPAALT DE APPELPRIJS Bij de appels is het vooral de kroet die het prijspeil bepaald. Blijkbaar is er een enorm tekort aan industrie- fruit. De commissionairs die voor de fabrieken kopen, drukken vrijwel elke diag een hogere prijs af. Inmiddels is zelfs de 40 cent per kg royaal gepasseerd. Ongelooflijk! De achtergrond van deze kroet-hausse schijnt te zijn dat de boereboomgaarden in West-Duitsland een volsla gen mis jaar hebben. Anders komt hier ruwweg 1,2 1,5 miljard kg (1.200.000.000 k 1.500.000.000 kg!) appels van matige kwaliteit vandaan. 'Deze boomgaarden zijn dus in normale jaren de topleveranciers voor de industrie. Nü werd vroeg in het seizoen de produktie op ca. 700 mil joen kg geraamd en volgens de laatste berichten zal het kwantum nog aanzienlijk lager uitvallen. Vandaar de sterke en aanhoudende vraag naar kroet. Door de hoge kroetprijs ligt er een stevige bodem in de markt. Als de handel appels voor de verse imarkt wil kopen moet men toch wel enkele centen boven de kroet prijs afdrukken en dan komt men al in de buurt van twee kwartjes. Toch wel een veilig gevoel. Een groot voordeel is ook dat er geen ondereind boven de markt blijft zweven. Anders werd! er veel tijdelijk in de schuren opgeslagen, mede door gebrek aan koelruim te. Het was dikwijls niet het beste dat men thuis hield en bovendien werd het geleidelijk min of meer taai. Door dit alles was er in november-december een zodanig aan bod van fruit van matige kwaliteit dat ook de prijs van het goede fruit onder druk zat. Nu is er steedis een „schone" markt. Toch krijgt de fruitteler weer moed. Dat komt o.a. tot uiting in de vraag naar plantmateriaal. De boomkwekers waren al vrij vroeg praktisch uitverkocht. Behalve naar rode Goudreinette schijnt er o.a. nogal vraag te zijn naar James Grieve. Dit ras maakte dit jaar een goede beurt en het is opvallend hoe vlug de doordraai-misère weer is vergeten. Voor Cox's bomen schijnt men echter niet in de rij te staan. De prijs van deze appel is wel hoog, maar men is slecht te spreken over de produktie, die vooral dit jaar wel erg tegenvalt. Bij de beoordeling van het uitverkocht zijn van de boomkwekers moet men er overigens ten eerste rekening mee houden dat de oppervlakte kwekerij zeer sterk is in gekrompen en ten tweede, dat er veel meer bomen per ha worden geplant dan vroeger. Als er bijv. 8 jaar ge leden voor 4000 k 5000 ha plantmateriaal werd gekweekt, dan heeft men nu boompjes voor 1000 ha. Een onver antwoord sterke (eventueel speculatieve) uitbreiding wordit hierdoor geremd. Dat er een redelijke vraag naar jonge bomen is, kan als „gezond" worden beschouwd, want de verjonging en vernieuwing van de bestaande bedrijven imoet doorgaan. Dat is zelfs een eerste eis. Er was op menig bedrijf een achterstand en het is prettig dat er door het betere prijs peil nu wat financiële ruimte komt om die achterstand in te halen. Het was hard nodig! EENZIJDIG AANBOD TE VERWACHTEN De vraag dringt zich op: is het verantwoord om bij de huidige prijzen toch nog veel te koelen? Met lage prijzen is dat geen probleem, al kan men ook dan verliezen. Maar met hoge prijzen lijkt het extra riskant. Hoe zal de afzet verder verlopen? Het aanbod van Goudreinette en Cox's is betrekkelijk schaars, maar Golden is er waarschijnlijk niet veel min der dan andere jaren. Speciaal Frankrijk zit er toch weer ruim in. Er is echter weinig bekend over de situatie aldaar. Wel valt het op dat men flink exporteert tegen niet hoge prijzen. Hoe zal het met de prijsvorming van de Goldien gaan als straks de vraag naar kroet opdroogt? De Golden zal deze winter de enige appel zijn die in grote hoeveelheden te koop is voor de consument. Maar is het sortiment daarmee niet te eenzijdig? Zal de klant die voorkeur heeft voor Cox's nu Golden kiezen? Of zal hij overschakelen op sinaasappelen? Zal er meer vraag zijn naar Granny Smith als die niet veel meer kost dan de Golden? Niemand kan hierop een antwoord geven. De tijd zal het leren. FRUIT NIET VERKOPEN ALS HET NOG GOED IS? In 't algemeen kan gesteld) worden dat men „gewoon" moet doen, dus ongeveer als in een ander jaar. Natuur lijk moet er gekoeld worden. De koelhuizen komen trou wens toch weer een heel eind vol. Koelen is nodig om het fruit in goede conditie te houden en het aanbod ver antwoord te kunnen spreiden. Dat moest tenminste in andere jaren het doel zijn en ook nu. Het moet evenwel niet per sé de bedoeling zijn om zoveel mogelijk fruit zo lang mogelijk te bewaren. Er dient niet alleen in mei-juni gekoeld fruit te wordien aangeboden, maar ook in januari, februari, maart en De stapelkist maakt steeds meer opgang. Telers die er mee hebben gewerkt willen Plaatselijk zijn de spreeuwen dit jaar bijzonder lastig. Op deze foto ziet U twee niet meer terug naar de kleine kist. zwaar beschadigde appels. bij het plukken en sorteren. Denk maar aan de Bonne Louise! Het zal dus van de appels moeten komen. En die zullen inderdaad een veel beter resultaat opleveren dan voor gaande jaren. Echter ook weer niet voor iedereen. Er is veel hagelschade, waarbij het fruit te laag verzekerd was. En er is veel op het hout verkocht tegen prijzen van 30 ct per kg en lager. Nu wordt dikwijls gezegd dat dom gehandeld is. Soms is er sprake van leedvermaak. Maar in de voorgaande jaren vond men de „op het hout ver kopers" slim en handig, omdat toen de handel voor ver liezen op moest draaien. Hoe 't ook zij, het is weliswaar beter dan in die achter ons liggende periode, maar niet zo goed als de kranten lezer denkt, die bij de veilingberichten ziet dat de rijpe Cox's, klasse I 70—75 meer dan een gulden per kg no teert. MOEDGEVEND De gunstige appelprijs was door niemand voorzien. Achteraf kan er natuurlijk wel een verklaring voor wor den gegeven. Andere jaren was er een overproduktie in de EEG van naar schatting 500 k 800 miljoen kg. Dit jaar is de produktie meer dan een miljard kg lager, dus er is een relatief tekort van enkele honderden miljoenen kg. Althans voorzover te bekijken valt. Maar het tekort is te wijten aan bijzondere (weers)omstandigheden. Van uit deze redenatie wordt in de vakbladen met klem ge waarschuwd tegen voorbarig optimisme. Waarschijnlijk is de fruitcrisis nog niet achter de rug. We zijn op weg naar evenwicht tussen vraag en aanbod, maar in „nor male" jaren is dat waarschijnlijk nog niet bereikt. De kans is levensgroot dat de prijs volgend jaar weer teleur stelt. april. Als de deur van de gascel dicht gedaan is blijkt het vaak erg moeilijk die weer open te maken, omdat men vindt dat het fruit er nog te kort in zit. Zouden hierdoor geen goéde afzetkansen onbenut blijven? Wordt het niet tijd om in te zien dat de bekende uitdrukking: „Ik verkoop nog niet, want mijn fruit is nog goed", een foutieve achtergrond heeft? Men moet immers niet wach ten tot het fruit zijn beste tijd heeft gehad, maar als er vraag is en het produkt nog aantrekkelijk is voor het pu bliek. Het is verheugend dat we met de moderne bewaar methoden het fruit erg lang in een prima conditie kun nen houden. Het gaat er echter om daar bij de afzet het maximum rendement uit te halen. Tot nu toe doet ieder wat recht is in zijn ogen. Vrijheid van handel en wandel is een groot goed. Maar coördinatie bij de spreiding van het aanbod lijkt niettemin steeds meer gewenst.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1972 | | pagina 9