Minder tomaten meer komkommers Grote vraag naar Conference DINGEN VAN DE WEEK 6 1970 1971 1972 2.296 2.204 2.111 941 939 763 629 590 670 187 114 162 4.053 3.847 3.706 59 70 3.906 3.776 Volgens de uitkomst van de C.B.S. areaalsteek- proef tuinfoouwgewassen onder glas, was er begin april van de hoofdgewassen 3776 ha aanwezig, tegen over 3906 ha in 1971. Een vermindering dus van 3 (De oppervlakte tomaten was vergeleken met vorig jaar 4 kleiner; het areaal sla was zelfs 19 klei ner, doch bij de komkommers en paprika was er een uitbreiding van resp. 14 en 19 terwijl de opper vlakte andijvie zelfs met 42 was vergroot. Een en ander komt tot uiting in onderstaande tabel: 1 april Tomaten Sla Komkommers Andijvie Paprika Samen Bij de tomaten is er sprake van vervroeging van de teelt. De zeer vroege teelt werd met 14 uitge breid, terwijl de late stookteelt met 11 werd in gekrompen. De produktiecapaciteit zal dus niet of nauwelijks verkleind zijn. Van sla zal er naar verwacht wordt in april-mei belangrijk minder beschikbaar komen dan voorgaan de jaren, mede doordat zeer veel wordt geoogst in maart, namelijk 806 ha tegenover 631 ha in 1971 en 571 ha in 1970. Het per 1 april aanwezige komkommerareaal is het grootste dat sedert het bestaan van de steekproef op die datum werd geregistreerd. In tegenstelling met de tomaten was er echter een verschuiving naar later planten. Daardoor zal het effect van de oppervlakte- uitbreiding waarschijnlijk kleiner zijn dan het per centage zou doen verwachten. Wat de andijvie betreft, ziet het er naar uit dat er duidelijk meer glasandijvie (waaronder gelichte) aan de markt zal komen dan vorig jaar. DE STAND DER GEWASSEN Wat de stand van de gewassen betreft kan het volgende worden opgemerkt. De winterandijvie is geheel geruimd. De produktie per m2 was zeer goed. De stand van de voorjaarsandijvie is goed. In de vroegste gewassen die in februari geplant zijn, wordt reeds gesneden. De tomaten staan er redelijk tot zeer goed voor. De zetting is voldoende alleen de laatste week van maart stagneerde deze door de overgang naar het sombere weer. De groei blijft doorzetten. Sommige tuinders schrijven dit goede teeltverloop toe aan de besmetting van de jonge plant met een mild virus. De later geplante tomaten vertonen eveneens een snelle groei. Bij de zeer vroege stookteelt blijft de sortering tamelijk fijn en de hoeveelheid gelijk; de oogst verwachting blijft dus gelijk aan vorige ramin gen. De verwachting voor de vroege stookteelt is verbeterd door de zetting van veel grove vruchten. Het is mogelijk dat de opbrengst van de vroege teelt hoger uitvalt dan die van de zeer vroege stookteelt. Ondanks dit goede teeltverloop moeten de volgende moeilijkheden vermeld worden. Fusarium komt wis selvallig voor evenals neusrot. Phytophtora komt daar voor waar men het kasklimaat te veel ingesteld heeft op een snelle pluk. De stand van komkommers is matig. De gewassen, die zwaar belast zijn geweest met vruchten, zijn nogal uitgeput. Het herstel trad niet zo snel in als gewenst was, doordat het na deze grote oogst, weer wat som ber van weertype werd. Dit had namelijk de week voor Pasen plaats. De opbrengstraming is dan ook iets gedaald. Van de oudere gewassen, die zich het langzaamst herstelden, daalde deze meer dan van de jongere. De kwaliteit van de komkommers is over het algemeen zeer goed. De verwachte grote aanvoer van sla heeft plaats gevonden uit de vroege voorjaarsteelt. De teeltduur is ongeveer 10 dagen korter geweest dan vorig jaar. De kwaliteit was zwaar, er kwam echter vrij veel geel blad voor. Waar rand voorkomt meent men dat dit een gevolg kan zijn van te weinig gieten. Als an dere redenen moeten vermeld worden: de vatbaar heid die de verschillende slarassen voor rand bezit-, ten; en de weerwisselingen die tijdens de teelt opge treden zijn. De toenemende mechanisatie in de sla- teelt, vooral van de oogst, bevordert het meer keren telen per jaar. De stand van paprika is goed en van de vroegste gewassen wordt al behoorlijk geoogst. De opbrengst van aardbeien wordt sterk beïnvloed door het al of niet optreden van stengelrot. Over het algemeen is deze aantasting nogal sterk zodat de laatste weken produktieverlies is opgetreden. De be lichte aardbeien zullen circa 210 kg per are opbren gen, dat is 4 kg minder dan normaal. De niet-belich- te aardbeien zullen ook bij hun gemiddelde opbreng sten van de laatste jaren achterblijven. De stand van bloemkool is goed. De hoofdaanvoer zal vroeger zijn dan normaal. GROENTEN IN DE VOLLE GROND De oogst van spinazie is zoals verwacht op gang gekomen. De kwaliteit valt echter tegen omdat er bladbeschadiging voorkomt door hagel en een periode van harde wind. Binnenkort wordt de later gezaaide spinazie geoogst, die van het ongunstige weer weinig schade heeft opgelopen en waardoor wolf-resistente rassen gebruikt werden. De stand van winterbloemkool is goed en er zijn weinig planten uitgevallen. De verwachting van de opbrengst is hoog. Van de vroege selecties wordt al ruim geoogst. GEMIDDELDE OPBRENGSTEN Groenten onder glas: Andijvie, vroege voorjaarsteelt Tomaten, zeer vroege stookteelt vroege stookteelt Komkommers, zeer vroege stookteelt vroege stookteelt Sla, late voorjaarsteelt Paprika, vroege stookteelt Aardbeien, warme teelt koude teelt Bloemkool Groenten in de volle grond: Waspeen ondergooiers) Prei (winter) Rabarber Witlof (forceren) Spinazie Winterbloemkool 420 kg/are 1200 kg/are 1210 kg/are 59 stuks/m2 57 stuks/m2 400 kg/are 1100 kg/are 280 kg/are 330 kg/are 400 stuks/are 840 kg/are 400 kg/are 840 kg/are 340 kg/10 m2 325 kg/are 180 stuks/are De vraag naar Conferenceperen hield de vorige week onverminderd aan. Vooral bij de veiling van Goes en Terneuzen was nog een ruim aanbod van goede kwaliteit, afkomstig uit de c.a.cellen. De grote en middelmaten werden eind vorige week verkocht rond en soms iets boven een gulden per kg. De maat 55-60 klasse I kwaliteit kwam aan 80 cent per kg en de kleine D maat steeg tot 62 cent terwijl voor klas se II 45-50 mm donderdag in Goes 52 cent per kg be taald werd. Het zijn vooral de Noren die grote be langstelling ~blij ven tonen voor de kleine maten Con ference. De Belgen kopen de grootste maten, terwijl er ook uitvoer is naar Frankrijk. Het is jammer dat het zover in het seizoen is, want het aantal telers dat nog profiteert van deze hoge prijzen is gering. De fruittelers moeten het op het ogenblik meer hebben van de Golden Delicious en met de prijsvorming hier van zit het allesbehalve goed. Vooral in het begin van de vorige week was er sprake van een sterke prijsdaling. Toen werden de beste kwaliteiten ver kocht tegen prijzen yan rond 45 cent per kg en de tweede kwaliteit kwam in de grote en middelgrote maten niet meer aan 40 cent per kg. In de tweede helft van de week was er sprake van enig prijsher stel, maar toch kwamen de beste partijen niet verder dan 50 cent De maat 65-70 mm, waaruit ongeveer een derde van het aanbod bestaat, bleef meestal beneden 30 cent per kg hangen en voor de maat 60-65 lag de prijs op 20 cent. Van klasse II kwaliteit was er regelmatig door draai. Het is dus wel een somber beeld rond dit be langrijkste ras van onze fruifbedrijven en vooral bierdoor staat tocb wel vast dat het seizoen 1971-1972 minder goed eindigt dan we gehoopt en verwacht hadden na de prijsontwikkeling in het najaar. Hier en daar was af en toe ook nog wat Winston te koop, maar ook dit ras kon de prijs van enkele maanden terug niet meer halen. De aanvoer van kasaardbeien kwam flink op gang. De vraag was kalm en de prijzen lagen vooral in de eerste helft van de vorige week op een te laag peil. Goede kwaliteiten kasaardbeien werden gedurende enkele dagen verkocht voor prijzen van 1.10 tot 1.15 per doosje met 200 gram inhoud en dat is te weinig voor deze primeurs. Klasse II kwaliteit lag steeds rond 80-90 cent per doosje. WORIGE week werd in Middelburg de algemene jaarvergadering gehouden van de veiling „Wal cheren". Het is hier niet de plaats om een uitvoerig verslag te geven van deze gebeurtenis. Tenslotte heb ben we vooral in Zeeland nog steeds vele veilingsver enigingen die allen op hun tijd de jaarvergadering houden. We willen het echter wel hebben over een zaak die daar aan de orde kwam namelijk het bewaren van fruit. Er bleken wat klachten te zijn over de bewaring en er werd bij gezed, dat deze niet specifiek voor Wal cheren zijn maar dat ze gelden voor de bewaring in ons land in het algemeen. Een der aanwezige leden, zelf fruitteler, was dezer dagen bij de veiling in St. Truiden in België geweest en hij had daar zelf gecon stateerd dat de bewaring van het fruit en met name de Golden Delicious en Conference bij deze veiling veel beter is dan in ons land. Hij vertelde dat in St. Truiden de Golden Delicious in de c.a. cellen wordt bewaard bij een temperatuur van 01/2° C terwijl men in Zeeland een belangrijk hogere temperatuur aan houdt. Het zou deze lage bewaartemperatuur zijn, ge paard met het op tijd plukken, die de bewaring in België zo succesvol doet verlopen. Hij vertelde er echter ook bij, dat het moeilijk zal zijn in verschillen de Nederlandse koelhuizen iets dergelijks te bereiken om dat de koelinstallatie meestal geen of te weinig overcapaciteit hebben, waardoor het niet mogelijk is zo laag en zeker niet deze temperatuur snel te ver krijgen in de eerste periode van de inbreng. Deze periode zou voor de bewaring juist de belangrijkste zijn. Er werd verteld dat er op Walcheren een bijeen komst komt over deze zaak en men is vast van plan te onderzoeken wat er gedaan kan en moet worden om een optimaal bewaarresultaat te verkrijgen. \A/E hebben dat hier aan de orde gesteld omdat het een zaak is die niet alleen geldt voor Wal cheren. Er zijn bij verschillende koelhuizen in en buiten ons gebied klachten over de bewaarbaarheid van het fruit en speciaal van de Golden Delicious en de Con ference. Het is voor de betrokkenen een hoogst belangrijke aangelegenheid en daarom kan er niet genoeg aan dacht aan worden besteed. We weten dat het vorig jaar hierover reeds overleg is geweest, met name in West-Brabant en dat men daar op weg is om andere wegen in te slaan bij de bewaring. Zo is ook de gescrubde bewaring van Golden Deli cious naar voren gekomen en wat we er tot op heden van zien wettigt het vertrouwen dat hieruit wat goeds komt. De bewaring van onze fruitprodukten is een hoogst belangrijke aangelegenheid. We doen wat we kunnen om een goed produkt te telen en wanneer dat dan tijdens de bewaring nodeloos in kwaliteit achteruit gaat, is dat een zaak die gewoon piet mag voorkomen. Ook op het gebied van de bewaring staat de ont wikkeling niet stil en we zullen „bij" moeten blijven. Er is een tijd geweest dat Nederland op dat punt voor aan stond maar dat geeft niet het recht om op onze lauweren te gaan rusten. Hiervoor staan er te grote belangen op het spel. QP de veilingvergadering in Middelburg heeft voorzitter A. Don ook gesproken over het kwaad van het buitenom de veiling verkopen. Hij he kelde dit kwaad op een scherpe wijze en zei dat de gen die zich hieraan schuldig maken in feite diefstal plegen tegenover de organisatie waarvan zij lid zijn. Hij vroeg ieder lid mee te werken om hieraan paal en perk te stellen. Niet alleen holt men de aanvoer op de veiling uit door een dergelijke handelwijze, maar er komt bij dat de prijsvorming in het algemeen er door in het gedrang komt. De heer Don was zeer scherp toen hij ieder veilinglid opriep daar wat aan te doen. Hij stelde dat de exploitatie van het veilingbedrijf heel wat minder problemen zou opleveren wanneer het buitenom de veiling verkopen kon worden inge damd. Hij wees op het feit dat het toch altijd de vei- lingklok is die als maatstaf wordt gebruikt, maar vroeg wel te bedenken dat deze klok niet meer de zuivere prijs aangeeft wanneer er veel zaken buitenom wor den gedaan. Er is over dit buitenom de veiling verkopen de laat ste tijd veel te doen, ook op landelijk niveau. Het is een kwaad waaraan ook het Centraal Bureau van de veilingen paal en perk wil stellen. Zo zijn er in het Westland maatregelen getroffen om zowel de handel als de telers die zich daaraan schuldig maken, te boy cotten. Zover zijn we in ons gebied nog niet, maar wan neer het steeds grotere vormen zou gaan aannemen, zullen deze ook hier niet kunnen uitblijven. Het is een onverteerbare zaak dat men de veiling zou gaan ge bruiken om de produkten te verkopen die men op andere wijze niet kwijt kan. De veiling is het verlengstuk van het bedrijf van de teler. Niet genoeg kan dat worden herhaald. Het is geen doel of middel op zichzelf. Het is een niet weg te denken onderdeel van ons individueel bedrijf en zo zullen we het moeten blijven zien. Door de ontwik kelingen van deze tijd dreigt het gevaar dat de af stand tussen veiling en leden groter wordt, maar er zal bij voortduur aan gewerkt moeten worden om dat te voorkomen.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1972 | | pagina 6