Minder tomaten
meer komkommers
Grote vraag naar Conference
DINGEN VAN DE WEEK
6
1970
1971
1972
2.296
2.204
2.111
941
939
763
629
590
670
187
114
162
4.053
3.847
3.706
59
70
3.906
3.776
Volgens de uitkomst van de C.B.S. areaalsteek-
proef tuinfoouwgewassen onder glas, was er begin
april van de hoofdgewassen 3776 ha aanwezig, tegen
over 3906 ha in 1971. Een vermindering dus van 3
(De oppervlakte tomaten was vergeleken met vorig
jaar 4 kleiner; het areaal sla was zelfs 19 klei
ner, doch bij de komkommers en paprika was er een
uitbreiding van resp. 14 en 19 terwijl de opper
vlakte andijvie zelfs met 42 was vergroot.
Een en ander komt tot uiting in onderstaande
tabel:
1 april
Tomaten
Sla
Komkommers
Andijvie
Paprika
Samen
Bij de tomaten is er sprake van vervroeging van
de teelt. De zeer vroege teelt werd met 14 uitge
breid, terwijl de late stookteelt met 11 werd in
gekrompen. De produktiecapaciteit zal dus niet of
nauwelijks verkleind zijn.
Van sla zal er naar verwacht wordt in april-mei
belangrijk minder beschikbaar komen dan voorgaan
de jaren, mede doordat zeer veel wordt geoogst in
maart, namelijk 806 ha tegenover 631 ha in 1971 en
571 ha in 1970.
Het per 1 april aanwezige komkommerareaal is het
grootste dat sedert het bestaan van de steekproef
op die datum werd geregistreerd. In tegenstelling met
de tomaten was er echter een verschuiving naar later
planten. Daardoor zal het effect van de oppervlakte-
uitbreiding waarschijnlijk kleiner zijn dan het per
centage zou doen verwachten.
Wat de andijvie betreft, ziet het er naar uit dat
er duidelijk meer glasandijvie (waaronder gelichte)
aan de markt zal komen dan vorig jaar.
DE STAND DER GEWASSEN
Wat de stand van de gewassen betreft kan het
volgende worden opgemerkt. De winterandijvie is
geheel geruimd. De produktie per m2 was zeer goed.
De stand van de voorjaarsandijvie is goed. In de
vroegste gewassen die in februari geplant zijn, wordt
reeds gesneden.
De tomaten staan er redelijk tot zeer goed voor.
De zetting is voldoende alleen de laatste week van
maart stagneerde deze door de overgang naar het
sombere weer. De groei blijft doorzetten. Sommige
tuinders schrijven dit goede teeltverloop toe aan de
besmetting van de jonge plant met een mild virus.
De later geplante tomaten vertonen eveneens een
snelle groei. Bij de zeer vroege stookteelt blijft de
sortering tamelijk fijn en de hoeveelheid gelijk; de
oogst verwachting blijft dus gelijk aan vorige ramin
gen. De verwachting voor de vroege stookteelt is
verbeterd door de zetting van veel grove vruchten.
Het is mogelijk dat de opbrengst van de vroege teelt
hoger uitvalt dan die van de zeer vroege stookteelt.
Ondanks dit goede teeltverloop moeten de volgende
moeilijkheden vermeld worden. Fusarium komt wis
selvallig voor evenals neusrot. Phytophtora komt
daar voor waar men het kasklimaat te veel ingesteld
heeft op een snelle pluk.
De stand van komkommers is matig. De gewassen,
die zwaar belast zijn geweest met vruchten, zijn nogal
uitgeput. Het herstel trad niet zo snel in als gewenst
was, doordat het na deze grote oogst, weer wat som
ber van weertype werd. Dit had namelijk de week
voor Pasen plaats. De opbrengstraming is dan ook
iets gedaald. Van de oudere gewassen, die zich het
langzaamst herstelden, daalde deze meer dan van de
jongere. De kwaliteit van de komkommers is over
het algemeen zeer goed.
De verwachte grote aanvoer van sla heeft plaats
gevonden uit de vroege voorjaarsteelt. De teeltduur
is ongeveer 10 dagen korter geweest dan vorig jaar.
De kwaliteit was zwaar, er kwam echter vrij veel
geel blad voor. Waar rand voorkomt meent men dat
dit een gevolg kan zijn van te weinig gieten. Als an
dere redenen moeten vermeld worden: de vatbaar
heid die de verschillende slarassen voor rand bezit-,
ten; en de weerwisselingen die tijdens de teelt opge
treden zijn. De toenemende mechanisatie in de sla-
teelt, vooral van de oogst, bevordert het meer keren
telen per jaar.
De stand van paprika is goed en van de vroegste
gewassen wordt al behoorlijk geoogst.
De opbrengst van aardbeien wordt sterk beïnvloed
door het al of niet optreden van stengelrot. Over het
algemeen is deze aantasting nogal sterk zodat de
laatste weken produktieverlies is opgetreden. De be
lichte aardbeien zullen circa 210 kg per are opbren
gen, dat is 4 kg minder dan normaal. De niet-belich-
te aardbeien zullen ook bij hun gemiddelde opbreng
sten van de laatste jaren achterblijven.
De stand van bloemkool is goed. De hoofdaanvoer
zal vroeger zijn dan normaal.
GROENTEN IN DE VOLLE GROND
De oogst van spinazie is zoals verwacht op gang
gekomen. De kwaliteit valt echter tegen omdat er
bladbeschadiging voorkomt door hagel en een periode
van harde wind. Binnenkort wordt de later gezaaide
spinazie geoogst, die van het ongunstige weer weinig
schade heeft opgelopen en waardoor wolf-resistente
rassen gebruikt werden.
De stand van winterbloemkool is goed en er zijn
weinig planten uitgevallen. De verwachting van de
opbrengst is hoog. Van de vroege selecties wordt al
ruim geoogst.
GEMIDDELDE OPBRENGSTEN
Groenten onder glas:
Andijvie, vroege voorjaarsteelt
Tomaten, zeer vroege stookteelt
vroege stookteelt
Komkommers,
zeer vroege stookteelt
vroege stookteelt
Sla, late voorjaarsteelt
Paprika, vroege stookteelt
Aardbeien, warme teelt
koude teelt
Bloemkool
Groenten in de volle grond:
Waspeen ondergooiers)
Prei (winter)
Rabarber
Witlof (forceren)
Spinazie
Winterbloemkool
420 kg/are
1200 kg/are
1210 kg/are
59 stuks/m2
57 stuks/m2
400 kg/are
1100 kg/are
280 kg/are
330 kg/are
400 stuks/are
840 kg/are
400 kg/are
840 kg/are
340 kg/10 m2
325 kg/are
180 stuks/are
De vraag naar Conferenceperen hield de vorige
week onverminderd aan. Vooral bij de veiling van
Goes en Terneuzen was nog een ruim aanbod van
goede kwaliteit, afkomstig uit de c.a.cellen. De grote
en middelmaten werden eind vorige week verkocht
rond en soms iets boven een gulden per kg. De maat
55-60 klasse I kwaliteit kwam aan 80 cent per kg en
de kleine D maat steeg tot 62 cent terwijl voor klas
se II 45-50 mm donderdag in Goes 52 cent per kg be
taald werd. Het zijn vooral de Noren die grote be
langstelling ~blij ven tonen voor de kleine maten Con
ference. De Belgen kopen de grootste maten, terwijl
er ook uitvoer is naar Frankrijk. Het is jammer dat
het zover in het seizoen is, want het aantal telers dat
nog profiteert van deze hoge prijzen is gering. De
fruittelers moeten het op het ogenblik meer hebben
van de Golden Delicious en met de prijsvorming hier
van zit het allesbehalve goed. Vooral in het begin
van de vorige week was er sprake van een sterke
prijsdaling. Toen werden de beste kwaliteiten ver
kocht tegen prijzen yan rond 45 cent per kg en de
tweede kwaliteit kwam in de grote en middelgrote
maten niet meer aan 40 cent per kg. In de tweede
helft van de week was er sprake van enig prijsher
stel, maar toch kwamen de beste partijen niet verder
dan 50 cent De maat 65-70 mm, waaruit ongeveer een
derde van het aanbod bestaat, bleef meestal beneden
30 cent per kg hangen en voor de maat 60-65 lag de
prijs op 20 cent.
Van klasse II kwaliteit was er regelmatig door
draai. Het is dus wel een somber beeld rond dit be
langrijkste ras van onze fruifbedrijven en vooral
bierdoor staat tocb wel vast dat het seizoen 1971-1972
minder goed eindigt dan we gehoopt en verwacht
hadden na de prijsontwikkeling in het najaar. Hier
en daar was af en toe ook nog wat Winston te koop,
maar ook dit ras kon de prijs van enkele maanden
terug niet meer halen.
De aanvoer van kasaardbeien kwam flink op gang.
De vraag was kalm en de prijzen lagen vooral in de
eerste helft van de vorige week op een te laag peil.
Goede kwaliteiten kasaardbeien werden gedurende
enkele dagen verkocht voor prijzen van 1.10 tot
1.15 per doosje met 200 gram inhoud en dat is te
weinig voor deze primeurs. Klasse II kwaliteit lag
steeds rond 80-90 cent per doosje.
WORIGE week werd in Middelburg de algemene
jaarvergadering gehouden van de veiling „Wal
cheren". Het is hier niet de plaats om een uitvoerig
verslag te geven van deze gebeurtenis. Tenslotte heb
ben we vooral in Zeeland nog steeds vele veilingsver
enigingen die allen op hun tijd de jaarvergadering
houden.
We willen het echter wel hebben over een zaak die
daar aan de orde kwam namelijk het bewaren van fruit.
Er bleken wat klachten te zijn over de bewaring en
er werd bij gezed, dat deze niet specifiek voor Wal
cheren zijn maar dat ze gelden voor de bewaring in
ons land in het algemeen. Een der aanwezige leden,
zelf fruitteler, was dezer dagen bij de veiling in St.
Truiden in België geweest en hij had daar zelf gecon
stateerd dat de bewaring van het fruit en met name
de Golden Delicious en Conference bij deze veiling
veel beter is dan in ons land. Hij vertelde dat in St.
Truiden de Golden Delicious in de c.a. cellen wordt
bewaard bij een temperatuur van 01/2° C terwijl men
in Zeeland een belangrijk hogere temperatuur aan
houdt. Het zou deze lage bewaartemperatuur zijn, ge
paard met het op tijd plukken, die de bewaring in
België zo succesvol doet verlopen. Hij vertelde er
echter ook bij, dat het moeilijk zal zijn in verschillen
de Nederlandse koelhuizen iets dergelijks te bereiken
om dat de koelinstallatie meestal geen of te weinig
overcapaciteit hebben, waardoor het niet mogelijk is
zo laag en zeker niet deze temperatuur snel te ver
krijgen in de eerste periode van de inbreng. Deze
periode zou voor de bewaring juist de belangrijkste
zijn.
Er werd verteld dat er op Walcheren een bijeen
komst komt over deze zaak en men is vast van plan
te onderzoeken wat er gedaan kan en moet worden
om een optimaal bewaarresultaat te verkrijgen.
\A/E hebben dat hier aan de orde gesteld omdat
het een zaak is die niet alleen geldt voor Wal
cheren. Er zijn bij verschillende koelhuizen in en buiten
ons gebied klachten over de bewaarbaarheid van het
fruit en speciaal van de Golden Delicious en de Con
ference.
Het is voor de betrokkenen een hoogst belangrijke
aangelegenheid en daarom kan er niet genoeg aan
dacht aan worden besteed. We weten dat het vorig
jaar hierover reeds overleg is geweest, met name in
West-Brabant en dat men daar op weg is om andere
wegen in te slaan bij de bewaring.
Zo is ook de gescrubde bewaring van Golden Deli
cious naar voren gekomen en wat we er tot op heden
van zien wettigt het vertrouwen dat hieruit wat goeds
komt.
De bewaring van onze fruitprodukten is een hoogst
belangrijke aangelegenheid. We doen wat we kunnen
om een goed produkt te telen en wanneer dat dan
tijdens de bewaring nodeloos in kwaliteit achteruit
gaat, is dat een zaak die gewoon piet mag voorkomen.
Ook op het gebied van de bewaring staat de ont
wikkeling niet stil en we zullen „bij" moeten blijven.
Er is een tijd geweest dat Nederland op dat punt voor
aan stond maar dat geeft niet het recht om op onze
lauweren te gaan rusten. Hiervoor staan er te grote
belangen op het spel.
QP de veilingvergadering in Middelburg heeft
voorzitter A. Don ook gesproken over het
kwaad van het buitenom de veiling verkopen. Hij he
kelde dit kwaad op een scherpe wijze en zei dat de
gen die zich hieraan schuldig maken in feite diefstal
plegen tegenover de organisatie waarvan zij lid zijn.
Hij vroeg ieder lid mee te werken om hieraan paal
en perk te stellen. Niet alleen holt men de aanvoer
op de veiling uit door een dergelijke handelwijze,
maar er komt bij dat de prijsvorming in het algemeen
er door in het gedrang komt. De heer Don was zeer
scherp toen hij ieder veilinglid opriep daar wat aan
te doen.
Hij stelde dat de exploitatie van het veilingbedrijf
heel wat minder problemen zou opleveren wanneer
het buitenom de veiling verkopen kon worden inge
damd. Hij wees op het feit dat het toch altijd de vei-
lingklok is die als maatstaf wordt gebruikt, maar vroeg
wel te bedenken dat deze klok niet meer de zuivere
prijs aangeeft wanneer er veel zaken buitenom wor
den gedaan.
Er is over dit buitenom de veiling verkopen de laat
ste tijd veel te doen, ook op landelijk niveau. Het is
een kwaad waaraan ook het Centraal Bureau van de
veilingen paal en perk wil stellen. Zo zijn er in het
Westland maatregelen getroffen om zowel de handel
als de telers die zich daaraan schuldig maken, te boy
cotten.
Zover zijn we in ons gebied nog niet, maar wan
neer het steeds grotere vormen zou gaan aannemen,
zullen deze ook hier niet kunnen uitblijven. Het is een
onverteerbare zaak dat men de veiling zou gaan ge
bruiken om de produkten te verkopen die men op
andere wijze niet kwijt kan.
De veiling is het verlengstuk van het bedrijf van de
teler. Niet genoeg kan dat worden herhaald. Het is
geen doel of middel op zichzelf. Het is een niet weg
te denken onderdeel van ons individueel bedrijf en
zo zullen we het moeten blijven zien. Door de ontwik
kelingen van deze tijd dreigt het gevaar dat de af
stand tussen veiling en leden groter wordt, maar er
zal bij voortduur aan gewerkt moeten worden om dat
te voorkomen.