Van aardappelen tot diepvriesfrites, chips 9 Aan de lees-pitband worden blauw, beschadigde en andere minderwaardige van de met stoom geschilde aardappelen er uitgesorteerd en gepit of bijgesneden. bruikers of dozen van 5 en 10 kg voor de groot-ver bruikers en opgeslagen in koelcellen. Deels wordt deze voorgebakken frites voor direkt gebruik afgezet en is dan nog enige dagen houdbaar. Wordt diepvries ingevroren op 45° C. en 'bewaard op 20° C. dan is d"e houdbaarheid veel langer. A.V.I.K.O. beschikt voorlopig over gehuurde diep vriescapaciteit in Doetichem. Het fabrikageproces wordt door het laboratorium volledig begeleid. Zo wor den o.m. suiker- en droge stof-gehalte door middel van uit elke partij bepaald en van te voren Op schudzeven worden na het snijden van de aardappelen de kleine stukjes enz. uitgesorteerd en naar buiten afgevoerd om later tot veevoer verwerkt te worden. CEN aantal leden van de Coöperatieve Telersver- eniging Schouwen-Duiveland heeft, onder lei ding van voorzitter J. van de Zande te Nieuwerkerk de vorige week met. eigen ogen kunnen bekijken hoe belangrijk het is dat de aardappelverwerkende in dustrie over een kwaliteitsprodukt kan beschikken. Een 56 leden van de C.T.V. hadden zich voor deze excursie opgegeven en stonden 's morgens om 7 uur gereed om per bus van uit Zierikzee naar de A.V.I.K.O. (Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstre ken) bij Hummelo te rijden en dit zeer modern in gericht bedrijf te bezichtigen. Direkteur van A.V.I.K.O., de heer L. Dolfing, had een buitengewone ontvangst voor de Schouwen-Duivelanders voorbereid, zorgde voor een heldere toelichting en met zijn medewerkers voor een rondleiding door het bedrijf. C.T.V. Schou wen-Duiveland heeft momenteel ca. 152 leden, en de belangstelling om in poolverband met leveringsplicht mee te doen groeit. In 71/72 bedroeg de omzet 30 miljoen kg, waaronder 4 miljoen kg groengerooid veld gewas. De C.T.V. beschikt over de nodige opslag, sorteer- en verwerkingscapaciteit en werkt ten dele met van te voren in april vastgestelde prijzen en daar naast op dagprijsbasis. voorkomt kneuzingen, beschadigingen, enz. en zorgt tevens voor het toch noodzakelijke voorwass'en. Aan- veor vindt dagelijks plaats vanuit de verschillende le- veringsgebieden, waar voor ae ontvangst een aardap pelbunker van 100 ton met een zelfrijdende transport band ter beschikking staat. Daarnaast beschikt men als reserve over een aardappelbewaarplaats van 800 ton. Daarin is voor onvoorziene omstandigheden als stagnatie in de aanvoer, een buffervoorraad opgesla gen. De ervaring is dat hoe korter bewaren en direkt ver werken na het sorteren het beste voor het eindprodukt is. Alle 'binnenkomende aardappelen gaan over een electronische weegbrug, met automatische registratie. In een spoelgoot worden met een overvloed aan water de aardappelen de fabriek ingepompt. Een tweetal bronpompen met een capaciteit van 30.000 m3/uur zor gen voor d'e nodige (grond)wateraanvoer. Het water wordt voor gebruik in een eigen installatie ontijzerd en onthard. Een zuiveringsinstallatie aan het einde van het traject zorgt voor een gezuiverde lozing. Na een stenenvanger gepasserd te zijn vindt tussen- opslag in een kleine voorraadbunker plaats, zodat eventuele stagnatie in de aanvoer in dit lopende band proces voor ca een 3/4 uur opgevangen kan worden. Na gewassen te zijn komen ze in de stoomschilmachi- ne, waarin na op temperatuur gebracht te zijn, met een borstelmachine op 80° C. ca Va mm schil afgeborsteld wordt. De schildikte is afhankelijk van de kwaliteit van de partij. Bij veel blauw is dikker schillen nodig en dan dit niet alleen van de aardappelen met stoot- blauw, maar ook de goede aardappelen uit een derge lijke partij. Veel blauw, dan groot verlies! Schil verlie zen liggen gemiddeld op 16—20 Overigens wordt hetgeten bij het „schillen" in het afvalwater komt, uit gezeefd en met ander afval als kleine stukjes, pitten, enz. als varkensvoer verkocht. Na nagewassen te zijn komen de aardappelen op de leesband waar blauw, rooibeschadigingen, enz. zoveel mogelijk worden uit- dan wel afgesneden. In de snij machines worden ze vervolgens in reepjes gesneden, passeren dan een rollensorteermachine en een schud- zeef om er de kleine en te dikke stukjes Volautomatische machines vullen de dozen en A.V.I.K.O., waarvan 70 van de "aandelen in han den van Cebeco - Rotterdam en 30 van de D.O.M.O. te Beilen is, is het grootste en modernste in dustriële aardappelverwerkingsbedrijf in Nederland en de grootste fritesbedrijf in Europa. Praktisch vol ledig gemechaniseerd wordt de aardappel in verschil lende verwerkingsvormen „tot waarde" gebracht. Dat h'et dienaangaande in het algemeen om finan cieel belangrijke zaken gaat, blijkt wel uit de Neder landse uitvoercijfers van aardappelprodukten zowel in tonnen als naar waarde. De laatste vijf jaren is de uit voer van aardappelprodukten verdubbeld van 17000 ton in 1967 tot ruim 34.000 ton in 1971. In geld stijgt deze met rond 5 miljoen gulden per jaar. In 1971 be droeg de totale uitvoerwaarde bijna ƒ50 miljoen! Opmerkelijk is, dat niet tegenstaande de stijging van de fabrikagekosten en de wisselende aardappelprijzen de uitvoerwaarde per kg produkt weinig veranderd en vanaf 1967 schommelt tussen de 1,42 en 1,'55/kg. Lage of hoge aardappelprijzen zijn in vergelijking met d'e verwerkings- en andere kosten blijkbaar van on dergeschikt belang. Voorgebakken frites nemen het leeuwendeel van de fabrikage en de export vertoont de grootste produktiestijging. De belangrijkste afnemer is West-Duitsland die ƒ35 miljoen gulden voor zijn rekening neemt. Daarna volgt België met 10 miljoen. Maar ook de fabrikage en 'export van andere voorge bakken aardappelprodukten, als chips, sticks, pommes parisiennes, enz. en gedroogde produkten, laten toene mende afzetmogelijkheden zien. Voor het maken van een kwaliteitsprodukt dient de fabriek over een kwaliteitsaardappel te kunnen 'be schikken die aan alle daartoe te stellen eisen voldoet. En ook de fabriekmatige verwerking tot het eindpro dukt moet met alle zorgen omringd worden. IN het kort enkele bijzonderheden over de fabrika- gelijn bij A.V.I.K.O., waarvaar het I.B.V.L. te Wageningen de nodige adviezen heeft gegeven. Voor het transport in de fabriek van de in kip- of zelflos sende wagens, dan wel in voorraadkisten aangevoerde aardappelen, wordt water gebruikt. Watertransport bakmonsters gemaakt om de juiste baktijd te kunnen bepalen. Ook hygiënisch worden aan de fabrikage 'hoge eisen gesteld en regelmatig steekproeven genomen om na te gaan of het fabrikageproces aan de te stellen eisen voldoet. (Zie verder pag. 15). Na het „stoomschillen" en als blanke aardap pels op de leesband, blijkt duidelijk de kwaliteit van de aangevoerde partij. Blauw en rooibescha digingen vallen dan bijzonder op. Overduidelijk blijken dan de verliezen en de extra arbeid die nodig is om toch een goed eindprodukt te ver krijgen. Een kwartiertje bij deze leesband \staan benadrukt voor iedere teler, beter dan de vele geschreven woorden er over, de noodzaak om bij het rooien, transport, opslag en verdere verwer king van zijn aardappelen de hoogst mogelijke zorg te betrachten. Onzorgvuldig rooien, te grote valhoogte, onvoldoende opwarmen, enz., geven als resultaat een partij aardappelen met gebre ken, die minder waard is en meer werk kost bij de verdere verwerking. Zo is poeder schurft, als gevolg van het poederen bij het inbrengen van de partij in de bewaarplaats, slecht daar voor! Bij temperaturen van 15° C. en hoger wordt de gevoeligheid voor het optreden van blauw ge ringer dan bij lage temperaturen! Ook bij de be waring speelt de temperatuur in de bewaarplaats een belangrijke rol. Een te lage temperatuur verhoogt het gehalte aan suikers. Het rendement van de aardappelverwerkende fabriek en de kwaliteit van het produkt wordt in sterke mate bepaald door de kwalitei van de geleverde aard appelen! De kwaliteit die de C.T.V. Schouwen- Duiveland aan A.V.I.K.O. levert is over het alge meen beter dan de doorsnee van de partij die de boer uit eigen opslag aanbiedt. Overigens, vol gens de ervaringen, leveren de oiidere telers de beste aardappelen! komen daarna terecht in de bakoven, een continu wer kende oven met frituurvet van ca 140° C., met een ca paciteit van 7 ton per uur. Afhankelijk van de partij is de baktijd 7 a IV2 mi- Vóór de voorgebakken frites in de dozen gaat nog een laatste controle op ongerechtigheden. nuut. Na mechanische koeling om ondermeer het op genomen vet zoveel mogelijk kwijt te raken, zodat ca 6 vet overblijft, gaan de frites op verdeelbanden naar de verschillende automatische weeg- en verpak kingsmachines in zakjes van 450 gr. voor klein-ver-

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1972 | | pagina 9