Aardappel waarheen Veredelingslandbouw kan en mag niet (meer) in het wilde weg door blijven produceren 12 Ir. J. A. H. HAENEN C.A.R. - Zevenbergen Aardappelen ook eieren, toma ten, asperges e.a. zijn produkten die direct, dat wil zeggen zonder of met hooguit een minimale bewer king, klaar zijn voor de consument. Dit houdt in dat bijv. op een be drijf met 3 ha aardappelen in het bouwplan de boer soms zijn aard appelen rechtstreeks kan leveren aan een kring van min of meer vaste afnemers zoals groentewin kels en anderen. Bij 'n lage markt prijs krijgt zo iemand voor zijn aardappelen een prijs die bijna twee keer zo hoog is als de marktprijs. Door zijn produkt klaar te maken en zo af te zetten kan deze aard appelteler zijn eigen arbeid na het rooien van de aardappelen goed tot waarde brengen. Enkele gedachten hierover in onderstaande bijdrage. VROEGER VEEL, NU NOG MAAR WEINIG ARBEID OP HET AKKERBOUWBEDRIJF Zo'n 20 a 25 jaar geleden werden de aardappelen na het rooien nog ingekuild en vóór de winter onder winterdek gebracht. Daarna werden deze uit de kuil gehaald en klaar gemaakt voor de aflevering. Daar zaten veel arbeidsuren in. Vrijwel alle aardappelen gingen toen weg voor rechtstreekse consumptie. De vooruitgang in de teelttechniek heeft er toe geleid dat het aantal arbeidsuren per ha gewas sterk is ge daald. Deze daling van de arbeidsbehoefte voor de teelt van de gewassen zal ziöh zeker in de toekomst nog voortzetten. Het opslaan van granen en aardappelen, het sor teren van aardappelen, het transport van suikerbie ten en diverse andere werkzaamheden worden niet meer of steeds minder op het bedrijf zelf verricht en aan derden overgelaten. Deze ontwikkeling heeft er toe geleid dat het personeel op het akkerbouwbedrijf schaars aan het worden is. Op het één- en tweemans- akkerbouwbedrijf moet de akkerbouwer bij de inzet van grote gespecialiseerde werktuigen samenwerken met loonwerker en/of collega's. Tegenwoordig is er voor het personeel op het akker bouwbedrijf in het voorjaar bij het land onder zaad brengen en verder bij de oogst van de gewassen volop werk maar in de overige tijd van het jaar is er te veel leegloop. AARDAPPELEN STEEDS MEER INDUSTRIEEL BEWERKT Op het ogenblik worden 25 van de aardappe len industrieel verwerkt (chips, voorgebakken frites, puree). Daarnaast wordt een groot deel van de direct te consumeren verse aardappelen in klemverpakking De Fransman pakt niet alleen de teelt maar ook de afzet groots aan! Deze foto van 'n producentengroepering te Peronne geeft hiervan een indruk. verkocht en dit zal blijven' toenemen. Alles bij elkaar wordt meer dan 50 van de geproduceerde consump tieaardappelen door grote afnemers, gekocht en ver werkt tot industrieel produkt of tot klein verpakking- produkt. Binnen enkele jaren wordt dit wel 70 van de geproduceerde aardappelen. Een beperkt deel zal wel altijd via oude afzetkanalen blijven lopen. TEELT EN HANDEL Vandaag de dag is het niet meer verantwoord wan neer een boer in het voorjaar bijv. 5 ha aardappelen poot en hij op dat moment nog geen enkele afspraak heeft gemaakt over afzet en prijs. Dit is zwaar gok ken de prijs kan mee en tegen zitten. Schaalvergroting is de aardappelteelt ook niet voor bij gegaan. De handel speelt zich in steeds grotere eenheden af. Op bedrijven met bekwame aardappel telers, waar de ontwikkeling van de aardappelfoandel 'in moderne banen achterblijft, zal de aardappelver- bouw zich op den duur niet kunnen handhaven. Het is de hoogste tijd dat deze akkerbouwers zich ernstig gaan beraden om de aardappelafzet fris te gaan aan pakken. Gebeurt dit niet dan blijven ze met uitzon dering van enkele mogelijke oplevingen met hun aard appelen letterlijk en figuurlijk in het moeras zitten. Bij de huidige lage aardappelprijzen wordt beweerd dat Frankrijk de aardappeltelers steunt met enkele centen per kg. Dit zou vanzelfsprekend ongunstig werken voor een noodzakelijke verbetering voor de aardappelprijs. Daarnaast wordt gesteld dat in ver gelijking met vorig jaar in Duitsland het aardappel areaal 50.000 ha kleiner is en dat wegens een matige opbrengst de totale oogst aardappelen één miljoen ton lager ligt. Dit zou gunstig zijn voor een prijsver betering. Daarbij is het niet uitgesloten dat een min of meer strenge winter ook zijn invloed zal hebben op de prijs. Kortom niemand kan nu een zinnige voor spelling doen over de aardappelprijs in de komnede maanden. In zo'n klimaat is het leven van een zoge naamde vrije aardappelteler ondraaglijk. AARDAPPELEN OP CONTRAKT In tijden met hoge aardappelprijzen mag de aard appelteler zijn gecontracteerde aardappelen niet bui ten het contract om verkopen. Naast goede contrac ten zijn er jammer genoeg ook slechte contracten. In het laatste geval komt bij lage marktprijzen wel voor dat de boer, die voor zijn aardappelen een contract tegen 10 cent per kg heeft afgesloten, de gecontrac teerde aardappelen niet kwijt kan en ermee blijft zitten. Het is dan niet denkbeeldig dat in een derge lijk geval de contractgever dan dezelfde soort aard appelen elders inkoopt tegen een geldende markt prijs van bijvoorbeeld 6 la 7 cent per kg. Slechte con tracten zijn een strop en deze maken de aardappel- markt kapot. Aardappelen op kontract zijn voor bei de partijen van groot belang. De aardappelteler con tractnemer, is zeker van de afzet van zijn aardappe len tegen een overeengekomen prijs. Van de andere kant is de handelaar, contractgever, verzekerd van de toelevering van een vastgestelde hoeveelheid aardappelen. Hierbij moeten de spel regels, die in het contract zijn vastgelegd van beide zijden worden nageleefd. Zoals boven is geschetst, ontbreekt hier bij de niet bonafide contractgevers en -nemers wel eens wat aan. NEDERLANDSE KONTRAKT TELERS VERENIGING Deze vereniging streeft er naar deze onverkwikke lijke praktijken de wereld uit te helpen. Zij kan al leen slagen wanneer de telers him eigen belangen hierin bundelen. Voor het opstellen van een algemeen geldend deugdelijk contract en de oplossing van ge schillen kan de kontracttelersvereniging dan als ge lijkwaardig partner bij onderhandelingen aan de ta fel zitten. Bij de aan de gang zijnde ontwikkelingen in aardappelteelt en -handel klemt dit des te meer omdat de afnemers ook niet stil zitten. De eerste stap naar verbetering van de aardappelmarkt is slechte (Zie verder pag. 13) DE AFZET EIST STEEDS MEER ONZE AANDACHT Ir. E. H. KETELAARS, LIET is een treurig feit dat er in onze wereld nog honger wordt geleden, terwijl er gebieden zijn waar voedsel in overvloed wordt geproduceerd. In West-Europa heeft de landbouw voortdurend te kam pen met het gevaar van overproduktie en in Azië komt men voedsel tekort. Hiermee hebben we in een paar woorden een probleem aangeduid met een wereldwijde betekenis, maar de oplossing is door de mensheid nog niet gevonden. Intussen moet de Westeuropese landbouw zoeken naar de oplossing van zijn eigen beperkte probleem: het vermijden van overproduktie, en dat lijkt al moei lijk genoeg. Herhaalde malen is het al voorgekomen dat het voedselaanbod de plaatselijke vraag, en de mogelijkheden die de export buiten Europa biedt, over trof en dan blijft die landbouw zelf met de brokken zitten in de vorm van afbraakprijzen. Hoewel dit pro bleem dus eigenlijk beperkter van betekenis is, toch schijnt ook hier de oplossing moeilijk te vinden te zijn. VOORAL DE VEREDELINGSLANDBOUW MOET OPPASSEN TER WILLE van de bestaanszekerheid, die op goed geleide agrarische bedrijven toch mogelijk moest zijn, heeft men de landbouw niet geheel aan het vrije spel van vraag en aanbod willen overlaten. Voor be paalde produkten werden garantieprijzen ingevoerd. Voor andere, zoals bijv. de produkten van de verede lingslandbouw, is dit niet het geval. Wèl is er ingrij pen (interventie) mogelijk bij zéér lage varkensvlees- prijzen maar dat is dan ook alles. Voor eieren en slachtkuikens wordt niets gedaan, en de mogelijke gevolgen daarvan hebben we nog pas ondervonden tijdens de eiercrisis van 19701971 en de huidige cri sis in de slachtkuikenproduktie. Toch moet de ver edelingslandbouw er begrip voor opbrengen dat de overheid tot nu toe geen beschermende maatregelen heeft getroffen ten behoeve van de produktie van eieren en kuikens en ook het varkensvlees liever zo veel mogelijk ongemoeid laat. Dit zou een onverant woorde uitbreiding van deze produktie allang eerder in de hand hebben gewerkt met alle gevolgen van dien. Intussen hebben we die gevolgen nu voor eie ren en kuikens toch onder ogen moeten zien. Het blijkt namelijk dat er, ook zonder dat er garanties gegeven worden, telkens weer een produktie-uitbrei- ding op gang kan komen, die, naar later blijkt, eigen lijk niet verantwoord was. De veredelingslandbouw moet daarom voortdurend op zijn hoede zijn. En als het enigszins kan, moeten herhalingen worden voor komen. Dat betekent dat er voortdurend naar ge streefd moet worden dat de produktie, ofwel het aan bod, de vraag niet te boven mag gaan. In de praktijk houdt dit in dat de afzet verzekerd moet zijn, tegen een redelijke prijs. Maar dat is weer niet zo gemak kelijk te bereiken. GEEN PRODUKTIE-EXPLOSIE MEER TOELATEN! Voor al onze pluimveehouderijprodukten is de zelf voorzieningsgraad binnen de E.E.G. zo ongeveer be reikt. Voor varkensvlees geldt dit in iets mindere mate, omdat er nog export naar derde landen moge lijk is. Toch mogen we ook hier de afzetmogelijk heden niet overschatten. In ieder geval is het zó dat een toename van de vraag, ofwel de consumptie, maar langzaam zal plaats vinden. In een enkel geval, n.L bij de eieren, zal de vraag vrijwel constant op het zelfde niveau kunnen blijven, omdat de consumptie per hoofd niet toeneemt. Hier reageert de vraag ook niet meer op prijswijzigingen, althans niet binnen wijde grenzen.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1971 | | pagina 12