Modern groothandelsdistributiecentrum te Kapelle
DE„ opzet van het distributiecentrum Cok N.V. te
Kapelle, waaruit dus aan aangesloten winkeliers
geleverd wordt, is het resultaat van jarenlange ervaring,
groei en uitbreiding. Vandaar ook de bouw van vier op
zichzelf staande, echter wel onderling verbonden, ge
bouwen. Door diit systeem is het mogelijk dat elk van
de bedrijfsonderdelen, indien nodig, uitgebreid kan wor
den zonder dat omvangrijke verbouwingen nodig zijn en
het „route" systeem ingrijpend zou moeten worden ge
wijzigd.
DINGEN VAN DE WEEK
6
REGENEN die menen dat de groothandel als tus
sen schakel prijsverhogend werkt moet eens
trachten zich een voorstelling te maken van de situatie
die zou ontstaan als alle goederen afzonderlijk naar de
winkels zouden reizen. Wat een verspilling aan vervoers
kosten, magazijnruimte en mankracht als de duizenden
levensmiddelenbedrijven elk afzonderlijk door iedere
fabrikant, dan wel importeur bevoorraad zou moeten
worden. Vooral de moderne supermarkten met hun brede
assortiment van duizenden artikelen zouden omkomen in
de toeleveringsmoeilijkheden. Efficiënte massadistributie
werkt prijsverhogend! Aldus de heren B. J. en L. J. Cok,
direkteuren van Cok N.V. Groothandel te Kapelle die
onlangs, ter gelegenheid van het volledig ingebruik
iiemen vain het nieuwe groothandels-komplex, „open
uis" hielden en hun relaties in de gelegenheid stelden
hun nieuwe hyper-modern distributiecentrum te bezich
tigen.
^E geschiedenis van dit groothandelsbedrijf weer
spiegelt de razend snelle ontwikkeling in de
levensmiddelenbranche. Nadat de heren Cok in 1942 een
kleine grossierderij met een beperkt assortiment over
namen, ging in 1946 de groothandel van start en al spoe
dig bleken de 300 m2 in het gebouw aan de Wijngaard
straat te Goes te klein. De in de loop der jaren volgende
uitbreidingen in verschillende panden, met in 1961 de
nieuwbouw aan de Fruitlaan te Goes bleek na korte tijd
alweer bij de ontwikkeling achter te lopen. Een neven
vestiging in Krabbendijke voornamelijk diepvries en
verse waren gaf enigszins soulaas, maar door de on
weerstaanbare groei genoodzaakt werd op een 5 ha groot
terrein in Kapelle in ijltempo de helft bebouwd met dit
nieuwe distributiecentrum!
BIJ de zich nog steeds voortzettende ontwikkeling
van kruidenier, slager, groentewinkel enz. naar
supermarkt spelen verschillende faktoren een rol. Aan
die ene kant de consument die het gemak van „alles onder
één dak" steeds meer op prijs gaat stellen. Anderzijds de
harde noodzaak van de handel om door rationele opzet
van het bedrijf tot die laagst mogelijke kosten te komen.
Op dit pant levert het distributie-Centrum Cok N.V. de
nodige service. Het voorziet de zelfstandige ondernemer
in deze branche niet alleen een ruime keuze in de ge
wenste artikelen maar geeft daarbij in samenwerking
met de landelijke grossiersvereniging T.I.P. voorlichting
en technische hulp, zoals winkelverzorging, -inrichting,
reclame, administratie, bedrijfseconomie en bedrijfstech-
niek. In tegenstelling tot de vrijwillige filiaalbedrijven,
die veelal onder dezelfde naam zaken doen, werken de
bij de T.IJP. aangesloten winkeliers onder hun eigen
naam.
Er is van uitgegaan dat elke „warengroep" een aange
paste opslag vraagt. De aardappelen-, groente- en fruit
sector vraagt als vers produkt andere opslagomstandig
heden dan bijvoorbeeld de diepvriesartikelen, vlees,
vleeswaren en zuivel en de vele andere als huishoude
lijke-, cosmetica-, speelgoed- en textielartikelen. Ener
zijds diepvries en gekoelde opslag maai^ anderzijds spe
ciale voorzieningen voor droge opslag. En toch moeten
de artikelen van alle vier die groepen samen naar de af
nemer afgevoerd worden. Dit is door de opzet van vier
afzonderlijke panden gelukt, met onderlinge verbindingen
en uitbindingsmogelijkheden.
Het distributiecentrum heeft geen laadkuil of laadper-
ron maar speciale hefbruggen waarmee aangevoerde
goederen op laadhoogte van die vrachtwagens worden
gebracht en de afvoer met „containers" in de vracht
auto's gereden kunnen worden. Een luifel zorgt ervoor
dat een en ander droog kan geschieden. Met heftrucks
en pallets wordt in de magazijnen het opslagwerk ge
daan.
ET zou ons te ver voeren om op de vele technische
details in te gaan die in dit distributiecentrum zijn
toegepast. Een computer zorgt bijv. voor het voorraad
beheer, de orderverwerking en de gehele administratie.
Cok N.V. heeft vertrouwen in de toekomst van de zelf
standige ondernemer in hun branche. Ze zouden geen 4
miljoen gulden in een dergelijk bedrijfscomplex steken
als men van mening was dat het met de middenstand
en de zelfstandigen gebeurd zou zijn. De direktie is van
oordeel dat het tegendeel het geval is en de zelfbedie
ningszaak van een zelfstandige ondernemer, met vol
doende assortimentskeuze en accomodatie, een goede
toekomst tegemoet kan gaan. De persoonlijke sfeer, het
dienstbetoon, het persoonlijk kontakt met die klant wordt
door velen op prijsgesteld boven het veelal onpersoon
lijke in de grootwinkelbedrijven. Distributie-Centrum
Cok N.V. zorgt er voor een 160 aangesloten levensmidde
lenbedrijven in Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren, N.- en
Z.-Beveland, Tholen, Goeree en West-Brabant voor dat
deze overeenkomstig hun wensen bevoorraad worden.
Jaarlijks gaan er miljoenen kilo's aan dagelijkse benodig
de goedieren door hun magazijnen, rationeel, efficiënt en
daardoor kostenbesparend!
VEEL APPELEN ZIJN TE GOEDKOOP
Het blijft voor de afzet van appelen een sombere toe
stand op de veilingen. Zeker, er zijn uitschieters en er
worden soms wel partijen van bepaalde rassen verkocht
tegen redelijke prijzen, maar het merendeel van wat er
thans wordt aangevoerd, brengt veel te weinig op. Dat
geldt dan in het bijzonder voor Golden Delicious. In de
marktberichten staan deze tot 30 cent per kg maar dat
zijn uitzonderingen en deze prijs geldt slechts voor de
allermooiste kwaliteit, dat wil zeggen voor de appels
die goudgeel en vlekkeloos zijn. De gewone Golden Deli
cious zoals die nu overwegend wordt aangeboden komt
niet verder dan 20—23 cent per kg en dan moeten het
nog de grote maten zijn. De kleine maten worden ver
kocht rond 15 cent per kg of draaien door. Op zeer grote
schaal vindt er weer interventie op de appelmarkt plaats.
Dat hadden we niet verwacht na de wat hoopvoller start
van het seizoen 1971. We moeten er echter ook bij zeg
gen, dat er nog altijd veel te veel fruit van minderwaar
dige kwaliteit op de veilingen komt. Wanneer we zien
hoe groot de stapels met fabrieksfruit zijn dan is dat
een bedroevende zaak.
Cox's Orange Pippin moest vorige week ook naar een
wat lager niveau. Toen die prijzen waren gestegen tot
rond 75 cent per kg voor de grootste maten nam het
aanbod flink toe en hierop daalde de prijs met ongeveer
10 cent per kg. Dat gold voor vrijwel alle maten en kwa
liteiten. Rode Goudreinette had ook wat moeite om haar
hoogtepunt te behouden en de beste partijen bleven eind
vorige week meestal hangen rond 60 cent per kg. De
gewone goudreinette werd wat duurder, althans voor
wat de klasse I kwaliteit betreft. De grote maten deden
tussen 40 en 45 cent per kg en dat is nog niet eerder
betaald! geworden. De kleine maten lagen onveranderd
rond 20 cent per kg en de kleine maat klasse H was zelfs
gedurende enkele dagen op 15 cent per kg niet te ver
kopen.
Het aanbod van peren werd wat groter. De prijzen
bleven vriendelijk, vooral voor Conference. De grote en
middelmaten van dit ras deden tussen 65 en 70 cent per
kg en de klasse II was slechts weinig lager. De kleine
maat werd verkocht voor 5055 cent per kg. Doyenné
du Cornice kwam op rond 85 cent per kg voor de goede
kwaliteit klasse I en de klasse II kwaliteit lag daar
slechts 23 cent per kg beneden. Comtese de Paris no
teerde in de grote maten rond 30 cent per kg.
Tomatenexport naar Ierland. Ierland zal met ingang
van 21 november de invoer van tomaten vrijgeven. Tot
nu toe was de invoer van tomaten in dit land toegestaan
op vergunningen, maar deze werdien alleen gegeven
voor Engelse tomaten. De aanvoer van tomaten op de
Nederlandse groenteveilingen is op het ogenblik niet
groot. De veilingprijs van de goede kwaliteiten ligt rond
f 8,00 per krat van 6 kg.
\A/E hebben in deze rubriek reeds meerdere keren
geschreven over de noodzaak tot verdere sa
nering en aanpassing in de fruitteelt. Het lijkt nuttig
daar deze week nog eens op terug te komen. Wan
neer dit blad verschijnt is het rapport over de fruit
teelt van het Amerikaanse bureau „Little' aan de Mi
nister van Landbouw en Visserij aangeboden. We mo
gen aannemen dat dit rapport ook openbaar gemaakt
zal worden en op grond van hetgeen er reeds over
gezegd is mogen we aannemen dat het vooral zal gaan
over de afzetkant van de fruitteelt. Het zal de minis
ter richtlijnen moeten geven voor zijn beleid ten be
hoeve van de Nederlandse fruitteelt. We zullen hopen
dat deze richtlijnen duidelijk zullen liggen en dat ze
perspectief zullen bieden voor het goede en gezonde
fruitteeltbedrijf. Dat er ook in ons gebied aan de af
zetkant wat moet gaan gebeuren, staat wel vast. Er
zal echter veel wijsheid en vooral veel bestuurskracht
nodig zijn om de gewenste ontwikkeling gestalte te
geven. We wilden het deze week echter in het bijzon
der hebben over de noodzaak van verder gaande aan
passing in de fruitteelt. Hiervoor is het nu de tijd.
Wanneer we de laatste weken hebben rondgekeken
op de veilingen, dan zijn we toch wel onder de in
druk gekomen van de enorme hoeveelheid fruit van
mindere kwaliteit die er wordt aangevoerd. Dat is niet
enkel een Zeeuwse of Brabantse zaak maar het geldt
voor alle fruitgebieden van ons land, hoewel voor de
jonge gebieden in de Zuiderzeepolders in mindere
mate.
\A/E hebben de laatste maanden nog al eens be-
vv zoeken gebracht aan conservenfabrieken. On
voorstelbaar grote hoeveelheden appelen werden daar
aangevoerd om verwerkt te worden tot appelmoes of
tot sap. Dat was fruit van 1012 cent per kg. We zei
den toen: „Gelukkig dat de fabrieken zoveel interesse
hebben voor het fruit en dat er hierdoor een bodem
in de markt ligt op 1012 cent". Toch zal duidelijk
zijn dat niemand voor een dergelijke prijs fruit kan
telen.
In sommige gevallen werd deze overvloed van min
derwaardig fruit veroorzaakt door hagelschade in de
loop of op het eind van het seizoen. Daartegen kan
men niets beginnen. Er is echter ook veel minderwaar
dig fruit tengevolge van de teeitomstandigheden. Daar
kan wel wat tegen worden gedaan. Om fruitteler te
zijn en te blijven is in de eerste plaats nodig dat men
een grote produktie heeft maar dan moet het ook
kwaliteitsfruit zijn.
De ervaring van de laatste jaren is, dat de kwaliteit
van het fruit dat wordt geteeld aan oude struiken en
hoogstammen, niet op kan tegen de kwaliteit van het
fruit dat wordt geteeld aan jonge bomen met een
zwakke groei. Er wordt nog wel eens gekeken op de
hoge produktie die struikboomgaarden van 2030
jaar oud nog kunnen geven, maar wanneer men hier
enkel fabrieksfruit van kan plukken dan zegt die grote
produktie niets. Dat geeft uiteindelijk enkel verliezen.
Dan spreken we nog maar niet over de grote kosten
die gemaakt moeten worden om de hoge bomen ge
plukt te krijgen. Er zijn trouwens steeds minder men
sen beschikbaar die nog op de ladder willen. Voor de
fruitpluk raakt men steeds meer aangewezen op vrou
wen en het gevolg is dikwijls dat de ondernemer zelf
de koppen moet plukken. Er lijkt voor de oude en hoge
bomen maar één verstandige weg te volgen en dat
is om ze op te ruimen en er niet te lang mee te wach
ten want elk jaar worden de verliezen groter en het
is niet in te zien dat hierin verandering gaat komen.
LI ET staat vast dat het volgend jaar de bedrijfs
kosten opnieuw belangrijk hoger zullen zijn. Dat
zullen we op moeten kunnen vangen in een hogere
en economischer produktie. Daarnaast kunnen we dan
nog hopen op een hogere prijs en als die er komt is
dat een gelukkige omstandigheid, maar we mogen er
niet te vast op rekenen. Daarom willen we nogmaals
dringend vragen om het bedrijf in deze weken goed
onder de loupe te nemen en zich af te vragen of en
waar vernieuwing noodzakelijk is. De beslissing die
dan genomen dient te worden kan moeilijk liggen, maar
er kan niet aan ontkomen worden.
We begonnen met te wijzen op het feit dat er wat
zal gaan gebeuren aan de afzetkant van ons fruit. In
dit verband willen we besluiten met nog eens te wij
zen op de noodzaak om in de komende maanden te
zorgen voor een goede en geregelde marktvoorziening.
Er is nog een zeer grote hoeveelheid fruit en het zal
er op aan komen deze goed gespreid over de winter
en voorjaarsmaanden, bij de consument te brengen.
We moeten immers beslist niet denken dat we het
als Nederlandse fruittelers voor het zeggen hebben
op deze markt, integendeel, de concurrentie is hard
en fel.
We vernamen dat er bijzonder veel Conference pe
ren uit België zijn verladen naar de Canarische eilan
den .eenvoudig omdat Nederland niet wilde leveren
in de maand november. De Belgen hebben het wel
gedaan. Wie het gelijk aan zijn kant heeft weten we
niet, dat is over enkele maanden pas bekend, wel we
ten we dat het altijd verstandig is om te verkopen
wanneer er vraag is, dat geldt voor alle produkten
uit onze sektor.