Modern groothandelsdistributiecentrum te Kapelle DE„ opzet van het distributiecentrum Cok N.V. te Kapelle, waaruit dus aan aangesloten winkeliers geleverd wordt, is het resultaat van jarenlange ervaring, groei en uitbreiding. Vandaar ook de bouw van vier op zichzelf staande, echter wel onderling verbonden, ge bouwen. Door diit systeem is het mogelijk dat elk van de bedrijfsonderdelen, indien nodig, uitgebreid kan wor den zonder dat omvangrijke verbouwingen nodig zijn en het „route" systeem ingrijpend zou moeten worden ge wijzigd. DINGEN VAN DE WEEK 6 REGENEN die menen dat de groothandel als tus sen schakel prijsverhogend werkt moet eens trachten zich een voorstelling te maken van de situatie die zou ontstaan als alle goederen afzonderlijk naar de winkels zouden reizen. Wat een verspilling aan vervoers kosten, magazijnruimte en mankracht als de duizenden levensmiddelenbedrijven elk afzonderlijk door iedere fabrikant, dan wel importeur bevoorraad zou moeten worden. Vooral de moderne supermarkten met hun brede assortiment van duizenden artikelen zouden omkomen in de toeleveringsmoeilijkheden. Efficiënte massadistributie werkt prijsverhogend! Aldus de heren B. J. en L. J. Cok, direkteuren van Cok N.V. Groothandel te Kapelle die onlangs, ter gelegenheid van het volledig ingebruik iiemen vain het nieuwe groothandels-komplex, „open uis" hielden en hun relaties in de gelegenheid stelden hun nieuwe hyper-modern distributiecentrum te bezich tigen. ^E geschiedenis van dit groothandelsbedrijf weer spiegelt de razend snelle ontwikkeling in de levensmiddelenbranche. Nadat de heren Cok in 1942 een kleine grossierderij met een beperkt assortiment over namen, ging in 1946 de groothandel van start en al spoe dig bleken de 300 m2 in het gebouw aan de Wijngaard straat te Goes te klein. De in de loop der jaren volgende uitbreidingen in verschillende panden, met in 1961 de nieuwbouw aan de Fruitlaan te Goes bleek na korte tijd alweer bij de ontwikkeling achter te lopen. Een neven vestiging in Krabbendijke voornamelijk diepvries en verse waren gaf enigszins soulaas, maar door de on weerstaanbare groei genoodzaakt werd op een 5 ha groot terrein in Kapelle in ijltempo de helft bebouwd met dit nieuwe distributiecentrum! BIJ de zich nog steeds voortzettende ontwikkeling van kruidenier, slager, groentewinkel enz. naar supermarkt spelen verschillende faktoren een rol. Aan die ene kant de consument die het gemak van „alles onder één dak" steeds meer op prijs gaat stellen. Anderzijds de harde noodzaak van de handel om door rationele opzet van het bedrijf tot die laagst mogelijke kosten te komen. Op dit pant levert het distributie-Centrum Cok N.V. de nodige service. Het voorziet de zelfstandige ondernemer in deze branche niet alleen een ruime keuze in de ge wenste artikelen maar geeft daarbij in samenwerking met de landelijke grossiersvereniging T.I.P. voorlichting en technische hulp, zoals winkelverzorging, -inrichting, reclame, administratie, bedrijfseconomie en bedrijfstech- niek. In tegenstelling tot de vrijwillige filiaalbedrijven, die veelal onder dezelfde naam zaken doen, werken de bij de T.IJP. aangesloten winkeliers onder hun eigen naam. Er is van uitgegaan dat elke „warengroep" een aange paste opslag vraagt. De aardappelen-, groente- en fruit sector vraagt als vers produkt andere opslagomstandig heden dan bijvoorbeeld de diepvriesartikelen, vlees, vleeswaren en zuivel en de vele andere als huishoude lijke-, cosmetica-, speelgoed- en textielartikelen. Ener zijds diepvries en gekoelde opslag maai^ anderzijds spe ciale voorzieningen voor droge opslag. En toch moeten de artikelen van alle vier die groepen samen naar de af nemer afgevoerd worden. Dit is door de opzet van vier afzonderlijke panden gelukt, met onderlinge verbindingen en uitbindingsmogelijkheden. Het distributiecentrum heeft geen laadkuil of laadper- ron maar speciale hefbruggen waarmee aangevoerde goederen op laadhoogte van die vrachtwagens worden gebracht en de afvoer met „containers" in de vracht auto's gereden kunnen worden. Een luifel zorgt ervoor dat een en ander droog kan geschieden. Met heftrucks en pallets wordt in de magazijnen het opslagwerk ge daan. ET zou ons te ver voeren om op de vele technische details in te gaan die in dit distributiecentrum zijn toegepast. Een computer zorgt bijv. voor het voorraad beheer, de orderverwerking en de gehele administratie. Cok N.V. heeft vertrouwen in de toekomst van de zelf standige ondernemer in hun branche. Ze zouden geen 4 miljoen gulden in een dergelijk bedrijfscomplex steken als men van mening was dat het met de middenstand en de zelfstandigen gebeurd zou zijn. De direktie is van oordeel dat het tegendeel het geval is en de zelfbedie ningszaak van een zelfstandige ondernemer, met vol doende assortimentskeuze en accomodatie, een goede toekomst tegemoet kan gaan. De persoonlijke sfeer, het dienstbetoon, het persoonlijk kontakt met die klant wordt door velen op prijsgesteld boven het veelal onpersoon lijke in de grootwinkelbedrijven. Distributie-Centrum Cok N.V. zorgt er voor een 160 aangesloten levensmidde lenbedrijven in Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren, N.- en Z.-Beveland, Tholen, Goeree en West-Brabant voor dat deze overeenkomstig hun wensen bevoorraad worden. Jaarlijks gaan er miljoenen kilo's aan dagelijkse benodig de goedieren door hun magazijnen, rationeel, efficiënt en daardoor kostenbesparend! VEEL APPELEN ZIJN TE GOEDKOOP Het blijft voor de afzet van appelen een sombere toe stand op de veilingen. Zeker, er zijn uitschieters en er worden soms wel partijen van bepaalde rassen verkocht tegen redelijke prijzen, maar het merendeel van wat er thans wordt aangevoerd, brengt veel te weinig op. Dat geldt dan in het bijzonder voor Golden Delicious. In de marktberichten staan deze tot 30 cent per kg maar dat zijn uitzonderingen en deze prijs geldt slechts voor de allermooiste kwaliteit, dat wil zeggen voor de appels die goudgeel en vlekkeloos zijn. De gewone Golden Deli cious zoals die nu overwegend wordt aangeboden komt niet verder dan 20—23 cent per kg en dan moeten het nog de grote maten zijn. De kleine maten worden ver kocht rond 15 cent per kg of draaien door. Op zeer grote schaal vindt er weer interventie op de appelmarkt plaats. Dat hadden we niet verwacht na de wat hoopvoller start van het seizoen 1971. We moeten er echter ook bij zeg gen, dat er nog altijd veel te veel fruit van minderwaar dige kwaliteit op de veilingen komt. Wanneer we zien hoe groot de stapels met fabrieksfruit zijn dan is dat een bedroevende zaak. Cox's Orange Pippin moest vorige week ook naar een wat lager niveau. Toen die prijzen waren gestegen tot rond 75 cent per kg voor de grootste maten nam het aanbod flink toe en hierop daalde de prijs met ongeveer 10 cent per kg. Dat gold voor vrijwel alle maten en kwa liteiten. Rode Goudreinette had ook wat moeite om haar hoogtepunt te behouden en de beste partijen bleven eind vorige week meestal hangen rond 60 cent per kg. De gewone goudreinette werd wat duurder, althans voor wat de klasse I kwaliteit betreft. De grote maten deden tussen 40 en 45 cent per kg en dat is nog niet eerder betaald! geworden. De kleine maten lagen onveranderd rond 20 cent per kg en de kleine maat klasse H was zelfs gedurende enkele dagen op 15 cent per kg niet te ver kopen. Het aanbod van peren werd wat groter. De prijzen bleven vriendelijk, vooral voor Conference. De grote en middelmaten van dit ras deden tussen 65 en 70 cent per kg en de klasse II was slechts weinig lager. De kleine maat werd verkocht voor 5055 cent per kg. Doyenné du Cornice kwam op rond 85 cent per kg voor de goede kwaliteit klasse I en de klasse II kwaliteit lag daar slechts 23 cent per kg beneden. Comtese de Paris no teerde in de grote maten rond 30 cent per kg. Tomatenexport naar Ierland. Ierland zal met ingang van 21 november de invoer van tomaten vrijgeven. Tot nu toe was de invoer van tomaten in dit land toegestaan op vergunningen, maar deze werdien alleen gegeven voor Engelse tomaten. De aanvoer van tomaten op de Nederlandse groenteveilingen is op het ogenblik niet groot. De veilingprijs van de goede kwaliteiten ligt rond f 8,00 per krat van 6 kg. \A/E hebben in deze rubriek reeds meerdere keren geschreven over de noodzaak tot verdere sa nering en aanpassing in de fruitteelt. Het lijkt nuttig daar deze week nog eens op terug te komen. Wan neer dit blad verschijnt is het rapport over de fruit teelt van het Amerikaanse bureau „Little' aan de Mi nister van Landbouw en Visserij aangeboden. We mo gen aannemen dat dit rapport ook openbaar gemaakt zal worden en op grond van hetgeen er reeds over gezegd is mogen we aannemen dat het vooral zal gaan over de afzetkant van de fruitteelt. Het zal de minis ter richtlijnen moeten geven voor zijn beleid ten be hoeve van de Nederlandse fruitteelt. We zullen hopen dat deze richtlijnen duidelijk zullen liggen en dat ze perspectief zullen bieden voor het goede en gezonde fruitteeltbedrijf. Dat er ook in ons gebied aan de af zetkant wat moet gaan gebeuren, staat wel vast. Er zal echter veel wijsheid en vooral veel bestuurskracht nodig zijn om de gewenste ontwikkeling gestalte te geven. We wilden het deze week echter in het bijzon der hebben over de noodzaak van verder gaande aan passing in de fruitteelt. Hiervoor is het nu de tijd. Wanneer we de laatste weken hebben rondgekeken op de veilingen, dan zijn we toch wel onder de in druk gekomen van de enorme hoeveelheid fruit van mindere kwaliteit die er wordt aangevoerd. Dat is niet enkel een Zeeuwse of Brabantse zaak maar het geldt voor alle fruitgebieden van ons land, hoewel voor de jonge gebieden in de Zuiderzeepolders in mindere mate. \A/E hebben de laatste maanden nog al eens be- vv zoeken gebracht aan conservenfabrieken. On voorstelbaar grote hoeveelheden appelen werden daar aangevoerd om verwerkt te worden tot appelmoes of tot sap. Dat was fruit van 1012 cent per kg. We zei den toen: „Gelukkig dat de fabrieken zoveel interesse hebben voor het fruit en dat er hierdoor een bodem in de markt ligt op 1012 cent". Toch zal duidelijk zijn dat niemand voor een dergelijke prijs fruit kan telen. In sommige gevallen werd deze overvloed van min derwaardig fruit veroorzaakt door hagelschade in de loop of op het eind van het seizoen. Daartegen kan men niets beginnen. Er is echter ook veel minderwaar dig fruit tengevolge van de teeitomstandigheden. Daar kan wel wat tegen worden gedaan. Om fruitteler te zijn en te blijven is in de eerste plaats nodig dat men een grote produktie heeft maar dan moet het ook kwaliteitsfruit zijn. De ervaring van de laatste jaren is, dat de kwaliteit van het fruit dat wordt geteeld aan oude struiken en hoogstammen, niet op kan tegen de kwaliteit van het fruit dat wordt geteeld aan jonge bomen met een zwakke groei. Er wordt nog wel eens gekeken op de hoge produktie die struikboomgaarden van 2030 jaar oud nog kunnen geven, maar wanneer men hier enkel fabrieksfruit van kan plukken dan zegt die grote produktie niets. Dat geeft uiteindelijk enkel verliezen. Dan spreken we nog maar niet over de grote kosten die gemaakt moeten worden om de hoge bomen ge plukt te krijgen. Er zijn trouwens steeds minder men sen beschikbaar die nog op de ladder willen. Voor de fruitpluk raakt men steeds meer aangewezen op vrou wen en het gevolg is dikwijls dat de ondernemer zelf de koppen moet plukken. Er lijkt voor de oude en hoge bomen maar één verstandige weg te volgen en dat is om ze op te ruimen en er niet te lang mee te wach ten want elk jaar worden de verliezen groter en het is niet in te zien dat hierin verandering gaat komen. LI ET staat vast dat het volgend jaar de bedrijfs kosten opnieuw belangrijk hoger zullen zijn. Dat zullen we op moeten kunnen vangen in een hogere en economischer produktie. Daarnaast kunnen we dan nog hopen op een hogere prijs en als die er komt is dat een gelukkige omstandigheid, maar we mogen er niet te vast op rekenen. Daarom willen we nogmaals dringend vragen om het bedrijf in deze weken goed onder de loupe te nemen en zich af te vragen of en waar vernieuwing noodzakelijk is. De beslissing die dan genomen dient te worden kan moeilijk liggen, maar er kan niet aan ontkomen worden. We begonnen met te wijzen op het feit dat er wat zal gaan gebeuren aan de afzetkant van ons fruit. In dit verband willen we besluiten met nog eens te wij zen op de noodzaak om in de komende maanden te zorgen voor een goede en geregelde marktvoorziening. Er is nog een zeer grote hoeveelheid fruit en het zal er op aan komen deze goed gespreid over de winter en voorjaarsmaanden, bij de consument te brengen. We moeten immers beslist niet denken dat we het als Nederlandse fruittelers voor het zeggen hebben op deze markt, integendeel, de concurrentie is hard en fel. We vernamen dat er bijzonder veel Conference pe ren uit België zijn verladen naar de Canarische eilan den .eenvoudig omdat Nederland niet wilde leveren in de maand november. De Belgen hebben het wel gedaan. Wie het gelijk aan zijn kant heeft weten we niet, dat is over enkele maanden pas bekend, wel we ten we dat het altijd verstandig is om te verkopen wanneer er vraag is, dat geldt voor alle produkten uit onze sektor.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1971 | | pagina 6