Hogere produktie door goed plantmateriaal Bewaring van Golden Delicious in België 6 «ET plantseizoen staat weer voor de deur. Nieuwe fruitbedrijven zullen er weinig worden gesticht, maar toch blijft er vraag naar jonge bomen. En dat moet ook, want steeds duidelijker blijkt dat men met jonge, moderne beplantingen speciaal wat betreft pro duktie per ha en kwaliteit een grote voorsprong heeft op andere boomgaarden. Rooien en vervangen is daar om een eerste vereiste als men zich als fruitteler wil handhaven. Daarbij is de keuze van het plantmate riaal erg belangrijk. V'eel belangrijker dan de meesten weten. Zeer duidelijk is dat uiteengezet door de heer Peer booms op een studiedag van de Belgische Boerenbond te Leuven. De heer Peerbooms besprak daar gegevens die op de proeftuin te Horst (L.) waren verkregen. Wat betreft het plantmateriaal werd daar vastgesteld dat twee factoren van doorslaggevende betekenis zijn. DE ZWAARTE VAN HET PLANTMATERIAAL "PEN zware plantboom levert de eerste jaren na het E planten 610 kg appels meer op dan een lichte boom. Dat betekent bij een aantal bomen van 2000 a 3000 per ha een enorm verschil. Lichte bomen zijn dus in feite dure bomen! Sommigen vragen licht plantmateriaal omdat ze menen dat dit gewenst is bij nauw planten om de bomen klein te kunnen houden. Dat is natuurlijk totaal onjuist. Een mooi geveerde, zware plantboom is door vroege vruchtdracht wellicht zelfs gemakke lijker in het gareel te houden dan een lichte boom. DE GEZONDHEID VAN HET PLANTMATERIAAL PVEN zware bomen kunnen toch een groot verschil E in kg opbrengst opleveren door uiteenlopende gezondheid. Zeer sprekend werd dit aangetoond in een proef met Golden Delicious klonen van verschillende afkomst. De onderstam was M 26 (virusvrij). Er waren 8 klo nen in de proef betrokken; 4 daarvan waren virusvrij (afkomst U.S.A. en Denemarken), 3 waren virusge- toetst en er was 1 standaard, willekeurig gekozen van een boom in een perceel ergens in Nederland. De resultaten die tot nu toe werden verkregen wijzen er op dat het „gewone" plantmateriaal dat thans in de handel is waarschijnlijk zieker is dan we dachten. De bomen van de standaard-kloon komen naar verhouding slecht voor de dag. Ook de virus- getoetste klonen vallen "echter sterk tegen in verge lijking met het virusvrije materiaal. Dat is te zien in onderstaande tabel, waarbij er vooraf op gewezen moet worden dat de nummers 1, 2, 3 en 5 virusvrije klonen zijn, 6, 7 en 8 zijn virus- getoetste klonen, terwijl no. 4 de standaard is. Het aantal bomen per object liep uiteen van 15 tot 20 bomen. Standruimte per boom 4,7 m2, dat is omge rekend 2128 bomen per ha. KLONENPROEF GOLDEN DELICIOUS Opbrengst per kg, per boom, per jaar en per lia kg per boom kg totaal Objekt nr. 1969 1970 1971 per boom per ha 1 3,8 15,4 27,9 47,1 51,1 100.230 2 5,8 17,4 27,8 108.740 3 3,6 15,3 26,5 45,4 96.610 4 2,7 8,4 21,6 32,7 51,6 69.585 5 5,3 4,0 16,3 30,0 109.805 6 9,1 20,0 33,1 70.435 7 3,7 4,6 12,1 22,7 38,5 81.930 8 11,2 22,8 38,6 82.140 Gemiddelde opbrengst per boom in totaal en per ha naar gezondheidsstatus Kg per boom 1971 Per ha Standaard (4) 32,7 69.585 Virusgetoetst (6, 7, 8) 36,7 78.095 Virusvrij (1, 2, 3, 5) 48,8 103.845 OPBRENGSTVERSCHILLEN |XOE het zal gaan als de bomen ouder worden moet 11 afgewacht worden. Maar het is indrukwekkend te zien hoe groot de opbrengstverschillen kunnen zijn bij even grote, ogenschijnlijk precies gelijke bomen. Interessant is, dat er ook verschil was in vrucht verruwing bij de diverse klonen. De appels van de standaard-kloon waren het ruwst, die van de virus vrije kloon no. 2 (afkomst Denemarken) het gladst. In 1970 was bij de standaard 'b.v. slechts 3,4 van de appels glad, tegenover 44,6 bij kloon no. 2. Hoewel vooral in 1971 de vruchtdracht bij de virus vrije klonen erg zwaar was, kwamen toch alle appels goed aan de maat. Het gemiddelde vruchtgewicht be droeg ruim 160 gram, dus 6 in een kg. Bij een produk tie van ca. 55.000 kg per ha zeer de moeite waard! TOEKOMSTMUZIEK? Jammer dat er nog geen plantmateriaal van deze virusvrije klonen in de handel is. Virusgetoetst mate riaal geeft wel enige verbetering, maar het lijkt er op dat het niet de oplossing vormt van het virusprobleem. Na verloop van jaren zal echter ongetwijfeld ge leidelijk virusvrij materiaal beschikbaar komen. Nodig daarvoor is dat niet alleen de ent, doch ook de onder stammen 100 gezond zijn. Met virusvrije bomen kunnen we waarschijnlijk komen aan een aanzienlijk hogere produktie per ha en wellicht ook aan een betere kwaliteit. De mogelijk heid hiertoe lijkt in de nabije toekomst aanwezig. A. v. O. JiN België werden de laatste jaren betere resultaten behaald met het bewaren van Golden Delicious dan in Nederland. Dat heeft sterk de aandacht getrok ken, want voor velen zijn de uitkomsten met dit ras oeslissend voor het inkomen. Mede in verband met artikelen in de Nederlandse vakbladen over dit punt, gaat de Belgische „bewaar- specialist" ir. M. Herregods in het maandelijks ver schijnende orgaan „Ons Fruitteeltblad" uitvoerig op een en ander in. Hij wijst er op dat er op twee punten verschillen zijn met Nederland: de Golden wordt in België be waard bij een temperatuur tussen 0 en 1° C (hier ca. 3° C) en men adviseert bewaring bij een verlaagd CO2 gehalte (dus gescrubd) om scald tegen te gaan. Ten aanzien van de lagere temperatuur merkt hij echter op: „Wij moeten er dadelijk aan toevoegen dat de Belgische Golden die wij zeer lang willen bewaren normaal iets groener geplukt wordt dan de Neder landse. Wij hebben voor de commercialisatie in lente en zomer een groener eindprodukt op het oog dan de Nederlanders AANVULLEND merkt de heer Herregods verder op: „Om Golden Delicious lang en fris en zonder risico te bewaren bij lage temperaturen diende men in 1971 te plukken vóór 4 oktober. Te rijpe, geel ge kleurde Golden Delicious kan men evenwel niet lang bewaren bij de vooropgestelde lage temperatuur, om dat gevaar voor bruin worden lage temperatuur aanwezig is. Tevens schrijft de heer Herregods dat tijdig af koelen, snel doorkoelen, correcte stapeling met vol doende luchtcirculatie, een constante temperatuur en relatieve vochtigheid (water gieten, vooral tijdens de vulperiode) ook erg belangrijk zijn. Tevens merkt hij op dat de appels ook te groen kunnen zijn; het opti male pluktijdstip luistert vrij nauw. WAT betreft de gescrubde bewaring is te lezen: „Praktijkervaringen en literatuurgegevens wij zen op een toename van het optreden van bruin wor den van de schil-scald bij een te hoog CO2 gehalte. In België wordt om het gevaar van scald bij Golden Deli cious te vermijden een verlaagd CO2 gehalte aanbevo len. Dit is in grotere mate het geval in scaldgevoelige jaren met een warme zomer en warme nachten in de nazomer. In 1971 raden wij dan ook aan, voor Golden Deli cious bewaard in C.A.-ruimten met scrubber 4 tot 5 CO2, bij gewone C.A.-ruimten zonder scrubber 56 CO2 bij 0 tot 1° C en bij gewone C.A.-ruimten waar men niet lager kan koelen dan 1° C omdat er geen elektrische of waterontdooiïng aanwezig is, een C02 gehalte niet hoger dan 7 aan te houden. Men mag het CO2 percentage, dat in Belië algemeen lager ligt dan in Nederland, niet afzonderlijk beoor delen, maar men moet het zien in verband met de aangehouden lagere bewaartemperatuur en de meestal vroegere pluk". Tot zover de heer Herregods. Het artikel bevat een waarschuwing tegen klakkeloos overnemen van de Belgische bewaaradviezen, maar geeft tevens aan waarop gelet moet worden. Dat is erg belangrijk, want wat in België kan moet in principe hier ook kunnen. DINGE1M V DE WEEK LIET gaat niet goed met de Nederlandse econo- 1 1 mie. We weten het al lang, maar het wordt steeds duidelijker. Deze week lazen we in de krant dat in het derde kwartaal de winst van de Koninklijke Shellgroep met ongeveer 7 is gedaald ten opzichte van het vorig jaar en op dezelfde dag bracht Hoog ovens het bericht dat de winst ruim 22 lager was dan het vorig jaar. Deze week zullen de cijfers van Philips en Akzo daar nog bijgekomen zijn en ook hier voor zijn de verwachtingen niet hoog gespannen. De winsten lopen sterk terug en de kosten blijven stij gen in een onrustbarend tempo. Er wordt gepraat over matiging en afzwakking van de prijsstijgingen maar het overleg over deze zaak is op dood spoor gekomen. Werkgevers en werknemers hebben elkaar niet kun nen vinden. Wat er nu gaat gebeuren is niet duidelijk. We weten wel dat de prijzen blijven stijgen en dat velen niet weten wat er van terecht moet komen. De heer Bakkenist, voorzitter van de Vereniging van Ne derlandse Ondernemers, zei deze week op de jaar vergadering van deze grootste Nederlandse werk geversorganisatie o.m. dat de ondernemers de plicht hebben om te streven naar vermindering van de prijs stijging. Hij vroeg voor 1972 te mikken op een maxi male prijsstijging van 5 en daar de loononderhan delingen op af te stemmen. Hij heeft ook nog eens erg duidelijk gesteld dat een loonsverhoging van 40 In drie jaar, waar de voorstellen van de vakcentralen op neer komen, meer is dan de economie en vele on dernemingen kunnen verdragen. Er wordt nog altijd gepraat over 3 reële loons verbetering die er in 1972 zou moeten komen voor de werknemers. We hebben uit de veelheid van berichten hierover begrepen dat dit zal betekenen dat we dan een loonkostenstijging zouden krijgen van minstens 13%. Wanneer we ons dat als ondernemers in de tuinbouw realiseren dan hebben we het daar maar moeilijk mee en vragen ons af wat we moeten doen. Er wordt gesproken over de wat verbeterde situatie in de fruitteelt. We zouden vast willen stellen dat het alleen een klein beetje minder slecht is geweest en dan nog in hoofdzaak voor degene die peren heeft. Wanneer we op het ogenblik de appelprijzen zien en dan speciaal die van ons belangrijkste ras de Golden Delicious, dan is dat niet om over naar huis te schrij ven. Dan kunnen we ons goed indenken dat er weer heel wat oude en verouderde fruitpercelen gerooid zullen worden in de komende maanden. (~)OK in de tuinbouw zullen we ons moeten bezin- nen op het ondernemer zijn in deze tijd waarin de kosten zo snel stijgen en we voor de voortdurende noodzaak staan om grotere inkomsten te krijgen. Prof. Pen, een van de forumleden op de eerder bedoelde werkgeversvergadering, heeft gezegd dat wanneer de looninflatie gestopt moet worden, er in het komende jaar een loonsverhoging mag komen van niet meer dan 4 of hoogstens 5 Deze econoom heeft gepleit voor een loonpauze van een jaar. Tegelijk heeft hij gezegd dat de topsalarissen beslist bevro ren dienen te worden en 0% loonsverhoging dienen te krijgen. Ook dat zal een bijdrage kunnen leveren om uit de moeilijkheden van dit moment te komen. Alleen lazen we in een ander verband dat het nog niet zo eenvoudig is om aan te geven wat topsalaris sen zijn. In de ene bedrijfstak vindt men salarissen van f 75.000,en hoger topsalarissen maar in een andere zijn salarissen van f 30.000,per jaar dat al en hier tussen liggen dan nog vele variaties. Uit de wijze waarop de organisaties van deze topmensen heb ben gereageerd hebben we overigens wel begrepen dat het geen eenvoudige zaak zal zijn om ook dat voor elkaar te krijgen. Zo zien we dat er nog al wat pro blemen zijn, niet alleen in onze sektor. We hebben er echter ook mee te maken want het zijn geen dingen die buiten ons om gaan. Niet direct die zaak van de topsalarissen. Daar weten we in onze sektor niet zoveel van af. We zijn al blij als we de zaak weer redelijk rond krijgen en voor onszelf als ondernemer een inkomen overhouden dat gelijk staat aan dat van de werknemer op ons bedrijf. Daarbij gaan we dan dikwijls voorbij aan het berekenen van de rente over het in het bedrijf geïnvesteerde vermo gen. Misschien vindt u dat we deze week wel erg pessi mistisch zijn. Hopelijk neemt u ons dat niet kwalijk na het lezen tijdens het weekend van al die berichten die er over spreken dat het zo slecht gaat en daar tegenover de berichten over de weer hogere loonkos ten als gevolg van de prijsstijgingen. Het zou alle maal misschien nog wel te overkomen zijn wanneer we ook met onze inkomsten mee ginger*. maar dat is helaas niet het geval. Is het dan eer* wonder dat men pessimistisch wordt en zich afvraagt waar het heen moet? We geloven dat het ook een belangrijke zaak is dat elke ondernemer in onze sektor zich dat af vraagt. Vorige week zagen we op de televisie een goed programma over de boeren in de EEG. Ook dèt heeft ons aan het denken gezet. Ook dat heeft er toe bijgedragen dat we ons afvragen op welke manier de bakens verzet moeten worden.

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1971 | | pagina 6