Hogere interventieprijzen voor fruit Het gebruik van gekoeld plantmateriaal bij de aardbeiteelt T r\ E laatste tijd is er weer veel over de interven- tieregeling voor fruit gepraat, omdat er naar het schijnt van Franse zijde wordt aangedrongen op verhoging van het peil. Op zichzelf niet zo onredelijk, omdat de ophoud- en vergoedingsprijzen zijn afge stemd op het gemiddelde peil van de voorgaande 3 jaar. Omdat de prijzen steeds lager zijn gedaald is ook het interventiepeil naar beneden gegaan. Mede omdat de kosten juist de andere kant op gingen, dus naar boven, is het begrijpelijk dat men thans over enige verhoging wil onderhandelen. In het verleden is het in grote lijnen altijd zo geweest, dat Italië het niveau tot zo dicht mogelijk bij de kostprijs wil, dat Nederland en België een zo laag peil willen dat er slechts een bodem in de markt wordt gelegd en dat Frankrijk daar tussen in zat. Zoals veelal het geval is, kwam men met dat gematigde Franse standpunt tenslotte bij elkaar. De houding van Nederland en België werd in hoofd zaak bepaald door de vrees dat bij een hoog inter ventiepeil hei telen tegen doordraaiprijzen in Italië en Frankrijk lonend zou kunnen worden, terwijl Ne derland en België met hun iets hogere kostprijzen (maar lagere transportkosten) het loodje zouden moe ten leggen. Hoe is thans het Nederlandse standpunt? De meningen lopen erg uiteen en het is uiterst moei lijk om te zeggen wie er gelijk heeft. Men kan de zaak namelijk van verschillende kanten bekijken. AFSCHAFFEN? SOMMIGEN menen dat de interventieregeling ge heel afgeschaft zou moeten worden. Als dat ge beurt zal de crisis snel achter de rug zijn. Liever een korte pijn dan vermoord worden met speldeprikken. Er is de laatste jaren meer dan 300 miljoen gulden voor interventie uitgegeven. In Italië zijn er veel boomgaarden met Passe Crassane die elk jaar vele duizenden guldens per ha aan doordraai-uitkeringen kosten en bij de huidige stand van zaken beslist niet gerooid zullen worden. Maak daar een eind aan. Ge bruik het geld van de interventie voor een drastische verhoging van de rooipremie, b.v. tot vijf- of zesdui G. Th. OP 't HOOG Consulentschap voor de Tuinbouw te 's-Hertogenbosch Het gebruik van gekoelde aard beiplanten begint in Noord-Brabant steeds meer van betekenis te wor den. Om deze ontwikkeling in goe de banen te leiden wordt op de proeftuin te Breda aandacht besteed aan het onderzoek met betrekking tot deze gekoelde aardbeiplan ten. Wat er op dit gebied tot nu toe is onderzocht willen we gaarne in het hier volgende artikel aan U door geven. Vooraf willen wij echter en kele zaken met betrekking tot de gekoelde aardbeiplanten aan een nadere beschouwing onderwerpen. HET BEGRIP KOELEN Dit kan allereerst al tot verwarring leiden. Wanneer wij koelen zeggen, denken we aan een koelkast of een koelhuis. In beide gevallen wordt de inhoud bewaard bij een temperatuur die ligt bij enkele graden boven het vriespunt. Wanneer men echter aardbeienplanten wil koelen moet men deze opslaan in een ruimte waar een temperatuur heerst van 1 a 2 graden Celcius be neden het vriespunt. Beter zou het dus zijn om te spre ken van „ingevroren aardbeiplanten". DE WERKWIJZE De planten worden opgerooid als ze volledig in rust zijn. In de praktijk gebeurt dit in de maanden decem ber en januari. Na te zijn opgeschoond worden de plan ten in plastic folie verpakt en in kisten in het koel huis gebracht. De planten worden in het koelhuis be waard bij een temperatuur van 1 a 2° C. onder het vriespunt, tot het moment van uitplanten. WELK SOORT PLANTEN KAN MEN KOELEN 1. Vermeerderingsveldplanten. De planten van een vermeerderingsveld kan men in de winter oprooien en opslaan in een koelhuis. zend gulden per ha. Dan zijn we binnen twee jaar van de overproduktie af en kunnen we weer tegen nor male prijzen fruit telen. Aldus de voorstanders vaa afschaffing van de interventieregeling. Heel nuchter wordt daar door anderen tegen aange voerd, dat het in theorie wel allemaal mooi lijkt, maar dat het verhaal toch niet klopt. Ten eerste voelen Frankrijk en Italië niets, maar dan ook helemaal niets voor afschaffing van de interventie. Dus ze stemmen daar nooit mee in. Indertijd is gezamenlijk door de E.E.G.-partners besloten tot invoering van het inter ventie-stelsel en daar gaat men nu niet weer zo maar een streep door geven. Vergeet dat maar! En zelfs al kon men het afdwingen, dan zouden Frankrijk en Italië andere steunmaatregelen nemen om hun telers op de been te houden. In die landen kan men om politieke en sociale redenen de fruitteelt niet in de steek laten. Al met al zou Nederland toch weer aan het kortste eindje trekken. HANDHAVEN EN NIET VERHOGEN? ANDEREN gaan er van uit dat de interventierege ling blijft, doch ze zijn tegen verhoging van het peil. Hun redenatie is, dat Frankrijk en Italië het meest profiteren vaa een eventuele verhoging, omdat die daarmee dichter bij hun kostprijs komen dan wij. Nu is er in die landen al weinig bereidheid om te rooien. Als de interventie naar boven gaat zullen ze wellicht zelfs aan nieuwe aanplant gaan denken. Im mers, ze oogsten daar meer kilo's per ha en zijn in het voordeel als het over kostprijs tot en met de pluk gaat. Nederland moet dat na de oogst goedmaken, door lagere transportkosten. Vergeet niet dat bv. Goes veel en veel dichter bij Parijs ligt dan bv. Bordeaux. Maar als het fruit door interventie ter plaatse uit de markt wordt genomen, is Nederland sterk in het nadeel. Het gevaar dreigt dat Italië en Frankrijk met een beperkt verlies het hoofd nog net boven water houden en Nederland en België met grotere verliezen ten onder gaan. Handhaaf daarom het vrij lage peil, dan hebben we het weliswaar hier moeilijk, maar dan komt men elders ook in de knel. Daardoor zal men eerder mee willen werken aan inkrimping van de produktie. Een gezonde markt is in ieders belang. Tevens voeren ze aan: de interventie is bedoeld als een bodem ia de markt in jaren met extra grote oogsten, om dan instorting van het prijspeil te voor komen. Echter niet om een permanente overproduktie in stand te houden. Eerst moet de zaak gezond zijn en dan kan wat ons betreft de interventieprijs naar boven. WEER anderen voelen wel voor een directe ver- hoging van de interventieprijs en hebben daar bij de volgende argumenten: Deze planten zijn na de koelperiode te gebruiken voor: a. de aanleg van productievelden in de vollegrond. b. aan de aanleg van wachtbedden voor de glas teelt. 2. Waehtbedplanten. Omstreeks 1 augustus wordt op de normale wijze een wachtbed aangelegd. Deze planten worden op- gerooid in decemberjanuari en opgeslagen in een koelhuis. Deze planten zijn later te gebruiken voor: a. de verlate aardbeiteelt in de vollegrond. b. de verlate aardbeiteelt onder glas. WAAR KAN MEN AARDBEIPLANTEN KOELEN Aangezien er bepaalde technische eisen moeten wor den gesteld aan de koelhuizen waar men aardbeiplan ten bewaart, kan men uiteraard niet in elk koelhuis terecht. We kunnen evenwel vaststellen dat er inmid dels voldoende koelruimte aanwezig is voor het koe len van aardbeiplanten, dat aan de gestelde eisen vol doet. Waar vinden we in Noord-Brabant dit soort koel huizen? 1. Bij grote aardbeitelers die zelf een koelhuis heb ben gebouwd 2. Op vermeerderingsbedrijven van aardbeiplanten 3. Bij fruittelers die de nodige voorzieningen hebben getroffen om aardbeiplanten te kunnen bewaren 4. Tenslotte is op één van de Brabantse veilingen een koelhuis gebouwd voor dit doel. WAAROM KOELEN Misschien is U tot nu toe het nut of de noodzaak van het koelen van aardbeiplanten nog niet duidelijk. De redenen waarom men hiertoe is overgegaan zijn de volgende: Selectieveldplanten: Bij het uitvoeren van de zo- merbeplanting in de vollegrond en bij de aanleg van wachtbedden voor de glasteelt ervaart men ieder jaar opnieuw dat de planten op het goede moment nog erg schaars zijn. Men wil planten eind julibegin augustus. Op dat tijdstip zijn er nog weinig jonge potbare planten aan de moederplanten aanwezig. Bijgevolg moet men de plantdatum vaak naar een later tijdstip verschuiven wat ten koste gaat van de productie. Wanneer de planten in het koelhuis aanwezig zijn, kan men op elk tijdstip planten. Waehtbedplanten. Door de wachtbedolanten in de winter op te nemen, als ze volkomen in rust zijn, en daarna in het koelhuis te plaatsen kan men de rust periode belangrijk verlengen. Op deze wijze is het mogelijk om de aardbeioogst naar een later tijdstip te verleggen. Men spreekt in dit geval van: „de verlate aardbeiteelt". a. Hoe hoger de interventieprijs, hoe meer men ook krijgt voor het fruit dat niet doordraait. De han del wordt immers gedwongen om hoger in te kopen. Voor de totale afname zal het weinig uitmaken, want er wordt niet minder fruit verkocht als het een paar cent per kg duurder is; de consument moet toch altijd een vrij hoge prijs betalen. De teler ontvangt dus meer van zijn doorgedraaid fruit, maar veel belangrijker is dat hij ook meer vaa zijn normaal verkochte fruit krijgt. Vooral dat laat ste is doorslaggevend, want verreweg het meeste fruit komt toch nog altijd in de consumptie. Vijf cent méér per kg betekent voor de teler heel wat. b. Frankrijk en Italië houden hun fruitteelt toch in stand, op welke wijze dan ook. Als de interventie te kort schiet omdat het peil te laag is, zullen ze het wel op een andere manier bijpassen. Werk dus maar mee aan een hogere interventieprijs, dan profiteren wij er tenminste ook van. c. De sanering zal er inderdaad niet door bevorderd worden en de animo voor het rooien zal door een hogere interventieprijs afnemen. Maar zoals het nu is, gaat het ook de verkeerde kant op. In Nederland en België is flink gerooid. Als het zo door gaat komen de koelhuizen in de toekomst niet meer vol en worden veel gebouwen overbodig. Maar de E.E.G.-fruitproduktie is er nauwelijks door ver minderd. Er wordt niets mee opgelost. Zichzelf op offeren is zinloos. COMPROMIS? Dit was een bloemlezing uit de verschillende menin gen. Er is daarbij niet gestreefd naar volledigheid, maar niettemin kan men er uit afleiden hoe ingewik keld de materie is Een oplossing die de partijen in Nederland dichter bij elkaar zou kunnen brengen is: alleen de interventieprijs verhogen van rassen waar van geen overproduktie is. Dus geen verhoging voor Golden Delicious en Passé Crassane, die meer dan de helft van de doordraai voor hun rekening nemen. Vooral bij de Passé Crassaae zit de boel lelijk scheef; deze goedkoop te telen peer, die 60 ton en meer per ha kan produceren, zit in een hoge interventiegroep en wordt hierdoor in stand gehouden. Het laatste jaar werd van dit ras bijna 400 miljoen kg uit de markt genomen, een hoeveelheid die welhaast gelijk is aan de totale produktie van peren in Frankrijk. Maar de „kollega's" in Frankrijk en Italië zullen beslist niet voelen voor een verhoging, waarbij de Golden en Passé Crassane uitgesloten worden. Uit eindelijk zal ieder toch weer moeten geven en nemen, want de belangen lopen op bepaalde punten uiteen. Men moet de onderhandelaars veel wijsheid en sterkte toewensen. A. v. O. KAS AARD BEIEN TELEN DOOR MIDDEL VAN GEKOELDE PLANTEN In de zomer van 1969 werd op de proeftuin te Breda een wachtbed aangelegd met gekoelde selectie- veldplanten. Daar de juiste planttijd van dit soort planten niet bekend was, werd op diverse tijdstippen geplant in de periode van 1 juni tot 26 juli. Op 4 augus tus werden niet gekoelde planten op hetzelfde wacht bed ter vergelijking bijgeplant. De gehele proef werd opgezet met het ras Gorella. (Zie verder pagina 9)

Krantenbank Zeeland

Zeeuwsch landbouwblad ... ZLM land- en tuinbouwblad | 1971 | | pagina 7